Skor

Iläggssulor Bäst i Test [2023]

Oavsett om du står länge, springer i spåren eller tar en långvandring behöver dina fötter stöd. Inläggssulor är vanligtvis tillverkade av mjuk gel, skum, läder eller tryckluft och är utformade för att ge komfort och stabilitet genom dämpning.

Vi har här jämfört ett urval av årets bästa iläggssulor!

<<Läs gärna också våran artikel om bästa vandringskängorna test>>

BÄST I TEST

Extra Tunna
4.4/5
Premium
4.5/5
Löpning

Bästa Iläggssulor Allround

Lundhags Gamma Insole är en riktigt bra allroundsula i ull för alla årstider som både värmer i kyla och kyler i värme. Sulan passar i alla typer av skor. Ullen gör sitt jobb som vanligt och anpassar sig efter din kroppstemperatur och leder bort fukt. Lundhags är alltid ett säkert kort!

Vikt: 40 g/par

 

Bästa Illäggssulor Tunna

Dessa sulor från Icebug är extra tunna (endast 2mm) och speciellt anpassade för att kunna passa i riktigt tajta skor såsom löparskor eller fotbollsskor. Iläggsulorna finns i Low, Medium och High vilket betyder att de finns för alla typer av fotvalv.

Vikt: 70 g/par

Bästa Iläggssulor Premium

Dessa iläggssulor från Sidas är för dig som ska ut på riktiga långvandringar som kräver maximal komfort och andningsförmåga. Sulan kommer i Low, Mid eller High så den passar för alla fottyper.

Bästa Iläggssulor för Löpning

Ortho Movement Running Insole är speciellt framtagen för att minska belastningen på löpares muskler och leder och för att ventilera och ge maximal komfort. Denna modellen passar för alla typer av fötter.

Bästa Iläggssulor för Pjäxor

Ortho Movement Alpine Insole ger stöd och är speciellt framtagna för att minska belastningen på utförsåkares muskler och leder och för att ventilera, värma och ge maximal komfort. Denna modellen passar för alla typer av fötter.

Köpguide för iläggssulor

Du ska köpa nya skoinlägg men vet inte riktigt vad du ska titta efter. Bra, du hjälper vi dig här.

Att tänka på innan du köper nya iläggssulor:

Typ

Inläggssulor är utformade för att ge din fot stöd, men vissa är utformade med komfort i åtanke medan andra är starkt inriktade på stöd eller lindring av fotvärk. Du ska leta efter en mängd olika egenskaper hos sina inläggssulor, inklusive storlek, båghöjd, styvhet och möjligheten att lägga till anpassningar.

Tjocklek

Olika modeller är utformade för olika skotyper, därför är tjockleken viktig. Sportmodeller är utformade för att ge dig mycket mer stötdämpning och de är utformade för att vara mer robusta och hålla för mycket påfrestningar Vardagssulor är ungefär hälften så långa och är utformade för att vara supertunna – vilket gör att du kan bära dem i skor som inte har så stor volym.

Material

Kork, plast, skum och kombinationsmaterial används som huvudstöd för inläggssulor. Varje material reagerar olika på foten så det är lämpligt att förstå varför du behöver en innersula från början.

En inläggssula av kork och skum kommer inte att vara lika styv och kommer att forma sig mer efter foten än en typisk plastbaserad inläggssula. Skum är den mjukaste och oftast minst stödjande. Personer med diabetes eller neuropati (förlust av känsel i fötterna) bör använda ett mjukare, mer anpassningsbart material.

Pris

Ortopediska inläggssulor som finns på hyllan är billigare än specialanpassade inläggssulor. Om kostnaden är en faktor är det bäst att börja med butiksalternativ och gå över till specialanpassade om du inte får lindring av smärta eller obehag i foten. Det är alltid en bra idé att besöka en fotterapeut om du är osäker på vilken inläggssula som passar dina behov.

Mångsidighet

Vissa inläggssulor är ganska dyra, så att kunna byta ut dom mellan olika skor kan spara pengar. De flesta kan klara sig med en sportinläggssula och en vardagsiläggssula. Dessa modeller fungerar vanligtvis på de flesta skoalternativ.

Svar på vanliga frågor om iläggssulor

Fråga 1: Hur rengör man iläggssulor?

Svar: Efter några dagars användning kan iläggssulorna börja lukta. Tack och lov är de ganska lätta att rengöra. För att rengöra dina iläggssulor börjar du med att plocka ur dom ur dina skor. Torka sedan av dem med tvål eller tvättmedel. (Du kan göra detta med en tvättlapp eller en gammal tandborste). När de är rena torkar du av dem med vatten. (Försök att undvika att de blir för våta.) Låt dem sedan lufttorka. Och kom ihåg att du alltid kan minska stanken från innersulorna genom att köpa ett par som är luktresistenta eller antimikrobiella.

Fråga 2: Hur länge håller iläggssulorna?

Generellt sett håller iläggssulor ungefär ett år, beroende på användning och slitage. Dina iläggssulor kan behöva bytas ut tidigare om de plattas ut har hål eller om de ser allmänt slitna ut.

Back to top button