Sport & Fritid

Kikare Fågelskådning Bäst i Test [2024]

En bra kikare för fågelskådning är ett viktigt verktyg för alla fågelskådare, men med så många modeller på marknaden kan det vara svårt att hitta det perfekta paret. Oavsett om du är nybörjare och ska köpa din första uppsättning kikare för fågelskådning, eller om du är en erfaren fågelskådare som vill uppgradera, har vi utmärkta alternativ för alla budgetar!

Läs också våran guide under testet för att välja den perfekta fågelkikaren för dig.

Bäst i Test
4.8/5
Premium
4.7/5
Prisvärd
4.3/5

Drömkikaren

4.9/5
4.8/5

BossDun kikare imponerade verkligen på oss när vi testade den för fågelskådning. Med en linsdiameter på 50 mm och en 10x förstoring är det lätt att se små detaljer på långt avstånd, vilket är perfekt när man spanar efter fåglar i naturen. Kikaren har en inbyggd avståndsmätare och kompass som underlättar när man vill få en uppfattning om var fåglarna befinner sig och hur långt bort de är.

Vi uppskattade även den solida konstruktionen och det bekväma handtaget, som gör den enkel och bekväm att använda under längre perioder. Kikaren är även helt vatten- och dammtät, så den klarar av de mest utmanande väderförhållanden utan problem. På det stora hela tycker vi att BossDun HD 10×50 är ett riktigt bra val för både nybörjare och mer erfarna fågelskådare.

Toppfunktioner

 • 10x förstoring
 • Inbyggd kompass
 • Avståndsmätare

Fördelar

 • Erbjuder skarpa och klara bilder
 • Skydd mot vatten och damm
 • Robust och bekväm design

Utlåtande

BossDun HD 10×50 Kikare med Inbyggd Kompass och Avståndsmätare är det bästa valet för den som vill ha en kvalitativ kikare med överlägsen prestanda. Den har många funktioner och en pålitlig konstruktion som gör den till en utmärkt investering.

4.7/5

Nikon Monarch M7 8×42 är verkligen en toppklassig handkikare med optimal prestanda för fågelskådning. Vi blev positivt överraskade av den fantastiska skärpan och bildkvaliteten, tack vare det högkvalitativa glaset och flerlagerbeläggningen på linserna. Kombinationen av ED-glas (Extra Low Dispersion) och Dielektrisk högreflekterande prismabeläggning skapar en kikare med verkligt imponerande kontrast och färgåtergivning.

Vi uppskattade även den ergonomiska designen på kikaren, som gör den både lätt att bära och bekväm att hålla. Den är även vädertät för pålitlig prestanda under alla förhållanden, vilket gör den till ett utmärkt val för den inbitne fågelskådaren.

Toppfunktioner

 • ED-glas
 • Dielektrisk beläggning

Fördelar

 • Exceptionell bildkvalitet och färgåtergivning
 • Vädertät för pålitlig prestanda
 • Ergonomisk och bekväm design

Nackdelar

 • Högre prisläge

Utlåtande

Vill du investera i den absolut bästa kvaliteten inom fågelskådning, rekommenderar vi helhjärtat Nikon Monarch M7 8×42 Handkikare. Med en imponerande optik och en bekväm och pålitlig design, kommer denna kikare verkligen att höja din fågelskådningsupplevelse.

4.3/5

När det kommer till prisvärdhet och prestanda fastnade vi för Nikon Action EX 7×35 Kikare. Trots det lägre priset har den riktigt bra kvalitet. Med en linsdiameter på 35 mm och en förstoring på 7x ger kikaren tillräcklig skärpa och ljusinsläpp för att fågelskådningen ska bli lyckad. Den är även vattentät och dimtät som gör att den klarar av förändrade väderförhållanden utan att tappa optisk prestanda.

Nikon Action EX 7×35 använder sig av asfäriska linser som reducerar förvrängning av bilden, och det resulterar i en mer behaglig och klarare visuell upplevelse vid längre skådningstillfällen. Designen är också imponerande, med bekvämt grepp och justerbara ögonmusslor som passar såväl glasögonbärare som de utan glasögon.

Toppfunktioner

 • Vattentät
 • Asfäriska linser

Fördelar

 • Bra bildkvalitet givet priset
 • Funktionalitet i varierande väderförhållanden
 • Glasögonvänlig design

Nackdelar

 • Lägre ljusinsläpp än dyrare modeller

Utlåtande

Nikon Action EX 7×35 Kikare är för dig som letar efter en prisvärd och lättanvänd kikare. Med tillräckligt bra prestanda för de flesta situationer är detta ett bra val för den sparsame fågelskådaren som ändå vill ha en pålitlig utrustning.

