Elektronik

Luftvärmepump Bäst i Test [2024]

Att värma och kyla ditt hus, fritidshus eller sommarstuga med en riktigt bra luftvärmepump är ett av de mest effektiva sätten att värma upp eller kyla ner ditt hem, och ett billigare alternativ än de flesta andra uppvärmningslösningar. Bra luftvärmepumpar är dessutom både miljövänliga och lättanvända!

I vår köpguide lite längre ner kommer vi att dela med oss med allt du behöver om luftvärmepumpar samt våra bästa tips, där vi har valt att framförallt fokusera på luft/luft-värmepumpar som är den populäraste typen av värmepumpar.

Vi har jämfört årets bästa luft/luft-värmepumpar, anpassade för nordiskt klimat, i olika prisklasser så att du ska kunna hitta rätt luftvärmepump för just ditt hem:

Bäst i Test
Värmer/Kyler: Upp till 100 m²
4.9/5

Premium

Värmer/Kyler: Upp till 150 m²
4.7/5

Prisvärd

Värmekapacitet: 3,2 kW
4.3/5

Bonus

Värmer/Kyler: Upp till 50m²
4/5
5/5
Vårt team har personligen testat Panasonic LZ35TKE luftvärmepump och vi är imponerade över dess prestanda. Denna enhet är känd för sin höga effektivitet, vilket kan spara på energikostnader under de kallaste månaderna. Trots sin kraft, var denna värmepump överraskande tyst vilket är en stor fördel. Installationen visade sig vara ganska enkel och vi stötte inte på några större problem. Självklart, vissa tekniska kunskaper krävdes, men majoriteten av användare borde kunna hantera detta. Vi var också nöjda med den inbyggda Wi-Fi teknologin som tillåter fjärrstyrning av enheten över internet.

Fördelar

 • Hög effektivitet
 • Tyst drift
 • Wi-Fi teknologi
 • Lätt att installera och ställa in

Utlåtande

Efter våra tester kan vi konstatera att Panasonic LZ35TKE luftvärmepump är ett utmärkt val för de som söker efter en kraftig och effektiv värmekälla. Den är lätt att installeras, har en tyst drift och den inbyggda Wi-Fi teknologin lägger till ytterligare användbarhet.

4.7/5

Efter att ha provat Panasonic HZ25XKE luftvärmepump kan vi verkligen se varför denna produkt förtjänar sin premiumbeteckning. Denna värmepump levererar en imponerande effekt, men bevarar också en tyst drift, vilket är en oerhört värdefull egenskap för många användare. Dessutom var installationen förvånansvärt enkel och mångsidig, vilket underlättade installationen betydligt. Vad som verkligen skiljer Panasonic HZ25XKE från andra luftvärmepumpar vi har testat är dess avancerade funktioner. Den inbyggda Wi-Fi teknologin gjorde det möjligt för oss att fjärrstyra enheten på ett bekvämt sätt. Det här gav oss en enorm frihet och flexibilitet när det gällde att anpassa värmen i vårt testutrymme.

Fördelar

 • Effektiv drift
 • Tyst gång
 • inbyggd Wi-Fi fjärrstyrning
 • Imponerande effektivitet och prestanda
 • Enkel och smidig installation

Utlåtande

Med tanke på de fantastiska funktionerna och den enastående prestanda, rankas Panasonic HZ25XKE luftvärmepump absolut som ett premiumval. Dess förmåga att leverera en kraftfull värme, tyst drift och innovativ fjärrstyrning gör att den sticker ut från mängden. Med tanke på dess lite komplexare inställningar kan det krävas en viss teknisk expertis, men med tanke på vad den denna värmepump erbjuder är det definitivt värt det!

