Elektronik

Stjärnkikare Bäst i Test [2024]

I denna arikeln har vi kommer vi titta på en stjärnskikares egenskaper, vad man ska tänka på när man ska inhandla en stjärnkikare. Vi har också testat och recenserat fyra riktigt bra stjärnkikare och här kommer vårat utlåtande om respektive produkt:

Bäst i Test
 Riktigt bra och lättanvänd
5/5

Bra för Nybörjare

 Allt för Nybörjaren

4.6/5

Premium

 Smartphone Stöd

4.9/5
Budget

Billig men helt okej

4.2/5
5/5

Sky-Watcher Explorer 130mm spegelteleskop är en unik stjärnkikare för alla amatörastronomer och astrofotografer som vill utforska sin passion. Vi upplevde den som lättanvänd och väl värd sitt pris. Sky-Watcher Explorer 130mm spegelteleskop har en imponerande 130mm öppning vilket ger maximal observationsklarhet och ett utökat synfält. Dess paraboliska linsteknik garanterar mycket exakta bilder. Brännvidden på 900 mm gör det lätt att fånga de svagaste objekten på natthimlen. Vi tyckte dessutom att stjärnkikaren var lätt och smidig, vilket gör den enkel att transportera till olika observationsplatser.

Fördelar

 • 130 mm bländare och 900 mm brännvidd: Denna stjärnkikare kan nå stora djup på natthimlen med upp till 260x förstoringar.
 • Med sitt robusta EQ-2-fäste kan du enkelt peka på vilket objekt som helst och ta hisnande bilder med de medföljande okularerna med en diameter på 10 och 25 mm.
 • Sky-Watcher Explorer 130mm spegelteleskop har en rödpunktssökare för snabb och enkel justering av teleskopet.

Nackdelar

 • Den är ganska dyr och passar kanske inte allas budget.
4.6/5

Skywatcher Mercury 707 AZ Refractorteleskop passar både nybörjare och den mer erfarne. Vi tyckte att den var enkel att använda och känns perfekt för nybörjare och barn från 7 år och uppåt. Den här stjärnkikaren ger fantastiska vyer av månen, planeter och även djuprymdsobjekt såsom Ringnebulosan. Högkvalitativ optik och flerskiktad lins ger utmärkt ljusöverföring, och ger skarpa och tydliga bilder. Skywatcher Mercury 707 AZ Refractorteleskop är lätt och portabelt med en vikt på endast 4 kg.

Fördelar

 • Bra pris.
 • Stjärnkikarens Alt-Azimutal fäste kan manövreras vertikalt och horisontalt. Den har ett stativ i rostfritt stål med justerbara ben för optimal stabilitet och komfort.
 • 70 mm öppning och brännvidd på 700 mm för ljusare och mer detaljerade vyer och två okularer med brännvidd på 10mm och 25 mm som ger ett brett utbud av förstoringar.
 • Skywatcher Mercury 707 AZ Refractorteleskop har ett linsteleskop med skarp och kontrastrik bild.

Nackdelar

 • Skruvarna i stativet kan vara lite svåra att manövrera.
4.9/5

Celestron Starsense Explore DX130 är ett revolutionerande teleskop som har utformats med nybörjarstjärnkikaren i åtanke. Med sin intuitiva design gör det här teleskopet det enkelt att hitta och observera galaxer, planeter, nebulosor med mera. Celestron Starsense Explore DX130-teleskopet stora fördel är smartphone funktionen. StarSense appen är enkel att förstå och lätt att använda. Appen visar en lista med de himmelsobjekten som är synliga och så visar pilar hur du ska rikta stjärnkikarens teleskop. Den här stjärnkikaren känns stabil och säker under användning och lätt att styra. Vi tyckte att den gav väldigt tydliga, skarpa och kontrastrika bilder.

Fördelar

 • StarSense-teknik som gör det möjligt att snabbt och enkelt justera teleskopet för optimal prestanda.
 • Smartphone-app som gör det enkelt att lokalisera himmelsobjekt.
 • Brännvidd på 650 mm och en optikdiameter på 130 mm ger observationsklarhet och ett utökat synfält.
 • Stjärnkikarens Alt-Azimutal fäste kan manövreras vertikalt och horisontalt

Nackdelar

 • Den är av den dyrare prisklassen.
4.2/5

Sky-Watcher Heritage 76 är en stjärnkikare för nybörjaren som vill utforska natthimlen utan att investera för stort. Det är enkelt att använda och tar väldigt lite plats. Stjärnkikaren är utrustad med två okular, ett 10 mm och ett 25 mm, vilket ger dig flera förstoringsalternativ som passar dina behov. Det låga priset gör den här stjärnkikaren till ett utmärkt val för dem som letar efter en bra stjärnkikare utan att behöva satsa för mycket pengar.