4.9/5

Swarovski EL 10×42 W B Handkikare är en annan högpresterande kikare som vi ville ha med på vår lista. Denna sofistikerade kikare erbjuder inte bara exceptionell bildkvalitet tack vare sin prisma och sina förstklassiga linser, utan också en innovativ design som hjälper till att maximera användarvänligheten och komforten. Vi blev särskilt imponerade av det stora synfältet och dess fantastiska detaljåtergivning, vilket gjorde fågelskådningen till en njutbar upplevelse.

Vi tyckte om den praktiska gångjärnsdesignen som gör att kikaren kan justeras efter varje individs behov och den robusta konstruktionen som tål tuffa väderförhållanden. Denna modell är även försedd med Swarovskis Field Flattener-linser, och det bidrar till en klarare, skarpare och mer distorsionsfri bild över hela synfältet.

Toppfunktioner

 • Stort synfält
 • Field Flattener-linser

Fördelar

 • Exceptionell detaljåtergivning
 • Justerbar och väderbeständig design
 • Skarp och klar bild över hela synfältet

Nackdelar

 • Priset kan vara högt för vissa

Utlåtande

Swarovski EL 10×42 W Handkikare förtjänar definitivt sin plats som ett toppalternativ bland våra bästa kikare för fågelskådning. Med enastående bildkvalitet, anpassningsbarhet och komfort är detta ett utmärkt val för den seriöse fågelskådaren som inte tvekar att satsa på en lyxupplevelse.

Köpguide - Kikare för Fågelskådning

När du ska köpa en kikare för fågelskådare är det viktigt att skaffa sig en grundläggande förståelse för hur man använder kikare, för även om de flesta kikare fungerar för de flesta, kanske vissa inte fungerar för dig. Vilken kikare som är bäst för dig beror på hur du tänker använda den. För resor, vandringar eller annan tillfällig användning kan det bästa valet vara en kompakt kikare.

Att välja den bästa fågelkikaren för fågelskådning handlar egentligen om individuella preferenser. Det som är viktigt för dig kanske inte är viktigt för någon annan.

Nedan kommer vi att diskutera hur man väljer fågelskådningskikare och vilka funktioner man ska titta efter och deras definitioner, inklusive förstoring, objektivlinsstorlek, närfokus, väderbeständighet, synfält med mera:

Förstoring

För fågelskådning är den bästa kikarförstoringen 8x eller 10×50. Detta ger dig all den förstoring du behöver för att observera tex Fåglar på Nya Zeeland utan att zooma in för mycket eller göra bilden skakig.

Objektivlinsdiameter

Den bästa storleken för en objektivlins är 42 mm. Den här storleken gör det möjligt för tillräckligt med ljus att filtrera in i din optik för att skapa fantastiska bilder. Det är förvisso möjligt att använda en kikare med en objektivlins som är antingen mindre eller större, men mindre linser kommer inte att fungera lika bra i svagt ljus och större linser kommer att vara för skrymmande.

Synfält

Detta är en mycket viktig specifikation som ofta förbises. Synfältet avser hur mycket av en bild som kommer in i bilden på ett visst avstånd. Ett brett synfält är bra eftersom det gör det lätt att följa med när man observerar småfåglar i rörelse.

Väderbeständighet

Fågelskådning är en aktivitet som pågår året runt. Så oavsett vilken årstid det är vill du veta att din kikare klarar av elementen. Leta efter en kikare som är vattentät. Fukt i linsen förstör en kikare.

Närfokus

Ibland, om du har tur, dyker tex en svensk Falk upp mycket närmare än du hade räknat med. En kikare med bra närfokus gör att du kan se objekt som är nära.

Smarta Tips för att Välja Rätt Kikare för Fågelskådning

Att hitta den perfekta kikaren för fågelskådning kan vara svårt, men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig! I det här avsnittet kommer vi att ge dig några smarta tips och råd där vi utforskar vad du ska tänka på när du köper en kikare för fågelskådning. Vi kommer att leda dig genom viktiga faktorer och funktioner att tänka igenom innan du gör ditt val, så du kan vara säker på att du väljer rätt kikare för dina fågelskådningsäventyr.

