Camping & Vandring

Bästa Ryggsäcken för Dagsturer [2024]

En bra ryggsäck är mer än bara en väska för att bära dina saker såsom en bra pannlampa eller den bästa åtelkameran. Den ska vara bekväm. Den ska ha precis rätt antal fickor. Och den ska passa din kropp så att du kan röra dig fritt och njuta av tiden utomhus. Friluftskoll har granskat ett urval av de allra bästa ryggsäckarna för dagsturer så du ska kunna hitta den bästa ryggsäck som passar just dig!

Ryggsäck för Dagsturer - Bäst i Test 30 Liter

4.8/5

Kingston 30 är en snyggt utformad ryggsäck med inbyggd Recco-reflektor. Detta är en liten, passiv, strömlös panel som sitter ovanpå ryggsäcken. Räddningsarbetare som har en räddningsdetektor kan använda systemet för att lokalisera en skadad person hela 80 meter från marken.

Jack Wolfskin-ryggsäckens tyg är gjort av tålig, 100 procent återvunnen polyester som kommer hålla i många år.

Kingston 30 har också tre fickor i stretchnät med bra vätskesystem, två på den vanliga platsen för dryckesflaskor på sidan av ryggsäcken och en i mitten av ryggsäckens framsida. Sidofickorna har justerbara bandremmar som också fungerar som kompressionsremmar.

Ryggsäcken sitter bra och är mycket bekväm att använda och känns välbalanserad med lasten nära kroppen. Den har bra ventilation som gör att ryggen inte blir svettig

Denna ryggsäck har god kapacitet och möjligheten att separera utrustningen i det nedre facket samtidigt som man kan konfigurera packningen med ett stort fack som är användbart om man till exempel har ett litet lättviktstält med sig. Bra fack!

Kvaliteten på denna rycksäck är mycket bra och tyget robust och hållbart som håller för relativt tung packning. Trots volymen upplevs den inte som stor utan smidig och kompakt.

Testvinnare för 30 liters vandringsryggsäckar p.g.a. sina många bra funktioner och fina pris!

Vikt

Volym

930 G
30 liter

Ryggsäck för Dagsturer - Bäst i Test för Damer

4.7/5

Osprey Tempest 20 är en mångsidig liten vandringsryggsäck med en justerbar kroppslängd och några fantastiska funktioner och imponerande hållbarhet. En bra grej med denna ryggsäck är speciellt cykelhjälmshållaren, som är en notoriskt svår utrustning att fästa på en ryggsäck utan att den rullar runt överallt. Osprey Tempest är tillräckligt stor för en bärbar dator i full storlek och allt du kan behöva för att tillbringa dagen på en vandring. Ändå snålar den inte när det gäller alla de rätta tekniska funktionerna för dina helgäventyr. Den verkar vara lite för liten, men den kardborrejusterbara överkroppslängden bidrar verkligen till att öppna upp för de många möjliga storlekar man kan ställa in på denna ryggsäck.

Höftbältet på Osprey Tempest är minimalt utformat och har samtidigt en god komfort. Det är integrerat i ryggpanelen för att ge ett kontinuerligt omslag runt midjan (inga sömmar mellan höftbältet och väskan). Vi älskar också hur mjukt hela selen och ryggpanelen på denna ryggsäck är. Den är väldigt behaglig att bära mot huden en varm dag och gör ett gediget jobb med att böja sig med dig när du rör dig. Ryggsäcken har också ett riktigt bra regnskydd.

Huvudfacket har en liten intern nätficka med nyckelklämma för att förvara dina viktigaste saker, och det finns ett separat övre fack som är ganska stort för saker som du vill ha snabb tillgång till, som snacks eller ett lätt plagg. Det finns också en extern nätficka för en regn- eller vindjacka. Den här ryggsäcken har bra vätskesystem med två fickor för vattenflaskor och ett internt fack . Det finns en liten vertikal ficka på den vänstra axelremmen som kan rymma din GPS-enhet och ett elastiskt fack där du kan ha dina solglasögon. Den har också två fickor i ryggsäckens höftbälte och bra fack.

Osprey Tempest 20 är inte en speciellt stor ryggsäck, men den är en väldigt mångsidig ryggsäck med många bra smarta funktioner, imponerande hållbar och ligger i den nedre prisklassen av genomsnittet för vandringsryggsäckar med liknande stil.

