Camping & Vandring

Sovsäck Bäst i Test [2024]

Välkommen till vår utförliga guide där vi presenterar de bästa sovsäckarna som testats och granskats noggrant av oss. Oavsett om du är en naturälskare, en friluftsentusiast eller bara i behov av en solid sovsäck för din nästa utflykt, kommer denna guide att hjälpa dig att hitta den perfekta sovsäcken för dina behov. Med fokus på kvalitet, komfort och hållbarhet, har vi sammanställt listan över de topprankade sovsäckarna på den svenska marknaden!
5/5

Vårt test av Sydvang Skäring Down Sleepingbag -12 C visade att denna sovsäck verkligen lever upp till sitt namn. Den har 1100 gram högkvalitativ dunfyllning som gör den oerhört varmt, trots att vikten är relativt låg för rejäla vintersovsäckar. Vi gillade verkligen den fodrade kanalen vid dragkedjan och den justerbara värmekragen som gör att värmeförlusten minimeras när det är riktigt kallt. Den kompakta designen är också lämplig för längre utflykter, eftersom du kan komprimera påsen till en endast 39×24 cm. En sak som sticker ut med denna sovsäck är bredden vid axlarna; den ökade manövreringsfriheten betyder att du kan röra dig mycket fritt. Det vattentäta tyget ger också en bra andning och skydd mot fukt. Genomgående blev vi imponerade av den höga kvaliteten och mångsidigheten hos denna sovsäck!

Fördelar

 • Högkvalitativ dunfyllning
 • Mycket kompakt
 • Justerbar värmekrage
 • Fodrad kanal vid dragkedjan
 • Vattentät
 • Mycket robust

Utlåtande

Det finns mycket att hylla med Sydvang Skäring Down Sleepingbag -12 C. Om du letar efter en sovsäck som är varm, lätt och mångsidig, är detta ett utmärkt val. Dess högkvalitativa konstruktion och användarvänlighet gör detta till en av de bästa sovsäckarna på marknaden.

4.7/5

Vårt test av Sea to Summit Spark SP4 Regular gav oss en fantastisk upplevelse av kombinationen mellan värme och lättvikt. Denna sovsäck har gåsdunfyllning som ger fantastisk isolering, detta kombinerat med att den endast väger 880g gör sovsäcken fantastisk för väderförhållandena och terrängen i de svenska fjällen. Den kompakt designen gör den praktiskt att bära, särskilt om du planerar långa utflykter till naturen. En sak vi verkligen beundrade är den goda balansen mellan värme och andningsförmåga tack vare Sin Ultra Dry Down-behandling, något som verkligen gör skillnad och skyddar mot fukt både från utsidan och kondens från insidan av sovsäcken. Medan vikten är minimal, känns kvaliteten lyxig, vilket gör den till ett utmärkt val. Dessutom är Summit Spark SP4 Regular riktigt rymlig jämfört med de flesta konkurrenter!

Fördelar

 • Ultra-lätt
 • Högkvalitativt gåsdun
 • Kompakt design
 • Andningsbar

Utlåtande

Sea to Summit Spark SP4 Regular är ett fantastiskt alternativ för dig som vill ha hög kvalitet och värme men ändå fantastisk låg vikt. Dess utomordentliga prestanda i våra tester visar att det är värd sitt premiumpris. Vi var verkligen nöjda med hur bra sovsäcken presterade under våra tester, vilket gör det till ett riktigt pålitligt val för alla friluftsaktiviteter.

4.4/5

Vi måste erkänna att vi blev riktigt imponerade av Mountain Equipment Glacier Expedition Long. Högpresterande Polarloft® syntetisolering ser till att denna sovsäck håller dig extra varm även under extremt kalla förhållanden. Den har en bekväm och generös passform, perfekt för dem som inte gillar trånga sovsäckar. Det vattentäta DRILITE®-loftet i II-skalet gör ett riktigt bra jobb med att skydda isoleringen mot fukt. Mountain Equipment Glacier Expedition Long är också extremt hållbar. Trots den ökade vikten och storleken som är typisk för syntetiska dunsovsäckar, står det klart att Mountain Equipment har gjort stora ansträngningar för att minimera dessa och skapa en praktisk sovsäck för friluftsentusiaster. Tack vare sin 3D-polarkonstruktion värms sovsäcken upp mycket snabbt – perfekt när man kommer tillbaka till tältet efter en lång dags vandring!

