Elektronik

Monokikare Test [2024]

Den största fördelen med en bra monokikare är att du får en mer kompakt och lätt lösning än de mycket bredare och tyngre kikarna. Om du inte har några problem med konceptet att fokusera genom ett öga och har ont om plats i väskan kan en monokikare vara den perfekta lösningen för dig! Du kan läsa mer om det tekniska längre ner i vår köpguide.

Numera finns det även riktigt avancerade monokikare, men dom kostar också där efter. Vi har jämfört de bästa monokikarna inom olika prisklasser så att du ska kunna hitta den perfekta monokikaren för just dig:

Bäst i Test
Mest för Pengarna!
4.8/5
Premium
Högteknologisk!
4.8/5
Prisvärd
Bra för Vandring!
4.2/5
Budget
Smidig & Billig!
3.8/5
4.8/5

Asika 10×50 HD Rangefinder är en riktigt grym monokikare med 10x förstoring och en objektivlins på hela 50mm. Detta gör att du kan se riktigt bra också när ljusförhållandena är svaga. Det häftigaste med denna monokikaren är att den har inbyggd avståndsmätare med sikte som hjälper dig att uppskatta avståndet till det objekt du betraktar! Apexel M8 Rangefinder har riktigt bra optik med professionell hög-index Bak4 prisma som ger en mycket tydlig och knivskarp bild. Modellen kommer dessutom med en inbyggd Picatinnyskena som gör att den är kompatibel med vapen, stativ och lampor med mera. Detta gör att användningsområdena är mycket breda för denna monokikaren, och den lätta vikten och smidiga utformningen gör den passar lika bra för jakt som för fågelskådning eller bara ha med sig ut på vandringsfärden.

Fördelar

 • Riktigt bra kvalitet överlag och många bra funktioner till ett förvånansvärt lågt pris.
 • Asika Rangefinder är suverän att använda till att övervaka jakt eller för fågelskådning tack vare siktet med avståndsmätare och den inbyggda Picatinnyskenan
 • Liten och smidig men ändå robust och tålig tack vare gummibepansrat hölje.
 • Den vattentäta konstruktionen garanterar hållbarhet i våta förhållanden och är perfekt för dig som ska kika under lång tid i sträck.
 • Vattentät och dimtät med IPX7-klassning
 • Högeffektivt teleskop med 10x förstoring och objektivlinsdiameter på 50mm gör att du kan se både långt och brett.
 • Professionell Hi-index Crystal Bak4 prisma förbättrar ljusgenomsläppligheten effektivt och gör bilden knivskarp.
 • Den inbyggda Picatinnyskenan är kompatibel med lampor och annan taktisk utrustning för långdistansskytte.
 • Kikaren är helt multikoaterad (FMC).
4.8/5

Bushnell Legend Ultra HD 10×42 är en grym kikare i Bushnells Legend Ultra HD-serie, som är snäppet under deras värsting-serie Elite. Som man kan förvänta sig på den här nivån kommer Bushnell Legend Ultra HD 10x42mm takprismakikaren med ett stort antal funktioner, komponenter och termer. Alla dessa går vi igenom lite längre ner.

Med ED Prime Glass-linser, PC-3® Phase Coating och Ultra Wide Band Coating ger denna kikare dig garanterat en kristallklar och levande bild av din omgivning. Och med 10x förstoring kommer du att kunna upptäcka vilt, fåglar och andra vilda djur på långt håll. Dessutom gör den lätta, ergonomiska designen att de är lätta att hålla och använda, medan gummipansaret garanterar att de är robusta och hållbara. Oavsett om du är jägare, fågelskådare eller bara någon som vill uppskatta naturen är denna kikare ett mycket bra val!