4.4/5

Efter att ha provat Mitsubishi LN25 Hero Pearl White luftvärmepump, var vi mycket nöjda med dess prestanda i förhållande till priset. Denna prisvärda produkt erbjuder pålitlig och ständig uppvärmning, även under kallaste vintermånaderna. Dessutom fann vi att värmepumpen var lätt att installera, vilket gör den till ett bra alternativ för de som inte har mycket teknisk erfarenhet. Värmepumpen imponerade oss också med sina tysta prestanda och den tid det tog för den att värma upp. En annan betydande fördel var återhämtningsfunktionen, vilket innebär att den kan komma tillbaka till sina optimala inställningar efter ett strömavbrott. Dess energieffektiva drift gör att du kan njuta av en behaglig inomhustemperatur utan att oroa dig för höga energiräkningar.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Tyst drift
 • Energieffektiv
 • Lätt att installera och använda

Utlåtande

För dem som letar efter en prisvärd, effektiv och tyst luftvärmepump, är Mitsubishi LN25 Hero Pearl White ett starkt övervägande. Den erbjuder pålitlig uppvärmning, har en stilren design och förblir tyst under drift. Den enda nackdelen vi stötte på var att återhämtningsfunktionen kanske kräver lite teknisk kunskap, men överlag var för- och nackdelarna välbalanserade vilket resulterar i en värdig investering.

4/5
Vi har provat Väggmonterad AC med värmefunktion och var mycket imponerade över dess design och effektivitet, trots dess låga pris. Denna produkt är inte bara stilren och lätt att passa in i alla hem, utan det är också ganska kraftfull, vilket vi verkligen uppskattade. Den här egenskapen ger en konstant och pålitlig värme, perfekt för oss i de kallaste vintermånaderna. En annan aspekt vi hittade positivt var att den var ganska tyst under drift, något som de flesta av oss ser som en oerhört viktig faktor när vi väljer en luftvärmepump. Vi var också imponerade över hur snabbt denna AC-enhet kunde värma upp vårt testutrymme och behålla en konstant optimal temperatur.

Fördelar

 • Stilren design
 • Lätt installation
 • Riktigt bra pris

Utlåtande

Efter att ha testat Väggmonterad AC med värmefunktion kan vi säga att det är en stark budget-konkurrent på marknaden. Den erbjuder både stil och effektivitet, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för alla som söker en bra luftvärmepump till ett lågt pris. Trots detta är det viktigt att notera att enheten kan vara lite stor för mindre utrymmen och installationsprocessen kräver en viss teknisk förmåga.

Köpguide [Luftvärmepump Bäst i Test]

Luftvärmepumpar är svåra att slå när det gäller att producera förnybar värme och kyla för hemmet. Här undersöker vi för- och nackdelar samt ger all viktig information du behöver veta innan du fattar ett beslut, i vår kompletta guide.

Det finns många fördelar med att äga solcellsfontäner. Du kan spara pengar på din vattenräkning, och i processen kan du hjälpa miljön. Du kan också njuta av fördelarna med en sval och uppfriskande vattenfontän.

Vad är en Luftvärmepump?

Luft-luftvärmepumpar kan bidra till betydande energibesparingar och kan till och med användas för att kyla ditt hem på sommaren. Detta sker genom att luft överförs från en extern enhet utanför ditt hem till en intern enhet inne i ditt hem. Det bidrar till att denna produkt är extremt miljövänlig. Den använder en del ström men minskar ändå kraftigt ditt koldioxidavtryck. Om ditt hus har en solpanel eller en vindgenerator som kan producera grön energi kan det till och med hjälpa ditt värmesystem att bli helt koldioxidneutralt.

Olika Typer av Luftvärmepumpar

Det finns två typer av luftvärmepumpar, luft-till-luft och luft-till-vatten. Luft/luft-värmepumpar, allmänt kända som luftkonditionering, ger rumsuppvärmning eller nedkylning genom att blåsa in varm eller kall luft i ditt hem. Luft/vatten-värmepumpar värmer radiatorer, golvvärme och varmvatten i våta centralvärmesystem. I denna artikeln fokuserar vi mest på luft-luft-värmepumpar som är den populäraste typen.

Tänk på Detta Innan du Köper en Luft-Luft-Värmepump

Det finns många viktiga saker att tänka på innan du köper en ny luftvärmepump.

Tänk på följande:

Kapacitet & Effektivitet

Välj gärna en luftvärmepump med lite större kapacitet än vad som egentligen krävs till ditt hem. Tänk också på att köpa en modell som är så energieffektiv som möjligt så att du fort får tillbaka din investeringskostnad.

