Skor

Bästa Vandringskängorna [2024] – Topp 6

Det är ingen hemlighet att vandring är en av de bästa utomhusaktiviteterna. Det finns en hel drös av vandringskängor på marknaden, men som vanligt har vi gjort jobbet åt dig så du slipper bryderier med att botanisera i denna djungel. Men vilka är egentligen de bästa kängorna för vandring? Vi har testat ett urval av årets bästa vandringsskor, och här kan du se resultatet!

Bäst Vandringskänga Dam
5/5
5/5

Lundhags Professional II High Opti är en fantastisk känga med högt skaft för vandringsentusiaster som söker komfort, hållbarhet och stabilitet. Dessa vandringskängorna är tillverkade av lättviktsgummi med ett luftdämpningssystem för att ge stötdämpning och minska trötthet under långa vandringar. Yttersulan har djupa klackar som ger bra grepp på hala ytor och snörningssystemet ger en bra passform som minskar glidning i hälområdet när du går uppför en backe. Den uppdaterade modellen inkluderar en Rubbermac Defender yttersula med integrerat tåskydd för ökat skydd och en vattentät samt slitstark nederdel i Certech Exp med en 2 mm Libasmart-botten. För ytterligare stabilitet och komfort innehåller den ett avlastande mellanlager i Ariaprene, medan isoleringen i EVA fungerar stötdämpande och skyddar fötterna från kyla. Denna modell passar både dam och herr.

Fördelar

 • Hög komfort och stabilitet: Den avancerade konstruktionen med luftdämpningssystem och avlastande mellanlager i Ariaprene erbjuder exceptionell komfort och stabilitet även under långa vandringar.
 • Utmärkt hållbarhet: Tillverkad med slitstarka material som Certech Exp och lättviktsgummi, är dessa kängor designade för att hålla en livstid.
 • Optimalt grepp: Yttersulan med djupa klackar ger utmärkt grepp på hala ytor, vilket minskar risken för halkolyckor.
 • Vattentät och skyddande: Med en vattentät konstruktion och integrerat tåskydd, håller dessa kängor fötterna torra och skyddade under alla förhållanden.
 • Anpassningsbar passform: Snörningssystemet är utformat för att ge en säker passform, vilket minskar glidning i hälområdet och ökar komforten.

Utlåtande

Lundhags Professional II High Opti är inte billiga men gjorda för att hålla hela ditt liv och är bästa höga vandringskängorna på marknaden!

Vikt

Material

870g
Skinn/Gummi
5/5

Lundhags har tillverkat sina brutala skor i årtionden med samma burdusa recept: en tuff, tjock gummisula är ihopsydd med ett läderskaft. Detta innebär att de delar som tillbringar mer tid i vått tillstånd är helt vattentäta, medan det andningsbara läderskaftet möjliggör korrekt åtdragning. Eftersom det inte finns något membran brukar stövlarna från Lundhags hålla i evigheter även vid arbetsanvändning. Detta gäller öven Lundhags Mira II som är en vandringskänga i absolut toppklass, framtagen för att möta de mest utmanande miljöerna och designad för användning året om. Mira II High för dam är en 3-lagers vandringskänga som kombinerar funktionalitet med komfort, perfekt för vandringar med tung ryggsäck över krävande terräng. Kängorna har ett högt skaft av Heinen Terracare-nubuckläder, som tillsammans med ett mellanlager i Ariaprene erbjuder både värme och stöd. Den nedre delen av kängan, tillverkad av Certech® Exp, innehåller ett vattentätt Liba Smart-ytterlager, ett stötdämpande mellanlager i EVA, och ett mjukt innerlager i mikrofiber för optimal komfort. För ytterligare skydd och hållbarhet är kängan utrustad med en Vibram Traction-sula, skyddande tåhätta i TPU och en hälkil för maximal stötdämpning. Dessa kängor är inte bara byggda för att hålla, utan de är också enkla att reparera vid behov.

