Camping & Vandring

Kikare BĂ€st i Test [2024]

En bra kikare Àr det perfekta föremÄlet att ha med sig i packningen nÀr du Àr ute pÄ vandring. Den kan hjÀlpa dig att spana in förhÄllandena pÄ vandringsleden, ge dig en nÀrbild av det vilda djurlivet och vildmarken runt omkring dig och dra kosmos nÀrmare pÄ natten.

Spana ocksÄ in vÄran artikel om tubkikare test

BĂ€st i Test

 BÀst allround!

4.9/5
Mest PrisvÀrd
Otroligt prisvÀrd!
4.7/5
BÀst för Jakt
Perfekt för jakt!
4.3/5

Vortex Diamondback HD 8x32

4.9/5

Vortex Diamondback HD 8×32 handkikare Ă€r en högpresterande produkt frĂ„n ett av de mest betrodda namnen inom optik och har det största synfĂ€ltet i sin prisklass. Vortex Diamondback passar utmĂ€rkt att ha med pĂ„ dina vandringar och Ă€ventyr. Den exceptionella överföringen av ljus innebĂ€r att det inte finns nĂ„got behov av att justera kontrast- eller fĂ€rginstĂ€llningar nĂ€r du anvĂ€nder denna hĂ„llbara kikaren. Det finns en reptĂ„lig belĂ€ggning som hjĂ€lper till att hĂ„lla dem som nya Ă€ven efter Ă„r av anvĂ€ndning och deras robusta gummihölje skyddar mot fall och stötar samtidigt som kikaren Ă€r enkel att hantera. Handkikare Vortex Diamondback kommer hĂ„lla i mĂ„nga Ă„r och Ă€r bĂ„de vattentĂ€t och imtĂ€t och en mycket kompakt kikare.

Toppfunktioner

 • Exceptionell överföringen gör att du slipper justera kontrast- eller fĂ€rginstĂ€llningar
 • ReptĂ„lig belĂ€ggning och robust gummihölje skyddar mot fall och stötar
 • VattentĂ€t och imtĂ€t

Vikt

Förstoring

Objektivdiameter

493 g
8 x
32 mm
4.7/5

BossDun HD 10×50 ör speciellt framtagen för att klara riktigt tuffa tag och Ă€r bĂ„de helt imtĂ€t och vattentĂ€t. Trots det förhĂ„llandevis lĂ„ga priset har denna kikare bĂ„de inbyggd kompass och avstĂ„ndsmĂ€tare av riktigt bra kvalitet som avger avstĂ„ndet eller storleken pĂ„ det objekt du betraktar. Detta gör BossDun HD 10×50 till en perfekt och rolig kikare att ha med ut pĂ„ havet eller i naturen.

Toppfunktioner

 • Intern avstĂ„ndsmĂ€tare och riktningskompass med belysningsbrytare
 • Hi-index BAK4-prisma
 • Helt vatten- och dammtĂ€t
 • Den pansargummibeklĂ€dda kroppen ger stor stöttĂ„lighet och ett bekvĂ€mt fast grepp.

Vikt

Förstoring

Objektivdiameter

890 g
10 x
50 mm
4.7/5

Vortex Viper HD Ă€r ett kraftfullt och vackert verktyg för alla utomhusaktiviteter och innehĂ„ller all den teknik som Vortex Ă€r kĂ€nt för. Med fullt multikoaterade linser, BaK-4 takprismor med HDC-belĂ€ggning (High Dispersing Prism Coating) och intern fokuseringskonstruktion för att ge skarpa bilder pĂ„ nĂ€ra och lĂ„ngt hĂ„ll. Det avancerade linsystemet ger ljusa, tydliga bilder – Ă€ven i svaga ljusförhĂ„llanden tack vare faskorrigerande prismor pĂ„ de yttre linserna. Riktigt bra vattentĂ€t / dimtĂ€t konstruktion hĂ„ller din kikare redo nĂ€r du inte Ă€r det.

Vortex Viper HD 8×42 High Definition-glaset briljerar verkligen nĂ€r det gĂ€ller tydlighet. Det hĂ€r paret ger en fantastisk klar bild. Vortex Viper Ă€r nĂ€stan lika bra som Swarovski EL 8×42!

Toppfunktioner

 • BaK-4 takprismor med HDC-belĂ€ggning
 • Intern fokuseringskonstruktion för att ge skarpa bilder pĂ„ nĂ€ra och lĂ„ngt hĂ„ll.
 • Det avancerat linsystem ger ljusa, tydliga bilder – Ă€ven under svaga ljusförhĂ„llanden
 • Bra vattentĂ€t / dimtĂ€t konstruktion

 

Vikt

Förstoring

Objektivdiameter

690 g
8 x
42 mm
4.3/5

Bushnell H2O 10×42 Roof Ă€r en kikare som passar för jakt eller naturskĂ„dning Ă€r gjorda med jĂ€garen i Ă„tanke. BAK-4-prisma, takprisma och linsskydd ger inte bara ljusstyrka utan ocksĂ„ absolut skarpa bilder. För en 10×42 kikare Ă€r synfĂ€ltet i denna Bushnell-kikare fantastiskt. I jĂ€mförelse Ă€r Bushnell H2Os synfĂ€lt till och med bĂ€ttre Ă€n Nikon Monarch ATB!

