Camping & Vandring

Liggunderlag Test [2023]

Sovunderlag är campingvärldens sängar. När man är ute i vildmarken är det en bra idé att ta med sig ett uppblåsbart eller hopfällbart liggunderlag att breda ut sig på. Det är inte bara mindre troligt att du rullar av en sten eller en stock, utan det är också bekvämare att slippa den kalla, hårda marken eller det fuktiga gräset.

Vi har testat ett urval av de bästa liggunderlagen på marknaden och här kommer resultatet!

<<Ett liggunderlag ska inte förväxlas med en luftmadrass. Läs då hellre vårat test om bästa luftmadrass>>

BÄST I TEST

4.5/5

Premium

Ultralight
Varmast

Bäst i Test Liggunderlag

Exped SynMat 7 LW är ett mångsidigt uppblåsbart liggunderlag som kan användas i tre lägen: horisontellt, diagonalt och sittande. Den blåser upp sig med den medföljande manuella pumpen för att ge en lätt isolering från kallt underlag under utomhusäventyr på vår och höst, eller på lägre höjder året runt. Den unika liggdesignen kan också förvandlas till en stol.

Exped SynMat 7 LW har superlätt design och ger samma nivå av isolering med mindre volym än sin föregångare samtidigt som den bibehåller hållbarheten i tuffa miljöer. Fyllningen är laminerad på båda sidor vilket gör att man ungår att liggunderlaget flyttar och rör på sig. Exped SynMat är isolerad med Texped microfiber fleece och tar väldigt liten packvolym.  Inget krångel – sätt upp lägret när du är trött, sätt ner den på ojämna ytor, sov bekvämt utan oro!

Mångsidigheten och priset gör detta till det bästa liggunderlaget på marknaden.

Vikt: 1100 G. Mått: 197 x 65 x 7 cm. R värde: 4,9

Bäst Liggunderlag Premium

Therm-a-Rest NeoAir XTherm är perfekt för året-runt-campare som vill ha ett stabilt och varmt liggunderlag. Therm-a-Rest NeoAir XTherm är bekväm och utrustad med en temperaturreglerande teknik som modulerar kroppstemperaturen på natten. Det tjocka skummet från Therm-a-Rest ger också extra isolering för att hålla kylan ute under tuffa förhållanden så att du håller dig varm, mysig och bekväm hela natten.

Therm-a-Rest NeoAir XTherm är bäst i test i premiumklassen!

Vikt: 430 G. Mått: 183 x 51 x 6,4 cm. R värde: 6,9

Bäst Liggunderlag av Låg Vikt

Letar du efter ett ultralätt liggunderlag? Då har du hittat rätt liggunderlag för dig. Sea to Summit Ultralight Mat är både lätt och packbar – vilket gör den perfekt om vandringen blir tuff eller om du behöver ta en paus från vandringen. Du kan linda den runt ett ryggsäcksband, säkra den med dess elastiska packsäck som även fungerar som en bärväska, eller till och med stoppa in den mellan dina kläder. Skyddar bra mot markfukt. Sea to Summit Ultralight Mat levereras med reparationskit, extra ventilklaff och integrerad pump.

Sea to Summit Ultralight Mat är ett väldigt bra uppblåsbart liggunderlag och det bästa lättviktsliggunderlaget på marknaden!

Vikt: 355 G. Mått: 184 x 55 x 5 cm. R värde: 0,7

Bäst Liggunderlag för Vintertid

Exped DownMat HL Winter erbjuder en mysig och behaglig nattsömn året runt och är liten, för snabb förvaring i packningen. Liggunderlaget ser till att du är bra isolerad från marken för alla typer av äventyr och utomhusvistelse. Detta uppblåsbara liggunderlag passar bra på campingturer med vänner, men kan också användas som kompletterande sovutrustning när du hajkar eller åker på fjällvandring. Exped DownMat UL Winter ger dig en bra stabilitet från kant till kant med sina långa vertikala bafflar. Dessa långa vertikala bafflar verkar ge extra stabilitet i kanten jämfört med några av de andra modellerna som vi har provat. Bafflarna i kanten på Winter DownMat UL är något större än de andra två i mitten av dynan, vilket hjälper dig att stanna kvar på dynan. Yttertyg av 100 % nylon behandlat med Dupont Teflon fluorkarbonskydd för att tåla fuktiga förhållanden. En mycket vanlig fråga som många ställer om ultralätta liggunderlag är ifall de bullriga att sova på. I många fall är svaret ett rungande ja. Men med Exped DownMat UL Winter får du en knäpptyst, superbekväm natts sömn med fördel av ett mjukt ytmaterial som tystar ner dynan otroligt bra.

