Mat

Bästa Mattermos [2023]

Om du vill hålla dina måltider varma oavsett var du befinner dig behöver du en bra mattermos! 

Vi har i vårat test fokuserat på att hitta de bästa mattermosarna för olika användningsområden, så att du ska hitta den bästa mattermosen som passar just dig!

<<Spana också in våran artikel om bästa termosen>>

Bästa Mellan
Bästa Stora
Bästa för Barn

Bästa Mattermos Mellan

Adventure Food Jar 0.53L är en suverän mattermos i rostfritt stål från Stanley passar bra för dig som vill ha ett mål varm mat med dig på hajken. Håller din mat varm eller kall i upp till 12 timmar.
Den stora öppningen gör den smidig att fylla och rengöra efter användning.
Isolerat lock som även fungerar som matskål.
Dubbla lock där det yttersta kan användas som mugg.
Spork (kombinerad kniv&gaffel) ingår!
En grym mattermos i allra högsta kvalite, helt enkelt!

Bästa Mattermos Stor

STANLEY Classic Food Jar 0.94L

Classic Food Jar är en robust och tålig mattermos i rostfritt stål från Stanley som håller din mat varm i upp till 15 timmar eller kall i upp till 18 timmar.

Denna stora mattermos passar utmärkt för par eller för den som vill ha med mer än en portion mat ut i vildmarken.

Den stora öppningen gör den smidig att fylla och rengöra efter användning. Locket är isolerat och funkar också utmärkt som matskål.  

En fin sak med denna termos är att det är dubbla lock där det yttersta kan användas som mugg.

En premium-termos i högsta kvalite och form som håller värmen väldigt länge!

Bästa Mattermos Budget

Primus Trailbreak Lunchjug är en något billigare mattermos med isolerat lock som håller din mat varm eller kall upp till 8 tim.

Passar till dig som söker ett lite billigare alternativ och nöjer dig med ett mål mat ut på turen. Å andra sidan är den väldigt smidig och tar lite plats i packningen!

Den stora öppningen gör den smidig att fylla och rengöra efter användning.

Denna termos är pulverlackerad på utsidan och bör därför helst inte diskas i maskin.

Billig och bra!

Bästa Mattermos för Barn

Detta är en mindre och sötare variant av Primus populära Trailbreak modell som håller din mat varm eller kall i upp till 8 tim.

Pulverlackerad med Pippi-motiv gör denna mattermos till barnens favorit!

Finns i tre olika färger: blå, röd och grön.

Den stora öppningen gör den smidig att fylla och rengöra efter användning.

Denna termos är pulverlackerad på utsidan och bör därför helst inte diskas i maskin.

Köpguide

En mattermos kan du fylla med precis vilken mat du känner för, men tänk också på att mattermosen håller kyla likväl som värme, så det går också att överraska med glass till efterrätt eller varför inte isbitar till den stora skogsgroggen.

Att varmhålla mat, som man gör i en mattermos, ska man inte göra alltför länge. Det finns då risk att bakterier får chans att växa till sig i maten och göra dig sjuk. Men ännu viktigare än tiden man håller maten varm är att maten håller en tillräckligt hög temperatur under hela varmhållningen. Minst 60 grader ska maten vara enligt livsmedelsverket.

Kapacitet

Att bestämma ditt behov av termoskapacitet beror på två faktorer: den planerade aktiviteten och om du delar med dig.

Om du ska ut på en dag med isfiske är det inget problem att släpa fram en Stanley-klassiker, men om du ska ge dig ut på en ultralätt vandringstur med ryggsäck kanske en termos i tung metall inte ens är lämplig.

Tänk på hur mycket du brukar dricka eller äta och om det får plats i termosbehållaren. Bestäm sedan om den bara är till dig eller om du packar lunch eller kaffe till dig och din partner. 

 

Isolering

Termosens isolerande förmåga är det som gör dem så användbara. De flesta på marknaden idag använder vakuumisolering, men vissa kan också använda skumisolering. Vakuumisolering brukar fungera bättre än skum, vilket gör den till standard för termosmärken av hög kvalitet.

Vakuumisolering använder ett dubbelt lager material för att skapa ett utrymme mellan väggarna. Denna luftspalt (vakuumet) är det som hindrar värme från att komma ut eller in. Vakuumisolering har blivit guldstandard inom termostekniken, men den dubbelväggiga konstruktionen ger extra vikt.

Även om detta kanske inte är något problem vid fiske eller tillfälliga vandringar, är vakuumisolerade termosar inte särskilt praktiska vid långvandringar, klättring eller andra aktiviteter som kräver långvarigt bärande.

Hållbarhet

De flesta av oss tar med våra mattermosar ut i naturen, så de måste kunna ta emot stryk. Mattermosar av högsta kvalitet är konstruerade med rostfritt stål av något slag för kroppen. En kropp av rostfritt stål är svårare att bryta sönder, särskilt i kalla förhållanden.

Många termosar har dessutom en extra beläggning för att säkerställa att de är väl skyddade. Var uppmärksam på handtaget och locket när du överväger hållbarhet också. Många termoslock har en utsida av rostfritt stål, och lufttryckslocket är av plast eftersom det inte är direkt exponerat om det inte öppnas.

Vissa andra konstruktioner har lock helt i plast, och detta är vanligtvis den första delen av termosflaskan som går sönder. Om den kommer med ett plastlock, dubbelkolla garantin eller om det finns reservdelar tillgängliga om något går sönder.

Back to top button