Denna vandringsryggsäcken från Osprey är kort och gott bästa 20L-väskan på marknaden till ett bra pris!

Vikt

Volym

740 G
20 liter

Bästa Extrema Ryggsäck för Dagsturer

Den här 35 liter ryggsäcken passar vandrare och bergsbestigare som söker en mångsidig, lätt och hållbar packning för sitt nästa äventyr. Den passar även tekniska bergsklättrare och skidåkare.

AR 35:s alpina förmåga är slående. Denna ryggsäck har en smal och hög profil, inga sidofickor, fyra kompressionsremmar på sidorna, en rephållar-rem på toppen och flera fästpunkter. Topplocket med dubbelt dragsnöre är en bra klassisk lösning på en klättringsryggsäck – lätt och pålitlig.

Alpha AR 35 liter är verkligen en bra ryggsäck av låg vikt, och är en mycket bekväm ryggsäck att bära. Axelremmarna är mjuka och tillräckligt breda för storleken, med fästpunkter för en drickflaska eller småsaker. Men det som gör hela skillnaden mot de flesta klätterryggsäckar är midjebältet – AR 35 är inte bara utrustad med ett brett bälte med mjuka kuddar på sidorna. Det är ett riktigt lastbärande vadderat bälte som är helt integrerat med ryggpanelen, med samma material som axelremmarna, så det är superlätt, håller en smal profil och ligger riktigt nära ryggen.

Framsidan av ryggsäcken är täckt med mikrokjedjor och nät, så det är lätt att fästa karbinhakar, en ihoprullad regnjacka eller till och med snöskor (med extra snöre). Jag gillar verkligen det nya fästsystemet för isverktyg, som håller dem tätt längs packningen. Ryggsäcken har bra vätskesystem.

Ryggsäcken är tillräckligt rymlig för alla dagsutflykter och de flesta helgvandringar i bergen, som enkelt och effektivt kan fyllas med all den utrustning du behöver och har bra fack.

Den övre öppningen på denna vandringsryggsäck är också tillräckligt stor för att förvara en hjälm i den, precis ovanpå de saker som ligger under locket. Stor nog att det går att förvara en vinterhjälm för alpinturer/klättring i storlek XL, som passar utmärkt.

Alpha AR 35 liter har förseglade sömmar och väderbeständiga material och konstruktioner, inklusive sitt WaterTight™-blixtlås på locket. Inget behov av ett skyddande överdrag när du använder ryggsäcken; den är ett utmärkt bra val för användning i dåliga väderförhållanden, regn eller snö.

Helt enkelt den bästa ryggsäcken för friluftsliv och dagsturer av den mer extrema sorten till ett bra pris.

Vikt

Volym

1170 G
35 liter

Lundhags är ett riktigt kvalitetsmärke som grundades redan 1932 av svensken Jonas Lundhag som var skomakare i Jämtland.

Lundhags Håkken 20 är en fantastisk ryggsäck för dagsutflykter, vandring eller resor.

Dess lastbärande system gör att du kan bära upp till 15 kilo vikt och den är lätt och bekväm, så att din dag är full av obehindrad rörelse. Det strukturerade skyddet på toppen ger utmärkt regnskydd samtidigt som du har gott om huvudutrymme. Ryggsäcken sitter bra och har ergonomisk utformning som gör att bärandet också är bekvämt, tack vare vadderade axelremmar eller ett höftbälte (för att bära tyngre last). Ryggsäcken har avtagbar och justerbar bröstrem och vadderade ergonomiska hängslen. Det finns också ett knivfäste, yxficka och fästöglor så du kan hålla ordning på dina grejer utan problem. Ryggsäcken har väl utrustat vätskesystem.

Lundhags Håkken 20 har en bra framficka med dragkedja och flera öppna fickor. Inuti finns även ett vadderat laptop fack och ett blixtlås. 

Ryggsäcken är miljövänlig och tillverkad i bluesign®-godkänd polyester med FC-fri impregnering.

Allt detta gör Lundhags Håkken 20 till överlägset bästa ryggsäcken för dagsturer i 20 L klassen till ett överkomligt pris!

