Camping & Vandring

Liggunderlag Test [2024]

NÀr man Àr ute i vildmarken Àr det en bra idé att ta med sig ett uppblÄsbart eller hopfÀllbart liggunderlag att breda ut sig pÄ. Det Àr inte bara mindre troligt att du rullar av en sten eller en stock, utan det Àr ocksÄ bekvÀmare att slippa den kalla, hÄrda marken eller det fuktiga grÀset. Vi har testat ett urval av de bÀsta liggunderlagen pÄ marknaden och hÀr kommer resultatet!

Ett liggunderlag bör inte förvÀxlas med en luftmadrass. LÀs dÄ hellre vÄr artikel om BÀsta Luftmadrass, genom att klicka pÄ lÀnken!

4.7/5

Allround Liggunderlag Àr en revolutionerande produkt för alla som Àlskar friluftsliv, och erbjuder en kombination av hÄllbarhet, komfort och anvÀndarvÀnlighet som Àr svÄr att matcha. Med dess konstruktion i slitstarkt Ripstop Nylon, Àr detta liggunderlag designat för att stÄ emot de tuffaste utomhusförhÄllandena, samtidigt som det bibehÄller en lÀtt och packvÀnlig profil. Det Àr en imponerande balans som tillverkarna har uppnÄtt, och det Àr tydligt att inga kompromisser har gjorts nÀr det gÀller kvalitet och funktionalitet. En av de mest anmÀrkningsvÀrda funktionerna Àr den inbyggda automatiska fotpumpen, som möjliggör en uppblÄsning av madrassen pÄ bara 20-30 sekunder. Detta Àr inte bara bekvÀmt utan ocksÄ tidsbesparande, vilket gör att du snabbt och enkelt kan förbereda din sovplats utan onödig anstrÀngning. Den stora ventilen kompletterar denna funktion vÀl genom att göra det lika enkelt att tömma madrassen pÄ morgonen.

Fördelar

 • Hög hĂ„llbarhet: Tillverkad av slitstarkt Ripstop Nylon, klarar detta liggunderlag de mest krĂ€vande Ă€ventyr.
 • Snabb och enkel uppblĂ„sning: Den inbyggda automatiska fotpumpen blĂ„ser upp madrassen pĂ„ endast 20-30 sekunder.
 • Komfort och mĂ„ngsidighet: Liggunderlaget Ă€r designat för att vara bekvĂ€mt i alla vĂ€derförhĂ„llanden och kan enkelt sĂ€ttas samman till en dubbelsĂ€ng med tryck-knappar om du har tvĂ„ madrasser.
 • AnvĂ€ndarvĂ€nlighet: LĂ€ckagefria ventiler och en stor ventil för snabb tömning gör anvĂ€ndningen smidig och enkel.
 • Extra tillbehör: Kommer med en förvaringsvĂ€ska och ett reparationskit med 6 lagningslappar, vilket ytterligare ökar vĂ€rdet av detta liggunderlag.

UtlÄtande

MÄngsidigheten och kvaliteten kombinerat det billiga priset gör detta till Ärets bÀsta liggunderlag enligt oss.

Vikt
MĂ„tt
600 G
193 x 63,4 cm
4.5/5

Therm-a-Rest NeoAir XTherm R stÄr ut som ett uppblÄsbart liggunderlag som kombinerar en imponerande lÀtt och kompakt design med exceptionell vÀrme, vilket gör det till ett perfekt val för lÀngre expeditioner i krÀvande klimat. Dess innovativa Triangular Core Matrix-konstruktion erbjuder en fin balans mellan vÀrme och stabilitet, vilket garanterar en god natts sömn oavsett terrÀng. Med en höjd pÄ 6,4 cm, ger XTherm en behaglig sovyta som isolerar effektivt frÄn kallt underlag. Ett R-vÀrde pÄ 6,9 visar att detta liggunderlag Àr designat för att hantera Àven de mest extrema vÀderförhÄllandena, vilket gör det till ett utmÀrkt val för Àventyrare som inte lÄter kyla begrÀnsa deras utforskningar. För enkel uppblÄsning medföljer en hyfsat praktisk pumppÄse. En packpÄse och reparationskit ingÄr ocksÄ, vilket ytterligare understryker Therm-a-Rests Ätagande till hÄllbarhet och lÄngvarig anvÀndning.

