Skor

Bästa Vandringskängorna [2023]

Vilka är egentligen de bästa kängorna för vandring? Vi har testat ett urval av årets bästa vandringsskor, och här kan du se resultatet!

Det är ingen hemlighet att vandring är en av de bästa utomhusaktiviteterna. Det håller dig i form och ger dig frisk luft och naturupplevelser. Det finns en hel drös av vandringskängor på marknaden, men som vanligt har vi gjort jobbet åt dig så du slipper bryderier med att botanisera i denna djungel.

Bäst Vandringskänga High-Cut

5/5

Lundhags Professional II High Opti är en fantastisk känga med högt skaft för vandringsentusiaster som söker komfort, hållbarhet och stabilitet. Dessa vandringskängorna är tillverkade av lättviktsgummi med ett luftdämpningssystem för att ge stötdämpning och minska trötthet under långa vandringar. Yttersulan har djupa klackar som ger bra grepp på hala ytor och snörningssystemet ger en bra passform som minskar glidning i hälområdet när du går uppför en backe. Sammantaget är detta en av de bästa vandringskängor med högt skaft jag någonsin burit som går utmärkt att bära åter runt! Denna modell passar både dam och herr.

Lundhags Professional II High Opti är inte billiga men gjorda för att hålla hela ditt liv och är bästa höga vandringskängorna på marknaden. Bäst i test!

Bäst Vandringskänga High-Cut DAM

5/5

Detta är en vandringskänga med högt skaft i toppklass för de mest krävande miljöer, och är anpassade för att användas året runt.

Lundhags har tillverkat sina brutala skor i årtionden med samma burdusa recept: en tuff, tjock gummisula är ihopsydd med ett läderskaft. Detta innebär att de delar som tillbringar mer tid i vått tillstånd är helt vattentäta, medan det andningsbara läderskaftet möjliggör korrekt åtdragning. Eftersom det inte finns något membran brukar stövlarna från Lundhags hålla i evigheter även vid arbetsanvändning.

Detta är ett par grymma vandringskängor med högt skaft, som ger bra stöd, i bästa kvalitet för damer.

Bäst Vandringskänga för Jakt

4.4/5

Dessa robusta, välgjorda vandringskängor är tillverkade med kraftig Gore-Tex och nätfoder och de här vandringskängorna kan klara av alla klimat och terrängförhållanden. De är vattentäta och andningsbara med ett utmärkt grepp för alla de leriga stigar du kan tänkas bestiga.

Som namnet antyder så passar denna känga utmärkt vid jakt tack vare den tjocka fordringen och extra sockutrymmet slipper du frysa när du sitter på pass. Med Viking Hunter Gore-Tex tar dig fram i skog och mark på ett säkert sätt.

Denna känga passar både dam och herr.

Bäst Vandringskänga Mid-High

4.7/5

ALFA Kvist Advance GTX är lätta och bekväma Gore-Tex-kängor med flera användningsområden som lämpar sig för blandad terräng. Dessa mycket bekväma vandringsskor är tillverkade av slitstark Ripstop-textil, har ett vattentätt och mycket andningsbart Gore-Tex-membran med Extended Comfort-teknik och Vibram Grip APS-sulan som ger ett överlägset grepp på både våta och torra ytor.

ALFA Kvist Advance GTX är en imponerande vandringskänga som lämpar sig för en bred blandning av terräng och klimat.

Den här vandringskängan, som ingår i ALFA ADVANCE-serien, är mycket lätt, stabil och en riktig favorit för kortare dagsturer, vardagsäventyr från lätta till medelhårda promenader. Denna vandringskängan är 100 % vattentät och mycket andningsbar och erbjuder en torr och bekväm miljö i högre temperaturer och aktivitetsnivåer.

Förstärkt tå, häl och sidor ökar hållbarheten, medan det dubbla låssystemet förenklar individuell justering.