Utrymme

Du behöver ett område utanför hemmet för att montera enheten på en vägg eller placera den på marken nära huset. Den behöver gott om utrymme runt omkring för att få ett bra luftflöde. 

Placering

Tänk även noga igenom vart du vill ha din luft/luft-värmepump på insidan av ditt hus för att sprida värmen så effektivt som möjligt.

Ljudnivå

Se till att köpa en värmepump med så låg ljudnivå som möjligt så att du slipper bli störd av oljud och buller. Detta gäller både utomhus- och inomhusdelen.

Klimatanpassning

Något som är mycket viktigt är att se till att din nya luftvärmepump är anpassad efter svenska/nordiska förhållanden gällande klimat.

Vattenuppvärmning?

Luft-luftvärmepumpar värmer inte varmvatten, så du behöver ett annat sätt att värma vatten för dusch, bad och varmvattenkranar. Det finns flera alternativ, och vad som är bäst för dig beror på hur mycket varmvatten ditt hushåll behöver, samt på eventuella utrymmes- eller budgetöverväganden.

Sevice

Försök att hitta en luft/luft-värmepump som är så enkel som möjligt att serva. Detta behöver göras regelbundet varannat år.

Garantier

Försök hitta en luft/luft-värmepump med så lång garantitid som möjligt.

9 Fördelar med en Luft-Luft-Värmepump

Det finns många fördelar med att köpa en luft-luft-värmepump, och här är de nio viktigaste fördelarna:

 1. Säkra – En av de största fördelarna med värmepumpar är att det inte finns några brännare för att generera värme, inga rökgaser, ingen eld och ingen rök.
 2. Jämn uppvärmining – Värmen tillverkas inte, utan flyttas bara från ett ställe till ett annat – vilket gör värmepumparna effektivare och värmer upp rummet gradvis och jämnt.
 3. Ekonomiska – En luftvärmepump kräver inget bränsle och är upp till hela fem gånger effektivare än olje-, gas- eller elektriska uppvärmningslösningar för hemmet.
 4. Renar luften – De värmer och kyler ditt hem utan ansträngning och renar luften du andas – året runt. Detta gör att du och dina nära och kära kan andas säkrare och renare luft.
 5. Bättre sömn – Ett för varmt eller för kallt sovrum stör vår sömn. Du kan undvika detta genom att använda en värmepump.
 6. Bättre fokus – Kallare, renare luft hjälper dig att utföra uppgifter mer effektivt och förbättrar arbetsprestationen.
 7. Enkel installation – Stressfria och enkla installationer gör att du kan njuta av din nya värmepump snabbt och utan krångel.
 8. Håller länge – Luft-luftvärmepumpar har en genomsnittlig livslängd på cirka 15 till 20 år och är extremt pålitliga.
 9. Lite underhåll – Dessa enheter kräver nästan inget underhåll, förutom en mycket enkel systemkontroll då och då

Så Hittar du Rätt Luftvärmepump din Bostad

Jag vet, det kan kännas överväldigande att välja rätt luftvärmepump för ditt hem – men tänk på hur viktig denna investering är! Det handlar inte bara om komfort, utan också om att spara pengar på lång sikt. Så hur gör du det här smarta valet? Nyckeln ligger i att förstå de specifika behoven hos ditt hem och anpassa ditt val därefter. Jag ska göra det lätt för dig genom att belysa några viktiga steg att följa.

 • Området och klimatet där du bor – Din geografiska plats påverkar prestandan för luftvärmepumpen. Kallare klimat kräver mer energieffektiva modeller.
 • Husets storlek och utformande – Antal rum, takhöjd och isolering, allt påverkar effektiviteten hos din luftvärmepump.
 • Energiförbrukning – Analysera dina tidigare utgifter för uppvärmning och kylning för att få en uppfattning om den optimala effektnivån som din nya luftvärmepump bör ha.

