Elektronik

Viltkamera Test – Bästa Åtelkameran [2023]

Viltkameror är också kända som åtelkameror och är ett av de bästa verktygen och tillbehören för alla djurintresserade. De används även före, under och efter jaktsäsongen.

En bra viltkamera har flera fördelar och kan användas för att samla in användbar information om olika djurs vanor, inklusive vad de är bytesdjur på, hur de jagar och deras andra aktiviteter. De har förmågan att fånga kristallklara bilder av djur på språng.

Vilken är då den bästa åtelkameran? Läs vårat bäst i test nedan och få svaren

Läs för all del våran köpguide under testet innan du bestämmer dig!

BÄST I TEST

Utmanare
Prisvärd
Budget
3.6/5

Bäst i test Åtelkamera

Bolyguard MG984G MMS 36MP är av mycket hög kvalitet och är Bolyguards flaggskepp bland åtelkameror och bäst i test.

Bolyguard MG984G är en uppgraderad version av Bolyguard MG983G och det perfekta verktyget för spaning, jakt, och för att ta bilder av djur som annars är svåra att se. Den har ett ultravidvinkelobjektiv på 60 grader med en 36 megapixelsensor som ger högkvalitativa videofilmer både dag och natt samt detaljerade bilder av djur på långa avstånd, upp till 30 meter. Lägg till otroliga funktioner som laserfokus och time lapse, vilket innebär att att man ställer in kameran på att ta bilder vid angivna tidsintervall. Du kan till och med spela upp egeninspelade lockläten. Denna viltkamera är också en av de första som gör det möjligt att koppla upp till 4G nätet och har också menyer på svenska och lång räckvidd med 1080HD video. Infrarött ljus gör att varken djur eller människor kan uppfatta belysningen från denna kamera. Inte konstigt att denna kameran blev bäst i test.

Går att styra med både app och med sms kommandon med tvåvägskommunikation. Du kan skicka filmerna på både MMS och som e post till din e postadress.

Bäst funktioner av de olika åtelkameror vi testat därför vinner denna bäst i test!

Mest Prisvärda Åtelkameran

Batteritiden på 24 timmar ger mer än en dags videoanvändning. Boly Guard 584 MP är bra för dem som vill skapa högkvalitativa videor utan att behöva byta batterier varje natt. Med den här vandringskameran kan du se till att ingen kommer att kunna ta sig in på din egendom och gå oupptäckt, allt tack vare 1080p-videosensorn med WBO-teknik (Wide Dynamic Range) – dessutom kan du välja mellan tre detektionslägen; Game, Continuous Video Recording eller Motion Detection Mode.

Boly Guard 584 MP är en uppgraderad modell av den ursprungliga BG583-24m och har högre upplösning på 24 MP, fler sensorer och bättre kvalitet överlag. Levereras med en 2 i 1 högupplöst full HD-skärm som kan anslutas till alla typer av tv-kablar.

En bra funktion är att Boly Guard BG584 MP skickar bilder direkt till din mobiltelefon eller e post antigen via MMS eller som datafil via GPRS.

Sensorn kan täcka upp till 110 graders avstånd samtidigt som den fångar bilder dag och natt. LCD-skärmen visar exakt vad åtelkameran ser genom infraröda bildfunktioner – hela tiden utan avbrott.

Boly Guard 584 MP har många av funktionerna som testvinnaren har till ett billigare pris, och vinner därför trofén som den mest prisvärda åtelkameran på marknaden!

Bäst i Test Utmanare

Albecom Game Camera är inte en traditionell viltkamera. MG883x-MMS är en produkt som vi kallar “fjärrvännen”. Ställ upp den framför dig och använd den som en levande avatar som sänder ut vad som händer på andra sidan i en viss situation på distans, hela tiden med en integrerad panoramavy som fångar allt åt dig.

Detta är både en åtelkamera för jakt och övervakningskamera med ir led som kan användas till övervakning av din villa, sommarstuga eller ditt garage eller företag.  Kameran skickar bilder direkt till din mobil eller dator via 3G. Du kan skicka via e post, SMS, MMS funktion, SMTP, GPRS och SURF.