Fördelar

 • Bushnell Legend Ultra HD 10×42 ger en utmärkt bildkvalitet för detaljerad, ljus och färgrik syn. Detta gör denna kikare till en mycket duglig observationsapparat för ett brett spektrum av aktiviteter.
 • Den 10x förstoringen gör det möjligt att se avlägsna föremål tydligt och enkelt.
 • Den lätta, gummiarmerade konstruktionen gör den bekväm att använda och ger ett säkert och bekvämt grepp.
 • Den vattentäta konstruktionen garanterar hållbarhet i våta förhållanden och är perfekt för dig som ska kika under lång tid i sträck.
 • ED Prime-glas: Bushnell Legend Ultra HD 10×42 kikare använder glas med extra låg dispersion som ger skarpa, kontrastrika bilder med exakt färgåtergivning.
 • Helt flerkopplad optik: Alla luft-till-glasytor i Bushnell Legend Ultra HD 10×42-kikaren är helt multikoaterade med permanent bundna antireflexbeläggningar, vilket ger maximal ljusöverföring och upplösning.
 • RainGuard HD: Vattentät och dimtät konstruktion och RainGuard HD-beläggning förhindrar att fukt kondenserar på kikarlinserna i vått eller fuktigt väder.

Nackdelar

 • Denna produkt är ganska dyr.
4.6/5

Hawke Nature Trek Mono 10×25 kikare är det perfekta valet för alla friluftsentusiaster som föredrar en lätt packning. De har en lätt, kompakt design och 10x förstoringseffekt, vilket gör dem perfekta att packa i en ryggsäck eller till och med i en ficka. De högkvalitativa optiska linserna erbjuder bra klarhet och färgupplösning, och den hållbara gummibeläggningen garanterar ett bekvämt grepp. Med ett brett synfält kommer du att kunna plocka upp detaljer även i svaga ljusförhållanden. Oavsett om du tittar på fåglar, tittar på stjärnor eller utforskar naturen, är detta en bra och smidig kompanjon att ha med ut i fältet.

Fördelar

 • Hawke Nature Trek Mono 10×25 är mycket prisvärd och erbjuder ett brett utbud av funktioner för sitt överkomliga pris. Fördelarna inkluderar dess lätta och kompakta design och optiska klarhet med FMC linsbeläggning, som ger en skarp och tydlig bild.
 • Produkten erbjuder också enkel och intuitiv fokusering, så att du snabbt kan hitta den bild du letar efter, och dess gummerade armering garanterar ett säkert grepp och ger stöttålighet. Slutligen garanterar Hawkes livstidsgaranti att din produkt kommer att tas väl om hand.
 • Lätt och kompakt design
 • Optik av hög kvalitet
 • Slitstarkt och vattenavvisande

Nackdelar

 • Kikaren har ett relativt kort synfält.
 • Kikaren är inte helt vattentät.
4.4/5

Var beredd att bli förvånad av Mono II 8×25 från Focus Optics! Denna högkvalitativa optiska enhet är utformad för att ge dig klara vyer av världen omkring dig – oavsett hur långt bort den kan verka. Med 8x förstoring och 25 mm objektivlins kan du enkelt upptäcka avlägsna fåglar, landskap och andra underverk utomhus med lätthet. Dessutom har optiken helt okej ljusöverföring för ljusare och skarpare vyer tack vare sin antireflexbehandling i flera skikt för högsta ljustransmission. Den ultralätta och bärbara designen på Mono II 8×25 gör den lätt att ta med sig på nästa utomhusäventyr – perfekt för fågelskådning, vandring och mycket mer!

Fördelar

 • Mono II 8×25-kikaren från Focus Optics är otroligt lätt och kompakt, vilket gör den smidig att ta med på långa resor eller vandringar.
 • Det ergonomiskt utformade höljet ger ett säkert grepp.
 • Alla glasytor är behandlade med antireflexbehandling i flera skikt för högsta ljustransmission.
 • Lätt och kompakt design
 • Ergonomiska ögonmusslor

Nackdelar

Denna monokikare har inte den bästa bilden och upplösningen, men man får vad man betalar för.