HD 10×42-glaset i Bushnell H2O ger en bra kontrast som Ă€r tillrĂ€cklig för att du ska kunna njuta av fĂ„gelskĂ„dning eller till och med jakt.

Denna riktigt bra kikare klarar alla vÀderförhÄllanden som kommer i dess vÀg, vare sig det Àr ett djurs andedrÀkt immar ner linsen under vintermÄnaderna eller regn som skymmer din syn under jaktsÀsongen.

Toppfunktioner

 • BAK-4-prisma, takprisma och linsskydd ger mycket ljusstyrka och skarpa bilder
 • Bra synfĂ€lt
 • Vatten- och imtĂ€t konstruktion

Vikt

Förstoring

Objektivdiameter

709 g
10 x
50 mm
4/5

Urberg 10×50 SPB med Porro-prismaglas Ă€r ett perfekt instrument för natur- och djurĂ€lskare. Den takförsedda linsens konstruktion ger goda förutsĂ€ttningar för lĂ„ga positioner, vilket gör att sikten blir ljusare Ă€n vad som ofta ses i andra traditionella kikare. Tack vare justeringsmöjligheten för okularerna uppĂ„t och nedĂ„t Ă€r det möjligt att fĂ„ perfekt ögonavstĂ„nd Ă€ven om du bĂ€r glasögon. Slitstarkt gummiöverdrag förhindrar att den glider vid hĂ„rd anvĂ€ndning nĂ€r du anvĂ€nder tjocka handskar eller pĂ„ vintern. Urberg 10×50 SPB Ă€r bĂ„de vattentĂ€t och stötsĂ€ker.

Toppfunktioner

 • Möjligt att fĂ„ perfekt ögonavstĂ„nd Ă€ven om du bĂ€r glasögon
 • Slitstarkt gummiöverdrag
 • Denna kikare ör bĂ„de vattentĂ€t och stötsĂ€ker

Vikt

Förstoring

Objektivdiameter

900 g
10 x
50 mm

Köpguide [BÀsta Kikaren]

En vandringsfÀrd innebÀr alltid att packa med massa olika prylar. Vi har vanligtvis med oss en kamera, GPS och vÄra telefoner. Men vad hÀnder om vÄra prylar tar slut pÄ batteri mitt under resan?

Det Àr hÀr upptÀckarens nödvÀndigheter kommer in i bilden. I resandets tidiga dagar behövde du bara en karta, en kompass och din pÄlitliga kikare. Numera kÀnner vi sÀllan ett behov av nÄgot av detta eftersom navigering oftast sker med hjÀlp av GPS.

Det kan vara svÄrt att köpa en kikare, sÄ för att göra det lÀttare föreslÄr vi att du fokuserar pÄ att skaffa en kikare som har minst 8X förstoring. Du vill ha nÄgot som Àr hÄllbart, vÀderbestÀndigt och har en linsbelÀggning som skyddar dem frÄn oavsiktliga skrapmÀrken.

Vad Är Syftet med att ha en Kikare?

Förutom navigationsÀndamÄl skÀnker kikare ocksÄ klarhet. De förbÀttrar vÄra utomhusupplevelser pÄ ett sÀtt som ingen annan pryl kan erbjuda.

Men oavsett syfte kan det bli ganska förvirrande nÀr du försöker bestÀmma dig för vilken kikare som passar dig bÀst. För att göra det lÀttare ska vi först utforska de olika typerna av kikare.

Olika Typer av Kikare

Kikare med Takprisma

Detta Àr den senaste typen av modern kikare med faskorrigerade prismor. Den Àr byggd för att vara strömlinjeformad, lÀtt och mer kompakt jÀmfört med den Àldre Porroprismakikaren.

Takprismakikare avger ljusare bilder och har större förstoringsförmÄga. Denna typ av kikare tenderar dock att vara dyrare pÄ grund av sin maskinutrustning.

Porroprismakikare

Denna teknik utvecklades först pÄ 1800-talet av Ignazio Porro. Denna konstruktion Àr grunden för alla kikare idag.

Porro-designen Àr mycket okomplicerad och har bÀttre tredimensionell avbildning. Det blir Àven ett bredare synfÀlt. Den enda nackdelen med denna gamla teknik Àr att Porros Àr byggda skrymmande och har lÀgre förstoringsegenskaper.

Faktorer att TÀnka pÄ nÀr man Köper en Kikare

Nu nÀr vi har gÄtt igenom de viktigaste typerna av kikare lÄt oss nu titta pÄ nÄgra faktorer som vi skulle vilja övervÀga innan du köper en kikare. LÄt oss inte uppehÄlla oss alltför mycket vid tekniska detaljer som de flesta inte förstÄr.

