Långfärdsskridskoåkning är en populär sport. För många människor kan det vara en förvirrande process att köpa långfärdsskridskor, som kan innebära att man måste göra avvägningar mellan typen av sko (eller känga), skridskokonfiguration, pris, passform och komfort.
I det här inlägget ger vi riktlinjer som hjälper dig att köpa de bästa långfärdsskridskorna för dina behov!
Men först och främst ska vi se på de bästa långfärdsskridskorna just nu:
Denna Zandstra Track Mont BC 66517 skridsko passar både nybörjare och duktiga åkare. Det är en bekväm och prisvärd långfärdsskridsko som inte tummar på kvalitén. Med sin lätta design, sitt överlägsna grepp och stötdämpning erbjuder de här skridskorna en verkligt unik skridskoupplevelse.
Fördelar
- Vi upplevde långfärdsskridskon som väldigt mjuk och behaglig på isarna.
- Zandstra Track Mont BC passar alla BC pjäxor.
- Den är tillverkad med en hållbar och högkvalitativ konstruktion som gör att den klarar alla terränger.
- Vridstyv T-profil med skena i rostfritt stål ger en behaglig åkning.
- Åkstål i riktigt bra kvalité.
- Rottefella BC manuell (NNN BC systemet) bindning vilket gör att de passar till alla pjäxor med NNN BC sula.
Nackdelar
- Lite bredare T-profil gör den inte så snabb.
Zandstra Blade with Binding är en långfärdsskridsko som passar alla. Med Rottefella NNN BC bindning blir det enkelt att fästa bladet på dina pjäxor och justera passformen.
Fördelar
- Zandstra Blade med bindning ger utmärkt stabilitet och kontroll under skridskoåkning vilket gör att du känner dig säker på isen.
- Vi tyckte om att denna långfärdsskridsko har två förborrade bildhål för storleksanpassning.
- Den smarta konstruktionen innebär att bladen lätt kan tas bort för enkel förvaring och transport.
- Kvalitetsmaterial i klingorna som garanterar en smidig och njutbar åkning.
- V-profil som gör den väldigt stabil även om du är nybörjare.
- Stark och hållbar bindning som klarar tuff skridskoåkning och svår terräng.
- Rottefella BC manuell (NNN BC systemet) bindning vilket gör att de passar till alla pjäxor med NNN BC sula.
Nackdelar
- Lite dyrare än de andra.
Den här lätta och hållbara långfärdsskridskon erbjuder en fantastisk kombination av stöd och rörlighet och ger en pålitlig prestanda i alla terränger. Lundhags T-Skate NNN BC är en allround skridsko som passar på alla typer av isar.
Fördelar
- Prisvärd långfärdsskridsko där du får mycket för pengarna.
- Vi upplevde att den passar på alla typer av is, den kändes smidig att åka med.
- Lundhags T-Skate NNN BC är miljövänlig då den är 100 % återvinningsbar.
- Lundhags T-Skate NNN BC har en lös häl för bättre åkkomfort.
- Gångjärnsförsedd fastsättning av skridskon.
- Rottefella BC manuell (NNN BC systemet) bindning vilket gör att de passar till alla pjäxor med NNN BC sula.
Nackdelar
- Är man ingen van åkare kan den kännas lite ostabil med den lösa hälen.
Isvidda Trekking långfärdsskridsko är perfekt för dig som är nybörjare och inte vill investera så mycket i början på både skridsko och pjäxa. En mycket prisvärd långfärdsskridsko du kan använda med dina vanliga kängor.
Fördelar
- Isvidda Trekking kan justeras i längden så de passar din passform och får rätt balans i åkningen.
- Vi testade olika sorters modeller av kängor till denna långfärdsskridsko och de passade till alla vilket vi tyckte var en stor fördel.
- Mycket prisvärd långfärdsskridsko.
- Universalbindning med remkonstruktion för att hålla kängan på plats.
- Klickerspännen med steglös justering.
- T-konstruktion i aluminiumprofil.