4.8/5

Bushnell Night Vision Equinox 4,5x40mm är det perfekta verktyget för nattliga äventyrare! Denna högpresterande enhet har en kraftfull 4,5x förstoring och en 40mm objektivlins för att hjälpa dig att observera naturen i dess nattliga prakt. Här har en effektiv digital ljusförstärkningsteknik med lång räckvidd (225m) kombinerats med möjligheten att spela in filmklipp och spara bilder. Dess ergonomiska design är bekväm att hantera och dess ytbehandlade glaslinser säkerställer tydliga bilder och optimal ljusöverföring. Med den integrerade kraftiga IR-lampan kan du observera objekt även i fullständigt mörker. Oavsett om du är ute på fågelskådning, jakt eller på vandring är Bushnell Night Vision Equinox 4,5x40mm en bra och rolig följeslagare!

Fördelar

 • Ett stort plus för Night Vision Equinox 4.5x 40 mm är att den är lätt att använda och kräver minimal ansträngning att ställa in.
 • Produkten är också extremt hållbar och långvarig, vilket gör att du får valuta för pengarna.
 • Upp till 225m räckvidd med kraftig infraröd belysning för optimal synlighet och bildklarhet i den mörkaste natten.
 • 4,5x förstoring och 40mm objektivlins för ljusstyrka och klarhet
 • Slitstark, väderbeständig konstruktion för långvarig användning

Nackdelar

 • Priset är ganska saftigt som väntat för en monokikare med night vision.

Köpguide Monokikare Test

Kikare är en favoritprodukt för de flesta fågelskådare och landskapsentusiaster som vill ha en bättre bild av världen omkring dem. Men dessa betraktningsenheter är inte alltid det mest praktiska alternativet. En monokikare kan vara ett bättre val, så vilka är fördelarna och vad bör du se upp för?

Tänk på Detta när du Köper en Monokikare

Här kommer en snabb genomgång av det viktigaste att tänka igenom innan du gör ditt köp:

Bredd på Objektivet

Det första som måste beaktas här är objektivets bredd. Detta kan variera mycket mellan olika produkter och det finns för- och nackdelar i båda ändarna av skalan. Fördelen med att välja ett mindre objektiv på 20-25 mm är att du får den lätta kompakta modell som du är ute efter och den är bra för grundläggande användning. De som ligger i den högre änden, runt 35-42 mm, ger ett bättre synfält och en ljusare bild, men är dyrare och tyngre till följd av detta.

Objektivets Styrka

Dessutom behöver du ett objektiv med tillräcklig förstoring för att få en tydlig bild av motivet. Monokikare för allmänt bruk tenderar att ha något inom intervallet 6x och 10x förstoring. 8×25-objektiv är ett bra instegsalternativ med tillräcklig styrka och bredd för att klara av vardagligt bruk. De billigare 6x-alternativen kanske inte har den räckvidd du behöver för djurlivet lite längre bort och 10x-alternativen kanske inte är värda den högre kostnaden direkt. Du kan alltid uppgradera vid ett senare tillfälle.

Kvalitet på Linsen

Specifikationerna för monokikaren är en viktig utgångspunkt så att du kan vara säker på att få rätt styrka och bredd för dina behov. Vissa 8×25-produkter är dock av mycket högre kvalitet än andra. Allt beror på linsen och finare detaljer med beläggningar och andra skyddselement. Vissa billigare modeller imma till exempel riktigt lätt och skymmer bilden medan andra har dimskydd. Det finns också skillnader i bländskydd, vattentäthet och allmän klarhet. Så läs alltid det finstilta. När det gäller skydd får du inte glömma objektivlocket som håller smuts borta och minskar risken för repor.

Justering

Alla dessa fantastiska funktioner och prestandadetaljer kommer inte att betyda så mycket ute på fältet om du har svårt att göra nödvändiga justeringar. Du måste kunna zooma in och ut på mål för att få bästa möjliga bild och göra det utan att ta siktet från ögat. Ratten på toppen av monokikaren ska vara i ett bra läge för denna enhandsjustering och vara tillräckligt smidig för pålitliga ändringar. Det är lätt att anta att detta kommer att vara fallet, vilket är anledningen till att det lönar sig att läsa kundomdömen för alla produkter.

