Sport & Fritid

Bästa Pilbågen för Jakt [2024]

I den här artikeln med en produktgenomgång går vi igenom allt du behöver veta för att välja den bästa jaktbågen för dina specifika behov och din jaktsituation. Vi tar en titt på vad som kännetecknar en bra Compundbåge och en bra Recurvebåge.

Compound Pro
4.6/5
Budget/Junior
4.6/5

Bäst i Test Compoundbåge

4.2/5

EX7 Fierce Compound Bow från Evelox är en compoundbåge med fiberoptiskt sikte för vuxna som vill ha en jaktbåge med full kraft. Hjulsystemet kommer i tre steg och ger en mjuk och fin skjutupplevelse.

Den här bågen har allt som en riktig compoundbåge bör ha. Bågen kan ställas in från 27-29″ i draglängd och styrkan kan justeras mellan 40-55 lbs.

Med i paketet medföljer två stycken aluminiumpilar, fiberoptiskt sikte och pilhylla.

Evelox EX7 Fierce riktar sig till dig som utövar bågskytte på en seriös nivå strax under tävlingsskytte.

En grym compundbåge till ett riktigt bra pris gör denna till bäst i test bland compundbågar.

Typ
Draglängd
Bågstyrka
Vikt
Let Off
Compound
27-29″
40-55 lbs
1713 g
70%

Bästa Compoundbåge Premium

4.6/5

EK Archery Axis Compound Bow är en vackert utformad compoundbåge med fiberoptiskt sikte i premiumklassen som skjuter med kraft och precision, pil efter pil.

Axis har en dragvikt på cirka 60 lbs och mäter 32″ axel till axel. Detta gör bågen extremt kraftfull som kan producera en utgångshastighet på hela 94m/s. Bågen i sig väger 1870 g och är tillverkad med en kombination av metall och hög slagkraftig polymer för att behålla bågens höga styrka trots dess låga vikt.

Bågen är utrustad med ljuddämpare för strängar och lemmar för bästa möjliga skjutupplevelse.  Levereras redo att användas med 3 st carbonpilar, bågkoger, fiberoptiskt sikte, peepsight, pilhylla, stabilisator.

En proffsbåge för dig med deg och intresse och bäst i test i premiumklassen!

Typ
Draglängd
Bågstyrka
Vikt
Let Off
Compound
23, 25-32″
30-70 lbs
1870 g
65%

Bästa Recurvebåge

4.3/5

EK Archery Take Down Recurve Bow är en fullstor båge med en fantastisk kraft i sina komprimerade glasfiberben. Den har otroligt jämn och snabb kraftöverföring som ger en fantastisk precision.

Tillverkad av aluminium på en CNC-maskin är bågen säkerställd för att ha en perfekt passform och finish. Lämningarna är gjorda av glasfiber och fästs mycket noggrant för en exakt inriktning, detta bidrar till att lindra vibrationer och därmed minska obehag. Greppet på denna bågen har gummikuddar som maximerar greppet i vått och torrt väder. Både pilhylla och sikte medföljer i paketet.

Take Down Recurve Bow är en mäkta cool stabil recurvebåge till ett bra pris och blir därför bäst i test för recurvebågar!

Typ
Draglängd
Bågstyrka
Recurve
23-32″
30 lbs

Bästa Compoundbåge för Nybörjare & Juniorer

4.6/5

Om du är nybörjare eller junior och vill testa på bågskytte är EX1 Thord är en bra båge att börja med. Denna lättspända nybörjarpilbåge har en utformning som är anpassad för både högerhänta samt vänsterhänta skyttar. Denna båge har en fast draglängd på 24″ och en bågstyrka på 12 lbs. Greppytan för handen är delvis gummerad för att åstadkomma ett bra handgrepp. Pilbågen levereras med två kompositpilar, ett koger och ett armskydd.

Typ
Draglängd
Bågstyrka
Compound
24″
12 lbs

Hur man Väljer den Bästa Pilbågen för Jakt

Du kanske har skjutit med bågar ett tag och vill börja jaga. Kanske har du precis börjat och vill komma ut på jakt så snart som möjligt. Oavsett vilken bakgrund du har finns det någonstans där ute en jaktbåge som uppfyller dina behov.

Det är dock inte tillåtet att jaga eller fiska med pilbåge i Sverige, men det är tillåtet i många länder i Europa och resten av världen. Men se till att skaffa dig en hel svensk jägarexamen ifall du skulle vela ge dig på ett försök, så att inga djur lider i onödan.

Men jag antar att du inte vill ägna en vecka åt att undersöka varje detalj. Du vill säkert hellre få bågen beställd och bege dig till bågskyttebanan så snart som möjligt så att du snart kan vara ute och fälla vilt.

