Camping & VandringBäst i Test

Bästa Tältet för Fjällvandring [2024]

Om du letar efter det bästa tältet för fjällvandringar har du kommit till rätt ställe! I den här recensionen kommer vi att ta en djupgående titt på fem av de mest populära vandringstälten som finns. Vart och ett av dessa tält har sina egna fördelar och nackdelar, så vilket är det bästa tältet för dig? Låt oss ta reda på det.

Läs också våran relaterade artikel liggunderlag test.

Bäst Enmanna
4.9/5
Bäst Tvåmanna
4.8/5
Mest Prisvärt
4.3/5

Bäst i Test Tvåmannatält

4.8/5

Hilleberg Anjan 2 är ett vädigt lätt 3-säsongs tunneltält som står emot allt som kommer i sin väg, samtidigt som det ger skydd mot tuffa väderförhållanden. Det här fristående tvåmannatältet är byggt i Sverige med enbart miljövänliga material och har ett extremt hållbart tyg.

Det här är det mest stormtåliga tältet vi har testat och dess mångsidighet och hållbarhet, tillsammans med dess väderbeständighet, är oöverträffad. Förstklassiga material, stänger och en tunneldesign med en massiv absid gör det här tältet överlägset på marknaden.

Hilleberg Anjan 2 är utmärkt när det gäller att hålla elementen ute och ger gott om plats för all din utrustning i den förlängda vestibulen. 

Anjan 2 är också det mest hållbara tältet vi har testat. Faktum är att tältet enligt de flesta standarder är överbyggt för förhållanden under tre säsonger. Golvtyget är betydligt mer slitstarkt än det övre tygstycket. På det hela taget är detta ett tält som är byggt för att hålla länge.

Anjan 2 har det starkaste tyg som används på något av de vandringstält vi har testat. Det innebär att det är mindre troligt att tyget punkteras och om det punkteras är det mindre troligt att det går sönder – båda bra saker.

Hilleberg Anjan 2 blir bäst i test på grund av sin starka prestanda i extrema väderförhållanden och sin exceptionella hållbarhet. Oavsett om dina intressen omfattar vandring eller flera aktiviteter som bilcamping, cykelturer eller kajakpaddling, har den här modellen dig täckt genom alla tre (nära på fyra!) säsonger.

Golvyta innertält

Mått absid

Vikt

220 x 130 x 100 cm
110 x 130 x 100 cm
1700g

Mest Prisvärda Tält

4.3/5

MSR Hubba Hubba NX är ett nytt uppgraderat kupoltält från MSR samt deras lättaste tält.

Detta är ett 3 säsongstält (används bäst från vår till höst) med ultralätt design för två personer som erbjuder en uppsjö av innovativa funktioner som ger dig friheten och lyxen att packa mindre utan att kompromissa med din upplevelse.

MSR Hubba Hubba NX:s Pack’n Go-stolpsystem, plus Fusion X-konstruktionen och färgsättningen gör detta till ett mångsidigt skydd som är perfekt för alla utflykter med vänner eller familj.

MSR Hubba Hubba NX är ett bra stabilt och bekvämt tält med en hyfsat stor takhöjd som känns både längre och bredare än vad golvytan på 2,13 m × 1,27 m antyder. Det är bekvämt för två personer att sitta upp samtidigt med tillräcklig huvudrum längs sidorna och toppen.

Det har utmärkt hållbarhet och solid vattentäthet. Själva tältet är lätt att sätta upp, men ytterdörren är på något sätt mer komplicerad än vad den ser ut att vara vid första anblicken. Tältets dörrar är mycket lätta att öppna och stänga med en hand. Tältet har god ventilation för att undvika kondens där du har möjlighet att rulla upp absiden för maximal ventilation genom tältet.

MRS Hubba Hubba NX är utrustad med totalt fyra fickor; två stora fickor i huvud- och fotändarna som var och en kan rymma en tidskrift och ett klädesplagg (t.ex. en vandringströja), och två mycket små fickor i dörrarnas spets, som är avsedda för föremål som en pannlampa, handskar eller ett par strumpor.

När det gäller vindmotstånd är stolparna av kompositmaterial imponerande flexibla. Varje stolpsegment är mycket styvt, till och med lite sprött, men stolpskelettet som helhet behåller en flexibel men stabil form i stormar och hård vind.

Maxvikten med alla tillbehör är 1,72 kg och minimivikten är 1,54 kg.

Vi tycker att MSR Hubba Hubba NX är ett bra vandringstält och riktigt prisvärt om du prioriterar en balans mellan vikt och hållbarhet.

