KläderBäst i Test

Impregnering Kläder Bäst i Test 2024

Oavsett om du är ute i skogen, vid havet eller på ett berg är kläder som är impregnerade med en vatten- och vindtät lösning för att skydda mot naturens element ett bra val.

Vi har jämfört årets bästa impregneringsprodukter!

Under testet kan du också läsa en guide om hur du impregnerar dina kläder och vilken typ av impregnering du bör använda till vilken typ av kläder.

Wash-in
Spray
4.8/5

För Specialtextiler

För Läder/Mocka

Bäst i Test Impregnering Wash-In

Organotex Wash In Textile är en biologiskt nedbrytbar vattenavstötande produkt som appliceras på plagg eller textilprodukter genom medel som du häller i tvättmaskinen. Produkten återimpregnerar plagg och textilprodukter där den tidigare impregneringen är uttjänt eller impregnerar plagg eller textilprodukter som aldrig haft vattenavvisande egenskaper. En flaska Organotex Wash In räcker till 4-6 plagg beroende på storlek och tjocklek. Funkar på Gore-Tex, alla typer av skal- och regnkläder, skidkläder och andra vattentäta material, samt vanliga ytterkläder i polyester och polyamid. Fungerar också på bomull, ull och vanliga blandningar som polyester/bomull.

Organotex Wash In Textile är ett impregneringsmedel som du kan hälla i tvättmaskinen utan problem och håller dina plagg längre fria från smuts.

Företaget bakom Organotex Wash In Textile, OrganoClick, grundades 2006 som ett företag baserat på forskning vid Stockholm Universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet. OrganoClick har vunnit ett antal priser, såsom “Scandinavian Outdoor Sustainability Award”, “Sveriges mest lovande start -up” och “Sveriges bästa miljövänliga uppfinning”, och har även fått ett antal utmärkelser, såsom WWF:s “Climate Solver”-pris.

Organotex Wash In är bäst i test och vårat självklara val för impregnering av kläder!

Volym: 500 ml

Bäst i Test Impregneringsspray

Denna impregneringgspray fyller samma funktioner som Organotex Wash In med den skillnaden att du istället sprayar den direkt på kläderna vilket kan vara bättre för ditt plagg beroende av material. Läs mer om detta längre ner på denna sidan under testet.

Tänk på att sprayen luktar mycket och gör sig bäst för sprayning utomhus.

Volym: 500 ml

Bästa Impregneringsspray för Handtvätt, Vattentät Utrustning och Specialtextiler

Nikwax TX Direct Spray On är unik eftersom den inte kräver höga temperaturer vid impregnering – det är viktigt för de ömtåliga latexpackningarna på torrkläder. Denna nya version är också PFC-fri.

Nikwax TX Direct Spray-On är enkel att applicera. Spraya plagget jämnt från ett avstånd på 15 cm. Torka upp eventuella pölar med en fuktig trasa. Låt sedan plagget lufttorka. Impregnerat och klart!

TX Direct reparerar DWR-skiktet på din vattentäta utrustning. Det sprutas bara på och lämnas att torka för att återimpregnera din jacka, vilket eliminerar behovet av torktumling, så det är bra för äldre vattentäta kläder som kanske inte klarar av värme.

Denna impregneringsspray passar väldigt bra för impregnering av kläder, laminat och beläggningar, syntetiska sovsäckar och textiler som inte bör tvättas i tvättmaskin

VOLYM: 300 ml.

Bästa Impregneringsprodukten för Läder, Mocka och Nubuck

2GO Sustainable Suede Renovator är en flexibel, vattenbaserad impregnering som avlägsnar smuts från mocka, läder och nubuck och samtidigt lämnar ytan mjuk och smidig. Ibland behöver du blåsa liv i dina kläder igen genom att återuppliva deras slitna finish med en kvalitetsimpregnering av kläder. Återupplivar färgen från djupet, fräschar upp ytan och tillför näring.

2GO:s Substainable Suede Renovator är ett ekonomiskt sätt att återställa de naturliga kvaliteterna hos mockaskinn och läderliknande material eller tygklädesplagg som bland annat jackor och rockar.

Så Impregnerar du dina Kläder

Impregnering av kläder är en process där man tillsätter ett medel i tygets fibrer som gör det vattenavvisande, oljebeständigt och fläckbeständigt. Medlet kan tillhandahållas i flytande form eller som torrt pulver och kan antingen appliceras genom att blötlägga, spraya, borsta eller doppa textilierna i ett bad så att det tränger igenom till andra sidan, ofta med värme. Efter applicering och torkning på endast en sida av tyget går det över till en annan fiber när det vänds om – denna process kallas “backing”, vilket gör att agenset deponeras i hela materialet för att ge ett fullständigt skydd.

Hur gör man?

Impregnering bör användas förebyggande, vanligtvis efter varannan eller tredje tvätt. Utomhusutrustning tvättas naturligtvis inte lika ofta som vanliga kläder såsom underställ i ull. Om du bär den då och då på helgturer stoppar du den förmodligen i tvättmaskinen låt oss säga 4-7 gånger per år. Innan du tvättar, se till att kolla tillverkarens etikett, för att veta på hur många grader du ska tvätta den på och vilket tvättprogram du ska välja.

Låt den funktionella jackan eller byxorna torka något efter tvätt.

Applicera impregneringen på kläderna så länge som tyget kan absorbera den. Vanligtvis är det tills små pölar börjar bildas på ytan.

Du kan också bidra till bättre absorption genom att sprida ut produkten med en svamp eller trasa.

Slutligen fixerar du impregneringen med värme. Om du har en torktumlare är det mycket enkelt: lägg kläderna i den i 30 minuter vid 60 °C. En annan metod är fixering med strykjärn. Ställ i så fall in det på lägsta möjliga grad och lägg en duk eller tunn handduk över kläderna, så att du inte river strykjärnet med dragkedjorna..

Impregnering med Wash-In eller Spray

För impregnering ska du gå till sport- eller friluftsbutiken. Det finns två typer av produkter: den ena ska läggas i tvättmaskinen, den andra läggs i en spray och sprutas på kläderna efter tvätt.

Att hälla impregneringsprodukten i tvättmaskinen är enklare och snabbare, men det är allt när det gäller fördelarna med denna metod. Produkten hamnar också på insidan av plagget under tvätten där den kan ha en negativ effekt på andningsförmågan. Så om du inte vill göra en regnjacka av din funktionella mjuka skaljacka, där du kan svettas direkt, är det bättre att skaffa en sprayimpregnering.

Något som kan hända, beroende på vilken typ av material som återimpregneras, är att wash-in täpper till tygets insida och förstör andningsförmågan. Ett tyg med membran eller beläggning är vattenavstötande även på insidan. På en annan typ av skalmaterial ska fodret absorbera fukt och transportera det vidare till tygets utsida. Ett sådant tyg ska inte behandlas med wash-in. För att veta vilken typ din jacka är kan du droppa lite vatten på fodret och se om det sugs in eller rullar av. Om det sugs upp på insidan så är ju insidan en del av transporten av fukt och ånga. Om insidan då görs vattenavstötande tar du bort buffertfunktionen. Fördelarna med sprej är att produkten bara hamnar på utsidan av plagget.

Varför förlorar funktionskläder sin funktionalitet med tiden?

Under rörelse avlägsnar människokroppen inte bara vatten, utan även salter och fetter. Dessa ämnen skadar successivt funktionsmembranen och försämrar deras förmåga att motstå ogynnsamma väderförhållanden.

Back to top button