Fördelar

 • LĂ€tt och kompakt: Idealisk för de som vĂ€rdesĂ€tter lĂ„g vikt och minimal packvolym pĂ„ sina expeditioner.
 • Exceptionell vĂ€rme: Ett högt R-vĂ€rde (6,9) erbjuder bra isolering i kalla klimat.
 • Stabil och bekvĂ€m: Triangular Core Matrix-konstruktionen sĂ€kerstĂ€ller en stabil sovyta som Ă€r bekvĂ€m hela natten.
 • Temperaturreglerande teknologi: Modulerar kroppstemperaturen för optimal sovkomfort.
 • Extra tillbehör: Inkluderar en pumppĂ„se, packpĂ„se och reparationskit för bekvĂ€mlighet och hĂ„llbarhet.

UtlÄtande

Therm-a-Rest NeoAir XTherm Àr ett utmÀrkt val för Äret-runt-campare som söker ett liggunderlag som inte kompromissar med vÀrme, komfort eller hÄllbarhet. Med dess avancerade teknik och genomtÀnkta design, erbjuder XTherm en sovupplevelse som hÄller dig varm, mysig och bekvÀm under Àven de kallaste nÀtterna.

Vikt
MĂ„tt
R vÀrde
430 G
183 x 51 x 6,4 cm
6,9
4.3/5

Sea to Summit Ultralight Mat Àr den ultimata lösningen för Àventyrare som prioriterar lÀtt packning och flexibilitet. Med en vikt pÄ endast 355 gram och en packstorlek som Àr jÀmförbar med en vattenflaska, erbjuder detta liggunderlag en oövertrÀffad lÀtthet och packbarhet. Liggunderlaget Àr designat för att vara extremt anvÀndarvÀnligt, oavsett om du planerar en krÀvande vandring eller bara vill ta en vÀlförtjÀnt paus frÄn dina mindre Àventyr. Du kan enkelt fÀsta den runt ett ryggsÀcksband, sÀkra den i dess elastiska packsÀck som ocksÄ fungerar som en bÀrvÀska, eller stoppa in den mellan dina klÀder för att spara plats. Trots sin tunnhet och lÀtthet, Àr Ultralight Mat förvÄnansvÀrt robust och erbjuder effektivt skydd mot markfukt, vilket gör det lÀmpligt för anvÀndning under vÄren och sommaren, men Àven under vintermÄnaderna, om det inte Àr rejÀlt kallt, enligt vÄra erfarenheter. Dess integrerade pump sÀkerstÀller att uppblÄsningen Àr enkel och bekvÀm, medan det medföljande reparationskitet, inklusive sjÀlvhÀftande lappar och en extra enkelriktad ventilklaff i silikon, garanterar att du kan hantera eventuella punkteringar snabbt och effektivt.

Fördelar

 • UltralĂ€tt och kompakt: Perfekt för de som vill minimera sin packningsvikt och storlek.
 • Flexibel anvĂ€ndning: Enkel att fĂ€sta pĂ„ ryggsĂ€cken, bĂ€ra med sig eller packa bland klĂ€derna.
 • Skydd mot markfukt: Ger ett pĂ„litligt skydd Ă€ven under fuktiga förhĂ„llanden.
 • AnvĂ€ndarvĂ€nlig: Integrerad pump och enkelriktad ventilklaff för enkel uppblĂ„sning.
 • TĂ„lighet: Även om liggunderlaget Ă€r tunnt och lĂ€tt, klarar det av mer Ă€n vad man först kan tro.

