Mat

Stormkök Bäst i Test [2024]

Vad ska du egentligen leta efter i ett riktigt bra stormkök? Vi ska hjälpa dig att få alla svaren i denna artikeln men grundprincipen är enkel:

De bästa stormköken lagar mat snabbt och lätt, väger så lite som möjligt, är effektiva och bränslesnåla samt att stormköket ska vara lätt att packa ner och upp.

Vi har tagit alla dessa kriterier i beaktning när vi letat upp de bästa stormköken i olika storlekar och för olika användningsområden. Här ser du resultatet för stormkök bäst i test!

Är du kanske på jakt efter ett stormkök till din krislåda? Se då till att även kolla in vårat vevradio test, en bra nödradio är ett måste för att vara förberedd!

Bäst i Test Stormkök 1-2 Personer

4.9/5

Trangia 27 5 är speciellt framtagen för den svenska militären och kännetecknas av hög kvalitet, hållbarhet och att det är väldigt lätt att använda.

Med en vikt på endast 745 g är detta lätta, kompakta stormkök ändå robust och passar perfekt att resa med, och är väl lämpad för att mata två personer. Non-stick stekpannan och kastrullerna gör det enkelt att laga mat och är lätta att rengöra.

Detta fantastiska trangia kök i 27-serien en av de mest mångsidiga, tysta och hållbara stormkök som finns på marknaden till ett riktigt bra pris.

Detta får du med på köpet:

Vikt
Mått
Bränsle
745 g
18,5 x 10 cm
Gasol

Stormkök Trangia 25-1 UL är ett lätt, snabbt och pålitligt stormtåligt system som bygger på enkelhet.

Spritköket är speciellt utvecklat för att klara de mest extrema höghöjds-förhållandena där en gasolbrännare ofta får problem att tändas.

Trangia AB är ett svenskt företag som grundades 1925 i Jämtland. Med snart 100års erfarenhet i branschen har Trangiaköken provats och litats på i generationer.

Paketet innehåller allt det grundläggande som krävs för att laga riktigt bra mat utomhus och passar bra för 2 personer.

Om du vill ha ett enkelt och lätt stormkök som fungerar varje gång kommer ett triangakök i 25-1 serien inte att svika dig.

Detta får du med på köpet:

Vikt
Mått
Bränsle
845 g
22 x 10,5 cm
Sprit (ingår ej)

Bästa Stormköket 2-5 Personer

4.8/5

Detta oerhört stabila gaskök setet från Primus har liknande egenskaper som Trangia-seten i detta test, med den skillnaden att detta är ett större och rymligare alternativ för hela familjen eller grupper på 2-5 personer.

Primus Essential är ett riktigt bra stormkök utformat för att passa i en ryggsäck och vikten är förhållandevis mycket låg. Köket erbjuder maximal kapacitet till ett behändigt format.

En stor fördel med detta stormköket är dess växelvärmare som gör att bränslet håller väldigt länge. En annan bra funktion är gasregulatorn, som håller gasflödet till brännaren i jämn takt även när flaskan börjar ta slut. Detta förbättrar kökets prestanda när du håller på att få slut på gasen och hjälper dig att få ut det mesta av varje behållare.

Allt detta fokus på bränsleeffektivitet innebär att du kommer att spendera mindre pengar på gas, men också att du behöver bära med dig färre flaskor. Detta sparar utrymme och vikt, vilket gör detta till det perfekta stormköket för vandring, camping, skidturer eller andra friluftsaktiviteter.

Detta får du med på köpet:

Vikt
Mått
Bränsle
1047 g
H:116 mm. D:221 mm
Gasol

Bästa Stormköket Ultralätt

4.4/5

Enkelheten hos detta Primus kök gör den till ett utmärkt stormkök för nybörjarvandrare men detta stormkök är också populärt bland rutinerade vandrare på grund av sin enkelhet och att det går så snabbt att använda. Även om detta kök inte är gjort för långdistansvandrare, håller den sig väl som en enkel utrustning med enkel användbarhet.

Den har inga rörliga delar förutom bränsleregulatorn och har en stor brännare. Något som gör att installationen går oslagbart fort.

Det tredelade grytstödet och vindskyddet hjälper till att hålla åtminstone en del av brännaren tänd i en vindpust, vilket sedan återigen tänder de andra områdena när vinden avtar. Primus Essential har en mycket stabil plattform för en mängd olika grytstorlekar och stilar.

Primus är också det ett svenskt företag, som bildades 1892(!). Det var också just ett Primus-kök som Roald Amundsen hade med sig när han nådde sydpolen 1911. Primus har varit med förr, kort och gott.

Primus Essential Trail Kit erbjuder stor mångsidighet till ett fantastiskt pris, även om det använder lite mer bränsle. Det är en fröjd att använda och även om det är väldigt lätt, är detta stormkök byggt för att hålla länge.

Detta får du med på köpet:

Vikt
Mått Trail Stove
Mått Gryta
Bränsle
270+112 g
108 x 90 x 60 mm
145 x 117 mm
Gasol

Bästa Stormköket Premium

4.6/5

BioLite Campstove Complete Kit är ett enkelt och effektivt campingkök av låg vikt som du kommer ha mycket nytta av ute i naturen. Detta häftiga campingkök drivs av ved, kvistar, pinnar, kottar eller papper och du kan även använda den som en grill.