Värdering av din energiförbrukning

Första steget i att välja rätt luftvärmepump för ditt hem handlar om att förstå och värderar din faktiska energiförbrukning. Visst, vi vet alla att en luftvärmepump kan sänka elräkningen, men hur mycket kan du verkligen spara? Det beror i stor utsträckning på hur mycket du förbrukar för närvarande. En lättreglerad värmepump kan innebära betydande besparingar i ett hem med hög konsumtion, men kanske inte är lika nyttig för en mer energieffektiv bostad. Ta dig tid att verkligen dyka ner i dina energiräkningar och titta på vad det är du betalar för. Kom ihåg, pengar sparade på uppvärmning är pengar du kan lägga på annan håll!
Dina unika behov
Inte alla hem är skapta lika, och därför bör inte alla luftvärmepumpar behandlas lika. När du köper en luftvärmepump är det viktigt att ta hänsyn till de unika aspekterna av ditt hem, dina vanor och även din livsstil. Har du ett stort hus med högt i tak och massor av fönster? Du kanske behöver en mer robust värmepump än någon med en mindre lägenhet. Har du barn som ständigt kommer och går och lämnar dörren öppen? Eller spenderar du stor tid hemma och vill ha en konstant och behaglig temperatur? Att förstå dina unika behov kommer att hjälpa dig att välja rätt värmepump för just dig.
Beakta de olika modellernas prestanda
Även om ett specifikt märke av luftvärmepump kanske får strålande recensioner, kommer det inte nödvändigtvis att bli det bästa valet för dig om det inte fyller dina specifika prestandakrav. Vissa modeller kan vara mycket effektivare vid vissa temperaturer jämfört med andra. Andra kanske klarar sig bättre i fuktigare klimat, eller har mer kraftfulla fläktmotorer för att cirkulera luft i större utrymmen. Se till att granska tillverkarnas prestandadata i detalj innan du fattar ditt beslut. Det är trots allt din komfort och din ekonomi som står på spel.

Budgetövervägande för Luftvärmepumpar

Priset är självklart en av de största faktorerna när du väljer en luftvärmepump – men låt oss inte glömma att den ekonomi vi talar om här sträcker sig långt bortom själva priset. Att spara pengar handlar inte bara om att köpa den billigaste enheten på marknaden, utan att ta hänsyn till den totala kostnaden över tid, inklusive drift, underhåll och energiförbrukning. Låt oss göra en djupdykning i några viktiga budgetöverväganden.

 • Initiala kostnader – Detta inkluderar priset på själva enheten samt installationskostnaderna.
 • Drivkostnader – Ta reda på enhetens effektivitet och beräkna de årliga kostnaderna för driften av pumpen baserad på dina uppvärmnings- och kylbehov.
 • Underhåll och reparationer – Tänk på frekvensen och kostnaden för nödvändigt underhåll och eventuella reparationer som kan uppstå under enhetens livslängd.

Vanliga Frågor och Svar

Det finns flera starka märken när det kommer till luftvärmepumpar i Sverige, men två märken som ofta toppar listor för bäst i test är Mitsubishi och Panasonic. De är kända för sin höga kvalitet, driftsäkerhet och energieffektivitet. Båda är bra val, men vilket märke som passar bäst kan variera beroende på individuella behov och förhållanden.
Valet av luftvärmepump bör baseras på faktorer såsom ditt hem och dess uppvärmningsbehov. I Sverige rekommenderas ofta en luft-till-vattenpump för större fastigheter, eller en luft-luftvärmepump för mindre utrymmen. Det är viktigt att välja en pump med hög årsvärmefaktor (SCOP) för bästa energieffektivitet.
Det kan vara svårt att bestämma vilken luftvärmepump som är den tystaste då ljudnivån kan variera beroende på flera faktorer. Men generellt sett, har många modeller från Mitsubishi och Panasonic fått höga betyg för deras tysta drift.
Priset för en bra luftvärmepump i Sverige varierar beroende på märke och modell, men generellt sett kan man räkna med att det kostar mellan 10 000 och 70 000 svenska kronor. Detta inkluderar oftast inte installationskostnader, vilket kan lägga till ytterligare några tusen kronor.

Så Fungerar en Luft/Luft-Värmepump

Back to top button