Camping & Vandring

Tvätta Sovsäck Tips och Tricks

Kvaliteten och hållbarheten hos din sovsäck kan vara avgörande för en resa, oavsett om det handlar om en övernattning i din hängmatta med myggnät på sommaren eller en veckolång vandring på ditt liggunderlag på vintern. Men även de bästa sovsäckarna kan bli smutsiga, oavsett vad de är gjorda av eller hur du använder dem.

Du skulle inte gå för länge utan att tvätta lakanen i din säng, och samma sak bör gälla för din sovsäck. Men hur tvättar man något så skrymmande som en sovsäck utan att skada den?

tvätta sovsäck

Här är några riktlinjer innan du börjar tvätta din sovsäck

Kontrollera alltid etiketten innan du tvättar din sovsäck. Sovsäckar finns i en mängd olika material och varje material kräver en annan tvättmetod.

Kemtvätta inte din sovsäck. De starka kemikalier som används vid kemtvätt kan skada materialen, särskilt i dunsovsäckar. Du riskerar att ta bort dunet från sitt loft, vilket kan minska dess isolering.

Använd särskilda tvättmedel.

Undvik vanliga tvättmedel, eftersom kemikalierna kan förstöra de tunna fibrerna i påsen som bidrar till dess värme.

Du behöver inte tvätta din sovsäck efter varje resa, men du kanske vill tvätta den oftare på sommaren, då värme och svett kan bidra till att sovsäcken försämras. Gör en punktrengöring av sovsäcken vid behov och du kanske kan klara dig med en enda grundlig rengöring i slutet av säsongen.

Hur går tvätten till?

Det finns tre huvudsakliga sätt att tvätta din sovsäck, som var och en innebär olika mycket tid, ansträngning, resurser och kostnader. Vilken metod du väljer är upp till dig – den ena är inte nödvändigtvis effektivare än den andra, beroende på hur mycket ansträngning du är beredd att lägga ner.

Hur man tvättar sin sovsäck i ett badkar

Att tvätta sovsäcken för hand är den överlägset mest arbetsintensiva metoden, men den kan också vara den mest kostnadseffektiva. Undvik frestelsen att tvätta din sovsäck i handfatet! När den väl börjar absorbera vatten kan sovsäckens storlek och vikt snabbt göra ett handfat opraktiskt.

Fyll badkaret med ljummet vatten och tillsätt sedan lämpligt rengöringsmedel.

Lägg försiktigt ner sovsäcken i vattnet och arbeta in tvålen i hela sovsäcken. Använd tvålen sparsamt, eftersom den kan vara svår att få bort från säckens fibrer. Fokusera på kraftigt smutsiga områden och fördela tvålen så jämnt som möjligt.

Blötlägg sovsäcken i 30-60 minuter, töm sedan badkaret och pressa bort överflödig fukt från sovsäcken.

Fyll badkaret igen med rent vatten, massera ut tvålen ur sovsäcken och låt den sitta i ytterligare 10-15 minuter. Töm badkaret och pressa ut det kvarvarande vattnet.

Torka sovsäcken i en timme med hjälp av torktumlarens låga värmeinställning. Detta kan vara tillräckligt med tid för en syntetisk sovsäck, men dunsäckar tar vanligtvis flera timmar att torka. Du kan lägga till två till tre rena tennisbollar i torktumlaren för att förhindra att påsen buntas ihop. Om du föredrar det kan du hänga sovsäcken utanför direkt solljus i ett område med låg luftfuktighet.

Rengörning i Tvättmaskin

En tvättmaskin är enklare än handtvätt, men kostar något mer på grund av elanvändningen. Undvik att använda en toppmatad tvättmaskin med omrörare , eftersom den kan slita sönder sömmarna på din sovsäck.

Läs anvisningarna på tillverkarens etikett och skaffa den relevanta rengöringsprodukten för din sovsäck.

Välj den skonsammaste cykeln i tvättmaskinen.

När den första cykeln är klar kör du en andra cykel utan rengöringsmedel. Detta hjälper till att avlägsna extra tvättmedel som kan ha trängt in i påsen.

I badkaret eller utomhus trycker du ut överflödigt vatten ur påsen och lägger den i en torktumlare. Precis som vid handtvätt av en sovsäck är det viktigt att torktumlaren får plats med sovsäcken utan att den blir ihopknölad.

Torka sovsäcken i en timme på låg värme i torktumlaren. Detta kan räcka för en syntetisk väska, men dunsäckar tar vanligtvis flera timmar att torka. Du kan lägga till två till tre rena tennisbollar i torktumlaren för att förhindra att påsen blir ihopklumpad. Om du föredrar det kan du hänga sovsäcken utanför direkt solljus i ett område med låg luftfuktighet. Obs: Beroende på storleken på din torktumlare och din sovsäck kan du prova en kommersiell torktumlare i en tvättstuga.

Back to top button