Förstoringsstyrka

Huvudsyftet med en kikare Àr att förstora vyn framför oss. Den ger klarhet Ät avlÀgsna objekt genom att fÄ dem att se större ut.

Lyckligtvis gör mĂ„nga tillverkare det lĂ€tt för oss att bestĂ€mma nĂ€r det gĂ€ller denna aspekt. SĂ„ nĂ€r du ser en kikare mĂ€rkt som 10×42 Ă€r den första siffran följt av ett “x” kikarens förstoringseffekt.

SĂ„ i lekmannatermer gör det alltsĂ„ objektet 10x större Ă€n vad vi ser med vĂ„ra blotta ögon. Följaktligen förstorar en kikare med en styrka pĂ„ 8×42 objektet 8x större och sĂ„ vidare.

Det Àr hÀr som det blir knepigt. Hur mycket förstoring behöver du egentligen? Du mÄste veta att större inte alltid Àr bÀttre. LÄt oss nu titta pÄ nÀsta faktor.

Objektivets Storlek

Siffran som kommer direkt efter att förstoringsstyrkan Àr mÀrkt pÄ kikaren Àr linsstorleken. Kikarens linsdiameter mÀts normalt i millimeter.

SĂ„ med hjĂ€lp av exemplet ovan har en kikare som Ă€r klassad till 10×42 en förstoringseffekt pĂ„ 10x med en linsdiameter pĂ„ 42mm.

Spelar Storleken PĂ„ Linsen NĂ„gon Roll?

Först och frÀmst avgör objektivstorleken hur fysiskt stor en kikare kan bli. Ju större objektivet Àr, desto större Àr diametern pÄ kikarens konstruktion.

För det andra för större linser in mer ljus i kikaren. PÄ sÄ sÀtt projicerar den en tydligare och ljusare bild till betraktaren.

Externa Egenskaper

Vi mÄste Àven ta hÀnsyn till kikarens anvÀndbarhet och hÄllbarhet. Du kan se att produkten Àr av hög kvalitet genom att titta pÄ hur tillverkarnas detaljeruppgifter. NÀr de anvÀnder överlÀgsna material vid tillverkningen av exteriörerna Àr det mest troligt att optiken Àr bra.

VattentÀt Funktion

De flesta anvÀndare kanske inte tror att de behöver det, men att ha en vattentÀt kikare Àr ett mÄste. Detta skyddar inte bara din pryl frÄn vÄta förhÄllanden, utan den kommer ocksÄ att vara dammtÀt ocksÄ.

Lite kondens kan stÀlla till det för optiken, vilket i sin tur pÄverkar kikarens resultat. Samma sak gÀller för damm. Att ha ett dammkorn i din optik kan bli lite irriterande.

Chassi och Ögonskydd

De flesta kikarhus Àr tillverkade av aluminium eller polykarbonatplast. Det finns ocksÄ topp-produkter som har ett hölje av magnesium.

Normalt sett Àr de billigare kikarna tillverkade av plast eftersom de kostar mindre. Billigare betyder inte alltid att den har sÀmre egenskaper.

Höljen av polykarbonat har ocksÄ sina fördelar. Till skillnad frÄn metaller expanderar eller krymper plasthöljen inte pÄ grund av temperatur, vilket legeringar gör. Detta gör dem alltsÄ bÀttre lÀmpade för anvÀndning under extrema förhÄllanden.

Å andra sidan Ă€r ögonskydd utformade för att hĂ„lla avstĂ„ndet mellan vĂ„ra ögon och linsen konstant. Detta gör att vi alltid ser hela bilden varje gĂ„ng vi tittar i kikaren.

Billigare kikare har normalt ögonskydd som Àr gjorda av gummi som kan fÀllas upp och ner. Nackdelen Àr att dessa gummikoppar sÄ smÄningom kommer att sluta fungera nÀr kvaliteten försÀmras med tiden. Det Àr bÀttre att skaffa kikare med ögonskydd som vrider sig upp och ner.

Det kan ocksÄ vara bra att se ifall kikaren gÄr att anvÀnda bra Àven om du bÀr glasögon

Slutsats:

Det Àr en frÄga om personliga preferenser att vÀlja rÀtt kikare för dig. NÀr du föredrar bekvÀmlighet kan du leta upp de bÀsta kompakta kikarna pÄ marknaden och anvÀnda den hÀr artikeln som din alldeles egna köpguide för kikare.

Kom ihÄg att vara dyrt ger inte alltid den bÀsta kvaliteten. SÄ hÄll alltid ett öppet sinne och granska dina val grundligt för att hitta en bra kikare.

Summering Handkikare Test

Vi hoppas att du har fÄtt tillrÀckligt med information för att göra ett bra köp oavsett om du ska ha en kikare för vandring fÄgelskÄdning eller navigation. Lycka till!

Back to top button