Skor

Iläggssulor Bäst i Test [2024]

Vad ska man leta efter när det gäller iläggssulor? I denna artikel kommer vi att gå igenom de fyra bästa iläggssulorna som prövats och granskats för deras effektivitet och komfort. Oavsett om du letar efter iläggssulor som ger optimal dämpning för idrottsaktiviteter, lindrar smärta eller löser problem med fotens hälsa, har vi gjort förarbetet åt dig. Häng med oss när vi utforskar varje produkts egenskaper, fördelar och eventuella brister.
5/5

När vi testade Lundhags Gamma Insole insåg vi att det verkligen är en fantastisk iläggssula med utmärkt komfort och stöd. Gamma Insole är tillverkade i ull, och passar för använding året runt. Och vi märkte verkligen hur ullens naturliga egenskaper hjälpte till att hålla fötterna varma när det var kallt ute, men också svalka fötterna när det var varmt. Dessutom hjälpte ullen till att transportera bort fukt och hålla fötterna torra. För dig som promenerar eller rör på dig mycket varje dag kan denna innersula vara en rejäl uppgradering i vardagen. Något annat vi noterade var sulans design. Sulorna är designade med flera zoner för olika delar av foten som i kombination ger en jämn fördelning av trycket när man går eller står.

Fördelar

 • Utmärkt Komfort
 • Bra pris
 • Individuell Passform
 • Hållbarhet

Utlåtande

Trots sin blygsamma prislapp, märkte vi att Lundhags Gamma Insole verkligen levererar hållbarhet och långvarig komfort. Detta gör dem till ett förstklassigt val för alla som letar efter en iläggssula.

4.7/5
Under testprocessen av Icebug Insoles Slim Medium märkte vi att denna iläggssula utmärker sig genom sin lätta vikt och smidiga profil, vilket gör den perfekt för användning i nästan alla typer av skor. Dessutom erbjuder den ett imponerande stöd för både fotvalv och hål, vilket vi upplevde som mycket behagligt när vi stod eller gick under längre perioder. Särskilt märkbart var hur sulan både absorberar stötar och minimerar fottrötthet, vilket är en stor fördel för de som leder aktiva liv eller spenderar mycket tid på fötterna. En annan aspekt som stack ut med Icebug Insoles Slim var dess luktavvisande egenskaper, vilket bidrar till att hålla fötterna fräscha under dagen. Trots sin tunna design upplevde vi att den effektivt förbättrade vår komfort och minskade trycket på fötterna.

Fördelar

 • Lätta och tunna
 • Stötabsorberande
 • Luktavvisande

Utlåtande

Icebug Insoles Slim Medium är ett utmärkt val för de som söker en smidig och hållbar iläggssula. Med sin stötabsorberande teknik, höga kvalitet, och luktavvisande egenskaper, erbjuder denna sula fin komfort och fräschhet. Trots dess tunna design, levererar den imponerande stöd och minskar effektivt fottrötthet.

4.4/5

Sidas 3Feet Outdoor Mid är ett utmärkt val för dem som söker en premium-iläggssula. Denna sula levererar med sin skräddarsydda design för fötter med högt fotvalv. Vi uppskattade också hur denna sula bidrar till att säkerställa korrekt fotställning, vilket i sin tur minskar risken för potentiella skador eller obehag under längre perioder av stående eller gång. Något annat vi verkligen gillade med Sidas 3Feet Outdoor Mid var dess robusta konstruktion. Designad för att klara utomhuslivets krav, märkte vi att dessa innersulor står emot slitage mycket bra och håller formen över tid.

Fördelar

 • Tåliga
 • Bekväma
 • Skräddarsydda för höga fotvalv

Utlåtande

Sammanfattningsvis är Sidas 3Feet Outdoor Mid ett mycket bra val för de som söker en premium-iläggssula för höga fotvalv. Dess robusta konstruktion, bekvämlighet och dess förmåga att säkerställa korrekt fotställning imponerade mest. Dessa sulor är definitivt värda att överväga för den aktiva personen.

4/5
Ortho Movement Running Insole är speciellt utformad för löpare och vi märkte direkt att de verkligen gör skillnad för fotkomforten under löpningen. Denna innersula avser att motverka vanliga problem som överpronation och underpronation, vilket den uppnår genom dess unika Dual Arch Technology. Vi kände att Ortho Movement Running Insole definitivt lyfte hela vår löpupplevelse, genom sin förmåga att effektivt stödja och anpassa sig till varje individs löpsteg. Dessutom märkte vi hur materialet, trots att det är både kraftfullt stödjande och slitstarkt, även bibehåller en imponerande mjukhet. Vi upplevde detta som en balanserad blandning av flexibilitet och stöd som höll våra fötter problemfria, även under längre löppass.