Fördelar

 • Året runt-användning: Designade för de mest krävande miljöerna och för användning under alla årstider.
 • Vattentät och andningsbar: En kombination av vattentät gummisula och andningsbart läderskaft ger en balans mellan skydd och komfort.
 • Hög hållbarhet: Kända för sin långlivade hållbarhet även under tuffa förhållanden, tack vare kvalitetsmaterial och avsaknad av membran.
 • Optimal komfort och skydd: Med 3 lager av material, inklusive nubuckläder, Ariaprene och Certech® Exp, erbjuder de både värme och stötdämpning samt skydd mot stenar och fukt.
 • Anpassad passform och grepp: Single Size Shaft för optimerad passform, extra hälgrepp med Heel Fit Control (HFC™), och en Vibram Soft Traction-sula för utmärkt grepp.

Utlåtande

Lundhags Mira II är mer än bara en vandringskänga; det är en pålitlig följeslagare för dina äventyr, oavsett terräng eller väderförhållanden. Med dess exceptionella kvalitet och design, erbjuder Mira II en oslagbar kombination av hållbarhet, komfort och skydd.

Vikt

Material

680g
Skinn/Syntet
4.7/5

ALFA Kvist Advance GTX är en exemplarisk vandringskänga som kombinerar lätthet och komfort med mångsidighet, vilket gör dom grymma för en rad olika terrängtyper. Tillverkad av högkvalitativ Ripstop-textil, erbjuder dessa skor inte bara hållbarhet utan också ett vattentätt och extremt andningsbart Gore-Tex-membran utrustat med Extended Comfort-teknik. Detta säkerställer att fötterna hålls torra och bekväma under varierande temperaturer och aktivitetsnivåer. Vibram Grip APS-sulan är en annan utmärkande egenskap, som ger ett exceptionellt grepp på såväl våta som torra underlag. ALFA Kvist Advance 2.0 GTX sticker ut som en lätt och stabil känga, perfekt för allt från kortare dagsturer till mer utmanande vandringar. Förstärkningar vid tå, häl och sidor förbättrar ytterligare hållbarheten, medan det innovativa dubbla låssystemet möjliggör enkel och individuell justering för optimal passform och stöd.

Fördelar

 • Lätthet och komfort: Designade för att minimera trötthet på längre vandringar, tack vare sin lätta konstruktion och bekväma passform.
 • Vattentät och andningsbar: Gore-Tex-membranet med Extended Comfort-teknik säkerställer att fötterna förblir torra och bekväma i olika klimat och terräng.
 • Exceptionellt grepp: Vibram Grip APS-sulan erbjuder överlägset grepp på både våta och torra underlag, vilket ökar säkerheten och förtroendet på ojämn terräng.
 • Förstärkt hållbarhet: Förstärkningar vid kritiska punkter som tå, häl och sidor förbättrar skornas hållbarhet och livslängd.
 • Individuell anpassning: ALFAs Double Lock System tillåter personlig justering för optimal passform och stöd, vilket är särskilt värdefullt under långa vandringar.

Utlåtande

ALFA Kvist Advance GTX är en mångsidig, lätt och bekväm vandringskänga, perfekt för blandad terräng. Utrustad med vattentätt Gore-Tex-membran, Vibram Grip APS-sula för överlägset grepp, och individuell anpassning med Double Lock System, erbjuder de optimal komfort och hållbarhet.

Vikt

Material

480g
Gummi/Syntet
4.7/5

Viking Footwar Hunter 2.0 Gore-Tex är en unisex läderkänga som står emot tidens tand, med otrolig kvalitet och hållbarhet. Efter att ha använt ett par i över fem år för både jakt, vardagsbruk och vandringar, kan vi intyga deras exceptionella prestanda. Dessa kängor har överlevt miljontals steg i alla tänkbara förhållanden med hjälp av regelbunden rengöring och underhåll (gärna 2 gånger per år). Viking Hunter är speciellt utformade för personer med breda framfötter, vilket gör dem till ett utmärkt val för de som annars har svårt att hitta bekväma skor. Denna robusta känga är utrustad med ett vattentätt Gore-Tex foder, vilket gör dom suveräna för jakt på grund av dess tjocka fodring och extra utrymme för tjocka sockar. Med sin tjocka fodring och utmärkta passform erbjuder Hunter Gore-Tex både värme och komfort under långa perioder av stillasittande. Den är konstruerad för att klara av tuffa klimat och terrängförhållanden, tack vare dess vattentäthet och andningsförmåga samt ett utmärkt grepp som hanterar även de mest leriga stigar. Extra plus att kängan passar både till dam och herr.

