Sport & Fritid

Långfärdsskridskor Test [2023]

Långfärdsskridskoåkning är en populär sport. För många människor kan det vara en förvirrande process att köpa långfärdsskridskor, som kan innebära att man måste göra avvägningar mellan typen av sko (eller känga), skridskokonfiguration, pris, passform och komfort.

I det här inlägget ger vi riktlinjer som hjälper dig att köpa de bästa långfärdsskridskorna för dina behov!

Men först och främst ska vi se på de bästa långfärdsskridskorna just nu:

Bäst i Test
NNN BC Bindning (Rottefella)
4.9/5
Premium
NNN BC Bindning (Rottefella)
4.9/5
Prisvärd
NNN BC Bindning (Rottefella)
4.4/5
Budget
 Bäst för Nybörjare!
3.8/5

Köpguide [Långfärdsskridskor Test]

Långfärdsskridskor är varmare, bekvämare och mer förlåtande än hockey- och konståkningsskridskor. Konstruktionen är enkel, ett stålblad under en aluminiumplattform. Plattformarna levereras förborrade med monteringshål för standard NNN-, SNS- eller NIS-skidbindningar.

Längre blad är bättre för att åka snabbare och jämna ut grov is. Kortare blad är bättre för smidighet och svängar.

Alltså, vill du åka på grov och vild is så kommer du gilla långa skridskor. Men om du kommer från en hockey-/konståkningskridskobakgrund kommer den extra längden att kännas konstig. Den fria hälen kommer också att kännas konstig!

Isvidda har det mjukaste stålet, därefter Lundhags och hårdast stål har Zandstra. Hårdare stål håller sig skarpt längre, men tar längre tid att slipa.

Faktorer att Tänka på när du Köper Långfärdsskridskor

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du köper skridskor.

Här är några av de viktigaste sakerna du bör tänka på innan du köper ditt första par:

Storlek

Det första du bör tänka på är din fotstorlek. En bra utgångspunkt är att mäta dina fötter. Du kan också använda ett måttband och/eller ett par skor för att se till att din skostorlek matchar de skridskor du vill köpa. Längden mäts från tåboxen (där dina tår böjer sig) till hälen. Bredden mäts genom att placera en fot ovanpå en annan och mäta vid den bredaste delen av foten (överst på vristen).

Om du har barn kan du överväga att köpa deras första par skridskor för att se till att de passar rätt. Du kanske måste ge dem extra stoppning eller sätta in egen stoppning innan du köper ett par till ditt barn.

Typ av Skridskoblad

Långfärdsskridskor finns i olika bladkonfigurationer: Det finns flera olika konfigurationer av skridskor: enkelkantade blad med hål på varje sida, dubbelkantade blad och rockerblad (även kallade rullblad). Enkel- och dubbelkanter är inte utbytbara. Du kan inte sätta ett enkelkantsblad på en dubbelkantsskridsko och vice versa.

Enkelsidiga blad har hål som ligger närmare varandra på ena sidan och längre ifrån varandra på den andra. Detta anses vara en tätare passform än dubbelkantade blad. En smal spårbredd gör det lättare att vända och kräver mindre energi att flytta runt. Den tätare passformen bidrar till att förhindra att foten glider av bladet eller hällyftet (den del av bladet som ligger mellan fotbollen och hälen).

Den största nackdelen med dessa typer av blad är att de inte är idealiska för att åka långa sträckor. Eftersom de har en tight passform rör de inte fötterna särskilt långt framåt, och utan mycket glid tröttnar du snabbt. Om du planerar att åka långa sträckor eller snabbt med den här typen av blad kan du välja en annan typ av skridsko.

Storlek på Bladet

Du kanske vill leta efter skridskor som har ett blad i samma storlek som din känga. Dessutom bör bladet inte vara mindre än din känga. Detta säkerställer att du kan röra dig fritt och inte känner någon bindning i toppen av bladet. Det kommer också att göra det möjligt för bladet att böja sig så att du kan svänga lättare.

Bladram

Ramen runt skridskon är den del som fästs på skon. Skridskor som har en annan ram mellan tån och hälen tenderar att vara mindre bekväma. Många märken av skridskor erbjuder en version med en smal ram och andra erbjuder skridskor med bredare ramar. Detta kan göra det lättare att åka skridskor på vissa typer av underlag som gräs och mjukare isförhållanden, men det blir generellt sett svårare på djupa/genomträngliga isförhållanden och hindrar dig från att göra många snurrar.

Vissa skridskor har en ingjuten ram, vilket innebär att ramen är en del av skon. Dessa skridskor är utformade för hastighetsåkning, eftersom du inte kan justera dem för komfort. Detta gör det också svårare att byta ut dina blad om det skulle behövas.

 

Modifieringar (t.ex. Anpassade Insatser, Ersättningsblad)

Tänk på hur du tänker använda dina nya skridskor. Om du åker på fritid kommer du förmodligen att klara dig bra med vilket märke som helst. Men om du är en seriös skridskoåkare som deltar i tävlingar eller långdistansskridskoåkningsevenemang bör du överväga att låta dig provas professionellt för skräddarsydda stövlar. Du kanske också vill överväga att hitta ett par skridskor som gör det möjligt att enkelt göra anpassade ändringar, till exempel byta ut blad och byta ut innersulorna mot sådana som är gjorda för bättre stöd.

Sammantaget är det viktigt att komma ihåg att det krävs en hel del försök och misstag för att köpa skridskor. Passform, typ av blad och pris är alla viktiga faktorer som du bör tänka på. Du kanske också vill överväga några av de andra fördelarna nedan.

Kompatibilitet med ditt Startsystem

Vissa långfärdsskridskor levereras med bindningar som är utformade för att fungera med en viss tillverkares stövelsystem. Inläggen anpassar sig bättre till din fots form och ger därför extra stöd när du åker skridskor. Dessa inlägg är vanligtvis gjorda av skum och ger mer stabilitet.

Hållbarhet

Vissa skridskor kanske inte håller så länge som du förväntar dig. Du bör ta hänsyn till kostnaden för att byta ut blad och skosnören när du tittar på hållbarheten. Vissa märken är kända för att ha dåliga resultat när det gäller skridskor som går sönder, vilket ger dig extra kostnader i längden. Om du behöver byta ut dina skridskor varje år kan detta vara en viktig faktor att ta hänsyn till.

Utbud av Tillgängliga Blad

Vissa märken har fler blad att välja mellan. De kan erbjuda fler alternativ än andra, vilket gör att du kan hitta de skridskor som är perfekta för dig. Vissa skridskor är kända för att ha bättre prestanda på vissa typer av underlag. Innan du köper ditt första par, bestäm dig för vilken typ av skridskoåkning du kommer att göra och vilka bladkonfigurationer som bäst passar dina behov. Välj sedan ett märke som erbjuder rätt blad till rätt pris och se till att de har din storlek i lager.

Säkerheten Först!

Tumma aldrig på säkerheten när du ger dig ut på en långfärdsskridsko-tur!

Läs mer om vad du ska tänka på innan du ger dig ut på isarna här.

The End

Att välja rätt par långfärdsskridskor kan vara en svår uppgift. Det är särskilt svårt om du är ny på skridskoåkning och inte har någon aning om vad du ska leta efter när du köper ditt första par. Som vi upptäckte när vi forskade i den här artikeln fungerar vissa skridskor bättre än andra, och du kan behöva experimentera med många olika märken innan du hittar ett som verkligen fungerar för dig.

Back to top button