Mat

BĂ€sta Mattermos [2024]

Om du vill hÄlla dina mÄltider varma oavsett var du befinner dig behöver du en bra mattermos! Vi har i detta testet fokuserat pÄ att hitta de bÀsta mattermosarna för olika anvÀndningsomrÄden, sÄ att du ska hitta den bÀsta mattermosen som passar just dig!

Spana ocksÄ gÀrna in vÄr artikel om bÀsta termosen, genom att klicka pÄ lÀnken!

4.9/5

Adventure Food Jar 0.53L Àr en suverÀn mattermos i rostfritt stÄl frÄn Stanley passar bra för dig som vill ha ett mÄl varm mat med dig pÄ hajken. HÄller din mat varm eller kall i upp till 12 timmar. Den stora öppningen gör den smidig att fylla och rengöra efter anvÀndning.
Isolerat lock som Àven fungerar som matskÄl.
Dubbla lock dÀr det yttersta kan anvÀndas som mugg.
Spork (kombinerad kniv&gaffel) ingÄr!


En grym mattermos i allra högsta kvalite, helt enkelt!

4.8/5

Classic Food Jar Àr en robust och tÄlig mattermos i rostfritt stÄl frÄn Stanley som hÄller din mat varm i upp till 15 timmar eller kall i upp till 18 timmar. Denna stora mattermos passar utmÀrkt för par eller för den som vill ha med mer Àn en portion mat ut i vildmarken. Den stora öppningen gör den smidig att fylla och rengöra efter anvÀndning. Locket Àr isolerat och funkar ocksÄ utmÀrkt som matskÄl. En fin sak med denna termos Àr att det Àr dubbla lock dÀr det yttersta kan anvÀndas som mugg.

En premium-termos i högsta kvalite och form som hÄller vÀrmen vÀldigt lÀnge!

4.3/5

Primus Trailbreak Lunchjug Ă€r en nĂ„got billigare mattermos med isolerat lock som hĂ„ller din mat varm eller kall upp till 8 tim. Passar till dig som söker ett lite billigare alternativ och nöjer dig med ett mĂ„l mat ut pĂ„ turen. Å andra sidan Ă€r den vĂ€ldigt smidig och tar lite plats i packningen! Den stora öppningen gör den smidig att fylla och rengöra efter anvĂ€ndning. Denna termos Ă€r pulverlackerad pĂ„ utsidan och bör dĂ€rför helst inte diskas i maskin.

Billig och bra!

4.6/5

Detta Àr en mindre och sötare variant av Primus populÀra Trailbreak modell som hÄller din mat varm eller kall i upp till 8 tim. Pulverlackerad med Pippi-motiv gör denna mattermos till barnens favorit! Finns i tre olika fÀrger: blÄ, röd och grön. Den stora öppningen gör den smidig att fylla och rengöra efter anvÀndning. Denna termos Àr pulverlackerad pÄ utsidan och bör dÀrför helst inte diskas i maskin.

Köpguide

En mattermos kan du fylla med precis vilken mat du kÀnner för, men tÀnk ocksÄ pÄ att mattermosen hÄller kyla likvÀl som vÀrme, sÄ det gÄr ocksÄ att överraska med glass till efterrÀtt eller varför inte isbitar till den stora skogsgroggen.

Att varmhÄlla mat, som man gör i en mattermos, ska man inte göra alltför lÀnge. Det finns dÄ risk att bakterier fÄr chans att vÀxa till sig i maten och göra dig sjuk. Men Ànnu viktigare Àn tiden man hÄller maten varm Àr att maten hÄller en tillrÀckligt hög temperatur under hela varmhÄllningen. Minst 60 grader ska maten vara enligt livsmedelsverket.

Kapacitet

Att bestÀmma ditt behov av termoskapacitet beror pÄ tvÄ faktorer: den planerade aktiviteten och om du delar med dig.

Om du ska ut pÄ en dag med isfiske Àr det inget problem att slÀpa fram en Stanley-klassiker, men om du ska ge dig ut pÄ en ultralÀtt vandringstur med ryggsÀck kanske en termos i tung metall inte ens Àr lÀmplig.

TÀnk pÄ hur mycket du brukar dricka eller Àta och om det fÄr plats i termosbehÄllaren. BestÀm sedan om den bara Àr till dig eller om du packar lunch eller kaffe till dig och din partner. 

 

Isolering

Termosens isolerande förmÄga Àr det som gör dem sÄ anvÀndbara. De flesta pÄ marknaden idag anvÀnder vakuumisolering, men vissa kan ocksÄ anvÀnda skumisolering. Vakuumisolering brukar fungera bÀttre Àn skum, vilket gör den till standard för termosmÀrken av hög kvalitet.

Vakuumisolering anvÀnder ett dubbelt lager material för att skapa ett utrymme mellan vÀggarna. Denna luftspalt (vakuumet) Àr det som hindrar vÀrme frÄn att komma ut eller in. Vakuumisolering har blivit guldstandard inom termostekniken, men den dubbelvÀggiga konstruktionen ger extra vikt.

Även om detta kanske inte Ă€r nĂ„got problem vid fiske eller tillfĂ€lliga vandringar, Ă€r vakuumisolerade termosar inte sĂ€rskilt praktiska vid lĂ„ngvandringar, klĂ€ttring eller andra aktiviteter som krĂ€ver lĂ„ngvarigt bĂ€rande.

HĂ„llbarhet

De flesta av oss tar med vÄra mattermosar ut i naturen, sÄ de mÄste kunna ta emot stryk. Mattermosar av högsta kvalitet Àr konstruerade med rostfritt stÄl av nÄgot slag för kroppen. En kropp av rostfritt stÄl Àr svÄrare att bryta sönder, sÀrskilt i kalla förhÄllanden.

MÄnga termosar har dessutom en extra belÀggning för att sÀkerstÀlla att de Àr vÀl skyddade. Var uppmÀrksam pÄ handtaget och locket nÀr du övervÀger hÄllbarhet ocksÄ. MÄnga termoslock har en utsida av rostfritt stÄl, och lufttryckslocket Àr av plast eftersom det inte Àr direkt exponerat om det inte öppnas.

Vissa andra konstruktioner har lock helt i plast, och detta Àr vanligtvis den första delen av termosflaskan som gÄr sönder. Om den kommer med ett plastlock, dubbelkolla garantin eller om det finns reservdelar tillgÀngliga om nÄgot gÄr sönder.

Back to top button