Takhöjd

Golvyta innertält

Vikt

1 m
213 x 127 cm
1540-1720 g

Bäst Vandringstält Budget

Jack Wolfskin GOSSAMER II är ett bra lätt och kompakt 3 säsongstält tunneltält för 2 personer. Tältet har rymliga dubbla ingångar, innerfoder i nylon och ett myggnät för att hålla insekterna borta medan du kryper ner i din sovsäck och njuter av en mysig natts sömn. Den 8 mm tjocka stångkonstruktionen gör att det här tunneltältet kan stå emot många stormar. Tältets omfattande ventilationen gör det också behagligt inne i tältet under varma somrar. Det finns ett par förvaringsfickor på insidan för att hålla småsaker under kontroll.

Detta tält passar perfekt för varma sommarnätter då du enkelt kan plocka ner yttertältet och sova under endast mesh-tyget under bar stjärnhimmel utan att besväras av mygg och knott. Detta rekommenderar vi verkligen att du testar!

En fin sak med detta tält är att det finns ingångar i båda ändar vilket underlättar stort då man är två personer. Det är också ett väldigt bra tält för långa personer.

Tältet står sig även bra mot vind och våta nätter och har mycket bra ventilation.

Jack Wolfskin Gossamer II går snabbt och enkelt att sätta upp.

Stor absid på hela 80 x 135 x 95 cm och totalvikten för detta tält är 2280 gram. Tältet har endast en storlek på 57 x 17 cm nedpackad.

Golvyta innertält

Takhöjd

225 x 125 cm
90 cm

Det här tältet är ett exceptionellt prisvärt tält och ett tält som passar bra om du inte vill spendera mycket mer pengar för något som är betydligt lättare!

Bästa Enmannatält

4.9/5

Hilleberg Akto är det bästa enmannatältet i världen och ett 4 säsongstält av rang. Kvalitetsmässigt är det helt enkelt perfekt. Det här är ett vandringstält som kommer att hålla hela livet och lite till om det behandlas med omsorg. Modellen har funnits på marknaden i 25 år och har ständigt förbättrats under denna tid.

Konstruktionen är fantastisk för ett solotält, det är också ett av de rymligaste enmannatälten som finns.

Hilleberg Akto håller bra i alla typer av väder från tung snö, till regn och vind till ljusa soliga vårdagar. Det är lätt att sätta upp och markpinnar och stormlinor är av bästa kvalitet.

Detta tält har en extremt högkvalitativ konstruktion och Kerlon 1200-material, du kan helt enkelt inte hitta ett bättre tillverkat tält på marknaden. Det här tältet är relativt lätt för konstruktionen och storleken.

Det finns inget annat enmannatält på marknaden som ens kommer i närheten av absidens storlek och användbarhet. Jag är ganska säker på att du kan få plats med en älg om du av någon märklig anledning skulle behöva det på din vandring.

Vikt

Takhöjd

Yta innertält

Yta absider

1700 g
93 cm
1,7 kvm
0,8 kvm

Detta är verkligen ett vädigt bra och robust tält till ett bra pris som är svårt att jämföra med andra tält och således bäst i test för enmannatält.

Bästa Tremannatält

4.8/5

Om du letar efter ett mångsidigt tremannatält som tillförlitligt klarar av allt det grymma berget kan kasta på dig, är Hilleberg KERON 3 GT din lösning.

Det här tunneltältet står högt med två ingångar (en på varje sida), vilket gör det enkelt att ta sig in oavsett om du anländer ensam eller i grupp. Hilleberg Keron 3 GT är det ultimata lättviktstältet för fjällvandring. Det är utformat för både bergsklättrare och alpinister och används även av försvarets specialförband vilket säger det mesta om dugligheten för detta tältet.

Tillverkat i kraftig nylon – Kerlon 1800 – som används för att konstruera yttertältet ger det en rivhållfasthet på 18 kg. Detta innebär att det är mer än tillräckligt starkt för att stå emot en storm av styrka 10 där vindhastigheten kan överstiga 65 km/h.

Den enorma absiden är det främsta försäljningsargumentet för GT-versionen av Keron 3. För mig är denna del av tältet ovärderlig. Dess två ingångar och absider är perfekta för att hålla elektronik eller mat från att bli exponerad under dåligt väder. Det är heller inga som helst problem att sätta upp tältet själv. Max fem minuter, komplett åtdragen och justerad. Sätt bara i tältpinnarna, ankra en absid och drag ut det som ett dragspel. Det är också lätt att flytta, bara att dra ihop det som ett dragspel, häng den på ryggsäcken och vandra vidare. Det finns ingen motsvarande tillverkare som slår allt detta.

