Elektronik

Luftvärmepump Bäst i Test [2023]

Att värma och kyla ditt hus, fritidshus eller sommarstuga med en riktigt bra luftvärmepump är ett av de mest effektiva sätten att värma upp eller kyla ner ditt hem, och ett billigare alternativ än de flesta andra uppvärmningslösningar. Bra luftvärmepumpar är dessutom både miljövänliga och lättanvända!

I vår köpguide lite längre ner kommer vi att dela med oss med allt du behöver om luftvärmepumpar samt våra bästa tips, där vi har valt att framförallt fokusera på luft/luft-värmepumpar som är den populäraste typen av värmepumpar.

Vi har jämfört årets bästa luft/luft-värmepumpar, anpassade för nordiskt klimat, i olika prisklasser så att du ska kunna hitta rätt luftvärmepump för just ditt hem:

Bäst i Test
Värmer/Kyler: Upp till 100 m²
4.9/5
Premium
Värmer/Kyler: Upp till 150 m²
4.9/5
Bäst Design
Värmekapacitet: 3,2 kW
4.7/5
Budget
Värmekapacitet: 2,5 kW
4.5/5

Köpguide [Luftvärmepump Bäst i Test]

Luftvärmepumpar är svåra att slå när det gäller att producera förnybar värme och kyla för hemmet. Här undersöker vi för- och nackdelar samt ger all viktig information du behöver veta innan du fattar ett beslut, i vår kompletta guide.

Det finns många fördelar med att äga solcellsfontäner. Du kan spara pengar på din vattenräkning, och i processen kan du hjälpa miljön. Du kan också njuta av fördelarna med en sval och uppfriskande vattenfontän.

Vad är en Luftvärmepump?

Luft-luftvärmepumpar kan bidra till betydande energibesparingar och kan till och med användas för att kyla ditt hem på sommaren. Detta sker genom att luft överförs från en extern enhet utanför ditt hem till en intern enhet inne i ditt hem. Det bidrar till att denna produkt är extremt miljövänlig. Den använder en del ström men minskar ändå kraftigt ditt koldioxidavtryck. Om ditt hus har en solpanel eller en vindgenerator som kan producera grön energi kan det till och med hjälpa ditt värmesystem att bli helt koldioxidneutralt.

Olika Typer av Luftvärmepumpar

Det finns två typer av luftvärmepumpar, luft-till-luft och luft-till-vatten. Luft/luft-värmepumpar, allmänt kända som luftkonditionering, ger rumsuppvärmning eller nedkylning genom att blåsa in varm eller kall luft i ditt hem. Luft/vatten-värmepumpar värmer radiatorer, golvvärme och varmvatten i våta centralvärmesystem. I denna artikeln fokuserar vi mest på luft-luft-värmepumpar som är den populäraste typen.

Tänk på Detta Innan du Köper en Luft-Luft-Värmepump

Det finns många viktiga saker att tänka på innan du köper en ny luftvärmepump.

Tänk på följande:

Kapacitet & Effektivitet

Välj gärna en luftvärmepump med lite större kapacitet än vad som egentligen krävs till ditt hem. Tänk också på att köpa en modell som är så energieffektiv som möjligt så att du fort får tillbaka din investeringskostnad.

Utrymme

Du behöver ett område utanför hemmet för att montera enheten på en vägg eller placera den på marken nära huset. Den behöver gott om utrymme runt omkring för att få ett bra luftflöde. 

Placering

Tänk även noga igenom vart du vill ha din luft/luft-värmepump på insidan av ditt hus för att sprida värmen så effektivt som möjligt.

Ljudnivå

Se till att köpa en värmepump med så låg ljudnivå som möjligt så att du slipper bli störd av oljud och buller. Detta gäller både utomhus- och inomhusdelen.

Klimatanpassning

Något som är mycket viktigt är att se till att din nya luftvärmepump är anpassad efter svenska/nordiska förhållanden gällande klimat.

Vattenuppvärmning?

Luft-luftvärmepumpar värmer inte varmvatten, så du behöver ett annat sätt att värma vatten för dusch, bad och varmvattenkranar. Det finns flera alternativ, och vad som är bäst för dig beror på hur mycket varmvatten ditt hushåll behöver, samt på eventuella utrymmes- eller budgetöverväganden.

Sevice

Försök att hitta en luft/luft-värmepump som är så enkel som möjligt att serva. Detta behöver göras regelbundet varannat år.

Garantier

Försök hitta en luft/luft-värmepump med så lång garantitid som möjligt.

9 Fördelar med en Luft-Luft-Värmepump

Det finns många fördelar med att köpa en luft-luft-värmepump, och här är de nio viktigaste fördelarna:

  1. Säkra – En av de största fördelarna med värmepumpar är att det inte finns några brännare för att generera värme, inga rökgaser, ingen eld och ingen rök.
  2. Jämn uppvärmining – Värmen tillverkas inte, utan flyttas bara från ett ställe till ett annat – vilket gör värmepumparna effektivare och värmer upp rummet gradvis och jämnt.
  3. Ekonomiska – En luftvärmepump kräver inget bränsle och är upp till hela fem gånger effektivare än olje-, gas- eller elektriska uppvärmningslösningar för hemmet.
  4. Renar luften – De värmer och kyler ditt hem utan ansträngning och renar luften du andas – året runt. Detta gör att du och dina nära och kära kan andas säkrare och renare luft.
  5. Bättre sömn – Ett för varmt eller för kallt sovrum stör vår sömn. Du kan undvika detta genom att använda en värmepump.
  6. Bättre fokus – Kallare, renare luft hjälper dig att utföra uppgifter mer effektivt och förbättrar arbetsprestationen.
  7. Enkel installation – Stressfria och enkla installationer gör att du kan njuta av din nya värmepump snabbt och utan krångel.
  8. Håller länge – Luft-luftvärmepumpar har en genomsnittlig livslängd på cirka 15 till 20 år och är extremt pålitliga.
  9. Lite underhåll – Dessa enheter kräver nästan inget underhåll, förutom en mycket enkel systemkontroll då och då.

 

Så Fungerar en Luft/Luft-Värmepump

Back to top button