BĂ€st i Test

Braskamin BĂ€st i Test [2024]

Dagens braskaminer Àr mycket effektivare, elegantare och miljövÀnligare Àn de gamla rökiga braskaminerna vi kan minnas frÄn förr. Om du Àr pÄ jakt efter en av de bÀsta och effektivaste vedeldade braskaminerna för att vÀrma upp ditt hem har du kommit till rÀtt stÀlle!

Vi har jÀmfört Ärets bÀsta braskaminer i olika prisnivÄer, och hÀr ser du vinnarna:

BĂ€st i Test

Effekt: 6kW Verkningsgrad: 81,3%

4.9/5
Premium

Effekt: 5kW Verkningsgrad: 81,0%

4.9/5
PrisvÀrd

Effekt: 7kW Verkningsgrad: 80,7%

4.7/5
Budget

Effekt: 7kW Verkningsgrad: 80,0%

4.6/5

Köpguide Braskamin BÀst i Test

Vedeldade kaminer har utvecklats avsevÀrt under de senaste Ären. Kaminerna skiljer sig otroligt mycket frÄn de gammaldags sorterna, som bidrog till mycket rök och slÀppte ut osÀkra mÀngder kol.

Faktum Àr att det numera finns strikta regler för braskaminer som reglerar utslÀppen för att bidra till att minska energikostnaderna och förbÀttra luftkvaliteten. Detta har lett till att du numera fÄr en renare miljö och effektivare mer ekonomiska braskaminer Àn förr.

TÀnk pÄ Detta nÀr du ska Köpa en Braskamin

Att köpa rÀtt braskamin för ditt hem krÀver att du har en hel del förkunskaper. Det finns mÄnga fÀllor som du vill undvika och vi ska nu gÄ igenom allt du behöver veta innan du gör ditt köp!

Du bör tÀnka pÄ följande faktorer innan du köper en braskamin:

Vikten av RĂ€tt Storlek & VĂ€rmeeffekt

RÀtt storlek och vÀrmeeffekt pÄ kaminen Àr mycket viktigt nÀr du ska köpa en vedeldad braskamin. Om du ocksÄ letar efter klÀder som hÄller dig varm, kolla in vÄr guide om UnderstÀll ull bÀst i test.

NÀr du köper en braskamin bör du leta efter en kamin som har rÀtt storlek för det utrymme som den ska vÀrma upp i ditt hem.

Om du köper en för stor kamin som Àr överdimensionerad för det utrymme den vÀrmer upp kan skador uppkomma som orsakas av överskottsvÀrme vid övereldning, och köper du för liten kamin som Àr underdimensionerad kan det leda till att du stÀndigt kör din kamin för varmt vilket gör din braskamin oeffektiv genom att den brÀnner upp din ved i för snabb takt.

VÀrmeeffekten för en braskamin anges i kW.

För att rÀkna ut hur mÄnga kW du behöver för ditt rum anvÀnder du dig av denna formeln:

  • Rummets kubikmeter dividerat med 14.

SÄ rÀknar du ut rummets kubikmeter:

  • Multiplicera kvadratmetern med höjden pĂ„ rummet.

Exempel:

Ifall du har ett rum pÄ 56 kubikmeter behöver du en braskamin som alstrar 56/14 = 4kW.

Observera att denna utrÀkningen gÀller för ett genomsnittligt vÀlisolerat och lufttÀtt hem. Ifall din bostad Àr mer eller mindre lufttÀt och isolerad Àn normalt bör du kontakta en fackman för att rÀkna ut vilken storlek och effekt du behöver pÄ din braskamin.

Effekt

Braskaminer har officiella effektivitetsklassificeringar som ger dig en indikation pÄ hur effektivt kaminen förbrÀnner veden. Ju högre verkningsgrad en kamin har, desto bÀttre kan den producera vÀrme frÄn varje vedbit.

RÀkna dock med att betala mer för vedeldade kaminer med högre verkningsgrad. Allt över 70% effektivitet kan rÀknas som godtagbart.