Fördelar

 • Generös passform
 • Extra varm
 • Vattentätt yttre
 • Snabbt uppvärmande
 • Hållbart och robust material

Utlåtande

Mountain Equipment Glacier Expedition Long erbjuder det mesta du förväntar dig och lite till från en premium-sovsäck för extremt kalla nätter. Dess varma isolering, vattentäta yttre och robusta konstruktion gör den till ett fantastiskt val för dem som älskar utomhusäventyr och vill ha det allra bästa. Detta är absolut en sovsäck som levererar imponerande prestanda och värde för pengarna.

4/5
Under testprocessen visade Haglöfs Musca -26 sig vara en pålitlig och hållbar medföljare på våra äventyr. Det första vi märkte var dess otroligt robusta konstruktion. Även efter att ha utsatts för utmanande terräng och svåra väderförhållanden, uppvisade den inga tecken på slitage. Tvärtom, den extravaganta urklippningen på framsidan gav oss gott om utrymme för att organisera våra nödvändigheter. Det är en verkligt nöjd känsla att kunna skala ner på kostanden utan att tumma på det viktigaste, för denna sovsäck är verkligen förvånansvärt billig. En annan sak vi verkligen uppskattade med Haglöfs Musca var de många mindre facken som finns tillgängliga, särskilt i topplocket och på sidorna. Med dessa fickor kan du hålla ditt utrustning välorganiserat, vilket underlättar för frekvent åtkomst. Trots sin större storlek är det ganska bekvämt, tack vare justerbara och skumfyllda bärremmar. Plus, höftbältet ger extra stöd när du bär tyngre laster.

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • Mångsidiga Fickor
 • Robust och hållbar
 • Justerbara och bekväma bärremmar
 • Utrymmeseffektiv design

Utlåtande

Allt som allt har Haglöfs Musca -26 visat sig vara en fantastisk ryggsäck för utomhusentusiaster. Med sina hållbara konstruktioner och mångsidiga fickor är det en bra kompanjon för dem som planerar frekventa äventyr i naturen. Trots sin större väska erbjuder den bekväm bärning. Detta är sovsäcken för dig som vill ge dig ut i naturen på vintern men söker en billigare variant som ändå fungerar riktigt bra.

Köpguide [Sovsäck Bäst i Test]

En högkvalitativ, årstidsanpassad sovsäck är ovärderlig. Den här köpguiden för sovsäckar hjälper dig att välja den bästa sovsäcken för camping under alla årstider – oavsett om du är på väg ut i vildmarken på senhösten eller spenderar en lång sommarhelg på en campingplats kan du hitta en sovsäck som passar perfekt för dig och din situation.

Detta behöver du tänka på innan du köper den bästa sovsäcken för dig:

Storlek & Form

Det finns många olika storlekar och former av sovsäckar. De sträcker sig från vanliga, rektangulära sovsäckar till mumieformade produkter. Den avsmalnande vanliga formen är som ett mellanting mellan de två.

Vilken som passar dig bäst beror på årstiden och dina sömnvanor. Om du tycker om att känna dig varm och skön kan en mumie-sovsäck vara det bästa valet. Den här typen tenderar att vara den bästa sovsäcken för vintern också, eftersom den smala formen behåller mer kroppsvärme.

En vanlig sovsäck tillåter mer luftflöde och låter användaren sträcka ut sig mer. Eftersom mer tyg används kommer den dock att vara tyngre än en jämförbar mumie-sovsäck. Om du är osäker kan den avsmalnande reguljära sorten erbjuda det bästa av båda världarna.