Bäst Vandringssko Mid-High DAM

Salomons Outline MID Gore-Tex är en vandringssko för damer är utformade för vandring men med sneakersliknande komfort som är väldigt bekväma, stiliga och praktiska.

Salomons Outline MID Gore-Tex är av otroligt lätt vikt (endast 380 g) och passar för alla typer av utomhusäventyr. Dessa vandringskängorna har flexibilitet som en löparsko, men tillräckligt med grepp och vattentätt skydd för alla stigar.

Skorna använder sig av GORE-TEX-teknik och ger komfort och stöd i alla slags förhållanden – regn, snö eller kyla.

Om du letar efter ett par skor för stadsäventyr, enkla vandringar med lättare packning eller vardagligt bruk är dessa eleganta, sportiga vandringsskorna ett bra val.

Bästa Trailrunningskor & Bästa Orienteringsskor

Salomon XA Pro V8 är en mycket populär modell för trailrunning och orientering för både dam och herr! Denna löparsko utformades ursprungligen för äventyrslopp.

Den här skon är rejäl och ger optimalt skydd på alla stigar. Erbjuder bra rörelsekontroll, och det extra stödet i fotvalvet är både märkbart och välkommet för dem med tung packning.

Även om det är en mycket smidig modell snålar den inte på skyddsfunktioner och är ett bra val för dem som känner att de behöver mer sko och bättre stöd än vad den genomsnittliga traditionella skon har att erbjuda.

Perfekt löparsko för trailrunning och orientering!

Att Tänka På innan du Köper ett par Vandringskängor

Hur väljer man rätt vandringskängor?

Dina vandringskängor är förmodligen den viktigaste utrustningen du någonsin kommer att köpa. Att göra rätt val beror på vad du vill ha vandringskängan till. Lätta, lågt skurna skor är idealiska för många aktiviteter, t.ex. snabbvandringar och lätta dagsturer. När du bär en tyngre packning i grov och ojämn terräng är det dock klokt att bära något som ger mer stöd, till exempel en mid-cut eller high-cut känga. Prestanda på tekniskt underlag är också något att tänka på, särskilt om du planerar att klättra. I bergen vill du ha vandringskängor eller skor som är bekväma under långa sträckor och som skyddar dina fötter och ha bra grepp. Ett par bra vandringskängor måste också vara slitstarka, vattentäta och lätta. Generellt sett rekommenderar vi att du väljer de lättaste och mest bekväma vandringskängorna du kan med det stöd och den stabilitet som krävs för den typ av vandring eller trekking och den terräng du har i åtanke. Viktigast av allt är att oavsett vilket alternativ du väljer måste skorna passa perfekt även i tå och häl. Ett par riktigt bra vandringskängor kommer hålla lång tid, många år, och i vissa fall resten av ditt liv. Det finns många olika modeller så vi hoppas att vi kan hjälpa dig att hitta den som passar bäst för just dig.

Varför ska man ha vandringskängor?

Beakta din egen konditionsnivå och vandringserfarenhet. Tänk på hur starka dina anklar och fötter är. Hur viktigt är ankelstabilitet och fotstöd för dig? Är du orolig för att vrida om en fotled, eller har du en tidigare skada? Leta då efter en mer stabil och stödjande vandringskänga. Vandringskängor ger bättre skydd för fot och fotled på grova, steniga stigar. De har oftast en mellan- eller hög skärning och har ofta en styvare innersula. De högre överdelarna hjälper också till att hålla fötterna torra i lera, regn eller slask och de har oftast tjockare, mer skyddande sulor som förhindrar att du känner stenar under fötterna.

Vill du ha mer stöd eller mer flexibilitet?

Moderna alpina vandringskängor i läder är långt ifrån de stora, tunga gamla kängorna som bars av tidigare generationer av bergsklättrare. Ett par bra vandringskängor erbjuder liknande nivåer av skydd och stabilitet, men med en mer exakt och bekvämare passform och mer flexibilitet – och allt till en mycket lägre vikt. Många högt skurna vandringskängor har egenskaper som ökar fotledens bakre rörelseomfång och komfort och ger extra stöd vid nedförsbackar. Detta är extra viktigt om du bär tung packning.

