Mat

Torkugn BĂ€st i Test [2022]

En torkugn eller dehydrator Àr en liten köksapparat som anvÀnds för att torka din mat. Med hjÀlp av en inbyggd flÀkt och en lÄg vÀrmemÀngd anvÀnder torkugnen ett lÀtt flöde av varm luft för att minska den totala mÀngden vatten som finns i frukt, grönsaker, kött, svamp och andra livsmedel. NÀr vattnet har avlÀgsnats kommer maten inte att förstöras lika snabbt som den normalt skulle ha gjort, och den Àr ocksÄ ogenomtrÀnglig för mÄnga typer av bakterier.

Med en riktigt bra torkugn kan du alltsÄ fÄ med dig din egenlagade mat ut pÄ lÄnga Àventyr ute i vildmarken, till lÀgsta vikt, lÀngsta hÄllbarhet och högsta nÀringsvÀrde!

Vi har jÀmfört de bÀsta torkugnarna och hÀr kommer resultatet; Torkugn bÀst i test:

BĂ€st i Test
4 vÄn, 35-75°C
4.9/5
Premium
9 vÄn, 35-75°C
4.9/5
PrisvÀrd

8 vÄn, 40-70°C

4.5/5
Budget
 5 vÄn, 40-70°C
4.3/5

Konsten att Torka mat i en Torkugn

Torkning Àr ett roligt, kostnadseffektivt och enkelt sÀtt att tillreda fÀrska livsmedel för lagring eller för att Àta direkt. För att fÄ bÀsta möjliga resultat Àr det klokt att kÀnna till det allra viktigaste innan du börjar anvÀnda din torkugn. BevÀpnad med den hÀr informationen och lite övning och experimenterande kommer du att kunna torka mat som ett proffs pÄ nolltid.

Mat du kan Torka, och Inte kan Torka, i en Torkugn

Livsmedel som har torkats pÄ rÀtt sÀtt behÄller den stora majoriteten av sitt ursprungliga nÀringsvÀrde. NÀr du tillagar din mat försvinner nÀring, vilket Àr anledningen till att mÄnga mÀnniskor framhÄller en raw food-kost som en av de hÀlsosammaste. Med en torkugn behÄller du alla dessa nÀringsÀmnen och vitaminer i din mat.

Mat som fungerar utmÀrkt att torka i en torkugn:

 • Svamp
 • Frukt
 • Grönsaker
 • BaljvĂ€xter som bönor och linser
 • FettsnĂ„lt kött och skaldjur
 • SpannmĂ„l, ris och pasta
 • Örter
 • SĂ„ser (som Ă€r fett-, mejeri- och Ă€ggfria)

Mat som fungerar dÄligt att torka i en torkugn:

 • Mejeriprodukter Ă€r i allmĂ€nhet inte sĂ€kra att torka pĂ„ grund av den höga risken för matförgiftning. Det finns nĂ„gra kommersiellt tillgĂ€ngliga alternativ som smörpulver, mjölkpulver, grĂ€ddfilspulver och ost som du kan lĂ€gga till i dina torkade vandringsmĂ„ltider.
 • Ägg Ă€r inte sĂ€kert att torka pĂ„ grund av den höga risken för matförgiftning. Salmonella, som Ă€r vanligt förekommande i Ă€gg, trivs i det temperaturomrĂ„de som anvĂ€nds vid torkning i torkugn.
 • Korrekt torkning bygger pĂ„ att fukt avdunstar, och tyvĂ€rr avdunstar inte fett. Detta lĂ€mnar fukt i maten, vilket kan leda till att den förstörs eller blir hĂ€rsken.
 • Avokado (för hög fetthalt).
 • Oliver (för hög fetthalt).
 • Jordnötssmör innehĂ„ller för mycket fett för att kunna torkas. Det finns dock kommersiellt tillgĂ€ngliga jordnötssmörpulver dĂ€r fettet har tagits bort.
 • Inte alla kryddor Ă€r bra kandidater för torkning. Köpt kryddor i butik innehĂ„ller ibland ingredienser som inte bör torkas (oljor, fetter, Ă€gg eller mejeriprodukter) eller Ă€r laddade med natrium eller konserveringsmedel. Om du vill torka kryddor i din torkugn ska du se till att lĂ€sa etiketten.

SĂ„ Torkar du Svamp i en Torkugn

Svamp Àr förmodligen ett av de bÀsta livsmedlen för torkning. Svampar behÄller eller till och med förstÀrker sina smaker efter torkning och Äterfuktas pÄ ett sÄdant sÀtt att man inte ens kan se att det inte Àr fÀrska svampar.

