ElektronikBĂ€st i Test

Tubkikare Test 2023

En bra tubkikare Àr perfekt för resor, observation av vilda djur, övervakning, landskapsobservation och fÄgelskÄdning.

Vi har jÀmfört ett urval av de bÀsta tubkikarna pÄ marknaden 2021, för alla budgetar, och hÀr har ni resultatet!

LÀs ocksÄ vÄran köpguide under testet innan du köper din nya tubkikare!

Spana ocksÄ in vÄr artikel bÀst kikare test

4.4/5

Vortex Diamondback 20 ger enastĂ„ende prestanda – helt klart ett utmĂ€rkt val nĂ€r du behöver en tungviktare i ett lĂ€tt och kompakt paket. Diamondback-optiken garanterar en ljusstark bild i hela förstoringsomrĂ„det och, som alla Diamondback-optiker, stĂ„r den robusta konstruktionen emot tuff anvĂ€ndning i fĂ€lt. En drömprodukt för bĂ„de jĂ€gare och fĂ„gelskĂ„dare!

Prestandan hos Vortex Diamondback 20:

 • FlerlagersbelĂ€ggningar ger de klaraste, ljusaste och mest fĂ€rgprecisa bilderna som Ă€r möjliga.
 • Vortex egenutvecklade XR antireflexbelĂ€ggning, som Ă€r helt multibelagd pĂ„ alla ytor mellan luft och glas, ökar ljustransmissionen för maximal ljusstyrka.
 • Den vinklade designen ger en lĂ€gre monteringshöjd som maximerar stabiliteten i vind, ger större komfort vid kikande under lĂ€ngre perioder och tillĂ„ter anvĂ€ndning av ett mindre och lĂ€ttare stativ.
 • Optiken Ă€r förseglad med o-ringar för att förhindra att fukt, damm och skrĂ€p kommer in i kikarsiktet.
 • KvĂ€vgasrening ger dimtĂ€t och vattentĂ€t prestanda.
 • UltrahĂ„rd, reptĂ„lig belĂ€ggning skyddar de yttre linserna frĂ„n repor, olja och smuts.
 • Justerbar ögonmussla som kan vridas upp och ner för bekvĂ€m kikning med eller utan glasögon.
 • Solskydd Minskar blĂ€ndningen och skyddar objektivlinsen frĂ„n regndroppar och snö.

Detta Àr en vÀldigt bra tubkikare som fyller alla möjliga tÀnkbara kriterier till ett överkomligt pris, och blir dÀrför utsedd till bÀsta tubkikaren!

Förstoring

Linsdiameter

UtgÄngspupill

Vikt

20-60 x.
80 mm.
4-1,3 mm.
1335 g.
4/5

Urberg Tubkikare med stativ 20-60×80 Ă€r en riktigt bra, och nĂ„got billigare, tubkikare som passar de allra flesta anvĂ€ndningsomrĂ„den. NĂ„got som överraskade oss, förutom det lĂ„ga priset, var dess höga funktionalitet. Denna modellen Ă€r ett bra budget alternativ för bĂ„de fĂ„gelskĂ„dning och jakt.

Prestandan hos Urberg 60×80:

 • Stort avtagbart okular med en lĂ€ngd pĂ„ 27 mm. för naturliga bilder.
 • Objektivet mĂ€ter 80 mm. och har bĂ„de BaK-4 prismor och antireflexbehandling.
 • KvĂ€vgasfyllt kikarhus som sĂ€kerstĂ€ller en imfri bild.
 • Stort plus i kanten att det snygga och vĂ€lfungerande stativet medföljer utan extra kostnad.
 • Kikare pĂ„ stativ

Förstoring

Linsdiameter

UtgÄngspupill

Vikt

20-60 x.
80 mm.
1,33-4 mm.
2150 g.
5/5

Är det vĂ€rstingen bland tubkikare du Ă€r ute efter sĂ„ Ă€r det denna modellen frĂ„n anrika Swarovski du ska införskaffa. HĂ€r tummas det inte pĂ„ nĂ„gon front nĂ€r det kommer till kvalitet och det mĂ€rks förstĂ„s ocksĂ„ pĂ„ priset som Ă€r i den högre klassen.

Swarovski ATX 30 70 95 tar ordet funktionalitet till en ny nivÄ: ATX-spektorsystemet kombinerar exceptionellt flexibel modularitet med optisk perfektion. Objektivlinsen kan bytas ut för att passa alla betraktelsesituationer. Extrem detaljigenkÀnning i avgörande ögonblick tack vare SWAROVISION-tekniken och total anvÀndarvÀnlighet garanterar fascinerande upplevelser i naturen.

