Natur

Berg i Himalaya

Himalayabergen sträcker sig cirka 2 500 kilometer genom norra Indien, Pakistan, Nepal, Tibet och Bhutan. Nio av världens tio högsta bergstoppar finns här, däribland Mount Everest. Ordet Himalaya betyder “snöns boning” på sanskrit. Många av Asiens viktigaste floder har sina källor i Himalayabergen, bland annat Indus, Ganges och Brahmaputra. Himalaya innehåller världens tredje största lager av is och snö på planeten , vilket är betydande jämfört med jordens omkrets. Endast Antarktis och Arktis har mer. Sammanlagt finns det cirka 15 000 glaciärer i Himalaya.

Den förmodligen mest populära anledningen till att folk åker till Tibet och Nepal är för att se världens högsta och mest spektakulära bergskedja. Ingen resa till Tibet eller Nepal är komplett utan att se Himalaya, särskilt Mount Everest.

Floder och Glaciärer

Himalaya är källan till många av Asiens viktigaste floder, inklusive Indus, Ganges och Brahmaputra. Denna mäktiga bergskedja innehåller även världens tredje största lager av is och snö, med cirka 15 000 glaciärer som sprider sig över dess omfattande terräng.

Turism och Äventyr

Den förmodligen mest populära anledningen till att människor reser till regioner som Tibet och Nepal är för att bevittna världens högsta och mest spektakulära bergskedja. Ingen resa till dessa länder är komplett utan att se Himalaya, särskilt Mount Everest.

Mount Everest

Mount Everest

Det högsta berget I Himalaya är Mount Everest på 8848 meter. Mount Everest är det högsta berget på jorden. Dess topp ligger på gränsen mellan Nepal och Kina. Den ligger ovanför dödszonen där luften är för tunn för att en människa ska kunna leva, så vanligtvis används komprimerade gastankar med olika gasblandningar för olika höjder när man klättrar. Dödszonen avser de delar av Mount Everest som sträcker sig över 7 600 meter. Everest bildades genom att den indiska tektoniska plattan rörde sig uppåt och mot den asiatiska plattan. Everest växer med ungefär en kvarts tum varje år. Är du sugen på att bestiga Everest? Läst då gärna våra artiklar Hur Många har Bestigit Mount Everest och Hur Lång Tid tar det att Bestiga Mount Everest, genom att klicka på länkarna,

K2

K2

Det andra berget är K2 på 8611 meter. K2 har alltid ansetts vara det näst högsta berget på jorden, men dess höjd skiljer sig inte mycket från Kinchinjungas som ligger på tredje plats, och vi kan ännu inte med säkerhet säga vilket som är det högsta av de två.

Kinchinjunga

Kinchinjunga

Det tredje högsta berget är Kinchinjunga på 8586 meter. Kinchinjunga anses av många vara det vackraste berget, och det är inte svårt att förstå när man ser bilder som denna.

Makalu

Makalu

Makalu som är 8463 meter högt Det är det femte högsta berget I världen och ligger på gränsen mella Nepal och Tibet. Makalu ligger väligt isolerat och är format som en fyra sidig pyramid.

Nanaga Paebat

Nanaga Paebat

Nanga Paebat är 8126 meter och är det nionde högsta berget I världen och ligger I Pakistan. Det har smeknamnet “döds berget” för dess många olyckor.

Ytterligare Information

Himalayabergen är inte bara en källa till naturlig skönhet och äventyr, utan också en viktig del av regionens ekologi och kultur. De spelar en central roll i många religiösa traditioner och är hem för en mängd olika arter, inklusive flera som är hotade.

Himalayabergen erbjuder enastående möjligheter för äventyr, utforskning och insikt i regionens rika kultur och historia. Deras mäktiga toppar, djupa dalar och rika biologiska mångfald fortsätter att inspirera och fascinera människor från hela världen.

Back to top button