UtlÄtande

Sea to Summit Ultralight Mat Àr en exceptionell produkt för den moderna Àventyraren. Dess kombination av lÀtthet, kompaktitet och robusthet gör den till en pÄlitlig följeslagare pÄ alla dina utflykter.

Vikt
MĂ„tt
R vÀrde
355 G
184 x 55 x 5 cm
0,7
4.6/5

Exped DownMat HL Winter Àr en riktig höjdare inom vintercampingutrustning, som kombinerar överlÀgsen vÀrme och komfort i ett lÀtt och snabbt packbart format. Detta liggunderlag Àr designat för att hÄlla dig vÀl isolerad frÄn marken, vilket gör det till ett utmÀrkt val för alla typer av Àventyr, frÄn camping med vÀnner till mer krÀvande fjÀllvandringar. Den unika designen med lÄnga vertikala bafflar erbjuder enastÄende stabilitet frÄn kant till kant, vilket vi inte har sett hos andra likvÀrdiga vinter-liggunderlag pÄ marknaden. Dessa specifikt utformade kantbafflar förhindrar att du rullar av underlaget, vilket bidrar till en ostörd sömn. Tillverkad med ett yttertyg av 100 % nylon som behandlats med Dupont Teflon fluorkarbonskydd, stÄr Exped DownMat HL Winter emot fuktiga förhÄllanden utan problem. En frÄga som ofta uppstÄr nÀr det gÀller riktigt lÀtta liggunderlag Àr deras ljudnivÄ under anvÀndning. Exped DownMat HL Winter utmÀrker sig hÀr med en knÀpptyst sovyta tack vare det mjuka ytmaterial som effektivt dÀmpar ljudet, vilket sÀkerstÀller en bekvÀm och tyst natts sömn.

Fördelar

 • Exceptionell vĂ€rme: Med ett högre R-vĂ€rde (7) Ă€n konkurrenterna erbjuder detta liggunderlag överlĂ€gsen isolering för vintern i upp till -32 grader.
 • Stabil design: LĂ„nga vertikala bafflar och större kantbafflar ger utmĂ€rkt stabilitet och hĂ„ller dig pĂ„ underlaget.
 • Fuktresistent: Yttertyg behandlat med Teflon fluorkarbonskydd stĂ„r emot fukt och hĂ„ller dig torr.
 • Tyst sovyta: Mjukt ytmaterial minimerar ljudet för en knĂ€pptyst och bekvĂ€m sömn.
 • LĂ€tt och packvĂ€nlig: Idealisk för snabb packning och transport under alla dina Ă€ventyr.

UtlÄtande

Exped DownMat HL Winter Àr det ultimata valet för Àventyrare som söker ett vinterliggunderlag som inte kompromissar med vÀrme, komfort eller anvÀndbarhet. Med dess innovativa design och materialval vinner detta liggunderlag titeln som bÀst i test för vinterunderlag, och lovar en mysig, behaglig nattsömn oavsett hur kallt det Àr ute.

Vikt
MĂ„tt
R vÀrde
665 G
197 x 65 x 9 cm
7
4.5/5

Exped SynMat 7 LW Ă€r ett avancerat och mĂ„ngsidigt uppblĂ„sbart liggunderlag som erbjuder riktigt bra komfort och isolering för utomhusĂ€ventyrare. Med förmĂ„gan att anvĂ€ndas i tre olika lĂ€gen – horisontellt, diagonalt och som en stol – erbjuder detta liggunderlag en anpassningsbarhet som Ă€r perfekt för en rad olika situationer, frĂ„n avkopplande vid lĂ€gerelden till en god natts sömn under stjĂ€rnorna. Den medföljande manuella pumpen gör att underlaget snabbt och enkelt blĂ„ser upp sig. Tack vare sin hysat lĂ€tta design och den avancerade isoleringen med mindre volym Ă€n tidigare modeller, bibehĂ„ller Exped SynMat 7 LW sin hĂ„llbarhet Ă€ven under de tuffaste förhĂ„llandena. Den dubbel-laminerade fyllningen förhindrar att underlaget flyttar sig under natten, medan isoleringen av Texped microfiber fleece minimerar packvolymen utan att kompromissa med vĂ€rmen. Denna kombination av funktioner gör att du kan sova bekvĂ€mt pĂ„ ojĂ€mna ytor utan bekymmer.