Det som gör detta campingkök helt unikt är dess batterifunktion som omvandlar värmen till ström när du eldar, något som gör att du kan ladda dina elektroniska prylar!

Batteriet lagrar ström och fortsätter även att ladda efter elden har slocknat tills batteriet är tomt. Batteriet kan också laddas i förväg i eluttaget så att du får en extra powerbank med dig på färden.

Detta kit passar perfekt för vandringsfärder, eftersom du kan grilla, koka, laga mat, pressa kaffe och ladda med detta helt integrerade kit som är ytterst lätt tack vare sin aluminiumkonstruktion.

Detta får du med på köpet:

Vikt
Bränsle
2,25 kg
Ved/kvistar/pinnar/kottar etc

Tillbehör till Stormkök

Bränsleflaska för spritkök

Multibrännare för Trangiakök som fungerar med gas och flytande bränsle (bensin, diesel eller fotogen)

Köpguide

Vi tänkte för säkerhets skull gå igenom vad du bör överväga innan du köper ditt nya stormkök. Det finns en del fällor du bör undvika!

Viktigt att Tänka på innan du köper ett Stormkök

Vikt

Vikten på ditt stormkök spelar stor roll beroende för vilket användningsområde stormköket är tänkt till. Om du skall ha ha den till din krislåda eller bara ska laga mat till dig själv kan det vara smidigt med ett mindre stormkök så att du får lättare packvikt. Ifall ni är en familj eller flera personer som ska ut på vandring tillsammans rekommenderar vi att ni tar med ett större stormkök och delar upp packningen för att på så vis spara vikt.

Tillgänglighet

Vissa stormkök tar lite längre tid att packa ner och upp, i synnerhet större och mer avancerade anordningar. Överväg noga hur du planerar att använda ditt stormkök så kan du spara både tid och kraft genom att välja ett simplare stormkök. Ska du ut på längre vandringar rekommenderar vi att du väljer ett mera avancerat stormkök för större variation och mångsidighets skull.

Bränsletyp

Här är det också viktigt att veta skillnaderna mellan vilka bränsletyper som passar ditt användningsområde. Vissa bränsletyper tänder och brinner bättre i kallare väder och på högre höjder. Det är också viktigt för ekonomin då vissa bränsletyper är dyrare och brinner fortare än andra. Mer om detta nedan.

Vanligaste Typerna av Stormkök

Vi ska nu gå igenom de vanligaste typerna av stormkök och förklara mera ingående deras fördelar och nackdelar.

Olika typer:

Gasolbrännare

Gasbrännare har blivit allt populärare och detta beror framför allt på att värmen är väldigt enkel att reglera på en gasolbrännare. En annan fördel är att de inte sotar alls lika mycket som ett spritkök.

Det negativa med gasbrännare är att de är lite svårare att få igång i extrem kyla eller på riktigt höga höjder. Visserligen har detta förbättrats markant senaste tiden efter det kommit gasblandning med tre olika gaser som klarar kalla temperaturer lite bättre än förr.

En annan nackdel med gasolbrännare är att det kan vara svårt att avgöra hur mycket gas du har kvar i tuben.

Spritbrännare

När man hör ordet stormkök så är det ofta ett spritkök folk associerar till.

Fördelarna med en spritbrännare är först och främst dess pris och enkelhet men också att sprit brinner i alla temperaturer. Spritbrännare föredras ofta av vandrare på grund av sina låga vikt samt att tillgängligheten till sprit är större än till gas ifall den skulle råka ta slut. Då är det bara att knalla in till närmsta butik eller mack och köpa en flaska T-Röd.

Nackdelen är att bränslet har lägre energiinnehåll än gas vilket gör att spriten inte håller lika länge vilket gör att du får bära med dig mer bränsle. Det är också mycket svårare att reglera värmen med en spritbrännare där du får justera öppningen manuellt med ett lock. En ytterligare negativ sak med spritbrännare är att dom har en förmåga att sota utsidan av grytorna så risken att din packning smutsas ner är stor.

Biobrännare

Biobrännare kan vara praktiska om det finns lätt tillgång till naturligt bränsle så som ved, pinnar, kottar eller kvistar. Nackdelen är ju förstås om det är kallt och blött eller barskrapat på naturligt bränsle.

Multibrännare

Fördelarna med en multibrännare är givetvis dess mångsidighet när det kommer till bränsleval. Här funkar det att använda både gas och flytande bränsle så som bensin, diesel och fotogen. Multibrännare har också väldigt smidiga reglage vilket gör att värmen kan justeras väldigt lätt.

Nackdelen med multibrännare är att de är ganska mycket dyrare än både spritbrännare och gasolbrännare.

Effekt på Stormkök

Spisens effekt mäts i BTU. Ju högre antal BTU, desto mer värme avger spisen och desto snabbare kokar den vatten.

Tändning av Stormkök

Många stormkök har inbyggda gnistanordningar, så kallade piezotändare, så att du inte behöver ha med dig tändstickor eller en tändare för att tända spisen. Även om de är otroligt praktiska har de en tendens att slitas ut om du använder ditt stormkök ofta. De är vanligtvis utbytbara, men många köper stormkök utan denna funktion för att spara pengar om de planerar att använda det mycket.

Summering Bästa Friluftsköket - Stormkök Test

Vi hoppas att du har fått mer information för att hitta ett gaskök till din vandring eller ett spritkök till båten. Vad det än blir hoppas vi du kommer bli nöjd Lycka till 

Back to top button