Prestandan hos Swarovski Tubkikare ATX 30 70×95:

 • Varje del Ă€r förseglad mot vĂ€der och vind och Ă€r helt vattentĂ€t. Okularet och objektivet Ă€r sammanfogade med ett bajonettliknande lĂ„ssystem som liknar det sĂ€tt pĂ„ vilket förstklassiga okular för kikarsikten fĂ€sts. Anslutningen Ă€r absolut solid och lĂ„ses pĂ„ plats med ett hörbart klick. Det finns en frigöringsknapp pĂ„ sidan av okularet som mĂ„ste tryckas ned för att man ska kunna ta isĂ€r kikarsiktet.
 • 95 mm. objektivet Ă€r bokstavligen och bildligt talat det som skiljer ut denna modellen frĂ„n alla andra. Detta Ă€r den största objektivlinsen som nĂ„gonsin erbjudits pĂ„ marknaden för premiumkikare och bjuder pĂ„ en större förstoring Ă€n alla sina konkurrenter. Alla tre objektivenheterna Ă€r HD-linser med Field Flattener Lens-teknik, men med den extrema förstoring som genereras av 95 mm Ă€r den resulterande klarheten frĂ„n kant till kant sĂ€rskilt hĂ€pnadsvĂ€ckande. Det hĂ€r Ă€r en digiscopers (konsten att ta bilder eller video genom en tubkikare) drömuppsĂ€ttning!
 • Swarovskis patenterade Swarovision- och Swaroclean-teknik för linser bidrar till enhetens skarpa optiska kvalitet. Det Ă€r inte överraskande att denna tubkikaren frĂ„n Swarovski ligger i topp i oberoende, detaljerade optiska tester.

För dig som stÄr och tittar under lÀngre perioder och vill kunna titta med bÄda ögonen i tubkikaren rekommenderas att spana in Swarovski Tubkikarset BTX som, förutom de dubbla okularen, ocksÄ har ett pannstöd du kan luta dig mot för ytterligare bekvÀmlighet.

Om du har tung plÄnbok och ett stort intresse av att skÄda saker pÄ lÄngt avstÄnd sÄ Àr det inget snack. Bara klicka dig vidare och köp den bÀsta tubkikaren i premiumklassen pÄ marknaden!

Förstoring

Linsdiameter

UtgÄngspupill

Vikt

20-60 x.
95 mm.
3,2-2,4 mm.
2150 g.
4.3/5

Bushnell 20-60×65 Prime Ă€r en vinklad tubkikare med porroprisma för anvĂ€ndning i det fria, med mĂ„ngsidigheten i ett 20-60x zoomomrĂ„de, tillsammans med en hygglig 65 mm objektivlins. Modellen har en relativt lĂ€tt kĂ€nsla men Ă€ndĂ„ en robust kvalitet, och ytterligare sinnesfrid kommer via vĂ€derskyddande funktioner som inkluderar vattenbestĂ€ndighet och anti-dimning. Ett stativ och ett fĂ€ste för bilfönster som medföljer i lĂ„dan Ă€r vĂ€lkomna extrafunktioner; allt detta ger ett mervĂ€rdespaket för dem som vill föra det avlĂ€gsna nĂ€rmare.

Men den kanske största lockelsen Àr att vi fÄr alla dessa funktioner till en kostnad som Àr inom rÀckhÄll för amatörentusiasten.

Prestandan hos Bushnell Prime 20-60×65 :

 • Denna modellen frĂ„n Bushnell har helt multibelagda linser och skydd mot imma, oavsett vilka förhĂ„llanden du vill anvĂ€nda den i. Bushnell Prime 20-60×65 har dessutom en vattentĂ€t konstruktion pĂ„ IPX7-nivĂ„ med O-ringförseglad optik som garanterar att allt förblir lugnande torrt; Ă„tminstone nĂ€r den sĂ€nks ner i en meter vatten i upp till 30 minuter, hĂ€vdar tillverkaren.
 • Dess optiska system bestĂ„r av ED Prime Extra-low Dispersion-glas och förstklassiga Bak-4-prismor, vilket hjĂ€lper till att undvika kromatisk aberration samtidigt som det teoretiskt sett ger en ljusare bild med den.
 • I hĂ€ndelse av att linsblĂ€nk kan bli ett problem i ljusare förhĂ„llanden finns det en utdragbar solskyddskĂ„pa vid den motsatta linsĂ€nden av enheten som faktiskt Ă€r en del av sjĂ€lva kikarsiktens pipa, i motsats till ett tillbehör som ska skruvas pĂ„ eller av och eventuellt förskjuts i processen.
 • Bushnell Prime 20-60×65 Ă€r tillrĂ€ckligt lĂ€tt för att kunna anvĂ€ndas för hand – trots sin relativa storlek och robusthet – vilket innebĂ€r att ett stativ Ă€r bĂ„de mer praktiskt och bekvĂ€mt under lĂ€ngre perioder, men det hĂ€r Ă€r en vĂ€lgjord och lĂ€ttanvĂ€nd enhet.

