Elektronik

Elverk Bäst i Test [2023]

När du köper ett elverk, eller elgenerator som det också kallas, är det viktigt att tänka på bland annat uttagsmöjligheter, bränsletyp och ljudnivå. Det finns många frågor; vilken typ av generator behöver du? Behöver du ha ett elverk med 3 fas? Vill du ha en dieselgenerator eller bensindrivet elverk? Men vad är egentligen bäst? Elverk diesel, eller elverk bensin?

Vi kommer gå igenom allt du behöver veta, och allt du behöver tänka på, angående elverk i våran köpguide lite längre ner!

I detta testet har vi jämfört årets bästa elverk inom olika användningsområden så att du ska hitta den generatorn som passar dig bäst:

Bäst i Test

 1600W – 21 kg

4.7/5

Prisvärd

2400W – 22,7 kg

4.6/5

Bästa Budget

 1300W – 12,1 kg

4.5/5

Premium

11,9 kVa – 187 kg

4.9/5

Köpguide [Elverk Bäst i Test]

En hemgenerator, eller reservgenerator, driver hemmets viktiga apparater i händelse av strömavbrott, elbrist eller vid en naturkatastrof.

Du kan också välja att skaffa en bärbar generator för mer tillfälliga kraftlösningar som du kan ta med dig vid behov.

Detta Ska du Tänka på när du Köper ett Elverk

När du köper ett elverk måste du vara uppmärksam på sådana specifikationer som bränsletyp, effektutgång, enkel installation och underhåll. Du måste noga överväga hur stort ditt hus är och vilken total effekt du behöver för att driva ditt hem och alla apparater. Med dessa faktorer i åtanke kan du ta en titt på våra val och avgöra vilken som är bäst för dig.

Tänk på följande innan du köper ny generator:

Olika Typer av Generatorer

Bestäm vilken typ av elverk som är bäst för dina behov: en reservgenerator eller en bärbar generator.

  • Reservelverk hushåll

När det gäller reservelverk för hushåll är en standby-generator det vanligaste alternativet eftersom den erbjuder en effekt på mellan 7 000 och 24 000 watt i genomsnitt. Den här typen av generator installeras permanent utanför hemmet och kan också vara ansluten till en propanbränsletank eller naturgasledning. Med hjälp av en överföringsbrytare är standby-generatorer redo att leverera ström i några timmar eller några dagar eller mer tack vare en lättillgänglig bränsletillgång och hög effekt. Inom standby-generatorer finns luftkylda och vätskekylda modeller. Bostadshus med genomsnittliga strömbehov kommer att vara väl betjänta av en luftkyld enhet, men i varma klimat kan en vätske- eller vätskekyld generator vara ett bättre val. Dessutom har vätskekylda generatorer i allmänhet en tystare drift.

  • Bärbart elverk

Bärbara elkraftverk är tillfälliga reservkraftlösningar. De drivs vanligtvis med bensin som bränslekälla. Därför är det viktigt att du aldrig använder en bärbar generator i ett slutet utrymme – inklusive ditt hus, garage eller skjul. Den här typen av generator lämpar sig bäst för att driva en eller två apparater och mindre verktyg eller eldrivna föremål, som fläktar eller lampor. Ju högre wattantal generatorn har, desto större belastning kan den klara av. I allmänhet gör bärbara generatorer livet mer uthärdligt, men de kan inte stödja alla de bekvämligheter som du kanske är van vid under ett strömavbrott, t.ex. ett centralt luftkonditioneringssystem, en varmvattenberedare och andra stora apparater.

  • Inverter elverk

Om du kör känslig elektronik behöver du ett inverterelverk, annars går elektroniken sönder. Inverterelverk producerar växelström av högre kvalitet. Men du kanske hellre behöver ett elverk för att driva robusta apparater som verktyg och då går det fint med en vanlig generator.

Som du kan se i tabellen ovan så har vi med Champion elverk test, som är ett litet elverk och ett bärbart elverk för känslig elektronik som har vunnit bäst i test i olika test när det kommer till elverk inverter test.

Effekt

Det är viktigt att du vet exakt vilken typ av belastning du tänkt att ge elverket. Överbelastning av en generator är den vanligaste orsaken till fel och kan orsaka skador på dina apparater eller själva generatorn.

De flesta apparater kräver en högre ström när de startar, så din generator måste ha tillräckligt med reservkapacitet för att klara av denna efterfrågan.

Watt

Beroende på storlek kan en bärbar generator ge upp till 10 000 watt energi, vilket är tillräckligt för att hålla lamporna tända och driva luftkonditioneringen och kylskåpet i ett litet hus.

För att veta hur många watt du behöver i en generator ska du lägga ihop wattförbrukningen för de apparater eller den utrustning som du sannolikt kommer att använda samtidigt. Detta ger dig en uppfattning om den belastning som din generator måste kunna hantera.

Typ av Bränsle

Det är viktigt att veta vilken typ av bränsle ditt elverk har eftersom det hjälper till att uppskatta bränslekostnaden.

  • Bensin elverk

Bensingeneratorer kan användas för hushåll och kommersiella tillämpningar. Vanligtvis finns dessa generatorer tillgängliga för effektutgångar på 1 KVA upp till 10 KVA. Bensin är den vanligaste bränsletypen, men tänk på att den kan sluta fungera om den lagras under längre tid.

  • Dieselaggregat

Dessa generatorer föredras normalt för kommersiella tillämpningar eftersom de är stora i storlek. Dieselgeneratorer har en lång drifttid och bränsleekonomin är också god, vilket gör att kostnaden kan motiveras.

  • Propan & Naturgas

Generatorerna för flytande propan är anslutna till elcentralen och drivs av flytande propangas eller naturgas. Du kan överväga att köpa en gasolgenerator om du vill köpa en bärbar generator eller en standby-generator för hemmet. Gasolgeneratorer är billigare i drift och anses vara det mest miljövänliga alternativet.

Ljudnivå

Ofta klagar folk på att generatorer är väldigt högljudda, vilket också är en av anledningarna till att de inte köper en. Vissa generatorer låter så mycket att du inte kan sova på natten. Det kan vara skrämmande om man har små barn hemma, man sover bättre när det är helt tyst.

Men det finns elverk som är relativt tysta, så det är viktigt att du kollar upp vilken ljudnivå din nya generator har. Försök köpa så ett tyst elverk som möjligt.

Installation

Det är relativt enkelt att installera ett elverk och kräver ingen teknisk eller professionell hjälp ifall du är någorlunda tekniskt lagd. Det tar cirka 10 till 15 minuter beroende på hur stor generatorn är.

Fördelar med att Äga ett Elverk

Den största fördelen med att ha en generator till hands är din sinnesfrid, när du vet att ditt liv inte kommer att störas av elavbrott, vare sig det gäller timmar eller dagar.

En reservgenerator kan dessutom anslutas till husets elpanel, så du behöver inte ens gå ut och slå på strömbrytaren, ansluta förlängningssladdar och ansluta den dina hushållsapparater. Det är bara att luta sig tillbaka och slappna av eftersom allting sker av sig självt.

Back to top button