Tältets insida har en användbar torklina och fantastik komfort. Det finns också fyra förvaringsfickor, en i varje hörn.

Om du använder tältet i varmare klimat kan du använda innertältet som ett fristående tält.

Det är inte det lättaste tältet du kan köpa, och det är inte meningen att det ska vara det. Men Keron är tillverkat för att klara några av de hårdaste miljöerna på jorden. Hillebergs tält är både robusta och motståndskraftiga. Som en följd av detta är Kerons vikt lite högre än ditt genomsnittliga två- eller trepersonersalternativ. Med en vikt på 4,9 kg är tältet ganska tungt. Vikten du bär beror på vilka tillbehör du packar. Det är möjligt att få ner vikten till 3,4 kg genom att välja mindre lättare pinnar och stavar.

Maxvikt

Takhöjd

Yta innertält

Yta absider

4900 g
105 cm
220 x 160 cm
183 x 160 cm (höjd 105 cm)

Keron 3 GT från Hillebergs är helt enkelt ett av världens bästa tält för fjällvandringar!

Att Tänka på Innan du Köper ett Tält

Planerar du en längre resa till fots i bergen, till exempel en veckolång vandringsresa i norra Europa? Om du tänker tillbringa mycket tid utomhus är det viktigt att skaffa ett tält som fungerar för dig. Du behöver något som är tillräckligt stort för dig, men som inte tar för mycket plats i din ryggsäck. Du vill ha ett tält som är lätt att sätta upp och som inte kräver för mycket arbete. Och viktigast av allt, du behöver ett bra tält av låg vikt som håller dig varm och torr.

Tältets Sovkapacitet

När du väljer tält och synnerligen bra vandringstält ska du först välja en modell utifrån gruppens storlek och om du behöver extra utrymme för extra vänner, utrustning eller hundar. Tänk dock på att det inte finns någon branschstandard som definierar tältmått per person.

När du utvärderar tältets kapacitetsklasser är vårt allmänna råd följande: Om du vill ha mer utrymme bör du överväga att öka tältkapaciteten med en person, särskilt om du eller dina vänner

 • är stora personer
 • är klaustrofobiska
 • vänder och vrider sig på natten
 • sover bättre med mer än genomsnittligt utrymme i
 • tar med sig ett litet barn eller en hund.

3 Säsongstält

Tresäsongstält är det överlägset mest populära valet av tält och är lätta skydd som är utformade för de relativt tempererade förhållandena under våren, sommaren och hösten. De är vanligtvis utrustade med stora nätpaneler för att öka luftflödet. Näten håller insekterna borta (men kan fortfarande släppa in pudrig sand som blåser in). Treåriga tält kan stå emot störtregn om de sätts upp på rätt sätt med en spänd vattenpelare, men de är inte det bästa valet för långvarig exponering för hårda stormar, kraftiga vindar eller tung snö.

De Primära Funktionerna hos 3 Säsongstält

Håller dig torr vid regn eller lätt snö.

Skyddar dig från insekter.

Ger avskildhet.

4 Säsongstält

Fyrsäsongstälten är konstruerade för att tåla hårda vindar och stora snölaster och kan användas under alla årstider. Deras främsta uppgift är dock att stå stadigt i svåra ogästvänliga väderförhållanden, främst på vintern eller ovanför trädgränsen.

De har fler stänger och tyngre tyg än tresäsongstält. Deras rundade kupolformar gör att de inte har några platta tak där snö kan samlas. De har få nätpaneler och vattenpelare som sträcker sig nära marken. Detta hindrar ventilationen och kan göra att de känns varma och täta i milt väder. Men när de onda vindarna börjar yla är ett 4 säsongstält en trygg tillflyktsort.

Viktiga Tältfunktioner

Takhöjd

Om du gillar att kunna stå upp när du byter kläder eller om du tycker om luftigheten i ett högt tak, ska du leta efter ett tält med hög takhöjd.

Tält i stugstil har nästan vertikala väggar för att maximera den totala takhöjden och det beboeliga utrymmet (och vissa modeller har familjevänliga funktioner som rumsavdelare och en markis eller en absid som kan användas som en sådan).

Tält i kupolform har överlägsen styrka och vindavvisande förmåga, vilket du kommer att uppskatta under en stormig natt. De står höga i mitten, men deras väggar har mer av en lutning vilket minskar det beboeliga utrymmet något.