Nackdelar
- För ett bekvämt åkande behöver du en känga med en så vridstyrd sula som möjligt.
Köpguide [Långfärdsskridskor Test]
Långfärdsskridskor är varmare, bekvämare och mer förlåtande än hockey- och konståkningsskridskor. Konstruktionen är enkel, ett stålblad under en aluminiumplattform. Plattformarna levereras förborrade med monteringshål för standard NNN-, SNS- eller NIS-skidbindningar.
Längre blad är bättre för att åka snabbare och jämna ut grov is. Kortare blad är bättre för smidighet och svängar.
Alltså, vill du åka på grov och vild is så kommer du gilla långa skridskor. Men om du kommer från en hockey-/konståkningskridskobakgrund kommer den extra längden att kännas konstig. Den fria hälen kommer också att kännas konstig!
Isvidda har det mjukaste stålet, därefter Lundhags och hårdast stål har Zandstra. Hårdare stål håller sig skarpt längre, men tar längre tid att slipa.
Faktorer att Tänka på när du Köper Långfärdsskridskor
Det finns många faktorer att ta hänsyn till när du köper skridskor.
Här är några av de viktigaste sakerna du bör tänka på innan du köper ditt första par:
Storlek
Det första du bör tänka på är din fotstorlek. En bra utgångspunkt är att mäta dina fötter. Du kan också använda ett måttband och/eller ett par skor för att se till att din skostorlek matchar de skridskor du vill köpa. Längden mäts från tåboxen (där dina tår böjer sig) till hälen. Bredden mäts genom att placera en fot ovanpå en annan och mäta vid den bredaste delen av foten (överst på vristen).
Om du har barn kan du överväga att köpa deras första par skridskor för att se till att de passar rätt. Du kanske måste ge dem extra stoppning eller sätta in egen stoppning innan du köper ett par till ditt barn.
Typ av Skridskoblad
Långfärdsskridskor finns i olika bladkonfigurationer: Det finns flera olika konfigurationer av skridskor: enkelkantade blad med hål på varje sida, dubbelkantade blad och rockerblad (även kallade rullblad). Enkel- och dubbelkanter är inte utbytbara. Du kan inte sätta ett enkelkantsblad på en dubbelkantsskridsko och vice versa.
Enkelsidiga blad har hål som ligger närmare varandra på ena sidan och längre ifrån varandra på den andra. Detta anses vara en tätare passform än dubbelkantade blad. En smal spårbredd gör det lättare att vända och kräver mindre energi att flytta runt. Den tätare passformen bidrar till att förhindra att foten glider av bladet eller hällyftet (den del av bladet som ligger mellan fotbollen och hälen).
Den största nackdelen med dessa typer av blad är att de inte är idealiska för att åka långa sträckor. Eftersom de har en tight passform rör de inte fötterna särskilt långt framåt, och utan mycket glid tröttnar du snabbt. Om du planerar att åka långa sträckor eller snabbt med den här typen av blad kan du välja en annan typ av skridsko.
Storlek på Bladet
Du kanske vill leta efter skridskor som har ett blad i samma storlek som din känga. Dessutom bör bladet inte vara mindre än din känga. Detta säkerställer att du kan röra dig fritt och inte känner någon bindning i toppen av bladet. Det kommer också att göra det möjligt för bladet att böja sig så att du kan svänga lättare.
Bladram
Ramen runt skridskon är den del som fästs på skon. Skridskor som har en annan ram mellan tån och hälen tenderar att vara mindre bekväma. Många märken av skridskor erbjuder en version med en smal ram och andra erbjuder skridskor med bredare ramar. Detta kan göra det lättare att åka skridskor på vissa typer av underlag som gräs och mjukare isförhållanden, men det blir generellt sett svårare på djupa/genomträngliga isförhållanden och hindrar dig från att göra många snurrar.
Vissa skridskor har en ingjuten ram, vilket innebär att ramen är en del av skon. Dessa skridskor är utformade för hastighetsåkning, eftersom du inte kan justera dem för komfort. Detta gör det också svårare att byta ut dina blad om det skulle behövas.
