Sport & Fritid

Kikare Fågelskådning Bäst i Test

En bra kikare för fågelskådning är ett viktigt verktyg för alla fågelskådare, men med så många modeller på marknaden kan det vara svårt att hitta det perfekta paret.

Oavsett om du är nybörjare och ska köpa din första uppsättning kikare för fågelskådning, eller om du är en erfaren fågelskådare som vill uppgradera, har vi utmärkta alternativ för alla budgetar!

<<Läs också våran guide under testet för att välja den perfekta fågelkikaren för dig>>

Bäst i Test
Billig Premium!
4.8/5
Premium
Drömkikaren!
4.8/5
Prisvärd
Bra pris!
4.3/5
Budget
 Löjligt billig!
3.8/5

Köpguide [Kikare Fågelskådning Bäst i Test]

När du ska köpa en kikare för fågelskådare är det viktigt att skaffa sig en grundläggande förståelse för hur man använder kikare, för även om de flesta kikare fungerar för de flesta, kanske vissa inte fungerar för dig. Vilken kikare som är bäst för dig beror på hur du tänker använda den. För resor, vandringar eller annan tillfällig användning kan det bästa valet vara en kompakt kikare.

Att välja den bästa fågelkikaren för fågelskådning handlar egentligen om individuella preferenser. Det som är viktigt för dig kanske inte är viktigt för någon annan.

Nedan kommer vi att diskutera hur man väljer fågelskådningskikare och vilka funktioner man ska titta efter och deras definitioner, inklusive förstoring, objektivlinsstorlek, närfokus, väderbeständighet, synfält med mera:

Förstoring

För fågelskådning är den bästa kikarförstoringen 8x eller 10×50. Detta ger dig all den förstoring du behöver för att observera fåglar utan att zooma in för mycket eller göra bilden skakig.

Objektivlinsdiameter

Den bästa storleken för en objektivlins är 42 mm. Den här storleken gör det möjligt för tillräckligt med ljus att filtrera in i din optik för att skapa fantastiska bilder. Det är förvisso möjligt att använda en kikare med en objektivlins som är antingen mindre eller större, men mindre linser kommer inte att fungera lika bra i svagt ljus och större linser kommer att vara för skrymmande.

Synfält

Detta är en mycket viktig specifikation som ofta förbises. Synfältet avser hur mycket av en bild som kommer in i bilden på ett visst avstånd. Ett brett synfält är bra eftersom det gör det lätt att följa med när man observerar fåglar i rörelse.

Väderbeständighet

Fågelskådning är en aktivitet som pågår året runt. Så oavsett vilken årstid det är vill du veta att din kikare klarar av elementen. Leta efter en kikare som är vattentät. Fukt i linsen förstör en kikare.

Närfokus

Ibland, om du har tur, dyker en fågel upp mycket närmare än du hade räknat med. En kikare med bra närfokus gör att du kan se objekt som är nära.

Vilken är den Bästa Förstoringen på Kikare för Fågelskådning?

Det beror på. Du kan välja antingen 7x, 8x eller 10x förstoring:

  • Välj 10x om det mesta av din fågelskådning sker på långa avstånd, t.ex. när du tittar på kustfåglar eller rovfåglar i öppna områden eller på en safari på öppen slätt där det finns mer ljus.
  • Välj 8x om du observerar fåglar på kortare avstånd, t.ex. i skogar, eller om du tar med dig kikaren på längre vandringar – 8x väger mindre. För allsidig fågelskådning föredras 8x kikare. 8x är lättare för nybörjare att använda när de försöker lokalisera fåglar eftersom de vanligtvis har ett bredare synfält än en 10x kikare. Ofta frågar folk om 10×42 kikare är bättre än 8×42? Nej, inte nödvändigtvis.
  • Den enda 7x-kikare vi skulle rekommendera är Nikon Action 7×35-kikaren som har en porroprismadesign.

 

<< Om det hellre är en tubkikare du är på jakt efter, läs då vårat test om detta här >>

Back to top button