Exped DownMat HL Winter har högre R värde än alla sina konkurenter och därför vinner detta uppblåsbara liggunderlag bäst i test för vinterunderlag!

Vikt: 665 G. Mått: 197 x 65 x 9 cm. R värde: 7,1

Olika Typer av Liggunderlag för Camping

Det finns tre huvudtyper av konstruktion för liggunderlag: skum, luft och självuppblåsande. De har var och en sina särskilda styrkor och svagheter, så vilken stil du väljer påverkas av vad du planerar att använda den till. Vi kommer att dela upp varje stil nedan.

Liggunderlag Av Cellplast

Liggunderlag av cellplast är de mest prisvärda och hållbara alternativen som finns. De är billiga och håller för evigt. Dessa kuddar är bara ark av cellplast som du antingen vecklar ut eller rullar ut för att använda.

Den största nackdelen med dessa kuddar är deras storlek. De är svåra att packa ner och bärs bäst utanför din ryggsäck. Dessutom ger de inte lika mycket isolering som luft- eller självuppblåsande modeller.

Liggunderlag av cellplast är bäst för personer som vill spara pengar, som inte vill oroa sig för att deras dyra madrass ska spricka och som främst sover på madrassen under de varmare månaderna. Om det är du, ta en skumgummimatta!

Liggunderlag av cellplast är också ett bra komplement till uppblåsbara liggunderlag eller ett självuppblåsbart liggunderlag i vissa situationer. I kallt väder eller på mycket ojämnt underlag ger ett liggunderlag i skum ytterligare isolering och skyddar även din uppblåsbara kudde från punktering.

Luftmadrasser Som Liggunderlag

Luftmadrasser tar liten plats och packar minst av alla liggunderlag och är de mest populära liggunderlagen för vandrare. Dessa uppblåsbara liggunderlag fungerar som en mini luftmadrass och har låg vikt. Du kan blåsa upp dem antingen med munnen eller med en liten pump och deras isolerade kammare håller dig bekväm och varm. Luftmadrasser är det bästa valet för alla som vill ha mest komfort och värme utan att ta mycket plats i packningen.

Nackdelen är att luftmadrasser är mindre hållbara, de är känsliga för punktering, antingen från vassa redskap i tältet eller vassa stenar under dem. Så du måste vara lite mer försiktig. Men om du punkterar en luftkudde är det inte världens undergång. Hos vissa tillverkare som Therm-a-Rest medföljer lagningkit, så det är lätt att laga små hål och fortsätta använda dynan.

Den andra nackdelen med luftmadrasser är att de är dyrare än liggunderlag i cellplast. Det beror på att de är mer komplicerade att bygga och att de håller dig mycket varmare. För de flesta seriösa backpackers och campare är dock en luftmadrass det bästa alternativet.

Självuppblåsbara Liggunderlag

Självuppblåsbara liggunderlag är en slags hybrid av luft- och skummadrasser. De har en ventil som en luftmadrass, men är fulla av specialskum. När du rullar ut en självuppblåsbar luftmadrass och öppnar ventilen kan skummet expandera och fyllas med luft utan att du behöver blåsa i den. Du kan sedan stänga ventilen och sova på den.

Självuppblåsbara luftmadrasser är en kompromiss som fungerar mycket bra för många människor. De är mycket tåligare än luftmadrasser, men inte riktigt lika tåliga som en madrass i cellplast. De tar dock mindre plats än en skummadrass, men inte lika liten plats som en luftmadrass. Och de brukar kosta någonstans i mitten mellan en billig skummadrass och en dyr luftmadrass. Så om du letar efter ett liggunderlag som är riktigt mångsidig utan att behöva lägga ner för mycket pengar kan en självuppblåsbar luftmadrass vara rätt väg att gå.

Vad är R-värde? Hur Mäter R-värdet Värmen Hos Ett Liggunderlag?

