Camping & Vandring

Kikare Bäst i Test 2022

En bra kikare är det perfekta föremålet att ha med sig i packningen när du är ute på vandring. Den kan hjälpa dig att spana in förhållandena på vandringsleden, ge dig en närbild av det vilda djurlivet och vildmarken runt omkring dig och dra kosmos närmare på natten.

Det kan vara svårt att köpa en kikare, så för att göra det lättare föreslår vi att du fokuserar på att skaffa en kikare som har minst 8X förstoring. Du vill ha något som är hållbart, väderbeständigt och har en linsbeläggning som skyddar dem från oavsiktliga skrapmärken. Här är ett gäng prisvärda kikare som vi gillar skarpt! 

<<Spana också in våran artikel om tubkikare test>>

 

BÄST I TEST

Budget
3.4/5

Bästa Kikare Testvinnare

Vortex Diamondback HD 8×32 kikare är en högpresterande produkt från ett av de mest betrodda namnen inom optik och har det största synfältet i sin prisklass. Vortex Diamondback passar utmärkt att ha med på dina vandringar och äventyr. Den exceptionella överföringen av ljus innebär att det inte finns något behov av att justera kontrast- eller färginställningar när du använder denna hållbara kikaren. Det finns en reptålig beläggning som hjälper till att hålla dem som nya även efter år av användning och deras robusta gummihölje skyddar mot fall och stötar samtidigt som kikaren är enkel att hantera. Handkikare Vortex Diamondback kommer hålla i många år och är både vattentät och imtät och en mycket kompakt kikare.

Bästa kikaren för sin prisklass och hög kvalitet gör denna kikaren till bäst i test.

Vikt: 493 G. Förstoring: 8 x. Objektivdiameter: 32 mm.

Bästa Kikare För Jakt

Bushnell H2O 10×42 Roof är en kikare som passar för jakt eller naturskådning är gjorda med jägaren i åtanke. BAK-4-prisma, takprisma och linsskydd ger inte bara ljusstyrka utan också absolut skarpa bilder. För en 10×42 kikare är synfältet i denna Bushnell-kikare fantastiskt. I jämförelse är Bushnell H2Os synfält till och med bättre än Nikon Monarch ATB!

HD 10×42-glaset i Bushnell H2O ger en bra kontrast som är tillräcklig för att du ska kunna njuta av fågelskådning eller till och med jakt.

Denna riktigt bra kikare klarar alla väderförhållanden som kommer i dess väg, vare sig det är ett djurs andedräkt immar ner linsen under vintermånaderna eller regn som skymmer din syn under jaktsäsongen.

Bästa kikaren för jakt enligt Friluftskoll!

Vikt: 709 G. Förstoring: 10x. Objektivdiameter: 42 mm.

Bästa Premium Kikare

Vortex Viper HD är ett kraftfullt och vackert verktyg för alla utomhusaktiviteter och innehåller all den teknik som Vortex är känt för. Med fullt multikoaterade linser, BaK-4 takprismor med HDC-beläggning (High Dispersing Prism Coating) och intern fokuseringskonstruktion för att ge skarpa bilder på nära och långt håll. Det avancerade linsystemet ger ljusa, tydliga bilder – även i svaga ljusförhållanden tack vare faskorrigerande prismor på de yttre linserna. Riktigt bra vattentät / dimtät konstruktion håller din kikare redo när du inte är det.

Vortex Viper HD 8×42 High Definition-glaset briljerar verkligen när det gäller tydlighet. Det här paret ger en fantastisk klar bild. Vortex Viper är nästan lika bra som Swarovski EL 8×42!

Denna kikare har en bra balans mellan pris och prestanda.

Vikt: 690 G. Förstoring: 8 x. Objektivdiameter: 42 mm.

Bästa Budget Kikare Bra kikare för glasögonbärare

Urberg 10×50 SPB med Porro-prismaglas är ett perfekt instrument för natur- och djurälskare. Den takförsedda linsens konstruktion ger goda förutsättningar för låga positioner, vilket gör att sikten blir ljusare än vad som ofta ses i andra traditionella kikare. Tack vare justeringsmöjligheten för okularerna uppåt och nedåt är det möjligt att få perfekt ögonavstånd även om du bär glasögon. Slitstark gummiparkering förhindrar att den glider vid hård användning när du använder tjocka handskar eller på vintern. Urberg 10×50 SPB är både vattentät och stötsäker.

Detta är en bra kikare till en billig peng och bästa budgetkikaren!

Vikt: 900 G. Förstoring: 10 x. Objektivdiameter: 50 mm.

Köpguide [Bästa Kikaren]

En vandringsfärd innebär alltid att packa med massa olika prylar. Vi har vanligtvis med oss en kamera, GPS och våra telefoner. Men vad händer om våra prylar tar slut på batteri mitt under resan?

Det är här upptäckarens nödvändigheter kommer in i bilden. I resandets tidiga dagar behövde du bara en karta, en kompass och din pålitliga kikare. Numera känner vi sällan ett behov av något av detta eftersom navigering oftast sker med hjälp av GPS.

Vad Är Syftet med att ha en Kikare?

Förutom navigationsändamål skänker kikare också klarhet. De förbättrar våra utomhusupplevelser på ett sätt som ingen annan pryl kan erbjuda.