Vikt

Spelar vikten på din sovsäck någon roll? Det gör den verkligen om du till exempel vill hitta den bästa lättviktiga sovsäcken för vandring. När du bär med dig all din utrustning kan varje gram göra skillnad.

Dunfyllda sovsäckar ger det bästa förhållandet mellan värme och vikt, men de är också dyrare. Om du behöver den bästa vintersovsäcken är det klokt att investera i en dunfylld produkt, men för sommarcamping bör tunnare syntetiska sovsäckar räcka.

Längd

Vissa sovsäckar är längre än andra – ett viktigt övervägande om du är mycket lång. Flera produkter har också en dold säkerhetsficka, som kan vara ovärderlig för att hålla pengar eller dokument säkra.

Undvik sovsäckar som matchar dina mått precis. Om du till exempel är 1,80 meter lång kommer en 1,80 meter lång sovsäck att sitta väldigt tätt och du får ganska lite utrymme att röra dig. Leta i stället efter en sovsäck som är några centimeter längre än din längd.

Komforttemperatur & Klassificering

En sovsäcks klassificering och komforttemperatur är viktig, eftersom det ger dig en realistisk indikation på vilken typ av väder som sovsäcken lämpar sig för. Det kan kännas smart att välja en billig sovsäck, men vad händer om den inte klarar av vädret på din destination? Det är här det angivna temperaturintervallet är till hjälp!

Olika graderingar att hålla koll på:

 • Med komforttemperatur menas en temperatur som en kvinna beräknas kunna sova bekvämt utan att det känns varken för varmt eller kallt
 • Med lägre gräns menas en temperatur som en man beräknas klarar av att sova i 8 timmar utan att att bli sjuk
 • Med extremtemperatur menas en temperatur där en kvinna beräknas att klara av att sova i 6 timmar utan att riskera livshotande skador

Isolering

Det finns två huvudtyper av sovsäcksisolering – syntetiska material eller naturligt dun. Den förstnämnda är billigare, men den sistnämnda erbjuder överlägsna värmenivåer i förhållande till vikten. Om du vill ha en sovsäck som behåller värmen riktigt bra och som dessutom är lätt att bära är dunfyllning det bästa valet.

Vissa sovsäckstillverkare kombinerar olika typer av syntetisk fyllning för att få den varmaste effekten, medan andra använder dubbla lager för att fånga in ett lager varm luft i isoleringen. Kort sagt, exakt vad som finns i sektionen mellan ytter- och foder kan göra stor skillnad för hur bra du sover. Läs även vår guide för att hitta den bästa sovsäcken till ditt barn

Så Väljer du Rätt Sovsäck efter Säsong

Det finns tre stora säsongskategorier av sovsäckar: vinter, tre årstider och sommar:

Vintersovsäckar

Vintersovsäckar är tättslutande och packade med isolering och är gjorde för riktigt bitande kyla. Komforttemperaturen är oftast -12ºC eller lägre hos en vintersovsäck, men även här finns det extremare modeller som Mountain Equipment Glacier Expedition som vi har med som vinnare här i testet som har en komforttemperatur på hela -35ºC!

Det är viktigt att du tänker över vilken temperatur du mest kommer befinna dig i med din vintersovsäck så den inte blir för varm eller kall.

3-säsongers Sovsäckar

Tresäsongs-sovsäckar kan hantera vårens och höstens svala temperaturer samt varmare sommarförhållanden, och är den allra populäraste typen av sovsäck för friluftsmänniskor. Komforttemperaturen ligger vanligtvis mellan -1 och +4 ºC, vilket innebär att de även kan fungera i milda vintermiljöer.

Sommarsovsäckar

1-säsongssovsäckar är rymliga, lätta och maximerar ventilationen, med en komforttemperatur på +5 till +9 ºC eller högre.