Förbereda Svampen

För att förbereda dem för torkning mÄste de rengöras. Det bÀsta sÀttet att rengöra svamp Àr med en mjuk borste.

IstÀllet för att anvÀnda vatten, som förlÀnger torkningstiden eftersom svampen suger upp fukt, anvÀnder du en torr mjuk borste för att avlÀgsna allt skrÀp och alla vÀxter som kan finnas kvar pÄ svampens yta.

Sortera alla svampar som du vill torka. Ta bort alla skadade eller dÄliga bitar.

Skiva Svampen

Svamparna krymper ganska mycket nÀr de torkas. Beroende pÄ sorten och strukturen pÄ svampen du torkar kan den krympa till ungefÀr hÀlften av sin ursprungliga storlek.

Vissa svampsorter ganska smÄ och kan helt enkelt skÀras pÄ mitten, medans större svampar bör skivas i en tjocklek pÄ 5-6 mm.

Det finns naturligtvis ingen anledning att inte torka svamp hela om de Àr smÄ eller medelstora. Du mÄste komma ihÄg att ju tjockare bitar av svamp desto lÀngre tid tar det för dem att torkas helt och hÄllet.

Torka Svampen i en Torkugn

Det Àr mycket enkelt och smidigt att torka svamp med en torkugn. Till och med en mycket enkel torkugn pÄ budgetnivÄ Àr mycket effektiv och ger bra resultat.

För att torka svamp i en svampugn tar du helt enkelt skivorna av svamp och arrangerar dem jÀmnt pÄ hyllorna eller brickorna i torkugnen.

Se till att skivorna ligger lite isÀr i ett lager för att tillÄta luftflöde och att de inte överlappar varandra.

StÀll in torkugnen pÄ lÄg eller medelhög temperatur och lÄt den stÄ i ca 2 till 3 timmar innan du kontrollerar hur det gÄr. LÀs instruktionerna som kommer med din torkugn.

Svampskivor pÄ 5 mm. brukar ta mellan 3-6 timmar att torka i en en torkugn.

SÄ Torkar du Kött i en Torkugn

Magert kött kan torkas om det tillagas till en sÀker temperatur och sedan torkas riktigt vÀl. LÀs anvisningarna noga som kommer med din nya torkugn.

Malet nötkött

AnvÀnd det magraste nötköttet du kan hitta. RÄgat nötkött Äterfuktas bÀst om det blandas med brödsmulor eller malda havregryn. För 450 g rÄtt nötkött, blanda i 1 dL brödsmulor och arbeta in det i köttet. Du kan ocksÄ tillsÀtta torkade kryddor i köttet om du vill smaksÀtta det.

Koka nötköttet och blandningen med brödsmulor i en nonstickpanna pÄ medelhög vÀrme och bryt isÀr den med spateln sÄ att du fÄr fina smulor. Ta bort den frÄn vÀrmen nÀr den Àr genomstekt och hacka den i smÄ bitar om det behövs. AnvÀnd gÀrna en pappershandduk för att ta bort sÄ mycket fett som möjligt.

Sprid ut jÀmnt pÄ torkplattorna och torka vid i rekommenderad temperatur i 6-12 timmar, tills de Àr hÄrda och torra. NÄgra gÄnger under torkningsprocessen kan du torka köttet med en pappershandduk för att absorbera allt fett som kommit upp till ytan, och om du anvÀnder en torkugn med vertikalt flöde kan du blanda om brickorna.

 

Kyckling

Tryckkokad kyckling ger bÀst resultat vid tokning. Du kan köpa förkokt kyckling pÄ burk (som tryckkokas i burken) eller tryckkoka den sjÀlv. Vitt kött Àr att föredra eftersom det innehÄller mindre fett.

Om du anvÀnder kyckling frÄn burk, skölj och torka den med en pappershandduk. Om du tillagar kycklingen sjÀlv, koka kycklingen, strimla den, skölj den och torka den med en pappershandduk. Sprid ut kycklingen i ett jÀmnt lager pÄ dina torkplattor. Torka vid rekommenderad temperatur i 6-12 timmar, tills det Àr helt torrt.

NÄgra gÄnger under torkningsprocessen bör du torka kycklingen med en pappershandduk för att absorbera eventuellt fett som kommit upp till ytan, och om du anvÀnder en torkugn med vertikalt flöde kan du blanda om brickorna.

Beef Jerky

NÄgot som Àr sjukt gott och enkelt att ha med sig ut pÄ vandringsfÀrd Àr beef jerky!

Det Àr ganska omstÀndigt och tar lite tid, men det kan det vara vÀrt.

HÀr hittar du recept och hur du gÄr till vÀga!

SĂ„ Torkar du Frukt i en Torkugn

Torkad frukt Àr ruggigt gott och ett stabilt mellanmÄl att ha med dig ut i vildmarken eller att lÀgga till i din frukostgröt.

