Mat

Frystorka Mat – En enkel guide för hemmet

Frystorkad mat är perfekt vandringsmat! Men kan man frystorka egen mat hemma utan maskin?

Absolut!

Detta kanske kommer som en chock för många, men du behöver faktiskt inte köpa en dyr frystorkningsmaskin för att lyckas med att frystorka din mat! Istället för att spendera tusentals kronor på en frystorkningsmaskin ska vi nu visa dig hur du enkelt kan frystorka mat hemma, steg-för-steg, för en bråkdel av priset!

Så Frystorkar du Mat Hemma

En vanlig missuppfattning är att frystorkning är en mycket komplicerat process -när du i själva verket kan göra det hemma på egen hand i din egen frys!

Så Frystorkar du din Egen Mat i Frysen i 4 Enkla Steg

Det enda du behöver för att lyckas frystorka mat hemma i din egen frys är ett vanligt kakfat eller ett kylställ. Allt du behöver göra är att lägga din mat i små bitar och placera dem i frysen. Det låter inte så svårt va? Nej, det är det inte heller!

frozen broccoli

Så gör du steg-för-steg:

1

Lägg maten på en bricka.

2

Lägg brickan i frysen.

3

Vänta 2-3 veckor.

4

Lägg maten i ziplockpåsar för förvaring.

Maten börjar frysa under de första timmarna, men det är viktigt att notera att torkningsprocessen tar veckor innan den är helt frystorkad och färdig. Denna process kallas sublimering och är det som skiljer frystorkning från att helt enkelt frysa in mat i förseglade påsar eller behållare som vi alla är vana vid att göra. Det bästa sättet att kontrollera när maten är färdigtorkad är att ta ut en fryst bit och låta den komma upp i rumstemperatur. Om maten blir mörk eller svart betyder det att torkningsprocessen fortfarande inte är över. Fryst mat som inte ändrar färg har frystorkats ordentligt, om så är fallet för dig, grattis! Du har lyckats med att frystorka mat hemma! Det är viktigt att notera att det kan vara smart att börja med enkla livsmedel med högt vatteninnehåll när man skall prova att frystorka sin egen mat hemma för att lära sig processen och se hur lång tid det tar. Om du planerar en vandring, glöm inte att kolla in vår guide om Bästa vandringskängor för att säkerställa att du har rätt utrustning.

Prova gärna med:

Alla dessa livsmedel är lätta att frystorka och öva sig på. När önskad torkning har uppnåtts är det bara att förvara den frystorkade maten i ditt skafferi i ziplockpåsar.

*Frystorkad mat bör förvaras i ett förråd som håller sig under 24 grader.

Så Frystorkar du din Egen Mat med Torr-is i 5 Enkla Steg

Ifall du vill frystorka din mat hemma i raketfart kan du också frystorka din mat med torr-is.
dry ice

Så gör du steg-för-steg:

1

Lägg din mat i fryssäkra påsar.

2

Placera fryspåsarna i en stor kylbox.

3

Täck maten med torr-is.

4

Vänta 24 timmar.

5

Ta ut matpåsarna och förvara dem i ett köksskåp.

Det viktigaste när du ska frystorka mat med torr-is är att du måste göra det en dag där luftfuktigheten är i princip noll, annars blir processen betydligt svårare.

Viktigt är också att tänka på att:

Vi föreslår att du använder dessa påsar för att förvara maten, se också till att ta bort så mycket luft som möjligt, använd en vakuumförslutare för bästa resultat. Var uppmärksam på påsarna och se till att ingen fukt kommer in i påsen, det förstör allt ditt hårda arbete!

Fördelar med att Frystorka mat Hemma

Även ifall man bortser ifrån den ekonomiska aspekten med att frystorka sin egen mat hemma finns det även många andra fördelar!

Dessa fördelar är:

frozen fruits

Godaste Färdiglagade Frystorkade Maten

Ifall du känner att du inte har tid eller lust att frystorka din egen mat kan du ju såklart också köpa färdig frystorkad mat!

Här är några av våra favoriter:

Frukost

Gott & nyttigt frukostpaket!

4.8/5

Lunch

God & energifylld lunch!

4.9/5

Middag

En klassisk favoritmiddag!

4.9/5

Mellanmål

Gott och nyttigt mellanmål!

4.8/5
Back to top button