Fördelar

 • Långvarig hållbarhet: Bevisad förmåga att hålla i flera år under intensiv användning, med minimalt underhåll.
 • Utmärkt för breda framfötter: Designad med extra utrymme, perfekt för de med bredare framfötter.
 • Vattentät och andningsbar: Gore-Tex fodret säkerställer torra och bekväma fötter i alla väderförhållanden.
 • Värme och komfort: Tjockt fodring och extra sockutrymme erbjuder värme och komfort under kalla och stillasittande perioder.
 • Säkert grepp: Greppsäker yttersula erbjuder stabilitet och säkerhet på alla underlag, från leriga stigar till hala klippor.

Utlåtande

Viking Footwar Hunter Gore-Tex är en investering i komfort, säkerhet och hållbarhet. Oavsett om du är ute efter skor för jakt, vandring eller dagligt bruk, erbjuder dessa kängor en oslagbar kombination av funktioner som möter de mest krävande behoven.

Vikt

Material

530g
Skinn/Syntet

Salomon Women’s Outline Mid Gore-Tex erbjuder den ultimata kombinationen av stil, komfort och funktion för damer som älskar utomhusäventyr. Dessa vandringskängor är designade med en unik balans mellan sneakersliknande komfort och den robusthet som krävs för att tackla olika terrängtyper. Med en otroligt lätt vikt på endast 380 g, erbjuder dessa kängor en oöverträffad flexibilitet och rörelsefrihet, liknande det hos en löparsko, samtidigt som de levererar tillräckligt med grepp och vattentätt skydd för att hantera alla slags stigar. Användandet av GORE-TEX-teknologi garanterar att fötterna hålls torra och bekväma oavsett väder, genom att skydda mot väta samtidigt som fukt och överskottsvärme effektivt ventileras ut. Denna teknik, i kombination med extra grepp, ventilerande mesh, stötdämpande vriststöd och förstärkning vid tårna, gör Salomons Outline Mid Gore-Tex till ett smart val för alla typer av vandringar.

Fördelar

 • Lättvikt och komfort: Exceptionellt lätt design (380 g) som erbjuder sneakersliknande komfort även under långa vandringar.
 • Vattentät och andningsbar: Fullständigt vattentätt GORE-TEX membran som håller fötterna torra samtidigt som det tillåter fukt och värme att ventileras ut.
 • Utmärkt grepp: Säkert grepp i terrängen tack vare avancerad suldesign, vilket gör kängorna pålitliga på oväntade stigar.
 • Flexibilitet: Liknande flexibilitet som en löparsko, vilket ger en naturlig känsla och rörelsefrihet under vandring.
 • Design och skydd: Slående design med tunn plös och förstärkningar vid kritiska punkter som tårna för en kombination av stil och skydd.

Utlåtande

Om du letar efter ett par skor för stadsäventyr, enkla vandringar med lättare packning eller vardagligt bruk är dessa eleganta, sportiga vandringsskorna ett bra val.

Vikt

Material

380g
Gummi/Syntet

Salomon XA Pro 3D V8 är en dynamisk och robust löparsko som är passar perfekt för trailrunning och orientering. Denna sko, som är designad för både damer och herrar, har vunnit stor popularitet inom äventyrslopp tack vare sin mångsidighet och prestanda. Skorna erbjuder en perfekt balans mellan skydd, rörelsekontroll och stöd, vilket gör dom till en utmärkt följeslagare för utmanande terräng och tung packning. XA Pro 3D V8 skiljer sig från den genomsnittliga löparskon genom att inte kompromissa med skyddsfunktionerna trots sin smidighet. Skorna är utrustade med Salomons Contagrip® Premium Wet sammansättning och ett innovativt 3D Chassi som garanterar optimal greppförmåga och stabilitet på våta och hala underlag. Denna teknologi ger precis den rätta mängden stötdämpning och stabilitet som krävs för säker löpning och vandring.

