Elektronik

Stjärnkikare bäst i test [2022]

Ett stjärnskikare är en anordning som hjälper till att observera avlägsna objekt i rymden genom att samla in elektromagnetisk strålning (ljus) genom ett objektiv och fokusera ljuset genom en annan lins eller spegel på en vinklad yta. I moderna stjärnskikare samlas ljuset in av optiska element och analyseras sedan av datorer. Här kommer vi titta på en  stjärnskikares egenskaper, vad man ska tänka på när man ska inhandla en stjärnkikare. 

Bäst i Test
 Riktigt bra och lättanvänd
5/5

Bra för Nybörjare

 Allt för Nybörjaren

4.6/5

Premium

 Smartphone Stöd

4.9/5
Budget

Billig men helt okej

4.2/5

Köpguide [Stjärnkikare Bäst i Test]

När du köper ett stjärnskikare finns det några saker du bör tänka på. Här är vad du bör kontrollera.   

Brännviddsförhållande  

Brännviddsförhållandet för en stjärnskikare är storleken på huvudspegeln dividerat med storleken på okularet. Det bestämmer hur snabbt bilden rör sig, relaterat till förstoringen. Aperturdiametern bestämmer hur mycket ljus som samlas in och påverkar därför ljusstyrkan. Detta är en av de viktigaste sakerna att ta hänsyn till när man köper ett stjärnskikare. Om du vill ha en tydlig bild av månen eller planeterna vill du ha en stjärnskikare med ett lågt brännviddsförhållande.   

Bländarstorlek

Storleken bländaren hjälper till att avgöra hur mycket detaljer du kommer att kunna se genom linsen. Om du vill se planeter och stjärnor med stor detaljrikedom behöver du en stjärnskikare med stor bländare. Men om du letar efter något som är mycket mer bärbart och passar bra att använda en campingtur, är det bättre att välja något med en mindre bländare 

Stjärnskikarfäste

Fästet hjälper dina ögon att vara fixerade på det du tittar på – det håller allting stadigt, även om du rör eller stöter till stjärnskikaren. Ett bra fäste hjälper också till att förhindra att okularet skakar när du riktar det mot ett objekt som rör sig snabbt, t.ex  satelliter.  

Fästen finns i olika former och storlekar, de kan ha kugghjul som gör det möjligt att peka med precision på vissa objekt i rymden. Medan vissa fästen använder datoriserade system för att spåra objekt när de rusar över himlen, vissa använder andra fästen med enklare system. Det viktiga är helt enkelt att hitta det som fungerar bäst med dinstjärnskikare och som gör att du enkelt kan spåra objekt.  

Okular

Okularet består av flera delar, bland annat prismor och linser, som delar ljuset och gör att du kan fokusera och observera objekt i rymden. Förstoringsnivån påverkar också hur väl du kan se objektetju större förstoring desto tydligare blir bilden. Objektets storlek avgör också brännvidden ditt okular; om du försöker titta ett objekt som är nära eller långt borta måste du justera brännvidden i enlighet med detta 

Fördelar med ett stjärnskikare

Stjärnskikare har länge använts för att titta stjärnorna, men de senaste årens framsteg har gjort dem till ett mycket mer mångsidigt verktyg. De kan användas inom många områden, från vetenskap till astronomi, teknik och till och med arkitektur. Här är hur de är till nytta.   

Skapar stor förstoring  

Ett stjärnskikare gör det möjligt för dig att se objekt som är långt borta genom att tillhandahålla en stor bländare och en lång brännvidd. Ett stjärnskikare är överlägset en kikare med kortare brännvidd eftersom det kan skapa förstoring samtidigt som det håller bilden stadig och i fokus.  

Överlägsen bländare och Upplösningsförmåga  

Ett stjärnskikare kan ge en mycket hög upplösning tack vare sin stora bländare. Upplösningsförmågan är överlägsen för ett stjärnskikare jämfört med en vanlig kikare eftersom den större bländaren gör att mer ljus kommer in i instrumentet, vilket leder till en skarpare bild. Det minskar också effekterna av aberration.  

Bilderna är fria från aberration

De är inte heller benägna att drabbas av aberrationer, vilket inträffar när bildkvaliteten förvrängs av själva stjärnskikaren snarare än av yttre faktorer. Detta gör dem värdefulla vid visuell observation och astrofotografering när man använder kameror med långa exponeringar. Stjärnskikare är fria från aberration eftersom de använder speglar i stället för linser, vilket bidrar till att producera bilder med högre kontrast och upplösning 

Stort synfält

Stjärnskikare har ett brett synfält, vilket innebär att du inte behöver flytta stjärnskikareet så mycket för att se det du vill se. Om du till exempel tittar på Andromedagalaxen kan du i stället för att flytta stjärnskikaren hela vägen till vänster för att hitta den (och sedan tillbaka till höger när du vill titta på något annat) bara vrida huvudet eller kroppen lite grann och se både det önskade objektet och allt annat som finns på himlen.  

Komponenter i ett stjärnskikare

Stjärnskikare består av flera grundläggande komponenter. Här är de viktigaste funktionerna i en stjärnskikare 

Linser  

En lins är en genomskinlig glasbit som är formad som ett runt/ovalt eller kvadratiskt prisma. Prismans form beror på vilken typ av lins du har: sfäriska linser har kurvor och prismor mer elliptiska 

Speglar  

Förutom linser använder en stjärnskikare även speglar för att samla in och fokusera ljuset. Precis som för linser finns det olika typer av speglar som används i stjärnskikare, bland annat sfäriska speglar och paraboliska speglar.  

Stjärnskikarerör  

Kombinationen av linser och speglar i stjärnskikaren gör att den kan fånga upp ljus från objekt på långt avstånd och få dessa objekt att verka närmare än vad de är genom att böja ljuset från dessa objekt, så att allt kommer i fokus på samma punkt.  

Sökarsikte 

Sökarsiktet är ett litet kikarsikte som används för att hjälpa dig att guida dig till ditt mål medan du tittar genom ett mycket större kikarsikte. Det hjälper dig att anpassa ögat till den större stjärnskikaren och se till att du pekas i exakt rätt riktning innan du tittar genom okularet. Sökarsikte monteras ovanpå stjärnskikaren så att det kommer att vara ovanför din ögonhöjd när du tittar upp på det. Det kan antingen fästas på sidan eller toppen , beroende på vad dess exakta syfte kommer att vara.  

Okularet 

Okularet är den del av stjärnskikaren genom vilken du tittar för att se var stjärnskikaren är riktat mot. Det är en lins som fokuserar ljuset från huvudobjektivet till ditt öga. Huvudfunktionen gör att du kan titta på och observera objekt i rymden eller se dem på nära håll. Den gör det också möjligt att använda en zoomlins så att du kan se saker mer detaljerat.  

Slutsats

Stjärnskikare är ett oumbärligt verktyg i den moderna astronomin. De gör det möjligt för oss att observera avlägsna objekt tydligare än med blotta ögat. Vi hoppas att du fått den information du behöver för att göra ett mer informerat val när du ska köpa din nästa stjärnkikare. Lycka till! 

Back to top button