Mat

Torkugn Bäst i Test [2022]

En torkugn eller dehydrator är en liten köksapparat som används för att torka din mat. Med hjälp av en inbyggd fläkt och en låg värmemängd använder torkugnen ett lätt flöde av varm luft för att minska den totala mängden vatten som finns i frukt, grönsaker, kött, svamp och andra livsmedel. När vattnet har avlägsnats kommer maten inte att förstöras lika snabbt som den normalt skulle ha gjort, och den är också ogenomtränglig för många typer av bakterier.

Med en riktigt bra torkugn kan du alltså få med dig din egenlagade mat ut på långa äventyr ute i vildmarken, till lägsta vikt, längsta hållbarhet och högsta näringsvärde!

Vi har jämfört de bästa torkugnarna och här kommer resultatet; Torkugn bäst i test:

Bäst i Test
4 vån, 35-75°C
4.9/5
Premium
9 vån, 35-75°C
4.9/5
Prisvärd

8 vån, 40-70°C

4.5/5
Budget
 5 vån, 40-70°C
4.3/5

Konsten att Torka mat i en Torkugn

Torkning är ett roligt, kostnadseffektivt och enkelt sätt att tillreda färska livsmedel för lagring eller för att äta direkt. För att få bästa möjliga resultat är det klokt att känna till det allra viktigaste innan du börjar använda din torkugn. Beväpnad med den här informationen och lite övning och experimenterande kommer du att kunna torka mat som ett proffs på nolltid.

Mat du kan Torka, och Inte kan Torka, i en Torkugn

Livsmedel som har torkats på rätt sätt behåller den stora majoriteten av sitt ursprungliga näringsvärde. När du tillagar din mat försvinner näring, vilket är anledningen till att många människor framhåller en raw food-kost som en av de hälsosammaste. Med en torkugn behåller du alla dessa näringsämnen och vitaminer i din mat.

Mat som fungerar utmärkt att torka i en torkugn:

 • Svamp
 • Frukt
 • Grönsaker
 • Baljväxter som bönor och linser
 • Fettsnålt kött och skaldjur
 • Spannmål, ris och pasta
 • Örter
 • Såser (som är fett-, mejeri- och äggfria)

Mat som fungerar dåligt att torka i en torkugn:

 • Mejeriprodukter är i allmänhet inte säkra att torka på grund av den höga risken för matförgiftning. Det finns några kommersiellt tillgängliga alternativ som smörpulver, mjölkpulver, gräddfilspulver och ost som du kan lägga till i dina torkade vandringsmåltider.
 • Ägg är inte säkert att torka på grund av den höga risken för matförgiftning. Salmonella, som är vanligt förekommande i ägg, trivs i det temperaturområde som används vid torkning i torkugn.
 • Korrekt torkning bygger på att fukt avdunstar, och tyvärr avdunstar inte fett. Detta lämnar fukt i maten, vilket kan leda till att den förstörs eller blir härsken.
 • Avokado (för hög fetthalt).
 • Oliver (för hög fetthalt).
 • Jordnötssmör innehåller för mycket fett för att kunna torkas. Det finns dock kommersiellt tillgängliga jordnötssmörpulver där fettet har tagits bort.
 • Inte alla kryddor är bra kandidater för torkning. Köpt kryddor i butik innehåller ibland ingredienser som inte bör torkas (oljor, fetter, ägg eller mejeriprodukter) eller är laddade med natrium eller konserveringsmedel. Om du vill torka kryddor i din torkugn ska du se till att läsa etiketten.

Så Torkar du Svamp i en Torkugn

Svamp är förmodligen ett av de bästa livsmedlen för torkning. Svampar behåller eller till och med förstärker sina smaker efter torkning och återfuktas på ett sådant sätt att man inte ens kan se att det inte är färska svampar.

Förbereda Svampen

För att förbereda dem för torkning måste de rengöras. Det bästa sättet att rengöra svamp är med en mjuk borste.

