Natur

Hur Många har Bestigit Mount Everest?

Mount Everest är världens högsta berg, och det är ingen överraskning att det har blivit en stor utmaning för bergsbestigare. Antalet personer som har bestigit Mount Everests topp ökar stadigt, och att bestiga berget har blivit ett eftertraktat mål för många äventyrare. I den här artikeln diskuteras Mount Everests historia, antalet människor som har bestigit det och orsakerna till att så många försöker bestiga det.

Mount Everests Historia

Mount Everest har varit ett mystiskt och imponerande berg i århundraden. Det identifierades för första gången som världens högsta topp 1852, men det var inte förrän 1953 som två modiga upptäcktsresande, Edmund Hillary och Tenzing Norgay, blev de första som lyckades klättra till toppen och tillbaka. Sedan dess har tusentals människor försökt bestiga världens högsta topp, och många har lyckats med denna anmärkningsvärda bedrift. Berget har blivit en symbol för mod, ambition och uthållighet, och dess isiga topp fortsätter att utmana och inspirera äventyrare från hela världen.

Antal Personer som har Bestigit Mount Everest

Sedan den första lyckade bestigningen av Mount Everest 1953 har cirka 5000 personer bestigit Mount Everest, varav 30 stycken är svenskar. Detta inkluderar inte de modiga själar som har försökt men inte lyckats. Antalet människor som har lyckats nå den högsta punkten på jorden är anmärkningsvärt, och det är en bedrift som vi alla kan vara stolta över. Det är en otrolig prestation av mänsklig styrka och beslutsamhet, och det ger oss hopp om att vi alla kan övervinna våra egna “Everests” i livet. Vem vet, kanske kan du bli nästa person att ansluta dig till den exklusiva klubben av människor som har besegrat den högsta toppen på jorden!

Hur lång tid tar det att bestiga Mount Everest, undrar du kanske nu? Vilken tur att vi har skrivet en artikel om just detta som du kan läsa genom att klicka här!

bestigning av Mount Everest

Orsaker till att Människor Bestiger Mount Everest

Att bestiga Mount Everest är en upplevelse som förändrar livet, och människor har alla möjliga anledningar att anta utmaningen. För vissa är det ett sätt att testa sin fysiska och mentala styrka och bevisa för sig själva att de kan övervinna vilket hinder som helst. Andra gör det för att skryta, eftersom det är en bedrift som väldigt få människor har uppnått. Och så finns det de som gör det för utsikten – Himalayabergen är några av de vackraste i världen och känslan av att ha fullbordat klättringen är nästan obeskrivlig. Oavsett skälet är det en otrolig bedrift att ta sig till toppen av Mount Everest och en bedrift som kommer att stanna kvar i minnet resten av livet.

Noterbara Bestigare av Mount Everest

Mount Everests topp är en utmaning som har lockat några av världens mest djärva och modiga äventyrare. Bland de kända klättrarna på Mount Everest finns Sir Edmund Hillary, som var den förste som nådde toppen 1953, och Tenzing Norgay, som följde med Hillary under bestigningen. År 1975 blev Junko Tabei den första kvinnan som nådde toppen, och Arunima Sinha blev den första personen med amputerat ben att bestiga berget 2013. Den kanske mest kända klättraren av Mount Everest är Apa Sherpa, som innehar rekordet för flest bestigningar av berget, med totalt 21 stycken.

Prestationer och Rekord på Mount Everest

Mount Everest är världens högsta berg, 8 848 meter över havet. Att nå denna topp är en enorm bedrift för alla klättrare och har varit ett mål för många äventyrare genom åren. Det har satts många rekord på Mount Everest, från de snabbaste bestigningarna till de äldsta och yngsta klättrarna som nått toppen. Vissa klättrare har till och med lyckats ta sig till toppen utan att använda syrgas! De fantastiska prestationer och rekord som de som har bestigit Mount Everest har uppnått kommer att fortsätta att inspirera och motivera äventyrare runt om i världen.

Första bestigningen utan hjälp av syrgas

Reinhold Messner (Italien) och Peter Habeler (Österrike) blev 1978 de första att bestiga Mount Everest utan syrgas, detta skedde den 8e maj genom sin bestigning via southeast ridge.

Första Solobestigningen

1980 gjorde Reinhold Messner också den första solobestigningen av Mount Everest, utan varken syrgas eller hjälp, på en delvis ny led på nordsidan. Detta skedde Den 20 augusti och han klättrade under tre dagar helt ensam från sitt basläger, som ligger 6 500 meter över havet.

Första bestigningen vintertid

Den 17 februari 1980 blev en polsk bergsklättringsgrupp ledd av Andrzej Zawada, Leszek Cichy och Krzysztof Wielicki den första att nå toppen vintertid.

Du kan läsa mer om rekord av alla dess slag genom att klicka här!

För mer spännande läsning om andra berg än Mount Everest i Himalaya läs gärna vår artikel om Berg i Himalaya

Back to top button