Kikarens Förstoring och Objektivstorlek

För att få en så bra fågelskådningsupplevelse som möjligt är det viktigt att förstå kikarens två grundläggande parametrar: förstoring och objektivstorlek. Dessa två faktorer har en stor inverkan på bildkvaliteten, praktiska användning och komfort när du observerar fåglarna. Förstoringen avbildar hur mycket närmare ditt önskade mål kommer att visas, medan objektivstorleken bestämmer mängden ljus som kommer in i kikaren och påverkar därmed bildens ljus och klarhet. Genom att förstå dessa egenskaper kan du göra ett mer välgrundat beslut när du väljer den bästa kikaren för dina fågelskådningsbehov. I den här delen av artikeln kommer vi att utforska både förstoring och objektivstorlek och hjälpa dig förstå hur du hittar rätt balans mellan dessa två faktorer för att få en optimal upplevelse.

Förstoring: Hitta rätt Balans för Klara och Stabila Bilder

Vad är den bästa förstoringen för fågelskådning? Svaret beror på dina personliga behov och de skiftande förhållandena under dina fågelskådningsäventyr. För hög förstoring kan resultera i en ostabil bild och minskat synfält, vilket gör det svårt att följa rörliga fåglar. Å andra sidan kan för låg förstoring innebära att du går miste om viktiga detaljer och färger hos fåglarna. De vanligaste och rekommenderade förstoringarna för fågelskådning ligger mellan 7x och 10x. Även om 8x eller 10x är de mest populära alternativen, finns det ingen universell lösning. Vid val av förstoring bör du överväga dina prioriteringar: vill du ha bredare synfält och lättare att följa rörliga fåglar (7x-8x), eller vill du ha bättre detaljer men klara av något mindre synfält och tyngre kikare (10x)? Gör en avvägning mellan komfort och bildkvalitet, och du kommer att hitta den optimala kikaren som kommer att ge dig många timmars njutning i fågelskådningens värld.

Objektivstorlek: Ljusinsläpp och vikt att ha i åtanke

När det gäller objektivstorlek (storleken på de främre linserna) påverkas ljusinsläppet och därmed kikarnas tyngd. En större objektivstorlek ger bättre ljusinsläpp, vilket är viktigt för fågelskådning i sämre ljusförhållanden. Samtidigt kan en större objektivstorlek göra kikarna tyngre och mer svårhanterliga under längre perioder. Hur avgör man vilken objektivstorlek som passar bäst för ens behov? Ta en titt på följande tips:

 • 50–56 mm: Perfekt för bästa ljussamling och detaljnivå, men kan vara tunga och otympliga
 • 42 mm: En bra kompromiss, dessa kikare erbjuder god balans mellan prestanda och vikt
 • 30–32 mm: Idealiska för korta fågelskådningspass, lätta att bära men ger inte lika bra ljusinsläpp som större objektiv
 • 20–25 mm: Små och kompakta kikare för snabba spaningar, men bildkvaliteten är generellt lägre

För att välja rätt objektivstorlek för dina behov, tänk på hur du planerar att använda kikaren och var du tänker fågelskåda. Kom ihåg att även olika märken och modeller inom samma objektivstorlek kan ha olika vikt, så prova flera alternativ innan du bestämmer dig.

Prismatyp och Optisk Kvalitet som Påverkar Bildkvaliteten

Att förstå prismatyp och optiska egenskaper är avgörande för att välja den bästa kikaren för fågelskådning. Det är prismaoptiken, bestående av olika prismor och ytbehandlingar, som står för bildkvaliteten du ser genom kikaren. Detta avsnitt kommer att dyka djupare in i de två huvudsakliga prismatyperna – porroprismor och takkantprismor – samt den viktiga roll som antireflexbehandlingar spelar för att ge dig en klar, skarp och väldefinierad bild. Genom att lära dig detta kommer du vara mer bekväm när det gäller att jämföra olika kikare och fatta beslut om vilken modell som passar dina fågelskådningsbehov bäst.

Förstå Skillnaden Mellan Porro- och Takkantprismor

Porroprismor och takkantprismor utgör de två huvudsakliga typerna av prismaoptik i moderna kikare. Porroprisma-kikare är klassiskt utformade med bredare inställning i främre änden och en smalare inställning vid okularet. De ger en rikare djupkänsla och högre ljusgenomsläpp men är oftast större och tyngre än kikare med takkantprisma. Takkantprisma-kikare, å andra sidan, har linser och prisma som är i linje, vilket skapar en lätt och kompakt design. De är vanligtvis mer robusta och byggda för att bättre motstå fukt, men inte alltid lika ljuskänsliga som porroprisma-kikare. När du väljer mellan dessa prismatyper behöver du överväga dina prioriteringar när det gäller bildkvalitet, vikt och storlek samt användningsförhållanden. Om du värdesätter högre ljusgenomsläpp och långtgående egenskaper, är porroprismer ett bra val, medan takkantprismer är bättre för dig som söker en smidigare och lättare kikare att ta med ut på fältet.

Varför ska man Titta på Antireflexbehandlingen?