Fördelar

 • Optimalt skydd och stöd: Ger utmärkt skydd och rörelsekontroll på alla typer av stigar, vilket är perfekt för äventyrslopp och tunga packningar.
 • Hållbarhet och grepp: Den hållbara Contagrip®-yttersulan kombinerat med 3D Chassi erbjuder enastående grepp på både våta och torra underlag, vilket ökar säkerheten under löpning och vandring.
 • Mångsidighet: Contagrip® MA är designad för att fungera på en mängd olika underlag, vilket gör skon lämplig för alla typer av terräng.
 • Stötdämpning: Högpresterande EVA-skum i mellansulan absorberar stötar effektivt, medan chassit mellan yttersulan och mellansulan tillhandahåller extra skydd samt en precis, stabil och responsiv känsla.
 • Ventilation: Öppen 3D Mesh ger maximal ventilation, och snörfickan möjliggör enkel och praktisk förvaring av Quicklace™ snörningssystemet.

Utlåtande

Med dess avancerade teknologier och design garanterar skorna en säker, bekväm och responsiv upplevelse för löpare och vandrare som söker efter en sko som kan hantera krävande terräng och väderförhållanden.

Vikt

Material

340g
Gummi/Syntet

Att Tänka På innan du Köper ett par Vandringskängor

Hur väljer man rätt vandringskängor?

Dina vandringskängor är förmodligen den viktigaste utrustningen du någonsin kommer att köpa. Att göra rätt val beror på vad du vill ha vandringskängan till. Lätta, lågt skurna skor är idealiska för många aktiviteter, t.ex. snabbvandringar och lätta dagsturer. När du bär en tyngre packning i grov och ojämn terräng är det dock klokt att bära något som ger mer stöd, till exempel en mid-cut eller high-cut känga. Prestanda på tekniskt underlag är också något att tänka på, särskilt om du planerar att klättra. I bergen vill du ha vandringskängor eller skor som är bekväma under långa sträckor och som skyddar dina fötter och ha bra grepp. Ett par bra vandringskängor måste också vara slitstarka, vattentäta och lätta. Generellt sett rekommenderar vi att du väljer de lättaste och mest bekväma vandringskängorna du kan med det stöd och den stabilitet som krävs för den typ av vandring eller trekking och den terräng du har i åtanke. Viktigast av allt är att oavsett vilket alternativ du väljer måste skorna passa perfekt även i tå och häl. Ett par riktigt bra vandringskängor kommer hålla lång tid, många år, och i vissa fall resten av ditt liv. Det finns många olika modeller så vi hoppas att vi kan hjälpa dig att hitta den som passar bäst för just dig.

Varför ska man ha vandringskängor?

Beakta din egen konditionsnivå och vandringserfarenhet. Tänk på hur starka dina anklar och fötter är. Hur viktigt är ankelstabilitet och fotstöd för dig? Är du orolig för att vrida om en fotled, eller har du en tidigare skada? Leta då efter en mer stabil och stödjande vandringskänga. Vandringskängor ger bättre skydd för fot och fotled på grova, steniga stigar. De har oftast en mellan- eller hög skärning och har ofta en styvare innersula. De högre överdelarna hjälper också till att hålla fötterna torra i lera, regn eller slask och de har oftast tjockare, mer skyddande sulor som förhindrar att du känner stenar under fötterna.

Vill du ha mer stöd eller mer flexibilitet?