Kort och gott en vÀldigt bra tubkikare speciellt utformad och anpassad för jakt! Enkel nog för att anvÀndas som instegsmodell, utan att tumma pÄ kvaliteten.

Förstoring

Linsdiameter

UtgÄngspupill

Vikt

20-60 x.
65 mm.
1-3,3 mm.
1080 g.

Athlons utmÀrkta 85 mm Argos HD har ett icke avtagbart 20-60X-okular med en tÀt förstoringsring, en 45-graders vinklad kropp med centrumfokus och en lÀcker ögonmussla med tre lÀgen.

Det Àr svÄrt att förstÄ hur Athlon kan sÀlja ett sÄ vÀlutrustat kikarsikte för sÄ lite pengar, men det Àr inte vÄr uppgift att lösa det. IstÀllet noterade vi de responsiva kontrollerna, den klara bilden, det smidigt indragbara solskyddet och dess utmÀrkta prestanda i svagt ljus.

Glaskvaliteten Ă€r förmodligen den mest undermĂ„liga delen av denna tubkikaren, och bidrar till att förklara priset. Bilden Ă€r mörk och kornig vid högre förstoringar, och vid lĂ€gre styrkor Ă€r periferin mĂ€rkbart mindre skarp Ă€n mitten av bilden. Även om linserna Ă€r adekvat belagda noterade vi en del repor och mĂ€rken pĂ„ tubens insida, vilket gav mĂ€rkbara optiska flareringar. Men sĂ„ lĂ€nge du inte förvĂ€ntar dig att Argos ska leverera en bild i nivĂ„ med avancerade tubkikare (varav de flesta kostar tre till fyra gĂ„nger priset som Athlon) bör detta kikarsikte ge dig tillfredsstĂ€llande prestanda för ett antal Ă€ndamĂ„l.

Vad som verkligen Àr anmÀrkningsvÀrt Àr att Athlon kan erbjuda en sÄ vÀlutrustad tubkikare pÄ marknaden till priset av en kikare pÄ mellannivÄ. För detta oerhörda vÀrde vinner Argos HD Ärets pris som mest prisvÀrda tubkikare!

Förstoring

Linsdiameter

UtgÄngspupill

Vikt

20-60 x.
85 mm.
1,42-4,2 mm.
1953 g.

Köpguide Tubkikare

Folk blir lÀtt förvirrade och har ofta svÄrt att göra skillnad mellan tubkikare, kikare och teleskop. Medan ett teleskop anvÀnds pÄ natten, anvÀnds en tubkikare pÄ dagen. En tubkikare Àr mindre Àn ett teleskop samt mer bÀrbart. TÀnk pÄ att du inte kan anvÀnda ett teleskop för djurskÄdning.

Vad Àr en Tubkikare

Tubkikare Àr en del av en grupp av optik för utomhusbruk för att förstora avlÀgsna föremÄl. Man kan tro att kikare Àr det som ska anvÀndas hÀr, men det Àr inte alltid sÄ. Kikare kan vara stora och tunga, och de ger inte alltid tillrÀcklig förstoring.

Men traditionella kikare överskrider sĂ€llan en förstoring pĂ„ 10x – och om de gör det kommer det med ett betydande vikttillĂ€gg, och det Ă€r mycket svĂ„rt att hĂ„lla dem tillrĂ€ckligt stadigt för att fĂ„ full nytta av dem.

Det Àr hÀr tubkikare kommer in i bilden. De erbjuder mycket högre förstoringar Àn vanliga kikare men Àr fortfarande tillrÀckligt bÀrbara för att kunna tas med ut pÄ fÀltet. Vissa har till och med en variabel zoom för att Àndra förstoringen.

Det Àr ocksÄ vÀrt att komma ihÄg att för att dra full nytta av din tubkikare behöver du troligen ett stativ. Detta Àr inte bara för att ta vikten, utan för att ge en stadig bild, vilket blir allt viktigare vid högre förstoringar.