Fördelar

 • MĂ„ngsidighet: Kan anvĂ€ndas i tre olika lĂ€gen för maximal anpassningsbarhet under olika förhĂ„llanden.
 • Enkel uppblĂ„sning: Den medföljande manuella pumpen gör det lĂ€tt att snabbt blĂ„sa upp underlaget.
 • Hög komfort: Bred och lĂ„ng LW-modell erbjuder extra lyx och bekvĂ€mlighet.
 • Justerbar luftmĂ€ngd: Möjliggör enkel justering av luftmĂ€ngden för optimal sovkomfort.
 • UtmĂ€rkt isolering: HĂ„ller dig varm ner till -17 grader tack vare ett R-vĂ€rde pĂ„ 4,9, vilket gör den lĂ€mplig för höst och vinteranvĂ€ndning under kalla förhĂ„llanden.

UtlÄtande

Med Exped SynMat 7 LW fÄr du ett liggunderlag som kombinerar komfort, anpassningsbarhet och isolering i en lÀtt och packvÀnlig design. Oavsett om du Àventyrar under kalla nÀtter eller bara behöver en bekvÀm plats att sitta, erbjuder detta liggunderlag en pÄlitlig lösning som möter de högsta kraven för friluftsentusiaster.

Vikt
MĂ„tt
R vÀrde
1100 G
197 x 65 x 7 cm
4,9

Olika Typer av Liggunderlag för Camping

Det finns tre huvudtyper av konstruktion för liggunderlag: skum, luft och sjÀlvuppblÄsande. De har var och en sina sÀrskilda styrkor och svagheter, sÄ vilken stil du vÀljer pÄverkas av vad du planerar att anvÀnda den till. Vi kommer att dela upp varje stil nedan.

Liggunderlag Av Cellplast

Liggunderlag av cellplast Àr de mest prisvÀrda och hÄllbara alternativen som finns. De Àr billiga och hÄller för evigt. Dessa kuddar Àr bara ark av cellplast som du antingen vecklar ut eller rullar ut för att anvÀnda.

Den största nackdelen med dessa kuddar Àr deras storlek. De Àr svÄra att packa ner och bÀrs bÀst utanför din ryggsÀck. Dessutom ger de inte lika mycket isolering som luft- eller sjÀlvuppblÄsande modeller.

Liggunderlag av cellplast Àr bÀst för personer som vill spara pengar, som inte vill oroa sig för att deras dyra madrass ska spricka och som frÀmst sover pÄ madrassen under de varmare mÄnaderna. Om det Àr du, ta en skumgummimatta!

Liggunderlag av cellplast Àr ocksÄ ett bra komplement till uppblÄsbara liggunderlag eller ett sjÀlvuppblÄsbart liggunderlag i vissa situationer. I kallt vÀder eller pÄ mycket ojÀmnt underlag ger ett liggunderlag i skum ytterligare isolering och skyddar Àven din uppblÄsbara kudde frÄn punktering.

Luftmadrasser Som Liggunderlag

Luftmadrasser tar liten plats och packar minst av alla liggunderlag och Àr de mest populÀra liggunderlagen för vandrare. Dessa uppblÄsbara liggunderlag fungerar som en mini luftmadrass och har lÄg vikt. Du kan blÄsa upp dem antingen med munnen eller med en liten pump och deras isolerade kammare hÄller dig bekvÀm och varm. Luftmadrasser Àr det bÀsta valet för alla som vill ha mest komfort och vÀrme utan att ta mycket plats i packningen.