Istället för att använda vatten, som förlänger torkningstiden eftersom svampen suger upp fukt, använder du en torr mjuk borste för att avlägsna allt skräp och alla växter som kan finnas kvar på svampens yta.

Sortera alla svampar som du vill torka. Ta bort alla skadade eller dåliga bitar.

Skiva Svampen

Svamparna krymper ganska mycket när de torkas. Beroende på sorten och strukturen på svampen du torkar kan den krympa till ungefär hälften av sin ursprungliga storlek.

Vissa svampsorter ganska små och kan helt enkelt skäras på mitten, medans större svampar bör skivas i en tjocklek på 5-6 mm.

Det finns naturligtvis ingen anledning att inte torka svamp hela om de är små eller medelstora. Du måste komma ihåg att ju tjockare bitar av svamp desto längre tid tar det för dem att torkas helt och hållet.

Torka Svampen i en Torkugn

Det är mycket enkelt och smidigt att torka svamp med en torkugn. Till och med en mycket enkel torkugn på budgetnivå är mycket effektiv och ger bra resultat.

För att torka svamp i en svampugn tar du helt enkelt skivorna av svamp och arrangerar dem jämnt på hyllorna eller brickorna i torkugnen.

Se till att skivorna ligger lite isär i ett lager för att tillåta luftflöde och att de inte överlappar varandra.

Ställ in torkugnen på låg eller medelhög temperatur och låt den stå i ca 2 till 3 timmar innan du kontrollerar hur det går. Läs instruktionerna som kommer med din torkugn.

Svampskivor på 5 mm. brukar ta mellan 3-6 timmar att torka i en en torkugn.

Så Torkar du Kött i en Torkugn

Magert kött kan torkas om det tillagas till en säker temperatur och sedan torkas riktigt väl. Läs anvisningarna noga som kommer med din nya torkugn.

Malet nötkött

Använd det magraste nötköttet du kan hitta. Rågat nötkött återfuktas bäst om det blandas med brödsmulor eller malda havregryn. För 450 g rått nötkött, blanda i 1 dL brödsmulor och arbeta in det i köttet. Du kan också tillsätta torkade kryddor i köttet om du vill smaksätta det.

Koka nötköttet och blandningen med brödsmulor i en nonstickpanna på medelhög värme och bryt isär den med spateln så att du får fina smulor. Ta bort den från värmen när den är genomstekt och hacka den i små bitar om det behövs. Använd gärna en pappershandduk för att ta bort så mycket fett som möjligt.

Sprid ut jämnt på torkplattorna och torka vid i rekommenderad temperatur i 6-12 timmar, tills de är hårda och torra. Några gånger under torkningsprocessen kan du torka köttet med en pappershandduk för att absorbera allt fett som kommit upp till ytan, och om du använder en torkugn med vertikalt flöde kan du blanda om brickorna.

 

Kyckling

Tryckkokad kyckling ger bäst resultat vid tokning. Du kan köpa förkokt kyckling på burk (som tryckkokas i burken) eller tryckkoka den själv. Vitt kött är att föredra eftersom det innehåller mindre fett.

Om du använder kyckling från burk, skölj och torka den med en pappershandduk. Om du tillagar kycklingen själv, koka kycklingen, strimla den, skölj den och torka den med en pappershandduk. Sprid ut kycklingen i ett jämnt lager på dina torkplattor. Torka vid rekommenderad temperatur i 6-12 timmar, tills det är helt torrt.

Några gånger under torkningsprocessen bör du torka kycklingen med en pappershandduk för att absorbera eventuellt fett som kommit upp till ytan, och om du använder en torkugn med vertikalt flöde kan du blanda om brickorna.

Beef Jerky

Något som är sjukt gott och enkelt att ha med sig ut på vandringsfärd är beef jerky!

Det är ganska omständigt och tar lite tid, men det kan det vara värt.

Här hittar du recept och hur du går till väga!

