ElektronikBäst i Test

Tubkikare Test 2023

En bra tubkikare är perfekt för resor, observation av vilda djur, övervakning, landskapsobservation och fågelskådning.

Vi har jämfört ett urval av de bästa tubkikarna på marknaden 2021, för alla budgetar, och här har ni resultatet!

Läs också våran köpguide under testet innan du köper din nya tubkikare!

<<Spana också in vår artikel bäst kikare test>>

Bäst i Test Tubkikare Fågelskådning

Vortex Diamondback 20 ger enastående prestanda – helt klart ett utmärkt val när du behöver en tungviktare i ett lätt och kompakt paket. Diamondback-optiken garanterar en ljusstark bild i hela förstoringsområdet och, som alla Diamondback-optiker, står den robusta konstruktionen emot tuff användning i fält. En drömprodukt för både jägare och fågelskådare!

Prestandan hos Vortex Diamondback 20:

 • Flerlagersbeläggningar ger de klaraste, ljusaste och mest färgprecisa bilderna som är möjliga.
 • Vortex egenutvecklade XR antireflexbeläggning, som är helt multibelagd på alla ytor mellan luft och glas, ökar ljustransmissionen för maximal ljusstyrka.
 • Den vinklade designen ger en lägre monteringshöjd som maximerar stabiliteten i vind, ger större komfort vid kikande under längre perioder och tillåter användning av ett mindre och lättare stativ.
 • Optiken är förseglad med o-ringar för att förhindra att fukt, damm och skräp kommer in i kikarsiktet.
 • Kvävgasrening ger dimtät och vattentät prestanda.
 • Ultrahård, reptålig beläggning skyddar de yttre linserna från repor, olja och smuts.
 • Justerbar ögonmussla som kan vridas upp och ner för bekväm kikning med eller utan glasögon.
 • Solskydd Minskar bländningen och skyddar objektivlinsen från regndroppar och snö.

Detta är en väldigt bra tubkikare som fyller alla möjliga tänkbara kriterier till ett överkomligt pris, och blir därför utsedd till bästa tubkikaren!

Förstoring: 20-60 x. Linsdiameter: 80 mm. Utgångspupill: 4-1,3 mm. Vikt: 1335 g.

Bästa Tubkikare Budget

Urberg Tubkikare med stativ 20-60×80 är en riktigt bra, och något billigare, tubkikare som passar de allra flesta användningsområden. Något som överraskade oss, förutom det låga priset, var dess höga funktionalitet. Denna modellen är ett bra budget alternativ för både fågelskådning och jakt.

Prestandan hos Urberg 60×80:

 • Stort avtagbart okular med en längd på 27 mm. för naturliga bilder.
 • Objektivet mäter 80 mm. och har både BaK-4 prismor och antireflexbehandling.
 • Kvävgasfyllt kikarhus som säkerställer en imfri bild.
 • Stort plus i kanten att det snygga och välfungerande stativet medföljer utan extra kostnad.
 • Kikare på stativ

Förstoring: 20-60 x. Linsdiameter: 80 mm. Utgångspupill: 1,33-4 mm. Vikt: 2150 g.

Kikare på stativ bäst i test

Är det värstingen bland tubkikare du är ute efter så är det denna modellen från anrika Swarovski du ska införskaffa. Här tummas det inte på någon front när det kommer till kvalitet och det märks förstås också på priset som är i den högre klassen.

Swarovski ATX 30 70 95 tar ordet funktionalitet till en ny nivå: ATX-spektorsystemet kombinerar exceptionellt flexibel modularitet med optisk perfektion. Objektivlinsen kan bytas ut för att passa alla betraktelsesituationer. Extrem detaljigenkänning i avgörande ögonblick tack vare SWAROVISION-tekniken och total användarvänlighet garanterar fascinerande upplevelser i naturen.

Prestandan hos Swarovski Tubkikare ATX 30 70×95:

 • Varje del är förseglad mot väder och vind och är helt vattentät. Okularet och objektivet är sammanfogade med ett bajonettliknande låssystem som liknar det sätt på vilket förstklassiga okular för kikarsikten fästs. Anslutningen är absolut solid och låses på plats med ett hörbart klick. Det finns en frigöringsknapp på sidan av okularet som måste tryckas ned för att man ska kunna ta isär kikarsiktet.
 • 95 mm. objektivet är bokstavligen och bildligt talat det som skiljer ut denna modellen från alla andra. Detta är den största objektivlinsen som någonsin erbjudits på marknaden för premiumkikare och bjuder på en större förstoring än alla sina konkurrenter. Alla tre objektivenheterna är HD-linser med Field Flattener Lens-teknik, men med den extrema förstoring som genereras av 95 mm är den resulterande klarheten från kant till kant särskilt häpnadsväckande. Det här är en digiscopers (konsten att ta bilder eller video genom en tubkikare) drömuppsättning!
 • Swarovskis patenterade Swarovision- och Swaroclean-teknik för linser bidrar till enhetens skarpa optiska kvalitet. Det är inte överraskande att denna tubkikaren från Swarovski ligger i topp i oberoende, detaljerade optiska tester.

