Mat

Mat som Lämpar sig för Vandring

Så du har bestämt dig för att äntligen börja träna och planera för en stor flerdagarsvandring. Oavsett om det är Sarek, Galdhöpiggen eller Amazonas – en sak du måste börja tänka på är vilken typ av mat du behöver för att ge din kropp bränsle under hela resan.

Läs också våra artiklar om bästa mattermos 2021 och bästa termosen 2021!

Tips på Bra Vandringsmat

En av dom viktigaste sakerna att tänka på när du ska ut på vandring är vilken mat du ska ha med dig. Ju längre vandring, desto klurigare blir det att välja rätt mat för vandringen.

Frukost

Vissa vandrare vaknar upp vrölhungriga medans andra föredrar att äta frukost på spåret efter att ha lämnat lägret. Här får du tips på bra frukostmat för din vandring:

  • Spannmål – müsli (kan kokas till gröt). Leta efter en bra balans mellan smak och näringsämnen. Tillsätt mjölkpulver till flingor och blanda med vatten senare. UHT-mjölk är ett alternativ men väger mer.
  • Gröt – havre, krossat vete, gryn och torkad frukt (blötlägg i varmt vatten för att få fin konsistens).
  • Frukostbars – se upp med sockerinnehållet.
  • Pannkakor – kan vara en bra idé men se till att du har tid att förbereda och diska.
  • Färdiga frukostar för vandringen av t.ex. Real Turmat Blå Band och Adventure Food.
adventure food expeditionsfrukost

Ett gott och nyttigt frukostpaket från Adventure Food!

adventure food muesli crunchy

Ett annat gott frukostalternativ från Adventure Food!

Lunch

Det bästa är att nästan all mat smakar underbart ute i det vilda!

Du kan göra smörgåsar för den första dagen eller packa några av ingredienserna nedan och laga dem i vildmarken:

  • Kex & crackers: För snabb och lätt energiboost.
  • Bröd: Skivat och ganska fast bröd, t.ex. råg, pitabröd, bergsbröd.
  • Ost: De vanliga svenska ostarna och holländsk edamer/gouda håller sig bra. Vanlig cheddarost håller sig bra om den tas ur plastförpackningen och lindas in i tyg.
  • Salami/korv/jerky: Välj dina favoriter. De håller sig längre om de förvaras hela och inte färdigskurna.
  • Sardiner/tonfisk: Det finns nu påsar att köpa.
  • Topping: Margarin, jordnötspasta, sylt eller honung, chutney/pickles, hummus, tahini.
  • Färsk frukt och/eller grönsaker: I allmänhet endast för kortare resor. Välj sådant som är lätt att bära med sig, t.ex. paprika, gurka, morötter och selleri.
  • Färdiga luncher för vandringen av t.ex. Real Turmat, Blå Band, Adventure Food eller Trek´n Eat.
adventure food pasta ai funghi

En mycket välsmakande lunch från Adventure Food!

trekn eat creamy pasta with chicken

En god krämig pasta med kyckling från Trek´n Eat!

Middag

Det finns ett oändligt utbud av mat som du kan laga på din vandring – om du vet hur.

Det finns många färdiga paketmåltider, antingen baserade på ris eller nudlar, som du kan köpa i en vanlig mataffär. När de tillagas enkelt och snabbt blir det en mättande och oftast välsmakande middag. Dopa gärna de tillbehör du vill ha – ost, salami, tonfisk, torkade (eller färska) grönsaker osv. De flesta känner att de kan äta upp ett helt paket med fyra portioner själva, efter en tung dagsvandring!

Många vandrare uppskattar fördelarna med att torka sin egen mat. Maten håller längre, är mycket lättare och är bättre för dig. Nästan vad som helst kan frystorkas; från broccoli till lammgryta och mango. Frystorkade måltider är lätta, bekväma och snabba att tillaga och brukar ha bra ingredienser.

Packa maten i förslutningsbara påsar i måltidsstorlek med protein och tillsätt smaksättande ingredienser, och sedan kan du helt enkelt lägga till nudlar, couscous eller ris under vandringen.

Allt du behöver veta om att frystorka din egen mat kan du läsa i våran enkla guide genom att klicka här.