Det finns en mycket viktig term att tänka på när du köper ett liggunderlag: “R-värde”. R-värdet är ett mått på hur väl ett liggunderlag isolerar dig från den kalla marken. Ju högre siffra, desto bättre isolering har liggunderlaget. För personer som bara campar under de varma sommarmånaderna är ett R-värde på 1 eller 2 tillräckligt. För den som campar under vår och höst vill du ha minst ett R-värde på 3 eller 4. Och för alla som campar på vintern är ett R-värde på 4 och uppåt det bästa valet. I allmänhet blir liggunderlag tyngre och dyrare när R-värdet ökar.

Det är möjligt att öka ditt R-värde genom att stapla liggunderlag. Till exempel motsvarar en R3-dyna ovanpå en R1-dyna en R4-dyna. Nackdelen är att det i allmänhet är tyngre att bära en R1- och en R3-dyna än att bara bära en fin R4-dyna. Så för de flesta människor är det värt att skaffa ett liggunderlag med ett R-värde som är bara lite högre än vad de planerar att använda den till, ifall det skulle sluta med att de sover under en otippat kall natt.

Hur Man Väljer Ett Liggunderlag

Det finns en hel del information där uppe, och saker som stilen på liggunderlaget och R värde är viktiga, men hur tillämpas de faktiskt på det sätt du ska campa? Vi har brutit ner ett par vanliga scenarier och behov nedan för att hjälpa dig att välja campingmadrass.

Jag vill ha det Mest Prisvärda eller Billigaste Liggunderlaget

Vi har alla varit med om det, det är svårt att göra ett stort köp för något som du inte är säker på att du kommer att använda så mycket. Lyckligtvis är en skumgummisovmadrass en bra investering. De är mycket prisvärda, och även om du blir riktigt intresserad av camping och vandring är det ändå bra att ha en. De är så tåliga att de håller för evigt, och det är verkligen trevligt att alltid ha en backup-madrass om din andra dyna skulle läcka eller om du behöver stapla dynor för kallt väder. Om du inte har en massa pengar att spendera, skaffa ett liggunderlag i cellplast

Jag vill ha det Bästa Liggunderlaget för Bilcamping

För personer som planerar att aldrig bära sina liggunderlag i en ryggsäck spelar vikten egentligen ingen roll. Så leta efter ett självuppblåsbart liggunderlag med ett högt R-värde. De är inte lätta, de tar mycket packning, men det spelar ingen roll, de är mycket bekväma, lätta att sätta upp och varma. Självuppblåbara madrasser är perfekta för bilcampare. Folk som mestadels kommer att bilcampa kan leta efter överdimensionerade liggunderlag, som långa eller höga liggunderlag, och sådana som är dubbelt så breda.

Jag vill ha det Bästa Liggunderlaget för Vandring, men Vikten är Inte Mitt Främsta Bekymmer.

För dem som vill vandra men inte har problem med extra vikt finns det några alternativ. Antingen en skummadrass eller en luftmadrass är ett bra val här. Om du inte planerar att göra många långa resor uppväger inte vikt- och utrymmesbesparingarna med ett uppblåsbart underlag kostnaden och den försämrade hållbarheten. Så det är värt att hantera en något större och tyngre skum- eller uppblåsbar madrass.

Jag vill ha Bästa Liggunderlaget för Lättviktsryggsäckar på Långa Sträckor

Om du vill gå långa sträckor är ett uppblåsbart liggunderlag ditt bästa val. Varje uns du kan spara av din packningsvikt kommer att betala sig mil för mil. Välj en lätt uppblåsbar madrass för en god natts sömn.

Jag är Hård Mot Min Utrustning, Jag vill ha ett Hållbart Liggunderlag

Vi har alla den där vännen som sliter ut sina saker snabbare än resten av oss. Hans luftmadrass är full av hål eller hennes dojor är alltid paj. Om det låter som du, ska du skaffa ett underlag i cellplast. Det är nästan omöjligt att bryta sönder dem, och även om luftmadrasser är ganska hållbara har de sina begränsningar. Det är bättre att ha en stor skummadrass i packningen än att förstöra din fina luftmadrass första natten på en veckolång resa.

Det bästa är att tänka efter själv och välja det liggunderlag som passar din personlighet. Ett lätt liggunderlag kommer inte ha lika hög komfort eller hålla värmen lika bra som ett tyngre med slutna celler. Det finns helt enkelt många olika liggunderlag att välja mellan i olika storlekar, vissa har inbyggd pump. Ett riktig bra liggunderlag kommer få dig att sova gott!

Back to top button