Antireflexbehandlingar appliceras på kikarens linser och prisma för att öka ljusgenomsläppet och minska överstrålande ljus eller blänk, vilket resulterar i en klarare, skarpare bild med rikare färger. Det finns flera typer av antireflexbehandling, inklusive belagd (Coated), flerbelagd (Multicoated) och helt flerbelagd (Fully Multicoated). En belagd kikare har endast en antireflexbehandling på några av de optiska ytorna, medan flerbelagd har behandling på flera ytor. Helt flerbelagd är det bästa, eftersom alla luft-till-glas-ytor har behandling, vilket ger maximal ljusöverföring och optimal bildkvalitet. Det är viktigt att notera att kikare med högkvalitativa antireflexbehandlingar tenderar att kosta mer än kikare med begränsade eller inga behandlingar. Men om du är seriös om din fågelskådning och vill ha den bästa möjliga bilden, kan det vara värt att investera i en kikare med högkvalitativ antireflexbehandling som passar din budget.

Konstruktion och Komfort är Avgörande för Långa Fågelskådningspass

För att få ut mest möjliga nytta av dina fågelskådningsäventyr är det viktigt att välja en kikare som är både robust konstruerad och bekväm att använda under längre perioder. Funktioner som ergonomisk design, gummibeklädnad, och justerbara ögonmusslor bidrar till komforten. När det gäller kikarens konstruktion bör du fokusera på högkvalitativa material och noggrann hantering för att få en hållbar kikare som tål tidens tand. Vattentät och imtätt kikare rekommenderas, då de ger dig möjlighet att fågelskåda under alla slags väderförhållanden utan att oroa dig för att skada din utrustning. Dessutom kan strukturell stabilitet i materialet och inre mekanismer vara avgörande för att säkerställa ett perfekt synfält och skydda kikarens inre delar från damm och smuts. Kom ihåg att bärremmar, fodral och andra tillbehör kan göra det mycket bekvämare att använda och transportera din kikare under långa spaningar, så var noga med att överväga dessa detaljer när du väger de olika erbjudanden som finns på marknaden. Genom att välja en kikare med en gedigen konstruktion, bekväm design samt att beakta dina personliga behov kommer du att ha en fantastisk upplevelse vid fågelskådning och få ut mest av dina utflykter.

Vilken är den Bästa Förstoringen på Kikare för Fågelskådning?

Det beror på. Du kan välja antingen 7x, 8x eller 10x förstoring:

 • Välj 10x om det mesta av din fågelskådning sker på långa avstånd, t.ex. när du tittar på kustfåglar eller rovfåglar i öppna områden eller på en safari på öppen slätt där det finns mer ljus.
 • Välj 8x om du observerar fåglar på kortare avstånd, t.ex. i skogar, eller om du tar med dig kikaren på längre vandringar – 8x väger mindre. För allsidig fågelskådning föredras 8x kikare. 8x är lättare för nybörjare att använda när de försöker lokalisera fåglar eftersom de vanligtvis har ett bredare synfält än en 10x kikare. Ofta frågar folk om 10×42 kikare är bättre än 8×42? Nej, inte nödvändigtvis.
 • Den enda 7x-kikare vi skulle rekommendera är Nikon Action 7×35-kikaren som har en porroprismadesign.

Om det hellre är en tubkikare du är på jakt efter, läs då vårat test om detta här

Vanliga Frågor och Svar

Vid val av kikare är det viktigt att överväga vad den ska användas till och din budget. För fågelskådning rekommenderas en kikare med 8-10x förstoring och 30-50mm objektivdiameter för bästa ljusinsläpp och skärpa.
Priset för en bra kikare varierar beroende på kvalitet, förstoring och optiska egenskaper. Generellt kan man hitta en kvalitetskikare för mellan 1000 och 5000 kronor, men mer avancerade modeller kan kosta uppåt 10 000 kronor eller mer.
10×50 på en kikare refererar till dess förstoring och linsdiameter. 10x innebär att objektet du tittar på förstoras 10 gånger, medan 50 anger linsens diameter i millimeter, vilket påverkar ljusinsläppet och bildens klarhet.
En 10×25 kikare innebär att den har 10-faldig förstoring och en linsdiameter på 25 mm. Detta gör den lämplig för närliggande observationer under utomhusaktiviteter i Sverige.
För att rengöra en kikare, använd en mjuk pensel eller en blåsbälg för att försiktigt avlägsna smuts och damm från linserna. Använd sedan en linsrengöringslösning och en mikrofiberduk för att varsamt torka av linserna i cirkulära rörelser, undvik att trycka för hårt för att inte skada linserna.
Back to top button