Tips på basvaror till en bra middag

  • Protein: TVP/linser/nötter/bönor/salami/coppa eller parmaskinka/spaltade ärtor/tonfisk/torkad anka eller fisk/ost/hackade nötter – cashewnötter, pistagenötter.
  • Kolhydrater: ris (jasmin- eller basmatiris är bra och kokar snabbare än brunt ris), pasta eller nudlar, torkad potatismos/risnudlar/ couscous.
  • Tillsatser: tomatkrydda, torkad lök, torkad svamp, vitlökskrydda, persilja, torkade grönsaker, örter och kryddor (blandade/separerade). Kom ihåg salt och peppar, currypulver, buljongtärningar eller buljongpulver (mycket bra för en snabb smakförstärkning), smaksättande bas – paket sås/grytbas, biff stroganoff/söt och sur, riven parmesanost (för nudelrätter).
  • Färdiga middagar för vandringen av t.ex. Real Turmat och Blå Band

En riktigt god och mättande kebabgryta på 500g från Real Turmat

En riktigt god och mättande pasta bolognese på 550g från Blå Band

Efterrätt och mellanmål

Ibland behöver du ta en paus och äta ett välförtjänt mellanmål.

Tips på bra mellanmål:

  • Snabbpudding.
  • Torkad frukt och vaniljsås (prova påse med snabbmjölkspudding).
  • Rispudding, kex eller choklad.
  • Trail mix: russin/nötter/bananchips/m&m’s/smarties, godis etc.
  • Färdiga efterrätter: Äppelpaj, cheesecake och jordgubbsglass!
  • Färdiga middagar för vandringen av t.ex. Lyofood
lyofood banana 30g

Ett gott och enkelt snack från Lyofood!

Ytterligare ett läskande snack från Lyofood

Varma drycker

Mjölkpulver, varm choklad, te, kaffe, socker. Tänk på hur mycket du kommer att behöva – ta inte bara med dig en full behållare.

Mat för vandring -Värt att tänka på

  • Precis som med annan utrustning är vikten mycket viktig när du funderar på vilka matvaror du ska packa.
  • På en längre vandringsresa (t.ex. tre dagar eller mer) bör du sträva efter att packa omkring 700 gram – 1 kg per person och dag.
  • En balanserad vandringskost innehåller mer fett och socker än en normal kost.
  • Gå ihop och dela på så mycket som möjligt – du behöver inte mer än en behållare med kaffe osv.
  • Ta bort så mycket förpackningar som möjligt – packa om i förslutningsbara påsar, de är lätta och återanvändbara. Ännu bättre är att undvika att köpa tungt förpackade varor från början. Handla mat med förpackningar som inte skräpar ner så mycket!
  • Märk dom färdigpackade matpåsarna (t.ex. lunch dag 1).
  • Konserver är för tunga, flaskor och glasburkar är tunga och kan gå sönder, och du måste bära med allt skräp som är tomt.
  • Packa frukost och middag i en stor, stark väska och lunch och mellanmål i en annan väska av olika färg – det gör det lättare att hitta det du vill ha när du behöver det.
  • Behöver du verkligen en skål? Kan du äta från din kastrull? Behöver du verkligen en gaffel och en sked?
  • Lyxvaror är bra, men du måste bära dem – tänk efter innan du packar! Vissa energirika och uttorkade livsmedel, som kan verka som lyxvaror, är faktiskt mycket förnuftiga på en promenad, t.ex. soltorkade tomater och choklad. Ta med dig små mängder av kompakta ingredienser med hög smak, t.ex. kapris, kryddor, sambalolek, picklade grönsaker, rädisa och vitlök, för att göra de intetsägande basvarorna mer intressanta.
  • Saker som tar lång tid att laga eller förbereda kan vara besvärliga om det är kallt, blött eller sent.
  • Tänk! Hur mycket kommer du verkligen behöva äta under den tid du är ute?

Fler saker som kan vara värt att beakta

Du packar det och du bär det. Om du tror att du kanske kommer behöva det; ta inte med det.

Följ principerna att inte lämna någon mat kvar där ute överhuvudtaget. Detta inkluderar äppelkärnor, fruktskal, matrester, -nedgrävda eller ej.