Olika Typer av Form på Sovsäckar

Det finns generellt två olika typer av sovsäckar att välja mellan för frilufstmänniskor:

 • Rektangulär Sovsäck: Det här är den mest traditionella typen av sovsäck och den är idealisk för dem som vill ha mycket utrymme när de sover. Den rektangulära formen innebär att det finns gott om utrymme för att vrida och vända sig. Det extra utrymmet innebär att rektangulära sovsäckar inte är kända för sina isolerande egenskaper, och de har vanligtvis inte heller någon huva för att hålla in den varma luften
 • Mumieformad Sovsäck: Dessa är utformade för att hålla sovande personer varma i kallare förhållanden. De har en form som är anpassad till kroppen med en mycket avsmalnande fot- och bendel. Den är bredare vid höfterna och axlarna och smalnar av ytterligare över axlarna för att ansluta till en huva som kan dras åt. Mumie-sovsäckar är utmärkta på att hålla dig varm och är vanligtvis mycket lättare att bära än rektangulära sovsäckar. Deras avsmalnande form innebär att det finns mindre utrymme för att vrida och vända sig och kan därför vara mindre bekväm för vissa personer

Välja rätt material för din sovsäck

När du bläddrar igenom sovsäckar kommer du att stöta på ett mirakel av materialval – syntetiska fibrer, dun och ankafluff. Varje typ har sina fördelar och det är viktigt att matcha materialet efter dina behov. Syntetiska sovsäckar, gjorda av polyesterfibrer, är bra för fuktiga väderförhållanden eftersom de tappar mindre värme när de blir våta. Däremot är dun och ankafluff lättare och packas mer kompakt, vilket gör de till ett fördelaktiga val vid längre vandringar eller rese äventyr. Men glöm inte att skydda dessa naturliga material mot fukt! Det kan vara en utmaning att välja rätt material men tänk på dina aktiviteter, personliga preferenser, och väderförhållanden innan du bestämmer dig. För att göra det lättare, börja med att fråga dig själv – planerar du friluftsliv i fuktiga skogar eller ser du fram emot att klättra till en snötäckt bergstopp?

Val av isolerande material

När du väljer isolerande material till din sovsäck finns det några huvudsakliga alternativ att överväga. Valet beror på dina personliga behov och förhållandena du tänker använda säcken i. Låt oss sprida ut detaljerna om varje av dessa alternativ:

 • Syntetisk isolering: Detta är ett bra val för fuktiga förhållanden eftersom det behåller värme även när det blir blött.
 • Dunisolering: Dun är mycket lätt, komprimerbart och håller värmen väl, vilket gör det till ett bra val för kyliga men torra förhållanden.
 • Vattenresistent dun: Detta är dun som har behandlats för att motstå vatten, vilket kombinerar fördelarna med båda tidigare nämnda isoleringstyper.

Fördelar och nackdelar med olika materialtyper

Alla material har sina fördelar och nackdelar beroende på situationen. Låt oss bryta ned för- och nackdelarna med olika materialtyper:

 • Syntetisk isolering: Fördelar: Behåller värme väl när det är blött, lätt att rengöra. Nackdelar: Inte lika värmande som dun på vikt, större packstorlek.
 • Dunisolering: Fördelar: Extremt lätt, mycket varmt, mycket komprimerbart. Nackdelar: Förlorar värme om den blir blöt, kan vara dyr, kräver mer underhåll.
 • Vattenresistent dun: Fördelar: Kombinerar fördelarna med syntet och dun, bra i fuktiga och torra förhållanden. Nackdelar: Kan vara dyrt, sannolikt kräver mer underhåll än syntetiska alternativ.

Form och design på sovsäcken

Sovsäckens form och design spelar en stor roll i total komfort, värme och rörlighet. Det finns främst två populära designer – mumie och rektangulär. Varje design har sina egna unika fördelar beroende på dina specifika utomhusbehov och preferenser. Men viktigt att minnas att en bra sovsäck bör erbjuda en balans mellan komfort och funktionalitet. Man vill ju ändå få en god natts sömn efter en lång dag i naturen, eller hur?