Vikt

Volym

880 G
25 liter

Bäst i Test Ryggsäck för Dagsturer - för Barn

Den perfekta dagstursryggsäcken för barn finns där ute. Det är så sällan man hittar bra ryggsäckar som är bekväma, lätta att sätta på och säkra – särskilt för mindre barn. Med Haglöfs Corker XS har vi äntligen hittat den!

Haglöfs Corker ryggsäck tillgodoser specifikt behoven hos våra yngsta vandrare med en bra slitstark och lätt konstruktion. Den ergonomiska designen tar hänsyn till både hur barnet går och håller sitt huvud. Breda axlar i kombination med vadderade remmar och höftbälte gör väskan till en lättnad vid vandring. Väskan har även lite bra fack.

Ryggsäcken har elastiska snoddar för att fästa till exempel tröjan eller cykelhjälmen utanpå och är även utrustad med en fin reflex och bra vätskesystem.

Den här vattentäta, vikbara ryggsäcken är idealisk för organiserade utflykter eller som vardagsryggsäck. Ryggsäcken har ett vridlås som kommer skydda allt innehåll vid regnväder eller spill och en vadderad ryggplatta som skyddar ryggen när du bär tung vikt under långa dagar. Viktkapaciteten för den här vandringsryggsäcken är 9kg vilket gör den perfekt för barn mellan 4-10 år (upp till 130cm).

Vi har verkligen lagt ner mycket tid på att hitta den bästa ryggsäck för ditt barn och Haglöfs Corker XS blir testvinnare i denna kategori!

Vikt

Volym

300 G
5 liter

Köpguide [Ryggsäck för Dagsturer]

För alla friluftsaktiviteter som innebär mer utrustning än vad du kan bära i fickorna under en dag behöver du en dagstursryggsäck som helst ska hålla många år. Vid en första anblick kan det hända att du tycker dagstursryggsäckar se likadana ut, men de har faktiskt många funktionella skillnader.

För att ta reda på vilken ryggsäck som är bäst för dig ska du tänka på dessa fyra saker:

Aktivitet

Hur du kommer att använda dagväskan kan avgöra en hel del om vilka funktioner du behöver. Läs mer om detta nedan.

Kapacitet

Vilken storlek på ryggsäcken du behöver beror också på hur mycket utrustning du planerar att bära plus att den ska även ha plats för bra fack.

Funktioner

Saker som bärsystem och packningstillgång påverkar hur bästa packningen fungerar för dig.

Läs mer om detta nedan.

Passform

Rumplängd och höftstorlek är de viktigaste faktorerna för passformen på din ryggsäck. Läs mer om detta längst ner i artikeln.

Välja en Dagryggsäck efter Aktivitet

Ett snabbt sätt att begränsa sökandet efter en ryggsäck för dagsturer är att leta efter en som är utformad för den aktivitet du vill använda den till. Här är de viktigaste aktiviteterna som dagryggsäckar är byggda för plus några av de funktioner som du hittar på dem:

Vandring

Om du ska vandra och har en minimalistisk mentalitet och utrustning för att matcha den, kan en teknisk vandringsryggsäck hantera en nattlig last för ultralätt packning eller vandringar från vindskydd till vindskydd.

Vandringsryggsäcken har vadderad rygg plus höftbälte samt bröstrem för ökad komfort

Vandringsryggsäcken kommer ha ett inre bärsystem med en ram med en eller två aluminiumstänger som kommer klara en tyngre last lika bra.

Klättring

En smal profil gör att du kan röra dig bra bland annat när du klättrar med din ryggsäck på.

De flesta har en vadderad rygg eller en ramplatta för komfort vid tyngre belastning; de har vanligtvis en ram som hjälper till att centrera vikten på höfterna och ryggen. Klättring kan innebära en packning som behöver tåla tyngre vikt och behöver extra bärsystem för tunga saker.

De har många smarta funktioner som en isyxslinga, stegjärn och snoddar för att surra fast utrustning och har för övrigt bra fack.

Förstärkningar och tyngre tyger bidrar till att minimera skador från nötning.

Vissa klätterryggsäckar fungerar även för skidåkning och snowboarding.

Löpning

En midjeryggsäck, en vattenflaska, en löparväst eller en liten teknisk dagryggsäck är alla lika bra val.