För dig som står och tittar under längre perioder och vill kunna titta med båda ögonen i tubkikaren rekommenderas att spana in Swarovski Tubkikarset BTX som, förutom de dubbla okularen, också har ett pannstöd du kan luta dig mot för ytterligare bekvämlighet.

Om du har tung plånbok och ett stort intresse av att skåda saker på långt avstånd så är det inget snack. Bara klicka dig vidare och köp den bästa tubkikaren i premiumklassen på marknaden!

Förstoring: 30-70 x. Linsdiameter: 95 mm. Utgångspupill: 3,2-2,4 mm. Vikt: 2150 g.

Bästa Tubkikare för Jakt

Bushnell 20-60×65 Prime är en vinklad tubkikare med porroprisma för användning i det fria, med mångsidigheten i ett 20-60x zoomområde, tillsammans med en hygglig 65 mm objektivlins. Modellen har en relativt lätt känsla men ändå en robust kvalitet, och ytterligare sinnesfrid kommer via väderskyddande funktioner som inkluderar vattenbeständighet och anti-dimning. Ett stativ och ett fäste för bilfönster som medföljer i lådan är välkomna extrafunktioner; allt detta ger ett mervärdespaket för dem som vill föra det avlägsna närmare.

Men den kanske största lockelsen är att vi får alla dessa funktioner till en kostnad som är inom räckhåll för amatörentusiasten.

Prestandan hos Bushnell Prime 20-60×65 :

 • Denna modellen från Bushnell har helt multibelagda linser och skydd mot imma, oavsett vilka förhållanden du vill använda den i. Bushnell Prime 20-60×65 har dessutom en vattentät konstruktion på IPX7-nivå med O-ringförseglad optik som garanterar att allt förblir lugnande torrt; åtminstone när den sänks ner i en meter vatten i upp till 30 minuter, hävdar tillverkaren.
 • Dess optiska system består av ED Prime Extra-low Dispersion-glas och förstklassiga Bak-4-prismor, vilket hjälper till att undvika kromatisk aberration samtidigt som det teoretiskt sett ger en ljusare bild med den.
 • I händelse av att linsblänk kan bli ett problem i ljusare förhållanden finns det en utdragbar solskyddskåpa vid den motsatta linsänden av enheten som faktiskt är en del av själva kikarsiktens pipa, i motsats till ett tillbehör som ska skruvas på eller av och eventuellt förskjuts i processen.
 • Bushnell Prime 20-60×65 är tillräckligt lätt för att kunna användas för hand – trots sin relativa storlek och robusthet – vilket innebär att ett stativ är både mer praktiskt och bekvämt under längre perioder, men det här är en välgjord och lättanvänd enhet.

Kort och gott en väldigt bra tubkikare speciellt utformad och anpassad för jakt! Enkel nog för att användas som instegsmodell, utan att tumma på kvaliteten.

Förstoring: 20-60 x. Linsdiameter: 65 mm. Utgångspupill: 1-3,3 mm. Vikt: 1080 g.

Mest Prisvärda Tubkikaren

Athlons utmärkta 85 mm Argos HD har ett icke avtagbart 20-60X-okular med en tät förstoringsring, en 45-graders vinklad kropp med centrumfokus och en läcker ögonmussla med tre lägen.

Det är svårt att förstå hur Athlon kan sälja ett så välutrustat kikarsikte för så lite pengar, men det är inte vår uppgift att lösa det. Istället noterade vi de responsiva kontrollerna, den klara bilden, det smidigt indragbara solskyddet och dess utmärkta prestanda i svagt ljus.

Glaskvaliteten är förmodligen den mest undermåliga delen av denna tubkikaren, och bidrar till att förklara priset. Bilden är mörk och kornig vid högre förstoringar, och vid lägre styrkor är periferin märkbart mindre skarp än mitten av bilden. Även om linserna är adekvat belagda noterade vi en del repor och märken på tubens insida, vilket gav märkbara optiska flareringar. Men så länge du inte förväntar dig att Argos ska leverera en bild i nivå med avancerade tubkikare (varav de flesta kostar tre till fyra gånger priset som Athlon) bör detta kikarsikte ge dig tillfredsställande prestanda för ett antal ändamål.

Vad som verkligen är anmärkningsvärt är att Athlon kan erbjuda en så välutrustad tubkikare på marknaden till priset av en kikare på mellannivå. För detta oerhörda värde vinner Argos HD årets pris som mest prisvärda tubkikare!

Förstoring: 20-60 x. Linsdiameter: 85 mm. Utgångspupill: 1,42-4,2 mm. Vikt: 1953 g.