Game Camera MG883x-MMS-GPRS-14MP-APP+16GB SD tar bilder som är mycket detaljerade på upp till 30 m, och har ett vidvinkelobjektiv på 60 grader och kan spela in både ljud och bild.

Denna åtelkamera är i stort sett lika bra som testvinnaren men nådde inte riktigt ända fram!

Bästa Åtelkamera Budget

Scout Guard 520 är en extremt liten spaningskamera och beskrivs som den minsta spaningskameran på marknaden.  Den använder endast 4 AAbatterier internt.

Scout Guard utlöses av rörelse för människor eller djur, övervakas av en mycket känslig infraröd rörelsesensor och tar sedan automatiskt bilder av hög kvalitet på 5MP, 10MP och 16MP med ir belysning.

Scout Guard går att ställa in så du tar bilder och kan även filma i 720HD-kvalitet med ljudupptagning. SD kort medföljer ej.

Om du ska köpa en viltkamera men inte vill vända ut och in på plånboken är Scout Guard 520 bäst. På grund av sitt bra låga pris vinner Scout Guard 520 titeln som årets bästa budget åtelkamera.

Detta Ska du Tänka på Innan du Köper en Åtelkamera

Fältkameror användes på 1930-talet för att fotografera vilda djur i deras naturliga miljöer. Kamerorna hade inga rörliga delar, vilket eliminerade risken för att djuren skulle bli skrämda. Kamerorna måste också vara bärbara eftersom de ofta användes i fält. Kamerans vikt var också viktig, eftersom kameran måste vara tillräckligt liten och lätt för att en person skulle kunna bära den under en vandring i skogen.

I slutändan blev fältkameran en kortlivad modefluga och ersattes av kameror med rullfilm, som var lättare att ladda och använda.

Du kan använda en viltkamera för alla typer av fotografering, jakt, action- eller familjefoton. I dag, med tillkomsten av smartphones, tenderar människor att använda sina telefoner för att fotografera. Men telefonerna har sina begränsningar och kan vara besvärliga att använda i vissa situationer, till exempel när du försöker fånga ett objekt i rörelse eller ett foto av dig själv och en grupp vänner. De kan också vara svåra att fokusera på, särskilt om du försöker ta en bild av något på avstånd. För sådana tillfällen är en åtelkamera det perfekta valet.

Med tanke på den tekniska utvecklingen är det nu möjligt att köpa åtelkameror med externa LCD-skärmar med förlängd batteritid. De kan mycket väl även vara ett användbart verktyg för en jägare eftersom de hjälper dem att uppfylla sina specifika behov och krav.

De kommer med värmesensorteknik, och få kameror kan rotera 360 grader beroende på den värme som djuren genererar. Till skillnad från de gamla modellerna från 80- och 90-talet som endast erbjöd 35 mm-filmfunktioner finns möjlighet att ha olika typer, storlekar och filmstorlekskonfigurationer.

Under de kommande raderna kommer vi att titta på några märken och modeller av åtelkameror för att kunna fatta ett välgrundat och korrekt beslut.

Så Fungerar en Viltkamera

När du vet vad de har för syfte och funktioner som skiljer åtelkameror (viltkameror) från andra vanliga kameror på marknaden, är nästa sak du behöver veta hur de fungerar effektivt.

Viltkameran består av många olika delar som kommer tillsammans med olika funktioner som gör upplevelsen av att fånga djuren i deras naturliga miljö bekväm och utmärkt.

Detekteringskretsar

Detekteringskretsar i åtelkameran är de som ansvarar för att upptäcka djuren och deras rörelser. Dessa kretsar utlöses av detekterad värme och rörelse, som levande varelser som djur är kända för att ha.

Detektionszonen är den spännvidd av plats eller område där kameran kan upptäcka värme och rörelse och utlösa ett foto eller en video. När det gäller den här frågan kan du kontrollera en kamerans detektionsområde och detektionszon genom dess funktioner. Vissa kameror tar bilder bättre än videor.