Modifieringar (t.ex. Anpassade Insatser, Ersättningsblad)
Tänk på hur du tänker använda dina nya skridskor. Om du åker på fritid kommer du förmodligen att klara dig bra med vilket märke som helst. Men om du är en seriös skridskoåkare som deltar i tävlingar eller långdistansskridskoåkningsevenemang bör du överväga att låta dig provas professionellt för skräddarsydda stövlar. Du kanske också vill överväga att hitta ett par skridskor som gör det möjligt att enkelt göra anpassade ändringar, till exempel byta ut blad och byta ut innersulorna mot sådana som är gjorda för bättre stöd.
Sammantaget är det viktigt att komma ihåg att det krävs en hel del försök och misstag för att köpa skridskor. Passform, typ av blad och pris är alla viktiga faktorer som du bör tänka på. Du kanske också vill överväga några av de andra fördelarna nedan.
Kompatibilitet med ditt Startsystem
Vissa långfärdsskridskor levereras med bindningar som är utformade för att fungera med en viss tillverkares stövelsystem. Inläggen anpassar sig bättre till din fots form och ger därför extra stöd när du åker skridskor. Dessa inlägg är vanligtvis gjorda av skum och ger mer stabilitet.
Hållbarhet
Vissa skridskor kanske inte håller så länge som du förväntar dig. Du bör ta hänsyn till kostnaden för att byta ut blad och skosnören när du tittar på hållbarheten. Vissa märken är kända för att ha dåliga resultat när det gäller skridskor som går sönder, vilket ger dig extra kostnader i längden. Om du behöver byta ut dina skridskor varje år kan detta vara en viktig faktor att ta hänsyn till.
Utbud av Tillgängliga Blad
Vissa märken har fler blad att välja mellan. De kan erbjuda fler alternativ än andra, vilket gör att du kan hitta de skridskor som är perfekta för dig. Vissa skridskor är kända för att ha bättre prestanda på vissa typer av underlag. Innan du köper ditt första par, bestäm dig för vilken typ av skridskoåkning du kommer att göra och vilka bladkonfigurationer som bäst passar dina behov. Välj sedan ett märke som erbjuder rätt blad till rätt pris och se till att de har din storlek i lager.
Säkerheten Först!
Tumma aldrig på säkerheten när du ger dig ut på en långfärdsskridsko-tur!
Läs mer om vad du ska tänka på innan du ger dig ut på isarna här.
The End
Att välja rätt par långfärdsskridskor kan vara en svår uppgift. Det är särskilt svårt om du är ny på skridskoåkning och inte har någon aning om vad du ska leta efter när du köper ditt första par. Som vi upptäckte när vi forskade i den här artikeln fungerar vissa skridskor bättre än andra, och du kan behöva experimentera med många olika märken innan du hittar ett som verkligen fungerar för dig.
Vanliga Frågor och Svar
Långfärdsskridskor kräver en längd som är specifik för varje skridskoåkare. Du bör räkna in både din skostorlek och din läng och vikt när du ska köpa långfärdsskridskor. 50 cm är maxlängd och 45 cm är medellängd.
När du väljer pjäxor till långfärdsskridskor bör du tänka på att välja ett par bekväma, varma och vattenavvisande modeller. Tänk på att de ska sitta skönt på foten och ha ordentligt stöd i hälen för en stabil åkning. Se slutligen till att dubbelkolla skridskornas storlek och passform före köpet.
Det går bra om det är en kombipjäxa. Det rekommenderas inte att använda skidpjäxa för långfärdsskridskoåkning eftersom varje typ av skodon är utformade för sina specifika ändamål; skidstövlar är utformade för skidåkning och långfärdsskridskoåkning kräver specialiserade pjäxor för ändamålet.
Långfärdsskridskor använder vanligtvis ett bindningssystem som ger lämplig flexibilitet samtidigt som du enkelt kan manövrera skridskon. De vanligaste bindningarna är NNN eller SNS som ger ökad kontroll och manövrerbarhet.