Köpguide Tubkikare

Folk blir lätt förvirrade och har ofta svårt att göra skillnad mellan tubkikare, kikare och teleskop. Medan ett teleskop används på natten, används en tubkikare på dagen. En tubkikare är mindre än ett teleskop samt mer bärbart. Tänk på att du inte kan använda ett teleskop för djurskådning.

Vad är en Tubkikare

Tubkikare är en del av en grupp av optik för utomhusbruk för att förstora avlägsna föremål. Man kan tro att kikare är det som ska användas här, men det är inte alltid så. Kikare kan vara stora och tunga, och de ger inte alltid tillräcklig förstoring.

Men traditionella kikare överskrider sällan en förstoring på 10x – och om de gör det kommer det med ett betydande vikttillägg, och det är mycket svårt att hålla dem tillräckligt stadigt för att få full nytta av dem.

Det är här tubkikare kommer in i bilden. De erbjuder mycket högre förstoringar än vanliga kikare men är fortfarande tillräckligt bärbara för att kunna tas med ut på fältet. Vissa har till och med en variabel zoom för att ändra förstoringen.

Det är också värt att komma ihåg att för att dra full nytta av din tubkikare behöver du troligen ett stativ. Detta är inte bara för att ta vikten, utan för att ge en stadig bild, vilket blir allt viktigare vid högre förstoringar.

Digiscoping

Även om du kanske bara är intresserad av att använda en tubkikare för att helt enkelt titta på avlägsna objekt kan du faktiskt använda dem även för fotografering. Detta kallas “digiscoping”, vilket är processen att ta ett foto med en kamera som är kopplad till en tubkikare.

Tubkikare eller Vanlig Kikare?

Syftet med båda är att få en närmare bild av ett avlägset objekt och i princip är en tubkikare en halv kikare, men bortsett från det är sättet att använda dem och deras unika styrkor och svagheter helt olika. Så snarare än att konkurrera kompletterar de varandra på samma sätt som ett par bra astronomikikikare kompletterar ett astroteleskop.

Att Tänka på innan du köper en Tubkikare

Vi har sammanställt en liten förklaring vad du kan behöva tänka på när du köper en tubkikare.

Förstoring

Alla dessa siffror som du ser i en tubkikares specifikationer är viktiga att förstå.

När du ser följande i en katalog “20-60×80” betyder det:

 • kikarsiktet har en zoomförstoring från 20 till 60 gånger.
 • Objektivlinsen (linsen framtill) har en diameter på 80 millimeter.

Det ger dig en stor förstoring samt en stor lins för att samla in mer ljus och göra din bild ljusare under de viktiga tidiga och sena timmarna med första ljuset och sista ljuset för dagen.

Vilken tubkikare du köper beror på din vanligaste användning eller målinriktade användning.

Användning

Om du är en hängiven långdistansskytt kan du välja ett kikarsikte med en större objektivlins och högre förstoring. Men det extra glaset innebär mer vikt och är också dyrare.

Samma kikarsikte kanske inte är nödvändigt om din passion är fjälljakt.

Att jaga djur som får och getter i de nordligaste delarna av världen innebär vanligtvis en investering i glas som gör det möjligt för dig att avgöra om ett djur är värt att lämna berget som du skjuter från och gå ner tusentals meter och klättra upp på nästa bergskam.

Vikten av det stora siktet kan spara dig många kilometer och tusentals vertikala fot.

Ögonstycke

Tubkikare kan finnas med antingen ett raksiktsokular eller med ett vinklat okular. För många är det mycket lättare att hitta målet eller djuret med ett raksiktsobjektiv.

Men om flera personer ska titta genom kikaren är det lite svårare att få stativhöjden precis rätt.

Med ett vinklat okular kan du låsa in dig på målobjektet och då är det bara att titta ner genom siktet.

Den andra delen av okularet som är viktig är utgångspupillen. Om du håller ett kikarsikte på armlängds avstånd och riktar upp det för att titta igenom det kommer du att se en liten vit ljusskiva.

Diametern på den skivan är utgångspupillens diameter. Utgångspupillen ska vara ungefär lika stor som diametern på pupillen i ditt öga. Detta ger en viss flexibilitet när det gäller hur nära ögat måste befinna sig vid okularet på kikarsiktet för att få full sikt genom kikarsiktet.

Generellt sett gäller att ju större utgångspupillen är, desto mer ögonfrihet får du.

Väderbeständighet

Se till att den tubkikaren du väljer är väderbeständigt.

Vi säger väderbeständigt eftersom det inte bara är regn och snö som orsakar problem med optiken. Se till att kikarsiktet också är förseglat mot damm. På något märkligt sätt har damm en förmåga att hamna på och i allt du äger.

Du måste se till att skopröret är ordentligt rensat och fritt från så mycket fukt och syre som möjligt.

Om inte kan det inre glaset imma om du tar kikarsiktet från kalla temperaturer utomhus till ett varmt tält eller en varm stuga och sedan tillbaka ut igen.

Dimman kommer att försvinna med tiden, men det är ett besvär att hantera.

Back to top button