Bekvämlighet

Bekvämlighet är inte det viktigaste för många användare när de köper den bästa monokikaren. Ändå är detta något som vi inte kan förbise. Upprepad användning innebär att man måste behålla ett grepp om enheten och ständigt hålla den mot ögat. Du vill inte att ögat ska kännas ömt på grund av en stel eller dåligt utformad ögonkopp. Du vill inte heller ha för mycket trötthet i handen eller handleden. Håll utkik efter en produkt med ett grepp med mjuk textur som känns bra i handen och en bred ögonmussla med viss flexibilitet.

Mobilitet

Dessa mindre monokikare är till sin natur mycket mer bärbara än de större kikarna och kikarna. Men det hjälper alltid om det finns något sätt att göra transporten lite enklare. En påse eller väska av något slag bör hålla den skyddad från alltför stora skador med ett mjukt fodral och dämpning. Den tighta passformen bör också ge mer skydd mot damm och smuts utan att den blir för stor för att läggas till din utrustning i väskan. Ett fodral med en rem eller något att fästa på en vanringsryggsäck är ännu bättre, men inte garanterat.

Fördelarna med Monokikare

En bra monokikare är liten, lätt och smidig och du kan lägga den i en sidoficka och enkelt plocka fram den när det behövs, tills du kommer fram till din destination och sedan ha den till hands för att överblicka landskapet och få en bättre titt på det du upptäcker.

Det finns också ett större försäljningsargument här för dem som har någon form av synnedsättning. Alla fågelskådare har inte en perfekt 20:20-seende och det kan innebära stora skillnader i synen mellan de olika ögonen. Detta kan göra det mycket svårt att fokusera en kikare – och då har den intressanta varelsen för länge sedan försvunnit. Det finns de som har andra svagheter på ena sidan av kroppen eller problem med händerna som inte kan hantera en tyngre kikare så bra. En monokikare kan vara en bra kompromiss i dessa fall.

Monokikare eller Tubkikare?

När du tittar på monokikare på nätet och jämför specifikationerna kan du se att vissa är märkta som monokikare och andra som tubkikare. Vad är då skillnaden? Typiskt sett är ett tubkikare en mer avancerad produkt som är mer kraftfull och har en bredare lins. Dessa är bättre för professionella behov eller för dem som ser fågelskådning som mer än bara en tillfällig hobby på helgen. Monokikare kan vara lite begränsade och undermåliga i dessa fall. Men tubkikare är inte lika bärbara och är bättre för dem som håller sig på samma plats ett tag.

En Monokikare Kan Vara ett Bättre Val!

Monokikare kommer inte att vara tillräckligt kraftfulla för alla, men rätt produkt kommer att erbjuda mer bärbarhet och bekvämlighet med en anständig förstoring, skydd för linsen och några bra komfortfunktioner. Du kan ge en sådan ett försök för tillfällig användning och kanske uppgradera till en bättre modell eller tubkikare senare.

Vanliga Frågor och Svar

Monokikare kan vara utmärkta för att se avlägsna objekt och ge en anmärkningsvärd detaljrikedom. De är vanligtvis mycket mindre skrymmande och lättare än kikare, vilket gör dem utmärkta för en rad utomhusaktiviteter som vandring, bergsklättring, fågelskådning, jakt och safari. Monokikare erbjuder en bra balans mellan pris och kvalitet, vilket gör dem till ett utmärkt val för dem som vill ta med sig fantastiska bilder hem utan alltför mycket krångel.

När det gäller handverktyg är det svårt att säga vilket som är bäst, det beror på individuella behov och preferenser. Därför är det bäst att du funderar över vad du ska använda din monokikare till för att avgöra vilken som passar bäst för dina behov. I vårat test vann Bushnell Legend Ultra HD 10×42 priset som bäst i test och motiveringen finns att läsa längre upp.

Back to top button