Braskaminens Material

GjutjÀrnskaminer Àr ofta mer utsmyckade i sin utformning och kan behÄlla vÀrmen lÀngre efter att elden slocknat. StÄlkaminer Àr mer strömlinjeformade i sitt utseende, vÀrmer vanligtvis upp snabbare och Àr vanligtvis billigare Àn gjutjÀrnskaminer.

Elda med RĂ€tt Ved

För den mest effektiva och miljövÀnliga brÀnningen ska du alltid elda med torr ved i en braskamin.

För att hĂ„lla utslĂ€ppen nere och förlĂ€nga livslĂ€ngden pĂ„ din braskamin och skorsten Ă€r det viktigt att du eldar ved av god kvalitet – det vill sĂ€ga ved med en fukthalt pĂ„ 20 % eller lĂ€gre som har lagrats och torkats i minst tvĂ„ Ă„r. Se till att köpa din ved av en vĂ€lrenommerad leverantör. Om du hugger din egen ved bör du testa den med en fuktmĂ€tare innan du brĂ€nner den.

Fördelar med en Vedeldad Braskamin

Braskaminer erbjuder mer Àn bara vÀrme för ditt hem. De Àr extremt mÄngsidiga, kostnadseffektiva och miljövÀnliga. För att skydda dina klÀder frÄn smuts och damm under anvÀndning av braskamin, se vÄr guide om Impregnering klÀder bÀst i test.

6 fördelar med braskaminer:

  1. Effektiva: Braskaminer Àr mycket effektiva och kan komma upp i en verkningsgrad pÄ upp emot 80%
  2. PÄlitliga: Braskaminer fungerar pÄ ett sÀkert vis utan elektricitet och fortsÀtter hÄlla dig och ditt hem varmt, oavsett vÀderförhÄllanden och strömavbrott
  3. MiljövÀnliga: Nya braskaminer slÀpper ut mindre Àn 2,0 gram/timme vilket ger en uppskattad minskning av utslÀppen med 96 % jÀmfört med en traditionell öppen spis. Eftersom ved Àr koldioxidneutralt, till skillnad frÄn naturgas och propan, leder förbrÀnning av ved till mindre luftföroreningar
  4. Mysiga: Det Ă€r inte bara vĂ€rmen i en kamin som gör de bĂ€sta vedeldarna sĂ„ attraktiva. Även om centralvĂ€rme kan hĂ„lla ditt hem varmt, Ă€r det omöjligt att kopiera kĂ€nslan som en riktig brasa ger, med sin rökiga lukt, sprakande ljud och flimrande ljus
  5. Kan anvÀndas för matlagning: NÀstan alla braskaminer kan konverteras till att anvÀndas med till matlagning med ett enkelt tillÀgg av en specialbyggd grillplatta. Detta ger dig friheten att laga varma, hemlagade mÄltider, Àven under ett strömavbrott
  6. Allsidiga: Braskaminer finns i olika former, utföranden och storlekar för att passa i nÀstan alla hem

Vanliga FrÄgor & Svar

Är det Verkligen HĂ„llbart för Miljön att Elda med TrĂ€?

TrÀ Àr en förnybar resurs, sÄ den kommer aldrig att ta slut om lÀmpliga skogsbrukssystem placeras. I Sverige Àr det hÄllbara skogsbruket pÄ topp eftersom vÄra myndigheter krÀver att de som skördar ved ska plantera fler trÀd Àn de tar bort. SÄ du kan alltsÄ dÀrför kÀnna dig trygg med att veta att din uppvÀrmningsmetod för hemmet inte bidrar till miljöskador. Men om du vÀljer att köpa ved i stÀllet för att skörda den, kan du övervÀga att köpa den frÄn ett lokalt sÄgverk, en gÄrd eller en livsmedelsbutik. Förutom att minska pÄ onödiga transporter tenderar lokala sÀljare ocksÄ att ha mer intresse för miljön runt omkring dem.

Hur lÄng Àr brinntiden i en braskamin med en laddning ved?

BrÀnntiderna för kaminer kan vara mellan Ätta och 40 timmar. Dessa tider kan variera frÄn modell till modell och kan ocksÄ variera beroende pÄ vilken typ av ved som brÀnns och vedens fukthalt.

Back to top button