Fördelar

 • Dual Arch Technology
 • Slitstarka
 • Bekväma
 • Utformad särskilt för löpare

Utlåtande

Sammanfattningsvis tror vi att Ortho Movement Running Insole kan vara ett starkt tillskott till var löpares arsenal. Med dess unika funktioner och design för att stödja och skydda fötterna är det en innersula som verkligen håller måttet. Trots att det kan ta lite tid att vänja sig vid dem, resulterar de i en bekvämare och hälsosammare löpupplevelse.

Viktiga Aspekter att Tänka På vid köp av Iläggssulor

Så, vad exakt ska man fokusera på när man köper iläggssulor? Inte alla sulor är de samma och det finns massvis att tänka på. Från att finna rätt storlek till att hitta sulan som är perfekt för din aktivitet. I det här avsnittet kommer vi att djupdyka i vilka saker det är extra viktigt att överväga när du letar efter din perfekta iläggssula.

Varför du behöver iläggssulor

Har du någonsin märkt att dina fötter ofta är trötta och ömma efter dagens slut? Eller kanske du lider av regelbundna häl- eller ryggsmärtor? Om svaret är ja, kan iläggssulor vara lösningen du letar efter. Iläggssulor kan lindra trycket på dina fötter genom att distribuera din kroppsvikt jämnt över hela foten. De är speciellt bra för personer med fotrelaterade sjukdomar och problem. Även om du inte upplever något direkt obehag kan iläggssulor fortfarande vara fördelaktiga. De kan förbättra din hållning, ge stöd till dina fotvalv, och bidra till att förhindra problem senare i livet. Det viktiga är att komma ihåg att alla fötter är unika. Vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan och det är därför det är så viktigt att hitta den rätta sulan för dina specifika behov!

Hur du väljer rätt storlek på iläggssulor

Många tror att storleken på iläggssulor helt enkelt är ett direkt översättning av skostorleken, men det kan vara lite mer komplicerat än så. Det viktiga är att sulan passar bekvämt in i dina skor och består av rätt områden för fotens naturliga kurvor. Ta mått av dina skor innan du köper för att garantera en säker passform – botten av iläggssulorna bör vara tillräckligt breda för att ge ordentligt stöd men inte så breda att de pressar mot sidorna av skorna. Och kom ihåg, om dina skor redan är snäva, kan det vara svårt att fixa dem med iläggssulor. I sådana fall kanske man skulle överväga att byta till en större eller bredare sko. En sista punkt att ha i åtanke är komforten – även om sulorna matchar storleken, kanske de inte passar din fotform. Prova sulorna med dina skor innan du köper dem om möjlighet finns, det är det säkraste sättet att garantera komfort och funktion.

Tänk på detta:

Iläggssulor kommer i alla former och storlekar, så att välja rätt kan kännas som en överväldigande uppgift. Men oroa dig inte! Här är några steg att följa för att se till att du får de perfekta iläggssulorna baserade på din skostorlek:

 • Iläggssulor ska passa bekvämt i dina skor utan att klämma
 • Använd skostorleken som en guide, men tänka på att olika märken kan variera i storlek
 • Vissa iläggssulor kan behöva klippas för att passa, så det är bäst att köpa en större storlek och sedan justera

Tips för att välja material i iläggssulor

När det gäller val av material i iläggssulor, finns det flera alternativ att tänka på. Ett tips är att hålla utkik efter andningsbart material som minskar risken för fotsvett och dålig lukt. Memoryskum kan vara en god idé om du söker maximal komfort, det formar sig efter din fot och avlastar tryckpunkter på ett effektivt sätt. Du kanske också vill överväga ett material med god stötdämpning, särskilt om du ägnar dig åt aktiviteter som innebär mycket gående eller stående. Håll dock i minnet att det bästa materialet för iläggssulor ofta är en balansgång mellan komfort och hållbarhet. Vissa material som är otroligt bekväma kan ha kortare livslängd, så behovet av att byta sulor oftare kan vara något du behöver väga in i ditt val. Glöm inte heller bort att olika skotyper kan kräva olika typer av sulmaterial. Tar du hand om dina fötter tar de hand om dig, rätt val av sula kan göra stor skillnad!

