Elektronik

Monokikare Test [2022]

Den största fördelen med en bra monokikare är att du får en mer kompakt och lätt lösning än de mycket bredare och tyngre kikarna. Om du inte har några problem med konceptet att fokusera genom ett öga och har ont om plats i väskan kan en monokikare vara den perfekta lösningen för dig!

Du kan läsa mer om det tekniska längre ner i våran köpguide.

Numera finns det även riktigt avancerade monokikare, men dom kostar också där efter. Vi har jämfört de bästa monokikarna inom olika prisklasser så att du ska kunna hitta den perfekta monokikaren för just dig:

Bäst i Test
Högteknologisk!
4.8/5
Premium
Film & Bild!
4.8/5
Prisvärd
Bra för Vandring!
4.6/5
Budget
Smidig & Billig!
4.4/5

Köpguide [Monokikare Test]

Kikare är en favoritprodukt för de flesta fågelskådare och landskapsentusiaster som vill ha en bättre bild av världen omkring dem. Men dessa betraktningsenheter är inte alltid det mest praktiska alternativet. En monokikare kan vara ett bättre val, så vilka är fördelarna och vad bör du se upp för?

Tänk på Detta när du Köper en Monokikare

Här kommer en snabb genomgång av det viktigaste att tänka igenom innan du gör ditt köp:

Bredd på Objektivet

Det första som måste beaktas här är objektivets bredd. Detta kan variera mycket mellan olika produkter och det finns för- och nackdelar i båda ändarna av skalan. Fördelen med att välja ett mindre objektiv på 20-25 mm är att du får den lätta kompakta modell som du är ute efter och den är bra för grundläggande användning. De som ligger i den högre änden, runt 35-42 mm, ger ett bättre synfält och en ljusare bild, men är dyrare och tyngre till följd av detta.

Objektivets Styrka

Dessutom behöver du ett objektiv med tillräcklig förstoring för att få en tydlig bild av motivet. Monokikare för allmänt bruk tenderar att ha något inom intervallet 6x och 10x förstoring. 8×25-objektiv är ett bra instegsalternativ med tillräcklig styrka och bredd för att klara av vardagligt bruk. De billigare 6x-alternativen kanske inte har den räckvidd du behöver för djurlivet lite längre bort och 10x-alternativen kanske inte är värda den högre kostnaden direkt. Du kan alltid uppgradera vid ett senare tillfälle.

Kvalitet på Linsen

Specifikationerna för monokikaren är en viktig utgångspunkt så att du kan vara säker på att få rätt styrka och bredd för dina behov. Vissa 8×25-produkter är dock av mycket högre kvalitet än andra. Allt beror på linsen och finare detaljer med beläggningar och andra skyddselement. Vissa billigare modeller imma till exempel riktigt lätt och skymmer bilden medan andra har dimskydd. Det finns också skillnader i bländskydd, vattentäthet och allmän klarhet. Så läs alltid det finstilta. När det gäller skydd får du inte glömma objektivlocket som håller smuts borta och minskar risken för repor.

Justering

Alla dessa fantastiska funktioner och prestandadetaljer kommer inte att betyda så mycket ute på fältet om du har svårt att göra nödvändiga justeringar. Du måste kunna zooma in och ut på mål för att få bästa möjliga bild och göra det utan att ta siktet från ögat. Ratten på toppen av monokikaren ska vara i ett bra läge för denna enhandsjustering och vara tillräckligt smidig för pålitliga ändringar. Det är lätt att anta att detta kommer att vara fallet, vilket är anledningen till att det lönar sig att läsa kundomdömen för alla produkter.

Bekvämlighet

Bekvämlighet är inte det viktigaste för många användare när de köper den bästa monokikaren. Ändå är detta något som vi inte kan förbise. Upprepad användning innebär att man måste behålla ett grepp om enheten och ständigt hålla den mot ögat. Du vill inte att ögat ska kännas ömt på grund av en stel eller dåligt utformad ögonkopp. Du vill inte heller ha för mycket trötthet i handen eller handleden. Håll utkik efter en produkt med ett grepp med mjuk textur som känns bra i handen och en bred ögonmussla med viss flexibilitet.

Mobilitet

Dessa mindre monokikare är till sin natur mycket mer bärbara än de större kikarna och kikarna. Men det hjälper alltid om det finns något sätt att göra transporten lite enklare. En påse eller väska av något slag bör hålla den skyddad från alltför stora skador med ett mjukt fodral och dämpning. Den tighta passformen bör också ge mer skydd mot damm och smuts utan att den blir för stor för att läggas till din utrustning i väskan. Ett fodral med en rem eller något att fästa på en vanringsryggsäck är ännu bättre, men inte garanterat.

Fördelarna med Monokikare

En bra monokikare är liten, lätt och smidig och du kan lägga den i en sidoficka och enkelt plocka fram den när det behövs, tills du kommer fram till din destination och sedan ha den till hands för att överblicka landskapet och få en bättre titt på det du upptäcker.

Det finns också ett större försäljningsargument här för dem som har någon form av synnedsättning. Alla fågelskådare har inte en perfekt 20:20-seende och det kan innebära stora skillnader i synen mellan de olika ögonen. Detta kan göra det mycket svårt att fokusera en kikare – och då har den intressanta varelsen för länge sedan försvunnit. Det finns de som har andra svagheter på ena sidan av kroppen eller problem med händerna som inte kan hantera en tyngre kikare så bra. En monokikare kan vara en bra kompromiss i dessa fall.

Monokikare eller Tubkikare?

När du tittar på monokikare på nätet och jämför specifikationerna kan du se att vissa är märkta som monokikare och andra som tubkikare. Vad är då skillnaden? Typiskt sett är ett tubkikare en mer avancerad produkt som är mer kraftfull och har en bredare lins. Dessa är bättre för professionella behov eller för dem som ser fågelskådning som mer än bara en tillfällig hobby på helgen. Monokikare kan vara lite begränsade och undermåliga i dessa fall. Men tubkikare är inte lika bärbara och är bättre för dem som håller sig på samma plats ett tag.

En Monokikare Kan Vara ett Bättre Val!

Monokikare kommer inte att vara tillräckligt kraftfulla för alla, men rätt produkt kommer att erbjuda mer bärbarhet och bekvämlighet med en anständig förstoring, skydd för linsen och några bra komfortfunktioner. Du kan ge en sådan ett försök för tillfällig användning och kanske uppgradera till en bättre modell eller tubkikare senare.

Back to top button