Nackdelen Àr att luftmadrasser Àr mindre hÄllbara, de Àr kÀnsliga för punktering, antingen frÄn vassa redskap i tÀltet eller vassa stenar under dem. SÄ du mÄste vara lite mer försiktig. Men om du punkterar en luftkudde Àr det inte vÀrldens undergÄng. Hos vissa tillverkare som Therm-a-Rest medföljer lagningkit, sÄ det Àr lÀtt att laga smÄ hÄl och fortsÀtta anvÀnda dynan.

Den andra nackdelen med luftmadrasser Àr att de Àr dyrare Àn liggunderlag i cellplast. Det beror pÄ att de Àr mer komplicerade att bygga och att de hÄller dig mycket varmare. För de flesta seriösa backpackers och campare Àr dock en luftmadrass det bÀsta alternativet.

SjÀlvuppblÄsbara Liggunderlag

SjÀlvuppblÄsbara liggunderlag Àr en slags hybrid av luft- och skummadrasser. De har en ventil som en luftmadrass, men Àr fulla av specialskum. NÀr du rullar ut en sjÀlvuppblÄsbar luftmadrass och öppnar ventilen kan skummet expandera och fyllas med luft utan att du behöver blÄsa i den. Du kan sedan stÀnga ventilen och sova pÄ den.

SjÀlvuppblÄsbara luftmadrasser Àr en kompromiss som fungerar mycket bra för mÄnga mÀnniskor. De Àr mycket tÄligare Àn luftmadrasser, men inte riktigt lika tÄliga som en madrass i cellplast. De tar dock mindre plats Àn en skummadrass, men inte lika liten plats som en luftmadrass. Och de brukar kosta nÄgonstans i mitten mellan en billig skummadrass och en dyr luftmadrass. SÄ om du letar efter ett liggunderlag som Àr riktigt mÄngsidig utan att behöva lÀgga ner för mycket pengar kan en sjÀlvuppblÄsbar luftmadrass vara rÀtt vÀg att gÄ.

Vad Àr R-vÀrde? Hur MÀter R-vÀrdet VÀrmen Hos Ett Liggunderlag?

Det finns en mycket viktig term att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du köper ett liggunderlag: “R-vĂ€rde”. R-vĂ€rdet Ă€r ett mĂ„tt pĂ„ hur vĂ€l ett liggunderlag isolerar dig frĂ„n den kalla marken. Ju högre siffra, desto bĂ€ttre isolering har liggunderlaget. För personer som bara campar under de varma sommarmĂ„naderna Ă€r ett R-vĂ€rde pĂ„ 1 eller 2 tillrĂ€ckligt. För den som campar under vĂ„r och höst vill du ha minst ett R-vĂ€rde pĂ„ 3 eller 4. Och för alla som campar pĂ„ vintern Ă€r ett R-vĂ€rde pĂ„ 4 och uppĂ„t det bĂ€sta valet. I allmĂ€nhet blir liggunderlag tyngre och dyrare nĂ€r R-vĂ€rdet ökar.

Det Àr möjligt att öka ditt R-vÀrde genom att stapla liggunderlag. Till exempel motsvarar en R3-dyna ovanpÄ en R1-dyna en R4-dyna. Nackdelen Àr att det i allmÀnhet Àr tyngre att bÀra en R1- och en R3-dyna Àn att bara bÀra en fin R4-dyna. SÄ för de flesta mÀnniskor Àr det vÀrt att skaffa ett liggunderlag med ett R-vÀrde som Àr bara lite högre Àn vad de planerar att anvÀnda den till, ifall det skulle sluta med att de sover under en otippat kall natt.

bra liggunderlag

Hur Man VĂ€ljer Ett Liggunderlag

Det finns en hel del information dÀr uppe, och saker som stilen pÄ liggunderlaget och R vÀrde Àr viktiga, men hur tillÀmpas de faktiskt pÄ det sÀtt du ska campa? Vi har brutit ner ett par vanliga scenarier och behov nedan för att hjÀlpa dig att vÀlja campingmadrass.

