Natur

När kan man se Norrsken?

Den bredare säsongen är vintern. Det är då du bör försöka boka en resa till norra Sverige för att se norrskenet.

Detta beror på att det under sommarmånaderna är nästan konstant dagsljus runt polcirkeln, tack vare midnattssolen. Från och med september blir dagarna kortare och nätterna längre, vilket varar fram till ungefär slutet av mars. Vid den här tiden på året är också solaktiviteten i allmänhet starkare.

När mörkret faller kan man se norrsken när som helst på dagen och det kan ses så tidigt som kl. 16.00 och så sent som kl. 06.00. Den optimala tiden verkar dock vara mellan 21.30 och 01.00.

Så glöm inte att komma bort från stadens ljusföroreningar och håll ett öga på vädret och solaktiviteten. Det finns gott om appar för norrskensprognoser som man kan ladda ner och hålla sig uppdaterad.

Men glöm inte att norrsken, eller aurora borealis, är ett naturfenomen som inte kan garanteras. Vill du ta upplevelsen till nästa steg så besök en av Sveriges nationalparker för att hitta norrskenet!

Norrsken

Vad är Norrsken

Aurora borealis, eller norrsken, är en eterisk uppvisning av färgade ljus som skimrar över natthimlen.

Vissa inuiter trodde att deras förfäders andar kunde ses dansa i det flimrande norrskenet. I den nordiska mytologin var norrskenet en eldbro till himlen som gudarna hade byggt.

Norrsken har olika färger, beroende på vilka atomer som är spända. Gult och grönt ljus kommer från syreatomernas elektroner som exciteras och lila, blått och rött ljus kommer från kväve.

Hur uppstår Norrsken

Solen ligger 93 miljoner mil bort. Men dess effekter sträcker sig bortom dess synliga yta. Stormar på solen skickar vindar av laddade solpartiklar som färdas genom rymden. Om jorden befinner sig i partikelströmmen reagerar vår planets atmosfär och magnetfält.

När de laddade partiklarna från solen träffar molekyler och atomer i jordens atmosfär exciterar de atomerna och får dem att lysa upp.

Back to top button