Design av mumie mot rektangulär

Mumie och rektangulär, dessa två design har olika priser, funktioner och komfortnivåer. En mumie-sovsäck är smalare, lättare och mer termiskt effektiv eftersom den har begränsat innerutrymme för kyla att tränga in. Den är därför idealisk för hårdare, kallare klimat. Å andra sidan erbjuder en rektangulär sovsäck mer rörlighet och komfort med sitt bredare utrymme men kan vara mindre effektiv på att behålla värmen.
Mumie sovsäck: När ska du välja det?
Tänk er hur det är att ligga insvept som mumien i tecknat – det är ganska nära till vad en mumie-sovsäck kommer att känna. Med sin slimmade design och snävare passform, optimerar momiesovsäcken din kroppsvärme maximalt för att bibehålla värmen i kyla. Därför kan en mumie-sovsäck vara ditt bästa bet om du planerar en vintercampingresa eller en utflykt i ett tuffare klimat. Dessutom är de flesta mumiesäckar utrustade med en huva för att skydda huvudet, vilket ger ytterligare isolering.
Rektangulär sovsäck: När är den bäst?
Rektangulär sovsäck, med sin rymlighet, är din komfortkung på lägerplatsen. De ger mer utrymme för att röra sig och är därför ideala för den som rör sig mycket under sömnen. Men de är också större och tyngre än mumie-sovsäckar, vilket gör dem mindre ideala för backpacking eller långdistansvandring. Om ditt äventyr inkluderar milda väderförhållanden och du inte behöver göra någon seriös vandring med sovsäcken på ryggen, kan en rektangulär sovsäck vara ett mycket bra val för dig.

Sovsäck och temperaturvägledning

Hur ofta har du funderat på om din sovsäck skulle klara av vinterkylan eller sommarvärmen? Precis som vi noggrant väljer kläder baserade på vädret, bör sovsäcken väljas med hänsyn till de förväntade temperaturförhållandena under din resa. En bra tumregel kan vara att en 3-säsongssäck brukar vara tillräcklig ner till temperaturer omkring -5 till -10 grader Celsius, medan en 4-säsongsslafsäck kan klara av ännu kallare förhållanden, ned till -15 grader sådana. Men kom ihåg att dessa uppskattningar kan variera beroende på din personliga komfortabilitet och eventuella extra lager av kläder.

Att förstå sovsäckstemperaturen

När det gäller att förstå temperaturmätningar för sovsäckar, enskilda märken kan ha olika system, men det finns vissa generella riktlinjer. Ortök, den europeiska standarden för temperaturklassificering av sovsäckar, listar tre viktiga siffror: Komfort-, Lägre gräns- och Extremtemperatur. Komforttemperaturen är vad en genomsnittlig kvinna kan uppleva som behaglig hela natten. Lägre gränstemperaturen är vad en genomsnittlig man kan tåla hela natten utan att vakna. Extremtemperaturen är den lägsta temperaturen där en genomsnittlig kvinna kan klara sig i sex timmar utan risk för hypotermi. Att kunna tolka dessa siffror hjälper dig att välja rätt sovsäck för dina behov.

Vikt och packstorlek

När det kommer till friluftsliv är varje gram och centimeter viktig. Att bära runt på en tung sovsäck kan verkligen dra ner på äventyrets glädje, särskilt om du planerar att gå längre sträckor. En lätt sovsäck kan göra stor skillnad. Men kom ihåg, lättare sovsäckar är ofta mindre isolerande vilket kan vara otillräckligt för kyligare klimat. Kontrollera därför sovsäckens vikt tillsammans med dess temperaturrating for att säkerställa att du får balansen rätt. När det gäller packstorlek, följ tumregeln “mindre är bättre”. Sovsäckar tar ofta upp mest utrymme i din packning, så leta efter sovsäckar som kommer med en kompressionspåse. Dessa påsar tillåter dig att krama ut så mycket luft som möjligt från din påse när du packar den, vilket hjälper dig att minska dess storlek betydligt. Dock bör du avstå från att förvara din sovsäck i sin kompressionspåse under längre perioder då det kan leda till permanent förlust av sovsäckens isoleringseffekter.
Back to top button