Fördelar

 • Sky-Watcher Heritage 76 är enkel att ta med sig på resa då den väger under 2 kg och är endast 40 cm hög och tar liten plats i hemmet.
 • Dess 76 mm stora öppning med en brännvidd på 300 mm ger bra vyer av månen, planeter och nebulosor.
 • Sky-Watcher Heritage 76 Mini Dobson kan användas som en kikare för att se föremål på marken i hög förstoring. Eftersom det är spegelteleskop blir bilden upp och ned men det går att köpa till rättvändande prismor.

Nackdelar

 • Svårt att se mindre nebulosor.

Köpguide [Stjärnkikare Bäst i Test]

När du köper ett stjärnskikare finns det några saker du bör tänka på. Här är vad du bör kontrollera.   

Brännviddsförhållande  

Brännviddsförhållandet för en stjärnskikare är storleken på huvudspegeln dividerat med storleken på okularet. Det bestämmer hur snabbt bilden rör sig, relaterat till förstoringen. Aperturdiametern bestämmer hur mycket ljus som samlas in och påverkar därför ljusstyrkan. Detta är en av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till när man köper ett stjärnskikare. Om du vill ha en tydlig bild av månen eller planeterna vill du ha en stjärnskikare med ett lågt brännviddsförhållande.   

Bländarstorlek

Storleken bländaren hjälper till att avgöra hur mycket detaljer du kommer att kunna se genom linsen. Om du vill se planeter och stjärnor med stor detaljrikedom behöver du en stjärnskikare med stor bländare. Men om du letar efter något som är mycket mer bärbart och passar bra att använda en campingtur, är det bättre att välja något med en mindre bländare 

Stjärnskikarfäste

Fästet hjälper dina ögon att vara fixerade på det du tittar på – det håller allting stadigt, även om du rör eller stöter till stjärnskikaren. Ett bra fäste hjälper också till att förhindra att okularet skakar när du riktar det mot ett objekt som rör sig snabbt, t.ex  satelliter.  

Fästen finns i olika former och storlekar, de kan ha kugghjul som gör det möjligt att peka med precision på vissa objekt i rymden. Medan vissa fästen använder datoriserade system för att spåra objekt när de rusar över himlen, vissa använder andra fästen med enklare system. Det viktiga är helt enkelt att hitta det som fungerar bäst med dinstjärnskikare och som gör att du enkelt kan spåra objekt.  

Okular

Okularet består av flera delar, bland annat prismor och linser, som delar ljuset och gör att du kan fokusera och observera objekt i rymden. Förstoringsnivån påverkar också hur väl du kan se objektetju större förstoring desto tydligare blir bilden. Objektets storlek avgör också brännvidden ditt okular; om du försöker titta ett objekt som är nära eller långt borta måste du justera brännvidden i enlighet med detta 

Fördelar med ett stjärnskikare

Stjärnskikare har länge använts för att titta stjärnorna, men de senaste årens framsteg har gjort dem till ett mycket mer mångsidigt verktyg. De kan användas inom många områden, från vetenskap till astronomi, teknik och till och med arkitektur. Här är hur de är till nytta. Om du är intresserad av att observera fåglar, kan du också överväga att använda en Kikare för fågelskådning.

Skapar stor förstoring  

Ett stjärnskikare gör det möjligt för dig att se objekt som är långt borta genom att tillhandahålla en stor bländare och en lång brännvidd. Ett stjärnskikare är överlägset en kikare med kortare brännvidd eftersom det kan skapa förstoring samtidigt som det håller bilden stadig och i fokus.  

Överlägsen bländare och Upplösningsförmåga  

Ett stjärnskikare kan ge en mycket hög upplösning tack vare sin stora bländare. Upplösningsförmågan är överlägsen för ett stjärnskikare jämfört med tex en Tubkikare eftersom den större bländaren gör att mer ljus kommer in i instrumentet, vilket leder till en skarpare bild. Det minskar också effekterna av aberration.  