Tältets Golvlängd

Om du är lång (över 1,80 meter) eller vill ha mer utrymme bör du överväga ett tält med en lång golvlängd .

Ingångar i Tältet

När du väljer tält ska du tänka på hur många ingångar du behöver samt deras form och orientering. Om du campar med familjen kan flera ingångar hjälpa er att undvika att klättra över varandra när ni ska ta en toalettpaus mitt i natten. Tält i stugstil tenderar att briljera på det här området. Lägg också märke till hur lätta eller bullriga ingångarna är att öppna och stänga med dragkedja. YKK-blixtlås på dörrarna motstår snörning och brott bättre än andra.

Tältstänger

Tältets stolpstruktur är avgörande för hur lätt eller svårt det är att sätta upp tältet. Nästan alla familjetält är numera fristående. Det innebär att de inte kräver några stakar för att ställas upp. Den stora fördelen med detta är att du kan plocka upp tältet och flytta det till en annan plats innan du behöver sätta upp stakar. Du kan också enkelt skaka bort smuts från det innan du tar ner det.

Färre stolpar gör att det går snabbare att sätta upp tältet. Det är också lättare att fästa stängerna på clips än att trä dem genom långa stänghylsor. Många tält använder både clips och korta stånghylsor i ett försök att balansera styrka, ventilation och enkel uppställning. Färgkodade hörn och stångklämmor gör också uppställningen snabbare. Aluminiumstänger är starkare och mer hållbara än glasfiber.

Regnskydd

Ett regnskydd är ett separat vattentätt överdrag som passar över tältets tak. Använd det när regn eller dagg väntas, eller när du vill behålla lite extra värme. Det finns två vanliga typer av regnöverdrag. Regnöverdrag som endast är avsedda för taket tillåter mer ljus och utsikt samtidigt som de ger ett ganska bra regnskydd. Regnskydd med full täckning ger maximalt skydd mot vind och regn.

Material för Tält

När du handlar bör du vara medveten om att tältdukar och regnskydd av högre denier-tyg är mer robusta än tältdukar med lägre denier-tyg. Sömmarband och högdenier-tyg på tältgolv minskar också risken för läckage.

Absid

Absider som fästs på tältet i syfte att förvara eller skydda dina leriga eller dammiga stövlar eller för att hålla dina packningar ute från regnet. De kan vara en integrerad del av regnstället eller tilläggsartiklar som säljs separat.

Ventilation

Nätpaneler används ofta i tältets tak, dörrar och fönster. Detta möjliggör utblickar och förbättrar korsventilationen för att hjälpa till att hantera kondensation. I varma och fuktiga klimat bör du välja större nätpaneler.

Invändiga Öglor och Fickor

En lanternslinga är ofta placerad högst upp i mitten av tältets tak för att hänga upp en lykta. Öglorna på tältets innerväggar kan användas för att fästa en näthylla (kallad gear loft, säljs separat) för att hålla småsaker borta från tältgolvet. På samma sätt hjälper innerfickor till att hålla tältet organiserat.

Öglor för Avspärrning

Tält av högre kvalitet har öglor på utsidan av tältkroppen för att fästa staglinor. Med hjälp av spännlinor kan du hålla hårt i kläderna – inget fladdrande tyg – när det blåser kraftigt.

Valfria Tälttillbehör

Fotplatta

Detta är en specialanpassad markduk (säljs vanligtvis separat) som läggs under tältgolvet. Tältgolv kan vara tuffa, men stenar, kvistar och smuts tar så småningom ut sin rätt. Det kostar mycket mindre att ersätta ett fotavtryck än ett tält. För familjetält som får mycket fotgängare in och ut är detta särskilt användbart. Dessutom är fotavtrycken anpassade till tältets form, så de fångar inte upp vatten som en vanlig markduk som sticker ut utanför golvkanterna. Vatten som fångas upp på det sättet rinner in under tältet och kan sippra igenom golvväven.

Utrustning

De flesta tält har en eller två integrerade fickor så att du kan förvara småsaker utanför tältgolvet. Ett redskapsfält är en valfri inredningshylla i nät som kan gömma undan större mängder redskap.

Andra tillbehör som är trevliga att ha

 • Stakar och förankringar för varierande platsförhållanden.
 • Kvast och sopskyffel
 • Golvmatta på insidan/utanför
 • Tältreparationssats
 • Förseglare för sömmar
 • Sladd för användning
 • Batteridriven ventilationsfläkt
Back to top button