Tro inte att du kommer att kunna bränna sopor. Många campingplatser har ingen eldstad – de har eldningsförbud året runt. Dessutom är de flesta påsar nuförtiden folierade eller plastinklädda. Dessa kommer antingen inte att brinna eller producerar cancerframkallande ämnen som du och andra vandrare sedan andas in. Kom ihåg att de flesta människor är ute på spåret för att komma bort från föroreningar. Bränn inte plast eller polystyren. Försök inte bränna burkar. De brinner inte. Om du tar med dig dem in, gör då rätt och bär ut dem.

Våra frivilliga underhållsarbetare uppskattar verkligen att du hjälper dem att minska mängden skräp som de annars i bästa fall får hämta.

Mat för Olika Typer av Vandringar

När vi talar om mat för vandring måste vi först och främst ta reda på vilka typer av vandring vi talar om. Dag-, övernattnings- eller flerdags-/multiveckorsvandringar har alla sina egna unika utmaningar och den typ av mat som du bär med dig kommer att variera för var och en av dem. Låt oss titta på varför.

Dagsturer

Många av oss började med enklare dagsvandringar innan vi gick vidare till övernattningar och längre turer och detta gör måltidsbesluten mycket enklare. När du vandrar under en enda dag är alternativen (nästan) gränslösa när det gäller vilken mat du kan ta med dig. Du måste fortfarande bära den, men med tanke på att du vanligtvis inte bär tält och annan utrustning för övernattning brukar vikt och packutrymme inte vara ett problem. Om du inte vandrar under en dag i mycket kalla förhållanden är det vanligtvis inte aktuellt att laga mat, så den mat som du brukar bära med dig kan du slänga ihop hemma.

Vandring med övernattning

Om vi gör en vandring med övernattning har vi nu en extra börda i form av vår utrustning, vilket innebär att packningsvikten har ökat. I de flesta fall har vi fyra eller kanske fem måltider att tillgodose under en weekend med övernattning, samt mellanmål. Detta är fortfarande inte mycket mat på något sätt. På övernattningsresor kan man välja att hålla det riktigt enkelt och ta med sig ganska fin mat till nattmåltiden. Du kan också välja att ha med dig någon form av campingkök så att du kan värma frystorkad mat och göra en varm dryck av något slag.

Vandringar som sträcker sig över flera dagar eller veckor

Det är här det kan bli svårt. Att bära med sig mat för upp till tio dagar åt gången på vandringsleden är inte bara en fråga om att ta en dag och multiplicera. Vid längre vandringar finns det fyra huvudfrågor att ta hänsyn till.

Matens vikt:

Vid flerdagarsvandringar är maten ofta den största enskilda viktposten, och när du bär 7-10 dagars mat åt gången vill du verkligen tänka på varje enskilt föremål eftersom vikten blir stor. En typisk matfördelning kan väga omkring 7,3 kg eller 730 gram (torrvikt) per dag. Den mat du äter måste ge dig tillräckligt med kalorier för att hålla dig igång men får inte vara överdrivet tung. Lyckligtvis kommer du att minska denna vikt varje dag när du äter.

Livsmedels hållbarhet

Om du vandrar under en längre period måste den mat du tar med dig kunna överleva utan att bli dålig och att dras in och ut ur packningen samt se till att den inte går sönder. Även om du kanske kan ta med dig färskvaror den första dagen eller två är det ungefär gränsen. Ett bra exempel är bananer eller persikor som ofta blir mosade innan du hinner äta dem.

Önskvärdhet

På en längre resa som sträcker sig över flera veckor bör du gå igenom mycket bestämda perioder när det gäller vad du tycker om att äta, och jerky är ett bra exempel på detta. På långa resor blir maten viktigare och det är därför viktigare att du njuter av det du äter. Livet är för kort för att äta mat som du inte tycker om, så du måste ha variation i din vandringskost.

Kalorier

För de flesta av oss håller vi i vår normala vardag ett öga på hur mycket vi äter. I våra normala liv är riktvärdet för en vuxen cirka 2 000 kalorier (8700 kilojoules). Under en genomsnittlig vandringsdag då du går cirka 13-25 km förbrukar du cirka 4000 kalorier. Under en typisk tvåveckors vandring förlorar du i genomsnitt cirka 7 kg i vikt. Detta beror på att du är superaktiv, att du inte har tillgång till skräpmat och att du tappar aptiten under vandringen. Vad detta innebär för dig är att du måste ha med dig mat som är kaloririk. Ju högre kaloriinnehåll desto bättre.

Back to top button