Samtidigt är utlösningstid den hastighet med vilken din kamera kan ta bilderna efter att rörelse och värme har registrerats eller upptäckts av kameran. Utlösningshastigheten kommer vanligtvis i en bråkdel av en sekund, vilket gör att plötsliga och snabba rörelser kan fångas på bild. Utlösningstiden är alltid paralell till återhämtningstiden- vilket är den tid det tar för en kamera att lagra de tagna bilderna.

På det hela taget innebär en snabbare utlösningstid och återhämtningstid något bra för användarna, eftersom det kan maximera kamerans funktion när det gäller att kameran tar bilder och videor av djur med din kamera.

 

Batteriet

Batterier är också en av viltkamerans mest avgörande delar eftersom det är dessa som ger liv åt din kamera – och upprätthåller den. Många kameror innehåller uppladdningsbara batterier, medan vissa kräver att användaren köper en separat uppsättning batterier för att en kamera ska fungera.

Förutom storleken på batterierna innebär bedömningen av batterierna att ta reda på hur länge batterierna kommer att hjälpa din kamera att fungera och upprätthålla den. För det mesta drivs vandringskameror med fyra till åtta stycken AA-batterier, vilket enligt många tillverkare kan låta en kamera stå och fungera i naturen i ungefär ett år.

 

Skötsel av åtelkameran

När du har köpt den viltkamera du har velat ha är det också bra att veta hur du ska hantera och förvara dem på rätt sätt så att du kan använda dem under en längre tid.

Om du vill använda åtelkameran under lång tid ska du se till att även förvara lådan på rätt sätt. Lådan kommer att vara användbar eftersom du kan lägga tillbaka din använda kamera i lådan för att förvara den tills nästa gång du vill eller måste använda den igen.

Genom att förvara din åtelkamera i lådan innebär det också att du måste ha en bubbelförpackning med dig. Detta kommer att minska kamerans möjlighet att bli allvarligt förstörd om den faller från platsen där du har förvarat den.

När du förvarar den redan förpackade åtelkameran ska du se till att den förvaras på ett svalt och torrt ställe. Se dessutom till att den förvaras på en plats där kamerans risk att falla minimeras. På så sätt kan man se till att kameran förblir i sin optimala form och att den är avskild från alla instanser som kan förstöra den.

Dessutom kan du vara säker på att du hanterar och tar hand om din åtelkamera på rätt sätt när du ställer in den på rätt sätt. Förutom de tidigare givna tipsen rekommenderas det också att du ställer upp din åtelkamera någonstans långt från platser där vatten kan rinna eller störa.

Även om åtelkameror oftast är vattentäta bör du undvika vatten för att bevara objektivets och fodralets kvalitet.

 

Aktuella trenderna för åtelkameror

Som tidigare nämnts är det vanligast att de vanligaste funktionerna för åtelkameror eller viltkameror gör att de smälter in i sin omgivning. I sin storlek kan dessa kameror greppas av en hel hand och blir tunga på grund av de många batterier du behöver för att driva kameran under lång tid.

Olika åtelkameror på marknaden konkurrerar när det gäller upplösning och megapixel och HD kvalitet. Vanligtvis finns megapixlar i 8 MP eller 12 MP, medan de nyaste modellerna stoltserar med bilder med 16 MP eller 34 MP.

Utöver megapixlarna är kameror med hög upplösning en trend på viltkameramarknaden. Ju högre upplösning, desto mer lockande är den för köparna eftersom den ger dem en tydligare bild av de landskap de vill fånga. MMS kamera och MMS funktion, IR belysning, IR led, infrarött ljus, e post, SD kort (antalet bilder som får plats) är bland annat viktiga funktioner att beakta, likaså om du behöver använda kameran att koppla upp till 4g nätet. Vissa kameror klarar bara 3G. Om man behöver använda kameran för jakt eller behöver kameran för övervakningssyfte, det finns många frågor och svar att beakta.

 

Du som är intresserad av jakt bör också spana också in vårat test om bäst tubkikare!

Back to top button