Kläder

Vad är en skaljacka?

När det gäller kläder i lager finns det tre typer av lager. Det första lagret kallas baslager och ligger närmast huden. Det andra är känt som mellanskiktet. Och det sista lagret kallas “ytterskalet”.

Jackor som fungerar som ytterskal kallas skaljackor. De skyddar dig mot snö, regn och vind. Skaljackor varierar från dyra bergsklättringsjackor till enkla men mycket vindavvisande jackor. De flesta har tillräcklig andningsförmåga.

Skaljackor är viktiga artiklar i stormigt väder, för om vatten och vind tränger in i mellanskiktet och genom basskiktet kan du bli mycket kall och drabbas av hypotermi. Skaljackor kan delas in i två typer: Hardshell-jackor och softshell-jackor.

För att förstå vilken av dessa två varianter av skaljackor som är bäst för dina behov ska vi analysera och jämföra deras egenskaper, fördelar och nackdelar.

Hardshell-jackor

hardshelljacka

Hardshelljackor är tyngre och styvare jämfört med softshelljackor. De ger vanligtvis det bästa väderskyddet. Men hur ger de egentligen ett bättre skydd än softshelljackor? Anledningen ligger främst i de material som används för att tillverka dem.

Material som används för hardshelljackor

PVC och GORE-TEX är populära tygmaterial som används i den här typen av jackor eftersom de har exceptionell andningsförmåga. I synnerhet GORE-TEX  som är ett syntetiskt membran som har hål så att vatten inte kan tränga in från utsidan, men som samtidigt tillåter svettånga att försvinna från kroppen.

Väderskydd

Hardshelljackornas mest framträdande egenskaper är deras styrka och deras förmåga att ge skydd mot regn och snö. Deras väderskydd beror dock främst på vilka kläder du bär under, luftfuktigheten och temperaturen.

Under en iskall dag kan kyla komma i kontakt med din hud. Detta är anledningen till att det är till stor hjälp att bära ett välisolerat baslager och ett mellanlager. De hjälper till att förhindra att du blir för kall i extrema förhållanden.

Å andra sidan, om det finns mycket fuktighet i luften och temperaturen är hög kan det sluta med att du blir genomblöt av din egen svett. Detta gäller särskilt om du bär många välisolerade kläder under din skaljacka.

Men för det mesta ger hardshelljackor tillräckligt skydd under de kalla årstiderna, särskilt om du bär lämpliga kläder under. Dessutom kan det även vid milda väderförhållanden vara till stor hjälp att ha en hardshelljacka till hands vid plötsliga väderförändringar.

Egenskaper hos hardshelljackor

När du letar efter en bra hardshelljacka finns det några egenskaper som du måste ta hänsyn till om du vill få rätt objekt för dina behov.

Det finns tre huvudtyper av lager när det gäller hardshelljackor, vilka är: 2-lagers, 2,5-lagers och 3-lagers jackor. Ju fler lager, desto mer vatten- och väderbeständig är jackan. Följaktligen har lagren också betydelse för hur tungt plagget är.

En 2-lagers och 2,5-lagers jacka har ett yttre vattentätt material och ett inre membran. En 3-lagers jacka har ett tredje lager membran som skyddar jackans innerväv för att ge ytterligare skydd.

Fördelar med att skaffa en Hardshell-jacka

  • Om du vill ha en skaljacka som kan ge det bästa väderskyddet ska du välja hardshelljackor. De är särskilt bra mot snöiga förhållanden och kraftiga regn.
  • Dessa typer av skaljackor är hållbara eftersom tygerna är tätt vävda. På grund av deras utmärkta hållbarhet klarar de slitage mycket bättre än softshelljackor. Hardshelljackor har en tuff konstruktion eftersom de också är gjorda för extrema sporter.
  • Förutom att vara hållbara har hardshelljackor också en exceptionell andningsförmåga på grund av GORE-TEX-materialet som ingår i dem. För alla bergsklättrare, vandrare och campare som är ute i kallt väder är hardshelljackor ett utmärkt skydd mot mycket kalla väderförhållanden.