Moderna alpina vandringskängor i läder är långt ifrån de stora, tunga gamla kängorna som bars av tidigare generationer av bergsklättrare. Ett par bra vandringskängor erbjuder liknande nivåer av skydd och stabilitet, men med en mer exakt och bekvämare passform och mer flexibilitet – och allt till en mycket lägre vikt. Många högt skurna vandringskängor har egenskaper som ökar fotledens bakre rörelseomfång och komfort och ger extra stöd vid nedförsbackar. Detta är extra viktigt om du bär tung packning.

Ta hänsyn till dina behov

När du väljer en känga måste du förstå terrängen, hur länge du kommer att vara på fötterna och de allmänna väderförhållandena. Om du gillar att gå ut ibland i några timmar för att utforska dina lokala stigar kan du välja en lätt vandringskänga. Men om du är ute i vildmarken varje helg, eller om du ger dig ut på ett flerdagsäventyr, kommer dina behov att vara helt annorlunda.

Vilken typ av terräng kommer du gå på?

Kommer du att färdas över väg, stenar eller lera? Det är viktigt att tänka på vad dina vandringskängor (och följaktligen dina fötter) kommer att utsättas för. Terrängen har inte bara en inverkan på slitaget, den kommer också att bestämma vilken typ av funktioner du kan behöva.

Till exempel kan betong- och asfaltsytor göra att sulan på en vandringskänga slits snabbare, så om du går en längre sträcka på vägen kanske det är bättre lämpat med en trail running-sko.

Å andra sidan är den typiska vandringsleden full av lera, gräs och stenar. Fint grus i den här typen av terräng kan slita sig in i en vandringskängas söm och slita sönder materialet.

För att motverka detta behöver du en vandringskänga med så få sömmar som möjligt. En sömlös konstruktion förhindrar också att vatten sipprar in och kan hjälpa till att stoppa friktion som leder till blåsor. Många vandringskängor och skor är också tillverkade med specialsulor och tåhättor för ökad hållbarhet, plus en kilad tunga för att hålla skräp borta.

Om du tänker välja ett par kängor tillverkade av fullkorns- och nubuckläder får du bra vattenbeständighet, slitstyrka och hållbarhet. Splittkornsläder är lite svagare när det gäller hållbarhet och vattenbeständighet, men kräver mycket kortare tid att gå in.

Hur länge kommer du vandra?

Ju längre ditt vandringsäventyr är, desto större är kraven på din kropp. Om du planerar att ge dig ut på längre vandringar behöver du mer stöd från din vandringskänga.

En längre vandring innebär också vanligtvis att du bär en tung packning, vilket återigen kräver mer stöd i vandringskängorna – både under foten med en styvare mellansula och runt ankeln med ett bra hälstöd.

Trots fördelarna med de robusta och bra slitstarka vandringskängorna har lätta vandringsskor också sina fördelar. En lättviktssko kan spara 100-200 g varje gång du rör foten, så du sparar mycket energi under en dag.

Vandringskängorna av syntetiska material är lättare och svalare än läderprodukter, och tar mycket kortare tid att gå in och tenderar att kosta mindre, men är inte lika hållbara på lång sikt.

Hur är väderförhållandena?

Kommer du att vandra i iskalla, våta, varma, torra eller fuktiga förhållanden? Vädret och andra miljöfaktorer avgör hur du väljer vandringskängor: ska du välja en bra andningsbar nätsko eller en bra vattentät känga?

Om du vandrar i och ur vatten måste du väga av om det är viktigare att ha en snabbtorkande sko eller en bra vattenavvisande känga.

För en riktigt vattentät vandringskänga behöver du en känga med ett andningsbart och vattentätt foder, till exempel Gore-Tex eller ngx. Om du tar hand om dina Gore-Tex-skor på ett bra sätt förlänger du deras livslängd och prestanda. Ett vattentätt foder ger också mer värme. Kom ihåg att det fortfarande finns ett stort hål i toppen av vandringskängan där din fot går in, så vatten kan fortfarande sippra in om du vadar genom floder.

Vi rekommenderar även att du tar en titt på våra relaterade artiklar om iläggssulor bäst i test , vinterskor barn bäst i test och även bäst skotork test!

Back to top button