Bäst i Test

Braskamin Bäst i Test [2023]

Dagens braskaminer är mycket effektivare, elegantare och miljövänligare än de gamla rökiga braskaminerna vi kan minnas från förr.

Om du är på jakt efter en av de bästa och effektivaste vedeldade braskaminerna för att värma upp ditt hem har du kommit till rätt ställe!

Vi har jämfört årets bästa braskaminer i olika prisnivåer, och här ser du vinnarna:

<<Läs också vår guide lite längre ner, som kommer att hjälpa dig att välja den bästa kaminen för ditt hem>>

Bäst i Test

Effekt: 6kW Verkningsgrad: 81,3%

4.9/5
Premium

Effekt: 5kW Verkningsgrad: 81,0%

4.9/5
Prisvärd

Effekt: 7kW Verkningsgrad: 80,7%

4.7/5
Budget

Effekt: 7kW Verkningsgrad: 80,0%

4.6/5

Köpguide [Braskamin Bäst i Test]

Vedeldade kaminer har utvecklats avsevärt under de senaste åren. Kaminerna skiljer sig otroligt mycket från de gammaldags sorterna, som bidrog till mycket rök och släppte ut osäkra mängder kol.

Faktum är att det numera finns strikta regler för braskaminer som reglerar utsläppen för att bidra till att minska energikostnaderna och förbättra luftkvaliteten. Detta har lett till att du numera får en renare miljö och effektivare mer ekonomiska braskaminer än förr.

Tänk på Detta när du ska Köpa en Braskamin

Att köpa rätt braskamin för ditt hem kräver att du har en hel del förkunskaper. Det finns många fällor som du vill undvika och vi ska nu gå igenom allt du behöver veta innan du gör ditt köp!

Du bör tänka på följande faktorer innan du köper en braskamin:

Vikten av Rätt Storlek & Värmeeffekt

Rätt storlek och värmeeffekt på kaminen är mycket viktigt när du ska köpa en vedeldad braskamin.

När du köper en braskamin bör du leta efter en kamin som har rätt storlek för det utrymme som den ska värma upp i ditt hem.

Om du köper en för stor kamin som är överdimensionerad för det utrymme den värmer upp kan skador uppkomma som orsakas av överskottsvärme vid övereldning, och köper du för liten kamin som är underdimensionerad kan det leda till att du ständigt kör din kamin för varmt vilket gör din braskamin oeffektiv genom att den bränner upp din ved i för snabb takt.

Värmeeffekten för en braskamin anges i kW.

För att räkna ut hur många kW du behöver för ditt rum använder du dig av denna formeln:

  • Rummets kubikmeter dividerat med 14.

Så räknar du ut rummets kubikmeter:

  • Multiplicera kvadratmetern med höjden på rummet.

Exempel:

Ifall du har ett rum på 56 kvadratmeter behöver du en braskamin som alstrar 56/14 = 4kW.

 

Observera att denna uträkningen gäller för ett genomsnittligt välisolerat och lufttätt hem. Ifall din bostad är mer eller mindre lufttät och isolerad än normalt bör du kontakta en fackman för att räkna ut vilken storlek och effekt du behöver på din braskamin.

Effekt

Braskaminer har officiella effektivitetsklassificeringar som ger dig en indikation på hur effektivt kaminen förbränner veden. Ju högre verkningsgrad en kamin har, desto bättre kan den producera värme från varje vedbit.

Räkna dock med att betala mer för vedeldade kaminer med högre verkningsgrad. Allt över 70% effektivitet kan räknas som godtagbart.

Braskaminens Material

Gjutjärnskaminer är ofta mer utsmyckade i sin utformning och kan behålla värmen längre efter att elden slocknat. Stålkaminer är mer strömlinjeformade i sitt utseende, värmer vanligtvis upp snabbare och är vanligtvis billigare än gjutjärnskaminer.

Elda med Rätt Ved

För den mest effektiva och miljövänliga bränningen ska du alltid elda med torr ved i en braskamin.

För att hålla utsläppen nere och förlänga livslängden på din braskamin och skorsten är det viktigt att du eldar ved av god kvalitet – det vill säga ved med en fukthalt på 20 % eller lägre som har lagrats och torkats i minst två år. Se till att köpa din ved av en välrenommerad leverantör. Om du hugger din egen ved bör du testa den med en fuktmätare innan du bränner den.

Fördelar med en Vedeldad Braskamin

Braskaminer erbjuder mer än bara värme för ditt hem. De är extremt mångsidiga, kostnadseffektiva och miljövänliga.

6 fördelar med braskaminer:

  1. Effektiva: Braskaminer är mycket effektiva och kan komma upp i en verkningsgrad på upp emot 80%
  2. Pålitliga: Braskaminer fungerar på ett säkert vis utan elektricitet och fortsätter hålla dig och ditt hem varmt, oavsett väderförhållanden och strömavbrott
  3. Miljövänliga: Nya braskaminer släpper ut mindre än 2,0 gram/timme vilket ger en uppskattad minskning av utsläppen med 96 % jämfört med en traditionell öppen spis. Eftersom ved är koldioxidneutralt, till skillnad från naturgas och propan, leder förbränning av ved till mindre luftföroreningar
  4. Mysiga: Det är inte bara värmen i en kamin som gör de bästa vedeldarna så attraktiva. Även om centralvärme kan hålla ditt hem varmt, är det omöjligt att kopiera känslan som en riktig brasa ger, med sin rökiga lukt, sprakande ljud och flimrande ljus
  5. Kan användas för matlagning: Nästan alla braskaminer kan konverteras till att användas med till matlagning med ett enkelt tillägg av en specialbyggd grillplatta. Detta ger dig friheten att laga varma, hemlagade måltider, även under ett strömavbrott
  6. Allsidiga: Braskaminer finns i olika former, utföranden och storlekar för att passa i nästan alla hem

 

Vanliga Frågor & Svar

Fråga 1: Är det Verkligen Hållbart för Miljön att Elda med Trä?

Svar: Trä är en förnybar resurs, så den kommer aldrig att ta slut om lämpliga skogsbrukssystem placeras. I Sverige är det hållbara skogsbruket på topp eftersom våra myndigheter kräver att de som skördar ved ska plantera fler träd än de tar bort. Så du kan alltså därför känna dig trygg med att veta att din uppvärmningsmetod för hemmet inte bidrar till miljöskador. Men om du väljer att köpa ved i stället för att skörda den, kan du överväga att köpa den från ett lokalt sågverk, en gård eller en livsmedelsbutik. Förutom att minska på onödiga transporter tenderar lokala säljare också att ha mer intresse för miljön runt omkring dem.

 

Fråga 2: Hur lång är brinntiden i en braskamin med en laddning ved?

Svar: Bränntiderna för kaminer kan vara mellan åtta och 40 timmar. Dessa tider kan variera från modell till modell och kan också variera beroende på vilken typ av ved som bränns och vedens fukthalt.

Back to top button