Frystorka Mat – En enkel guide för hemmet

Kan man göra frystorkad egen mat hemma utan maskin?

Absolut!

Detta kanske kommer som en chock för många, men du behöver inte en av de stora fina frystorkningsmaskinerna för att faktiskt göra din egen frystorkade mat.

Istället för att spendera 20-40 tusen kronor på en frystorkningsmaskin ska jag visa dig hur du kan frystorka mat för en bråkdel av priset.

Låt oss diskutera hur du kan göra detta hemma.

Snabb steg-för-steg-visning till frystorkning med en frys:

  • Lägg maten på en bricka
  • Lägg brickan i frysen
  • Vänta 2-3 veckor
  • Förvara maten i en luftfri påse

En missuppfattning är att frystorkning är ett massivt komplicerat förfarande, när du i själva verket kan göra det i din frys hemma.

Det enda du behöver är ett vanligt kakfat eller ett kylställ.

Allt du behöver göra är att lägga din mat i små bitar och placera dem i frysen.

En djupfrys fungerar bäst men din vanliga frys fungerar också.

Maten börjar frysa under de första timmarna själv, men det är viktigt att notera att torkningsprocessen tar veckor innan du har den frystorkade mat du vill ha. Denna process kallas sublimering och är det som skiljer frystorkning från att helt enkelt frysa in mat i förseglade påsar eller behållare som vi alla är vana vid att göra.

Det bästa sättet att kontrollera när maten är färdig torkad är att ta ut en fryst bit och låta den komma upp i rumstemperatur.

Om maten blir mörk eller svart betyder det att torkningsprocessen fortfarande inte är över.

Fryst mat som inte ändrar färg har frystorkats ordentligt, om så är fallet för dig, grattis! Du har lyckats med att torka mat hemma!

Det är viktigt att notera att börja med enkla livsmedel när man skall torka sin egen mat. Mat som har ett högt vatteninnehåll är det bästa stället att börja. Prova saker frukt som äpplen, bär och bananer. Prova torkade grönsaker såsom broccoli och paprika, de lämpar sig för att användas som torkad mat. Dessa är lättast att göra och öva på.

När detta har uppnåtts kan du gå vidare och förvara den frystorkade maten i ziplockpåsar.

Frystorkad mat bör förvaras i ett förråd som håller sig under 24 grader.

Snabb steg för steg till frystorkning med torris:

Lägg din mat i fryssäkra påsar

Placera fryspåsarna i en stor kylbox

Täck maten med torris

Vänta 24 timmar

Ta ut matpåsarna och förvara dem

Eftersom torris låter all fukt från maten avdunsta mycket snabbt är hela processen mycket snabbare än metod ett.

Det viktigaste är att du måste hitta en dag där luftfuktigheten är noll, annars blir processen betydligt svårare.

Använd kränkta handskar och en behållare som är minst dubbelt så stor som maten du fryser in.

Placera maten i behållaren och täck maten helt med torris.

Använd ett 1:1-förhållande, dvs. 1 hg  torris för varje 1 hg mat.

Förslut INTE behållaren! Den kommer att explodera på grund av de expanderande gaserna.

Om du måste använda ett lock ska du se till att borra hål.

Låt processen ha sin gång och vänta tills det inte finns någon mer torris i behållaren.

Behållaren är nu helt full av koldioxid och fri från all fukt.

Ta inte ut maten förrän du är redo att lägga den i påsar omedelbart.

Vi föreslår att du använder dessa påsar för att förvara maten, se också till att ta bort så mycket luft som möjligt, använd en vakuumförslutare för bästa resultat.

Var uppmärksam på påsarna och se till att ingen fukt kommer in i påsen, det förstör allt ditt hårda arbete!

Varför frystorka mat?

Det kanske bästa argumentet för frystorkning är variationen. Nästan alla livsmedel kan frystorkas för konservering och livsmedelsförvaring. Kött, frukt, grönsaker, efterrätter – till och med hela måltider. Och frystorkade måltider, kött, mejeriprodukter, ägg och grönsaker återfuktas snabbt, ibland nästan omedelbart.

Du kan frysa in torkad keso och förvara den utan kylning – och även gräddfil. Äggröra med ost? Inga problem! Frystorkning är det bästa sättet att bevara och förvara mejeriprodukter och ägg. Medan det är mycket svårt att dehydrera dessa livsmedel.

När man betänker att nästan 40 % av den mat som familjer köper går till spillo börjar konservering av rester och mognande frukt och grönsaker kännas viktigt. Mat slängs av många skäl. Familjer gör eller köper för mycket mat till att börja med, misslyckas med att värma upp rester eller glömmer helt enkelt bort mat som står längst bak i kylskåpet eller på disken tills den blir dålig. Med en frystork för hemmabruk kan man enkelt eliminera dessa problem och på så sätt spara tid och pengar åt familjerna. Nu kan du bevara alla dina rester och mat som håller på att mogna. Dessa är perfekta att ha med sig som friluftsmat när man är ute på äventyr!

Frystorkade livsmedel har längre hållbarhet, lägre fukthalt och smakar i allmänhet bättre än dehydrerade livsmedel. Frystorkade livsmedel rehydreras snabbare och behåller också sin ursprungliga form, konsistens och färg. Det går att frystorka ett mycket större urval av livsmedel än vad som går att dehydratisera. Tänk dig att försöka använda en dehydrator för att bevara en glassmacka, ett rått ägg eller ost. Det skulle misslyckas kapitalt. Det är inte så om man frystorkade.