Okej, om vi ska få ut dig på jakt så snart som möjligt så är det så här det ska gå till. Jag ska gå igenom allt du behöver veta för att välja ut den bästa jaktbågen. Vi tar en titt på vad som gör en bra jaktbåge till en bra jaktbåge och vad du bör undvika.

Låt oss sätta igång med det.

Compound eller Traditionell Båge

Det är ditt val och i slutändan är upp till dig att avgöra vad du föredrar. Även om traditionella bågar är roliga tar det lång tid för de flesta att behärska dem tillräckligt bra för att kunna jaga med dem på ett tillförlitligt sätt. Compounds är snabba och relativt enkla att lära sig och de är hyperprecisa.

Så vilken är rätt för dig?

Håll dig till en compoundbåge om du inte har en brinnande passion för att lära dig skjuta en recurve- eller långbåge. Compoundbågar är lättare att hålla tillbaka när du siktar, de är lättare att skjuta bra grupperingar med och de kan i hög grad anpassas till din situation.

Satsa på en traditionell båge som en långbåge eller en recurvebåge om du verkligen vill ha en utmaning. Om du är som jag och växte upp och drömde om Sagan om ringen och att döda orcher så kanske en långbåge talar till dig av helt romantiska skäl.

Därför kan en Compoundbåge vara ett bra val

De bästa compoundbågarna för nybörjare har flera användarvänliga egenskaper.

Låt oss förklara några av dessa mer i detalj så att du verkligen kan förstå vad som gör compundbågar så nybörjarvänliga.

Justerbar Dragvikt

Betyder att du kan börja med att skjuta en lätt dragning. När du tränar och får mer styrka kan du öka den i gradvisa steg.

Enkla sikten

Är inte nödvändigt, men det är lätt att uppgradera dem senare. Som nybörjare har du tillräckligt att fokusera på utan att försöka pricka in siktet på expertnivå. Ett konsekvent, enkelt bågsikte är dessutom ganska billigt och räcker för att sätta igång.

Let-off-procent

Avser hur mycket av bågens dragvikt som försvinner vid full dragning. Tack vare de avancerade kammarna på moderna bågar kan pressen av att hålla bågen vid full dragning minskas med 80 % eller mer.

Låt dig dock inte luras. Compoundbågar är finjusterade jaktbågar för även de mest erfarna jägarna.

Jakt med Compoundbåge

Låt oss tala om några av de avancerade funktioner som gör compoundbågar till några av de bästa bågarna för hjortjakt.

Avtryckare

Används för att dra och avfyra bågen med hjälp av precisionsmekaniska anordningar. Dessa avlastar dina fingrar och släpper mer jämnt för att skapa en bättre övergripande skottkonsistens.

Naturligtvis kan du skjuta andra bågar med en mekanisk avtryckare och vissa compoundbågsjägare skjuter med fingrarna. I allmänhet garanterar dock en modern avtryckare med en bra compoundbåge ett skott av mycket högre kvalitet.

Avancerade sikten

Kan användas för att kompensera för avstånd, vindriktning och andra faktorer. Compoundbågar är i allmänhet byggda med fästpunkter för precisionssikte.

Avancerade sikten kan kompensera för olika avstånd eller så kan du ha mer än en stiftinställning för att säkerställa noggrannhet från en mängd olika avstånd utan gissningar som en traditionell båge.

Draglängd

Kan justeras på de flesta compoundbågar för att passa flera personer. De flesta människors draglängd kommer att ligga mellan 66-76 cm även om din kan variera om du är särskilt lång (eller kort) eller om du har ovanligt långa (eller korta) armar.

Observera: Traditionella bågar kan i allmänhet dras till nästan vilken längd som helst också. Ju längre du drar dem, desto mer ökar dragvikten. Både compounds och traditionella bågar bör inte dras för mycket.

Vilken hand skjuter du med?

Det är värt att notera att skjuta med bågar innebär att man väljer en hand med vilken man håller och drar bågen. De flesta bågar kan inte bytas från den ena handen till den andra.

Om du skriver med höger hand kan du vara en högerhänt skytt. Eller så kanske du inte är det. Bågskytte baseras på det dominerande ögat och inte på den dominerande handen, så du måste dubbelkolla.

Man kan själv enkelt ta reda på vilket öga som är dominant genom att titta med båda ögonen på ett litet föremål en bit bort. Sedan bildar man ett litet hål med handen, sträcker ut armen och tittar genom hålet. När man då blundar omväxlande med höger och vänster öga märker man vilket öga som ser föremålet genom hålet..

När du har kommit fram till det kan du beställa en båge som passar till det. Så om du är dominant på vänsterögat vill du ha en vänsterhänt båge. I så fall håller du bågen med höger hand och drar strängen med vänster hand medan du siktar med vänster öga.

Till sist:

Kom ihåg att oavsett vilken båge du väljer ska du räkna med att tillbringa lång tid med att öva på ett mål och skaffa dig jägarexamen innan du ger dig ut på jakt!

Back to top button