Men oavsett syfte kan det bli ganska förvirrande när du försöker bestämma dig för vilken kikare som passar dig bäst. För att göra det lättare ska vi först utforska de olika typerna av kikare.

Olika Typer av Kikare

Kikare med Takprisma

Detta är den senaste typen av modern kikare med faskorrigerade prismor. Den är byggd för att vara strömlinjeformad, lätt och mer kompakt jämfört med den äldre Porroprismakikaren.

Takprismakikare avger ljusare bilder och har större förstoringsförmåga. Denna typ av kikare tenderar dock att vara dyrare på grund av sin maskinutrustning.

Porroprismakikare

Denna teknik utvecklades först på 1800-talet av Ignazio Porro. Denna konstruktion är grunden för alla kikare idag.

Porro-designen är mycket okomplicerad och har bättre tredimensionell avbildning. Det blir även ett bredare synfält. Den enda nackdelen med denna gamla teknik är att Porros är byggda skrymmande och har lägre förstoringsegenskaper.

Faktorer att Tänka på när man Köper en Kikare

Nu när vi har gått igenom de viktigaste typerna av kikare låt oss nu titta på några faktorer som vi skulle vilja överväga innan du köper en kikare. Låt oss inte uppehålla oss alltför mycket vid tekniska detaljer som de flesta inte förstår.

Förstoringsstyrka

Huvudsyftet med en kikare är att förstora vyn framför oss. Den ger klarhet åt avlägsna objekt genom att få dem att se större ut.

Lyckligtvis gör många tillverkare det lätt för oss att bestämma när det gäller denna aspekt. Så när du ser en kikare märkt som 10×42 är den första siffran följt av ett “x” kikarens förstoringseffekt.

Så i lekmannatermer gör det alltså objektet 10x större än vad vi ser med våra blotta ögon. Följaktligen förstorar en kikare med en styrka på 8×42 objektet 8x större och så vidare.

Det är här som det blir knepigt. Hur mycket förstoring behöver du egentligen? Du måste veta att större inte alltid är bättre. Låt oss nu titta på nästa faktor.

Objektivets Storlek

Siffran som kommer direkt efter att förstoringsstyrkan är märkt på kikaren är linsstorleken. Kikarens linsdiameter mäts normalt i millimeter.

Så med hjälp av exemplet ovan har en kikare som är klassad till 10×42 en förstoringseffekt på 10x med en linsdiameter på 42mm.

Spelar Storleken På Linsen Någon Roll?

Först och främst avgör objektivstorleken hur fysiskt stor en kikare kan bli. Ju större objektivet är, desto större är diametern på kikarens konstruktion.

För det andra för större linser in mer ljus i kikaren. På så sätt projicerar den en tydligare och ljusare bild till betraktaren.

Externa Egenskaper

Vi måste även ta hänsyn till kikarens användbarhet och hållbarhet. Du kan se att produkten är av hög kvalitet genom att titta på hur tillverkarnas detaljeruppgifter. När de använder överlägsna material vid tillverkningen av exteriörerna är det mest troligt att optiken är bra.

Vattentät Funktion

De flesta användare kanske inte tror att de behöver det, men att ha en vattentät kikare är ett måste. Detta skyddar inte bara din pryl från våta förhållanden, utan den kommer också att vara dammtät också.

Lite kondens kan ställa till det för optiken, vilket i sin tur påverkar kikarens resultat. Samma sak gäller för damm. Att ha ett dammkorn i din optik kan bli lite irriterande.

Chassi och Ögonskydd

De flesta kikarhus är tillverkade av aluminium eller polykarbonatplast. Det finns också topp-produkter som har ett hölje av magnesium.

Normalt sett är de billigare kikarna tillverkade av plast eftersom de kostar mindre. Billigare betyder inte alltid att den har sämre egenskaper.

Höljen av polykarbonat har också sina fördelar. Till skillnad från metaller expanderar eller krymper plasthöljen inte på grund av temperatur, vilket legeringar gör. Detta gör dem alltså bättre lämpade för användning under extrema förhållanden.

Å andra sidan är ögonskydd utformade för att hålla avståndet mellan våra ögon och linsen konstant. Detta gör att vi alltid ser hela bilden varje gång vi tittar i kikaren.

Billigare kikare har normalt ögonskydd som är gjorda av gummi som kan fällas upp och ner. Nackdelen är att dessa gummikoppar så småningom kommer att sluta fungera när kvaliteten försämras med tiden. Det är bättre att skaffa kikare med ögonskydd som vrider sig upp och ner.

Det kan också vara bra att se ifall kikaren går att använda bra även om du bär glasögon

Slutsats:

Det är en fråga om personliga preferenser att välja rätt kikare för dig. När du föredrar bekvämlighet kan du leta upp de bästa kompakta kikarna på marknaden och använda den här artikeln som din alldeles egna köpguide för kikare.

Kom ihåg att vara dyrt ger inte alltid den bästa kvaliteten. Så håll alltid ett öppet sinne och granska dina val grundligt för att hitta en bra kikare.

Summering Handkikare Test

Vi hoppas att du har fått tillräckligt med information för att göra ett bra köp oavsett om du ska ha en kikare för vandring fågelskådning eller navigation. Lycka till!

Back to top button