Ta hänsyn till dina behov

När du väljer en känga måste du förstå terrängen, hur länge du kommer att vara på fötterna och de allmänna väderförhållandena. Om du gillar att gå ut ibland i några timmar för att utforska dina lokala stigar kan du välja en lätt vandringskänga. Men om du är ute i vildmarken varje helg, eller om du ger dig ut på ett flerdagsäventyr, kommer dina behov att vara helt annorlunda.

Vilken typ av terräng kommer du gå på?

Kommer du att färdas över väg, stenar eller lera? Det är viktigt att tänka på vad dina vandringskängor (och följaktligen dina fötter) kommer att utsättas för. Terrängen har inte bara en inverkan på slitaget, den kommer också att bestämma vilken typ av funktioner du kan behöva.

Till exempel kan betong- och asfaltsytor göra att sulan på en vandringskänga slits snabbare, så om du går en längre sträcka på vägen kanske det är bättre lämpat med en trail running-sko.

Å andra sidan är den typiska vandringsleden full av lera, gräs och stenar. Fint grus i den här typen av terräng kan slita sig in i en vandringskängas söm och slita sönder materialet.

För att motverka detta behöver du en vandringskänga med så få sömmar som möjligt. En sömlös konstruktion förhindrar också att vatten sipprar in och kan hjälpa till att stoppa friktion som leder till blåsor. Många vandringskängor och skor är också tillverkade med specialsulor och tåhättor för ökad hållbarhet, plus en kilad tunga för att hålla skräp borta.

Om du tänker välja ett par kängor tillverkade av fullkorns- och nubuckläder får du bra vattenbeständighet, slitstyrka och hållbarhet. Splittkornsläder är lite svagare när det gäller hållbarhet och vattenbeständighet, men kräver mycket kortare tid att gå in.

Hur länge kommer du vandra?

Ju längre ditt vandringsäventyr är, desto större är kraven på din kropp. Om du planerar att ge dig ut på längre vandringar behöver du mer stöd från din vandringskänga.

En längre vandring innebär också vanligtvis att du bär en tung packning, vilket återigen kräver mer stöd i vandringskängorna – både under foten med en styvare mellansula och runt ankeln med ett bra hälstöd.

Trots fördelarna med de robusta och bra slitstarka vandringskängorna har lätta vandringsskor också sina fördelar. En lättviktssko kan spara 100-200 g varje gång du rör foten, så du sparar mycket energi under en dag.

Vandringskängorna av syntetiska material är lättare och svalare än läderprodukter, och tar mycket kortare tid att gå in och tenderar att kosta mindre, men är inte lika hållbara på lång sikt.

Hur är väderförhållandena?

Kommer du att vandra i iskalla, våta, varma, torra eller fuktiga förhållanden? Vädret och andra miljöfaktorer avgör hur du väljer vandringskängor: ska du välja en bra andningsbar nätsko eller en bra vattentät känga?

Om du vandrar i och ur vatten måste du väga av om det är viktigare att ha en snabbtorkande sko eller en bra vattenavvisande känga.

För en riktigt vattentät vandringskänga behöver du en känga med ett andningsbart och vattentätt foder, till exempel Gore-Tex eller ngx. Om du tar hand om dina Gore-Tex-skor på ett bra sätt förlänger du deras livslängd och prestanda. Ett vattentätt foder ger också mer värme. Kom ihåg att det fortfarande finns ett stort hål i toppen av vandringskängan där din fot går in, så vatten kan fortfarande sippra in om du vadar genom floder.

Vi rekommenderar även att du tar en titt på våra relaterade artiklar om iläggssulor bäst i test , vinterskor barn bäst i test och även bäst skotork test!

Back to top button