Camping & Vandring

Sovsäck Bäst i Test [2023]

En riktigt bra sovsäck håller dig sval på sommaren och varm på hösten – och även om dessa krav verkar enkla nog kan det vara knepigare än det låter att hitta en sovsäck som passar just dina utomhusäventyr.

Oavsett om du letar årets bästa sovsäck av låg vikt, eller om du vill upptäcka ett grymt utbud av de bästa sovsäckarna för riktigt kallt väder så har vi med det mesta i vårat test!

<<Läs också våran sovsäcks-guide under testet innan du bestämmer dig!>>

Sovsäck Bäst i Test 3-säsongers (Vår/Sommar/Höst)

Bäst i Test
175/190/205cm!
5/5
Premium
Låg vikt! 190cm
4.9/5
Prisvärd
Varm! 180cm
4.9/5
Budget
Billig! 205cm max
4.6/5

Sovsäck Bäst i Test Vinter

Bäst i Test
Ankdun! 190cm
5/5
Premium
Gåsdun! 880g!
4.9/5
Extrem
-35 ºC! 200cm
4.9/5
Budget
Billig! 175cm max
4.6/5

Köpguide [Sovsäck Bäst i Test]

En högkvalitativ, årstidsanpassad sovsäck är ovärderlig. Den här köpguiden för sovsäckar hjälper dig att välja den bästa sovsäcken för camping under alla årstider – oavsett om du är på väg ut i vildmarken på senhösten eller spenderar en lång sommarhelg på en campingplats kan du hitta en sovsäck som passar perfekt för dig och din situation.

Detta behöver du tänka på innan du köper den bästa sovsäcken för dig:

Storlek & Form

Det finns många olika storlekar och former av sovsäckar. De sträcker sig från vanliga, rektangulära sovsäckar till mumieformade produkter. Den avsmalnande vanliga formen är som ett mellanting mellan de två.

Vilken som passar dig bäst beror på årstiden och dina sömnvanor. Om du tycker om att känna dig varm och skön kan en mumie-sovsäck vara det bästa valet. Den här typen tenderar att vara den bästa sovsäcken för vintern också, eftersom den smala formen behåller mer kroppsvärme.

En vanlig sovsäck tillåter mer luftflöde och låter användaren sträcka ut sig mer. Eftersom mer tyg används kommer den dock att vara tyngre än en jämförbar mumie-sovsäck. Om du är osäker kan den avsmalnande reguljära sorten erbjuda det bästa av båda världarna.

Vikt

Spelar vikten på din sovsäck någon roll? Det gör den verkligen om du till exempel vill hitta den bästa lättviktiga sovsäcken för vandring. När du bär med dig all din utrustning kan varje gram göra skillnad.

Dunfyllda sovsäckar ger det bästa förhållandet mellan värme och vikt, men de är också dyrare. Om du behöver den bästa vintersovsäcken är det klokt att investera i en dunfylld produkt, men för sommarcamping bör tunnare syntetiska sovsäckar räcka.

Längd

Vissa sovsäckar är längre än andra – ett viktigt övervägande om du är mycket lång. Flera produkter har också en dold säkerhetsficka, som kan vara ovärderlig för att hålla pengar eller dokument säkra.

Undvik sovsäckar som matchar dina mått precis. Om du till exempel är 1,80 meter lång kommer en 1,80 meter lång sovsäck att sitta väldigt tätt och du får ganska lite utrymme att röra dig. Leta i stället efter en sovsäck som är några centimeter längre än din längd.

Komforttemperatur & Klassificering

En sovsäcks klassificering och komforttemperatur är viktig, eftersom det ger dig en realistisk indikation på vilken typ av väder som sovsäcken lämpar sig för. Det kan kännas smart att välja en billig sovsäck, men vad händer om den inte klarar av vädret på din destination? Det är här det angivna temperaturintervallet är till hjälp!

Olika graderingar att hålla koll på:

  • Med komforttemperatur menas en temperatur som en kvinna beräknas kunna sova bekvämt utan att det känns varken för varmt eller kallt
  • Med lägre gräns menas en temperatur som en man beräknas klarar av att sova i 8 timmar utan att att bli sjuk
  • Med extremtemperatur menas en temperatur där en kvinna beräknas att klara av att sova i 6 timmar utan att riskera livshotande skador

Isolering

Det finns två huvudtyper av sovsäcksisolering – syntetiska material eller naturligt dun. Den förstnämnda är billigare, men den sistnämnda erbjuder överlägsna värmenivåer i förhållande till vikten. Om du vill ha en sovsäck som behåller värmen riktigt bra och som dessutom är lätt att bära är dunfyllning det bästa valet.

Vissa sovsäckstillverkare kombinerar olika typer av syntetisk fyllning för att få den varmaste effekten, medan andra använder dubbla lager för att fånga in ett lager varm luft i isoleringen. Kort sagt, exakt vad som finns i sektionen mellan ytter- och foder kan göra stor skillnad för hur bra du sover.

Så Väljer du Rätt Sovsäck efter Säsong

Det finns tre stora säsongskategorier av sovsäckar: vinter, tre årstider och sommar:

Vintersovsäckar

Vintersovsäckar är tättslutande och packade med isolering och är gjorde för riktigt bitande kyla. Komforttemperaturen är oftast -12ºC eller lägre hos en vintersovsäck, men även här finns det extremare modeller som Mountain Equipment Glacier Expedition som vi har med som vinnare här i testet som har en komforttemperatur på hela -35ºC!

Det är viktigt att du tänker över vilken temperatur du mest kommer befinna dig i med din vintersovsäck så den inte blir för varm eller kall.

3-säsongers Sovsäckar

Tresäsongs-sovsäckar kan hantera vårens och höstens svala temperaturer samt varmare sommarförhållanden, och är den allra populäraste typen av sovsäck för friluftsmänniskor. Komforttemperaturen ligger vanligtvis mellan -1 och +4 ºC, vilket innebär att de även kan fungera i milda vintermiljöer.

Sommarsovsäckar

1-säsongssovsäckar är rymliga, lätta och maximerar ventilationen, med en komforttemperatur på +5 till +9 ºC eller högre.

Olika Typer av Form på Sovsäckar

Det finns generellt två olika typer av sovsäckar att välja mellan för frilufstmänniskor:

  • Rektangulär Sovsäck: Det här är den mest traditionella typen av sovsäck och den är idealisk för dem som vill ha mycket utrymme när de sover. Den rektangulära formen innebär att det finns gott om utrymme för att vrida och vända sig. Det extra utrymmet innebär att rektangulära sovsäckar inte är kända för sina isolerande egenskaper, och de har vanligtvis inte heller någon huva för att hålla in den varma luften
  • Mumieformad Sovsäck: Dessa är utformade för att hålla sovande personer varma i kallare förhållanden. De har en form som är anpassad till kroppen med en mycket avsmalnande fot- och bendel. Den är bredare vid höfterna och axlarna och smalnar av ytterligare över axlarna för att ansluta till en huva som kan dras åt. Mumie-sovsäckar är utmärkta på att hålla dig varm och är vanligtvis mycket lättare att bära än rektangulära sovsäckar. Deras avsmalnande form innebär att det finns mindre utrymme för att vrida och vända sig och kan därför vara mindre bekväm för vissa personer
Back to top button