Så Torkar du Frukt i en Torkugn

Torkad frukt är ruggigt gott och ett stabilt mellanmål att ha med dig ut i vildmarken eller att lägga till i din frukostgröt.

Frukt kan antingen skäras i tunna skivor (äpplen, bananer, jordgubbar, kiwi), skäras i små bitar (ananas, äpplen), lämnas hel (hallon, blåbär) eller pureras och torkas till fruktskinn.

Var noga med att tvätta alla frukter som ska torkas med skalet på, eftersom de flesta har en vaxartad beläggning (naturlig eller tillsatt för att skydda den). Vissa frukter, t.ex. hela blåbär, vindruvor och körsbär, bör blancheras i varmt vatten och därefter snabbt i ett isbad för att spräcka skalet och främja en bättre torkning.

Frukten ska torkas i ett enda lager. Torkningstiden varierar kraftigt beroende på vilken frukt det gäller. Äppelskivor kan vara klara på så lite som 6 timmar, medan hela blåbär och körsbär kan behöva flera dagar.

Frukten är färdigtorkad när den blir läderartad och inte längre är klibbig. Skär några bitar på mitten och pressa dem – du ska inte kunna pressa ut någon fukt. Låt frukten svalna och konditionera den sedan innan du förvarar den.

Så Torkar du Grönsaker i en Torkugn

Torkade grönsaker är ett perfekt tillägg till din vandringsmat!

Du bör tänka på att ånga eller blanchera grönsaker som du inte skulle äta råa, eller som är särskilt sega eller fiberrika så som; morötter, majs, sparris, broccoli, gröna bönor, potatis och sötpotatis. Paprika behöver inte ångas eller blancheras, även om den rehydreras (återfuktas) snabbare om den gör det. Mjuka grönsaker som spenat, champinjoner, selleri, lök, okra och zucchini behöver inte ångas eller blancheras.

De flesta grönsaker bör skäras i tunna skivor eller skäras i små bitar. Vissa grönsaker som majs, ärtor och spenat behöver inte skäras alls.

Ett tips är att torka frysta grönsaker (som tinats upp). Detta är ett bra sätt att spara tid eftersom de redan är skurna och blancherade åt dig! Det är bara att sprida ut dem på dina torkplattor så är du redo att börja.

Läs alltid instruktionerna för din torkugn och använd rätt temperatur, annars riskerar du att bränna grönsakerna.

Så Torkar du Pasta och Ris i en Torkugn

Vissa typer av pasta lämpar sig bättre än andra för torkning och återfuktning, och många gånger bryr vi oss inte ens om att torka pasta om vi vet att vi kommer att rehydratisera en måltid genom att låta den sjuda (i stället för att blötlägga den i varmt vatten). I slutändan finns det ingen signifikant viktskillnad mellan okokad respektive kokt och torkad pasta, bara en förändring i tillagningsmetoden på vägen, så det är upp till dig om du vill lägga ner tiden på att torka den.

För att torka pasta och ris, koka den som vanligt, låt den sedan rinna av och fördela den jämnt på dina torkplattor, så att den inte överlappar varandra så mycket som möjligt. Torka efter anvisningarna på din torkugn tills den är torr och spröd, mellan 6-12 timmar brukar detta ta.

Så Torkar du Böner & Linser i en Torkugn

Bönor på burk är bättre att torka och återfuktas, även om tryckkokta bönor hemma också fungerar. Linser kan kokas på spisen tills de är mjuka, eller så kan du använda linser på burk

Dehydratisera vid rekommenderad temperatur tills de är hårda eller krispiga, 6-12 timmar. Bönor har en tendens att dela sig när de återfuktas.

Så Återfuktar du din Mat ute i Naturen

Att återfukta din mat är en otroligt enkel process!

Torkning är en faktor av vatten, värme och tid. Generellt sett vill du fylla på med lika mycket vatten som försvann under uttorkningsprocessen. Du kan räkna ut detta genom att väga maten innan den läggs i din torkugn. 

Back to top button