Nackdelar

  • Hardshelljackornas förmåga att hålla dig torr beror främst på luftfuktigheten, temperaturen och det lagersystem du bär under.
  • Tyget är ganska styvt och inte så flexibelt.

Softshell-jackor

softshelljacka

Softshelljackor är utformade för att ge hög komfort och rörlighet under utomhusaktiviteter. De klassificeras också som sportjackor eftersom de är mycket lätta, vilket gör att de lätt anpassar sig till rörelser.

Andningsförmåga är en vanlig egenskap bland softshelljackor. Den hjälper till att transportera bort fukt, vilket reglerar din kroppstemperatur. Med god andningsförmåga kan du hålla dig fuktfri och torr. Dessutom är softshelljackor mycket mångsidiga eftersom de kan bäras på egen hand eller som ett isolerande lager.

Softshelljackor är idealiska för milda och torra väderförhållanden. De flesta softshelljackor är behandlade med durable water repellent eller DWR, vilket gör dem vattenavvisande. Det finns också vissa softshelljackor som är helt vattentäta. Helt vattentäta softshells saknar dock vanligtvis andningsförmåga, såvida de inte är försedda med andningsbara och vattentäta membran som Gore-Tex.

När det gäller viktfaktorn mellan softshell- och hardshelljackor är de förstnämnda mycket lättare eftersom de är tillverkade av tyg som polyester eller nylon. Dessa två typer av tyg ger också ett bra skydd, men inte i samma utsträckning som hardshelljackor. Lyckligtvis kan softshells bäras under hardshelljackor. Detta är till stor hjälp vid plötsliga extrema hårda väderförhållanden.

Softshelljackor är vindtäta, vilket gör dem idealiska för milt till kallt, blåsigt väder. De flesta softshells är dock inte vattentäta, vilket gör dem olämpliga för regnigt eller dåligt väder. Dessa jackor är också perfekta för rigorösa utomhusaktiviteter eftersom de förutom att vara lätta också är stretchiga.

Typer av softshelljackor

Det finns två typer av softshelljackor: Membranjackor och stretchvävda jackor. I membranversionen finns ofta Gore-Tex och WindStopper. De är vattentäta och andas eftersom de har lösare vävar.

Å andra sidan är de stretchvävda softshelljackorna tillverkade av material som polyester eller nylon. Dessa typer av softshells har en tät väv som gör att jackan kan hålla dig torr under regniga förhållanden.

Funktioner hos softshelljackor

En softshelljacka med tight passform innebär bättre isolering som håller värmen nära kroppen. Detta är särskilt fördelaktigt under vintersäsongen. Dessutom kan du bära den under en hardshelljacka, vilket är mycket praktiskt vid extremt kallt väder.

Vädret är en annan avgörande faktor som du måste ta hänsyn till när du väljer en softshelljacka. Detta gäller naturligtvis även hardshelljackor och andra lager som du planerar att bära under dem. Vissa vandrare och campare bär en inre fleece och ett yttre skal för att hålla sig varma och förbättra isoleringen när de inte är aktiva eller rör sig.

Fördelar med att skaffa en softshelljacka

Eftersom de material som används vid tillverkningen av softshelljackor vanligtvis är stretchiga ger de stor rörlighet. Softshells är mycket bekvämare på grund av deras inre fleecefoder. De är också mycket bärbara eftersom de är lätta att vika ihop och packa. Vissa kan till och med vikas ihop till en kudde.

Utomhusaktiviteter som lämpar sig bäst för softshelljackor är bergsklättring, vandring, löpning, bergsklättring och andra aktiviteter som kräver mycket rörelse. Även om de inte är helt vattentäta kan softshelljackor hålla dig torr vid lätt till måttligt regn.

Nackdelar

  • Inte lämpliga för kraftigt regn eller höga temperaturer.
  • Inte lika lätta och packbara jämfört med hardshelljackor.

Fick du reda på frågan vad är en skaljacka? Vi hoppas att så är fallet och läs gärna vidare våra andra artiklar!

Back to top button