Dessa ryggsäckar är utformade för att komma att begränsa stötarna när du springer.

Fickorna är placerade så att det är lätt att komma åt mellanmål och har för övrigt olika bra fack.

De flesta västar och ryggsäckar är kompatibla med vattenbehållare och har bra regnskydd.

Resor, skola, pendling

Många har organisationsfunktioner, t.ex. ett bärbart hölje för datorer, delare, separata fack och en organisatörspanel för att hålla olika småsaker.

Många reseryggsäckar har en frontöppning (panelöppning) i stället för en öppning upptill.

Vissa har dubbla dragkedjor med plats för reselås och har för övrigt olika bra fack.

Vissa gör det möjligt att stoppa undan remmar så att de inte fastnar i transportbanden på flygplatsen eller tågstationen.

De flesta har en storlek som motsvarar riktlinjerna för handbagage.

Även om de är utformade för resor, är många av dem idealiska för att ta sig till skolan eller arbetet.

Cykel och Mountainbike

De flesta av dessa ryggsäckar har en kompakt, låg profil som gör dem lätta och stabila på ryggen utan att skapa mycket vindmotstånd.

Fjällcykelryggsäckar är ofta lite större för att rymma att packa extra olika utrustning, kläder och cykelverktyg. Dessa ryggsäckar har ofta väl tilltaget vätskesystem som ger bra möjlighet för bästa plats så många liter räcker.

Vissa är utformade för pendling och har funktioner som en bärbar datorhölje och en organisationspanel.

De flesta har lågprofilerat höftbälte som inte stör dig när du trampar.

Alla är kompatibla med fack för extra vattenbehållare.

Snösporter

Många har en smal profil så att du får röra dig obehindrat.

En bröstrem och höftbältet är viktiga för att hindra packningen från att svänga runt.

I alla utom de minsta ryggsäckarna kan du fästa skidor, snowboard och/eller snöskor på ryggsäcken.

Starka tyger är förstärkta där skidkanter och stegjärn skaver.

De flesta har en säker plats eller fack där du kan förvara din snöspade och din sond.

Många är kompatibla med väl tilltaget vätskesystem och fack för vätskebehållare och har isolering för att förhindra att vattnet fryser plus att de har bra regnskydd för din packning.

Hitta Rätt Passform för Dagstursryggsäcken

Rumplängd

Vissa ryggsäckar finns i flera storlekar, från extra liten till stor, som passar olika längd på kroppen. Dessa intervall varierar beroende på tillverkare och kön. Titta på fliken med produktspecifikationer på REI.com för att få information om storleken på en viss ryggsäck.

 

När du provar väskan, placera höftbältet så att den övre kanten är ungefär en fingerbredd ovanför dina höfter, och titta sedan på hur axelremmarna landar på din rygg plus dina axlar. Om det finns en lucka över axlarna är väskan troligen för lång för din kropp. Om remmarna går mer än några centimeter ner på ryggen innan de ansluter till ryggsäcken kan ryggsäcken vara för kort.

Vissa väskor har en justerbar bål som gör att du kan finjustera passformen. Om du har haft svårt att finna rätt passform med andra väskor kan du överväga en ryggsäck med justerbar bål. Detta är också en bra idé om du ska dela vandringsryggsäcken med någon annan eller om du köper en vandringsryggsäck till ditt barn som inte har vuxit färdigt.

Midjestorlek

Höftbälten på en vandringsryggsäck har vanligtvis plats för ett brett spektrum av höftstorlekar. När du provar vandringsryggsäckar ska du se till att höftbältet sitter tillräckligt löst eller tillräckligt hårt för att passa bekvämt runt dina höfter.

Kvinnospecifika ryggsäckar

Torsomåtten är i allmänhet kortare på dam än på herr- eller unisexryggsäckar. Höftbälten, axelremmar och bröstrem är utformade med tanke på den kvinnliga formen. Eftersom kvinnors ryggsäckar har mindre ramstorlekar fungerar de ofta bra även för unga vandrare.

Summering Ryggsäck Test

Vi hoppas du har blivit lite klokare innan dit köp av ryggsäck oavsett om du försöker hitta bästa ryggsäcken för din vardag, bästa ryggsäcken jobb, ryggsäck för dagsvandring eller en lättvikts ryggsäck

Back to top button