Jag vill ha det Mest PrisvÀrda eller Billigaste Liggunderlaget

Vi har alla varit med om det, det Àr svÄrt att göra ett stort köp för nÄgot som du inte Àr sÀker pÄ att du kommer att anvÀnda sÄ mycket. Lyckligtvis Àr en skumgummisovmadrass en bra investering. De Àr mycket prisvÀrda, och Àven om du blir riktigt intresserad av camping och vandring Àr det ÀndÄ bra att ha en. De Àr sÄ tÄliga att de hÄller för evigt, och det Àr verkligen trevligt att alltid ha en backup-madrass om din andra dyna skulle lÀcka eller om du behöver stapla dynor för kallt vÀder. Om du inte har en massa pengar att spendera, skaffa ett liggunderlag i cellplast

Jag vill ha det BÀsta Liggunderlaget för Bilcamping

För personer som planerar att aldrig bÀra sina liggunderlag i en ryggsÀck spelar vikten egentligen ingen roll. SÄ leta efter ett sjÀlvuppblÄsbart liggunderlag med ett högt R-vÀrde. De Àr inte lÀtta, de tar mycket packning, men det spelar ingen roll, de Àr mycket bekvÀma, lÀtta att sÀtta upp och varma. SjÀlvuppblÄbara madrasser Àr perfekta för bilcampare. Folk som mestadels kommer att bilcampa kan leta efter överdimensionerade liggunderlag, som lÄnga eller höga liggunderlag, och sÄdana som Àr dubbelt sÄ breda.

Jag vill ha det BÀsta Liggunderlaget för Vandring, men Vikten Àr Inte Mitt FrÀmsta Bekymmer.

För dem som vill vandra men inte har problem med extra vikt finns det nÄgra alternativ. Antingen en skummadrass eller en luftmadrass Àr ett bra val hÀr. Om du inte planerar att göra mÄnga lÄnga resor uppvÀger inte vikt- och utrymmesbesparingarna med ett uppblÄsbart underlag kostnaden och den försÀmrade hÄllbarheten. SÄ det Àr vÀrt att hantera en nÄgot större och tyngre skum- eller uppblÄsbar madrass.

Jag vill ha BÀsta Liggunderlaget för LÀttviktsryggsÀckar pÄ LÄnga StrÀckor

Om du vill gÄ lÄnga strÀckor Àr ett uppblÄsbart liggunderlag ditt bÀsta val. Varje uns du kan spara av din packningsvikt kommer att betala sig mil för mil. VÀlj en lÀtt uppblÄsbar madrass för en god natts sömn.

Jag Àr HÄrd Mot Min Utrustning, Jag vill ha ett HÄllbart Liggunderlag

Vi har alla den dÀr vÀnnen som sliter ut sina saker snabbare Àn resten av oss. Hans luftmadrass Àr full av hÄl eller hennes dojor Àr alltid paj. Om det lÄter som du, ska du skaffa ett underlag i cellplast. Det Àr nÀstan omöjligt att bryta sönder dem, och Àven om luftmadrasser Àr ganska hÄllbara har de sina begrÀnsningar. Det Àr bÀttre att ha en stor skummadrass i packningen Àn att förstöra din fina luftmadrass första natten pÄ en veckolÄng resa.

Det bÀsta Àr att tÀnka efter sjÀlv och vÀlja det liggunderlag som passar din personlighet. Ett lÀtt liggunderlag kommer inte ha lika hög komfort eller hÄlla vÀrmen lika bra som ett tyngre med slutna celler. Det finns helt enkelt mÄnga olika liggunderlag att vÀlja mellan i olika storlekar, vissa har inbyggd pump. Ett riktig bra liggunderlag kommer fÄ dig att sova gott!

Back to top button