Digiscoping

Även om du kanske bara Ă€r intresserad av att anvĂ€nda en tubkikare för att helt enkelt titta pĂ„ avlĂ€gsna objekt kan du faktiskt anvĂ€nda dem Ă€ven för fotografering. Detta kallas “digiscoping”, vilket Ă€r processen att ta ett foto med en kamera som Ă€r kopplad till en tubkikare.

Tubkikare eller Vanlig Kikare?

Syftet med bÄda Àr att fÄ en nÀrmare bild av ett avlÀgset objekt och i princip Àr en tubkikare en halv kikare, men bortsett frÄn det Àr sÀttet att anvÀnda dem och deras unika styrkor och svagheter helt olika. SÄ snarare Àn att konkurrera kompletterar de varandra pÄ samma sÀtt som ett par bra astronomikikikare kompletterar ett astroteleskop.

Att TÀnka pÄ innan du köper en Tubkikare

Vi har sammanstÀllt en liten förklaring vad du kan behöva tÀnka pÄ nÀr du köper en tubkikare.

Förstoring

Alla dessa siffror som du ser i en tubkikares specifikationer Àr viktiga att förstÄ.

NĂ€r du ser följande i en katalog “20-60×80” betyder det:

 • kikarsiktet har en zoomförstoring frĂ„n 20 till 60 gĂ„nger.
 • Objektivlinsen (linsen framtill) har en diameter pĂ„ 80 millimeter.

Det ger dig en stor förstoring samt en stor lins för att samla in mer ljus och göra din bild ljusare under de viktiga tidiga och sena timmarna med första ljuset och sista ljuset för dagen.

Vilken tubkikare du köper beror pÄ din vanligaste anvÀndning eller mÄlinriktade anvÀndning.

AnvÀndning

Om du Àr en hÀngiven lÄngdistansskytt kan du vÀlja ett kikarsikte med en större objektivlins och högre förstoring. Men det extra glaset innebÀr mer vikt och Àr ocksÄ dyrare.

Samma kikarsikte kanske inte Àr nödvÀndigt om din passion Àr fjÀlljakt.

Att jaga djur som fÄr och getter i de nordligaste delarna av vÀrlden innebÀr vanligtvis en investering i glas som gör det möjligt för dig att avgöra om ett djur Àr vÀrt att lÀmna berget som du skjuter frÄn och gÄ ner tusentals meter och klÀttra upp pÄ nÀsta bergskam.

Vikten av det stora siktet kan spara dig mÄnga kilometer och tusentals vertikala fot.

Ögonstycke

Tubkikare kan finnas med antingen ett raksiktsokular eller med ett vinklat okular. För mÄnga Àr det mycket lÀttare att hitta mÄlet eller djuret med ett raksiktsobjektiv.

Men om flera personer ska titta genom kikaren Àr det lite svÄrare att fÄ stativhöjden precis rÀtt.

Med ett vinklat okular kan du lÄsa in dig pÄ mÄlobjektet och dÄ Àr det bara att titta ner genom siktet.

Den andra delen av okularet som Àr viktig Àr utgÄngspupillen. Om du hÄller ett kikarsikte pÄ armlÀngds avstÄnd och riktar upp det för att titta igenom det kommer du att se en liten vit ljusskiva.

Diametern pÄ den skivan Àr utgÄngspupillens diameter. UtgÄngspupillen ska vara ungefÀr lika stor som diametern pÄ pupillen i ditt öga. Detta ger en viss flexibilitet nÀr det gÀller hur nÀra ögat mÄste befinna sig vid okularet pÄ kikarsiktet för att fÄ full sikt genom kikarsiktet.

Generellt sett gÀller att ju större utgÄngspupillen Àr, desto mer ögonfrihet fÄr du.

VÀderbestÀndighet

Se till att den tubkikaren du vÀljer Àr vÀderbestÀndigt.

Vi sÀger vÀderbestÀndigt eftersom det inte bara Àr regn och snö som orsakar problem med optiken. Se till att kikarsiktet ocksÄ Àr förseglat mot damm. PÄ nÄgot mÀrkligt sÀtt har damm en förmÄga att hamna pÄ och i allt du Àger.

Du mÄste se till att skopröret Àr ordentligt rensat och fritt frÄn sÄ mycket fukt och syre som möjligt.

Om inte kan det inre glaset imma om du tar kikarsiktet frÄn kalla temperaturer utomhus till ett varmt tÀlt eller en varm stuga och sedan tillbaka ut igen.

Dimman kommer att försvinna med tiden, men det Àr ett besvÀr att hantera.

Back to top button