Välja iläggssulor baserat på din aktivitetsnivå

Är du en flitig löpare, en kassörskaka med stående arbete eller någon som promenerar mycket? Allas fötter är unika, både i form och ansträngningsnivå. Därför spelar din aktivitetsnivå en avgörande roll vid valet av iläggssulor. Om du är mycket aktiv, kan du behöva sulor utformade för stötdämpning och återhämtningsstöd för att hjälpa dina fötter att återhämta sig efter långa löpningar eller intensiva träningar. Glöm inte, det är inte bara skorna som gör att du kan prestera på topp, men också stödet inuti dem!

Råd för atleter och motionärer

Om du är en ivrig idrottsman eller tränar regelbundet, behöver dina fötter extra omvårdnad. Ett par högkvalitativa sport iläggssulor kan göra underverk. De är utformade för att hantera hög belastning och hjälper till att fördela trycket jämnt över hela foten. Detta minimerar risken för skador och ökar komforten under löpning eller andra kraftiga fysiska aktiviteter. Sport iläggssulor kommer ofta med extra stötdämpning i häl och trampdyna-området, vilket underlättar landningar och ger överlägsen prestanda. Börja med glädje stödja dina fötter, de kommer att tacka dig!

Förslag för arbete och dagligt bruk

Arbetar du i en miljö där du står eller går mycket? Eller kanske du bara vill ha dem för allmänt dagligt bruk? Då kan du behöva iläggssulor som erbjuder komfort och stöd genom hela dagen. Dessa iläggssulor har som regel gott om dämpning och ger rätt mängd komfort för att hjälpa till att hålla fötterna friska och mindre trötta. För personer med specifika fotproblem som t ex platta fötter kan ortopediska sulor vara ett bra alternativ – de kan anpassas för att korrigera särskilda fotproblem och är oftast rekommenderade av sjukvårdspersonal. Glöm inte, oavsett aktivitetsnivå, dina fötter förtjänar det bästa!

Möjligheterna och begränsningarna med olika typer av iläggssulor

Iläggssulor är inte bara en storlek passar alla. Det finns olika typer för olika behov – allt från att förbättra din komfort till att lindra specifika fotproblem. När du gör ditt val, tänk på vad din huvudmålsättning är. Är det smärtlindring, ytterligare stöd eller kanske förbättrad prestanda i sportaktiviteter? Olika typer fyller olika funktioner och det är viktigt att veta vad var och en kan göra för dina fötter. Låt oss ta en närmare titt på några vanliga val.

Ortopediska sulor

Ortopediska sulor är gjorda för att korrigera specifika fotproblem eller tillstånd. De utformas oftast individuellt utifrån en sjukgymnasts rekommendationer. Dessa sulor är ideala för personer som har fotrelaterade medicinska tillstånd, såsom plattfot, plantar fasciit eller hammartår. De hjälper till att korrigera gångstilen, minska smärta och öka komforten när man går eller står. Dock är de oftast dyrare och kan kräva en anpassningsperiod. Men om du verkligen vill ha fotproblem under kontroll, kan de vara den lösningen du letar efter.

Komfortsulor

Komfortsulor är, som namnet antyder, främst designade för att göra dina skor bekvämare. De kan vara ett fantastiskt val om du spenderar mycket tid på dina fötter varje dag, eller om du bara vill att dina gamla favoritskor ska känna sig som nya igen. Dessa sulor har oftast en upphöjd hålfot och en lätt rundad häl för att ge skön känsla och stöd. De är oftast billigare än ortopediska sulor och finns i många olika material som gel, skum eller kork. Men kom ihåg – även om de gör dina skor skönare, är de inte gjorda för att behandla specifika fotproblem.

Specialsulor för olika tillfällen

Kanske spenderar du dagen på fötterna på jobbet, springer ett maraton eller behöver bara lite extra stöd för dina dagliga ärenden – oavsett tillfälle finns det iläggssulor också designade för det. Här är några exempel:

 • Ortopediska iläggssulor: För personer med fotproblem eller behov av extra stöd
 • Atletiska iläggssulor: Perfekt för löpning, vandring och andra sporter
 • Komfortförhöjande iläggssulor: Utformade för att ge extra bekvämlighet och mjukhet när du är på fötterna hela dagen

Vanliga Frågor och Svar

Skor med god stötdämpning och ordentligt stöd genom hela foten, särskilt hälområdet, är idealiska för att skydda hälarna. Många i Sverige föredrar märken som Ecco och Asics som är kända för sin komfort och hållbarhet. Det är alltid bäst att prova olika modeller och hitta den som passar bäst för din fotform och gångstil.
Livslängden för ortopediska inlägg varierar beroende på användning och material, men generellt sett kan de hålla upp till 1-2 år innan de behöver bytas ut. Det är dock alltid viktigt att regelbundet kontrollera inläggens skick för bästa komfort och stöd.
Back to top button