Sport & Fritid

SUP Bräda Bäst i Test [2022]

En stand-up paddleboard, eller SUP, är en surfbräda som används i vattnet. Det finns många olika typer av SUPs som varierar i storlek och form.  

Deras huvudsyfte är dock detsamma: att låta dig ha kul vattnet! Oavsett om du bara kryssar runt med din bästa vän eller surfar genom vågorna Hawaii är stand-up paddleboarding en utmärkt träningsform 

Bäst i Test

 Bäst i Test

5/5

Mkt För Pengarna

 Bra pris

4.9/5

Premium

 Bra kvalitet

4.9/5
Budget
Billig
4.6/5

Köpguide [SUP Bräda Bäst i Test]

En SUP består av däck, pylon(er) och skrov. Däcket är precis vad det låter som. Det är där du står när du paddlar din bräda. Därefter kommer pylonen som förbinder brädan med dina fötter. Slutligen består skrovet en SUP av både brädans nos och svans. Näsoch svansformen skiljer varje SUP från varandra 

Faktorer att tänka på när du köper en SUP-bräda

Du bör ta hänsyn till många faktorer när du köper din första stand-up paddleboard! Även om denna lista kan verka lång till en början, kommer den att se till att du köper rätt storlek på SUP för dig själv samt att du får all viktig säkerhetsinformation om hur du använder dem:  

Storlek: Detta är förmodligen den mest kritiska faktorn när du väljer en ny paddelbräda eftersom den påverkar hur lätt eller svårt det är att använda den. En nybörjare bör till exempel köpa en bredare bräda med mer flytkraft. Den breda brädan kan dock vara svårare att bära runt och förvara.  

En smal bräda däremot gör det lättare för dig att transportera från bilen till vattnet, men den har inte lika mycket flytkraft, vilket gör att du måste arbeta hårdare när du använder den.  

Form: SUPs finns i tre olika former: rocker, hybrid och displacement. Varje form har sina egna fördelar och nackdelar, så du bör undersöka vad varje form kan göra innan du köper en ny SUP!  

Rockerbrädor är bra eftersom de kan stå rakare, vilket ger nybörjare mer stabilitet när de lär sig att använda dem.  

Displacementboards är motsatsen till rockerboards eftersom de är mer böjda. Detta gör att du kan glida över vattnet i en mycket högre hastighet, vilket är lämpligt för erfarna användare!  

Hybrid SUP-brädor är, som du kan gissa, en blandning mellan rocker- och displacementformer. Perfekt om du är ute efter både stabilitet och effektivitet.  

Volym: Volymen på din bräda avgör hur flytande den kommer att vara. Om du har en bräda med låg volym blir det svårare att hålla sig flytande, så nybörjare bör köpa brädor med högre volym! Å andra sidan har högre volymer problem, till exempel att de är extremt skrymmande eller svåra att transportera.  

Viktgräns: De flesta moderna SUP:er tillåter personer upp till 450 kilo att använda dem. Om du är en nybörjare som ligger långt under denna gräns bör du inte oroa dig för den här faktorn! Ta dock hänsyn till viktgränsen om du behöver bära verktyg eller kylboxar med mat för din dag på vattnet.  

Kostnad: Detta kan vara en av de mest kritiska faktorerna vid köp av en SUP bräda eftersom du vill ha något som håller länge och ger dig mycket värde för pengarna. Kontrollera vilka material som används vid tillverkningen av varje bräda och om de kan bära din vikt eller inte! Kom ihåg att billiga produkter tenderar att gå sönder lättare, vilket förstör din upplevelse.  

Typ: Det finns många olika typer av SUP brädor på marknaden just nu! Till exempel uppblåsbara SUPs, multifinbrädor och tävlingsbrädor.  

Hur blåser man upp en SUP-bräda?

När du har köpt din SUP-bräda är nästa steg att blåsa upp den. Det sista du vill göra är att köpa en uppblåsbar SUP och sedan inte veta hur man blåser upp den! Här är några enkla steg som hjälper dig att lära dig hur du blåser upp din paddelbräda på rätt sätt:  

Lägg SUP:en på en plan yta med ventilen uppåt. Du bör hitta ventilen antingen vid nosen eller svansen på din bräda.  

Skruva loss ventilkåpan genom att vrida den moturs tills den faller av helt och hållet. Vissa ventiler kräver att du drar upp dem innan du skruvar loss dem med hjälp av två händer. Kontrollera att de är ordentligt utdragna innan du går vidare.  

Placera ena änden av pumpslangen i ventilen och blåsa upp den. Se till att inte snurra eller vrida på ventilen eftersom det gör att luft kommer ut ur brädan.  

Blås upp din SUP tills den är fast vilket tar cirka tio minuter för en genomsnittlig bräda. Om du har en dubbelverkande pump kan du använda en hand i stället för två!  

Paddelns längd

Din paddellängd ska vara din längd i centimeter dividerad med 2,5. om du är 1,80 meter lång skulle din paddel vara cirka 200 cm lång. Detta är genomsnittet för de flesta människor 

Slaglängd

Håll knäna lätt böjda och håll paddeln framför dig hela tiden när du paddlar och se till att engagera dina coremuskler. Kom också ihåg att använda långa flytande tag att momentet hela tiden förflyttar dig framåt.   

Andning

Kom ihåg att ta djupa andetag genom näsan samtidigt som du andas ut genom munnen när du paddlar. Detta kommer att hjälpa till med uthålligheten

Slutsats

För att avsluta hela diskussionen vill vi konstatera att uppblåsbara stand-up paddleboards är en välsignelse för människor som vill njuta av spänningen och äventyr.  

Även om det kan tyckas svårt i början kommer du att bli en expertboarder på nolltid med rätt träning! Så vad väntar du på? Gå vidare och prova på en SUP bräda idag för det finns inget så fantastiskt som att stå på vatten på dessa fantastiska brädor! 

Back to top button