Bilderna är fria från aberration

De är inte heller benägna att drabbas av aberrationer, vilket inträffar när bildkvaliteten förvrängs av själva stjärnskikaren snarare än av yttre faktorer. Detta gör dem värdefulla vid visuell observation och astrofotografering när man använder kameror med långa exponeringar. Om du är intresserad av enklare observationer, kan en Monokikare vara ett bra alternativ. Stjärnskikare är fria från aberration eftersom de använder speglar i stället för linser, vilket bidrar till att producera bilder med högre kontrast och upplösning 

Stort synfält

Stjärnskikare har ett brett synfält, vilket innebär att du inte behöver flytta stjärnskikareet så mycket för att se det du vill se. Om du till exempel tittar på Andromedagalaxen kan du i stället för att flytta stjärnskikaren hela vägen till vänster för att hitta den (och sedan tillbaka till höger när du vill titta på något annat) bara vrida huvudet eller kroppen lite grann och se både det önskade objektet och allt annat som finns på himlen.  

Komponenter i ett stjärnskikare

Stjärnskikare består av flera grundläggande komponenter. Här är de viktigaste funktionerna i en stjärnskikare 

Linser  

En lins är en genomskinlig glasbit som är formad som ett runt/ovalt eller kvadratiskt prisma. Prismans form beror på vilken typ av lins du har: sfäriska linser har kurvor och prismor mer elliptiska 

Speglar  

Förutom linser använder en stjärnskikare även speglar för att samla in och fokusera ljuset. Precis som för linser finns det olika typer av speglar som används i stjärnskikare, bland annat sfäriska speglar och paraboliska speglar.  

Stjärnskikarerör  

Kombinationen av linser och speglar i stjärnskikaren gör att den kan fånga upp ljus från objekt på långt avstånd och få dessa objekt att verka närmare än vad de är genom att böja ljuset från dessa objekt, så att allt kommer i fokus på samma punkt.  

Sökarsikte 

Sökarsiktet är ett litet kikarsikte som används för att hjälpa dig att guida dig till ditt mål medan du tittar genom ett mycket större kikarsikte. Det hjälper dig att anpassa ögat till den större stjärnskikaren och se till att du pekas i exakt rätt riktning innan du tittar genom okularet. Sökarsikte monteras ovanpå stjärnskikaren så att det kommer att vara ovanför din ögonhöjd när du tittar upp på det. Det kan antingen fästas på sidan eller toppen , beroende på vad dess exakta syfte kommer att vara.  

Okularet 

Okularet är den del av stjärnskikaren genom vilken du tittar för att se var stjärnskikaren är riktat mot. Det är en lins som fokuserar ljuset från huvudobjektivet till ditt öga. Huvudfunktionen gör att du kan titta på och observera objekt i rymden eller se dem på nära håll. Den gör det också möjligt att använda en zoomlins så att du kan se saker mer detaljerat.  

Slutsats

Stjärnskikare är ett oumbärligt verktyg i den moderna astronomin. De gör det möjligt för oss att observera avlägsna objekt tydligare än med blotta ögat. Vi hoppas att du fått den information du behöver för att göra ett mer informerat val när du ska köpa din nästa stjärnkikare. Lycka till! 

Vanliga Frågor och Svar

Det du ska tänka på är förstoringsstyrkan, storleken, den optiska utformningen och hur lätt det är att ställa in det. Det är bäst att köpa en stjärnkikare från en pålitlig återförsäljare som specialiserar sig på astronomiutrustning. Se till att ställa frågor och få råd av kunnig personal för att säkerställa att du gör det bästa valet.

Priset varierar beroende på funktioner, design och märke. Generellt sett kan en stjärnkikare kosta allt från hundratals till flera tusentals kronor.

En stjärnkikare av god kvalitet kan ge en fantastisk utsikt över stjärnor och andra himmelsobjekt. Med ett bra teleskop kan du observera avlägsna galaxer och stjärnhopar och avslöja deras sanna skönhet som är omöjlig att se med blotta ögat.

Du kan se avlägsna galaxer, stjärnhopar, planeter och nebulosor. Förstoringsnivåerna kan variera från 40x – 400x, vilket gör att du kan observera fler detaljer på natthimlen. Med rätt inställning kan du till och med observera vissa detaljer på månens yta och planeter som Jupiter och Mars.

Ett stjärnskikare är en anordning som hjälper till att observera avlägsna objekt i rymden genom att samla in elektromagnetisk strålning (ljus) genom ett objektiv och fokusera ljuset genom en annan lins eller spegel på en vinklad yta. I moderna stjärnskikare samlas ljuset in av optiska element och analyseras sedan av datorer.

Back to top button