Frukt kan antingen skÀras i tunna skivor (Àpplen, bananer, jordgubbar, kiwi), skÀras i smÄ bitar (ananas, Àpplen), lÀmnas hel (hallon, blÄbÀr) eller pureras och torkas till fruktskinn.

Var noga med att tvÀtta alla frukter som ska torkas med skalet pÄ, eftersom de flesta har en vaxartad belÀggning (naturlig eller tillsatt för att skydda den). Vissa frukter, t.ex. hela blÄbÀr, vindruvor och körsbÀr, bör blancheras i varmt vatten och dÀrefter snabbt i ett isbad för att sprÀcka skalet och frÀmja en bÀttre torkning.

Frukten ska torkas i ett enda lager. Torkningstiden varierar kraftigt beroende pĂ„ vilken frukt det gĂ€ller. Äppelskivor kan vara klara pĂ„ sĂ„ lite som 6 timmar, medan hela blĂ„bĂ€r och körsbĂ€r kan behöva flera dagar.

Frukten Ă€r fĂ€rdigtorkad nĂ€r den blir lĂ€derartad och inte lĂ€ngre Ă€r klibbig. SkĂ€r nĂ„gra bitar pĂ„ mitten och pressa dem – du ska inte kunna pressa ut nĂ„gon fukt. LĂ„t frukten svalna och konditionera den sedan innan du förvarar den.

SÄ Torkar du Grönsaker i en Torkugn

Torkade grönsaker Àr ett perfekt tillÀgg till din vandringsmat!

Du bör tÀnka pÄ att Änga eller blanchera grönsaker som du inte skulle Àta rÄa, eller som Àr sÀrskilt sega eller fiberrika sÄ som; morötter, majs, sparris, broccoli, gröna bönor, potatis och sötpotatis. Paprika behöver inte Ängas eller blancheras, Àven om den rehydreras (Äterfuktas) snabbare om den gör det. Mjuka grönsaker som spenat, champinjoner, selleri, lök, okra och zucchini behöver inte Ängas eller blancheras.

De flesta grönsaker bör skÀras i tunna skivor eller skÀras i smÄ bitar. Vissa grönsaker som majs, Àrtor och spenat behöver inte skÀras alls.

Ett tips Àr att torka frysta grönsaker (som tinats upp). Detta Àr ett bra sÀtt att spara tid eftersom de redan Àr skurna och blancherade Ät dig! Det Àr bara att sprida ut dem pÄ dina torkplattor sÄ Àr du redo att börja.

LÀs alltid instruktionerna för din torkugn och anvÀnd rÀtt temperatur, annars riskerar du att brÀnna grönsakerna.

SĂ„ Torkar du Pasta och Ris i en Torkugn

Vissa typer av pasta lÀmpar sig bÀttre Àn andra för torkning och Äterfuktning, och mÄnga gÄnger bryr vi oss inte ens om att torka pasta om vi vet att vi kommer att rehydratisera en mÄltid genom att lÄta den sjuda (i stÀllet för att blötlÀgga den i varmt vatten). I slutÀndan finns det ingen signifikant viktskillnad mellan okokad respektive kokt och torkad pasta, bara en förÀndring i tillagningsmetoden pÄ vÀgen, sÄ det Àr upp till dig om du vill lÀgga ner tiden pÄ att torka den.

För att torka pasta och ris, koka den som vanligt, lÄt den sedan rinna av och fördela den jÀmnt pÄ dina torkplattor, sÄ att den inte överlappar varandra sÄ mycket som möjligt. Torka efter anvisningarna pÄ din torkugn tills den Àr torr och spröd, mellan 6-12 timmar brukar detta ta.

SÄ Torkar du Böner & Linser i en Torkugn

Bönor pÄ burk Àr bÀttre att torka och Äterfuktas, Àven om tryckkokta bönor hemma ocksÄ fungerar. Linser kan kokas pÄ spisen tills de Àr mjuka, eller sÄ kan du anvÀnda linser pÄ burk

Dehydratisera vid rekommenderad temperatur tills de Àr hÄrda eller krispiga, 6-12 timmar. Bönor har en tendens att dela sig nÀr de Äterfuktas.

SĂ„ Återfuktar du din Mat ute i Naturen

Att Äterfukta din mat Àr en otroligt enkel process!

Torkning Àr en faktor av vatten, vÀrme och tid. Generellt sett vill du fylla pÄ med lika mycket vatten som försvann under uttorkningsprocessen. Du kan rÀkna ut detta genom att vÀga maten innan den lÀggs i din torkugn. 

Se Àven
Close
Back to top button