Mat

Pumptermos Bäst i Test [2022]

På större tillställningar kan det tyckas vara viktigt att du ska ha kaffe eller te förberett för dina gäster. Då skulle du ju lika gärna kunna passa på att köpa en pumptermos när vi ändå fixat en rätt hyfsad artikel om detta för din skull…?

En underskattad hemlighet vi kan dela med oss av på rak arm är att du även kan hålla drycken kall i en riktigt bra pumptermos(!). Endast din fantasi sätter gränserna på vilket sätt du kan använda denna delikata information.


Nåväl, den bästa pumptermosen på marknaden är:

Bäst i Test
Håller värmen!
4.7/5
Premium
Dyr men grym!
4.6/5
Prisvärd

Bra pris!

4.2/5
Budget
 Billig men bra!
3.5/5

Köpguide för Pumptermos

Det är ingen altartavla, utan bara en helt vanlig pumptermos. Tänk dig en vanlig termos, fast med en pump på. Ungefär exakt precis så fungerar denna mackapär. Det visste du säkert redan.

Den stora frågan är om du visste att:

  • Termosen uppfanns 1892 av Sir James Dewar, en vetenskapsman vid Oxfords universitet, men tillverkades inte för kommersiellt bruk förrän 1904, då två tyska glasblåsare bildade Thermos GmbH. De anordnade en tävling om namnet på vakuumflaskan och en pajsare från München föreslog “Thermos”, som kom från det grekiska ordet “Therme” som betyder “het”.
  • Thermos vakuumflaska var en mycket eftertraktad produkt som togs med på många kända expeditioner, bland annat: Löjtnant E.H. Schackeltons resa till Sydpolen, löjtnant Robert E. Pearys resa till Arktis, överste Roosevelts expedition till Mombasa och in i hjärtat av afrikanska Kongo med Richard Harding Davis. Det blev till och med luftburet när bröderna Wright tog upp det i sitt flygplan och greve Zepplin tog upp det i sin luftballong.
  • Thermos vakuumflaska fick ett tekniskt genombrott 1911 när Thermos Limited i England tillverkade den första maskintillverkade glasflaskan. I och med tillverkningen av maskintillverkade glasflaskan ökade Thermos-produkternas popularitet enormt. Efterfrågan ökade så mycket att det amerikanska Thermos Bottle Company 1910 flyttade från Brooklyn, New York till Manhattan för att tredubbla produktionen och flyttade sedan 1912 till Norwich, CT för att öka produktionen ytterligare.
  • När andra världskriget bröt ut i Europa 1939 övergick praktiskt taget hela Thermos Limiteds kapacitet i England till att tillgodose krigsbehoven hos de brittiska militärstyrkorna. Varje gång ett tusental bombplan gick ut på en räd, följde 10 000-12 000 Thermos vakuumflaskor med dem. Samtidigt spelade det amerikanska Thermos Bottle Company i USA en viktig roll i kriget. Mer än 98 % av företagets produktion var avsedd för militärt bruk och laboratorier för atomenergi. När kriget tog slut 1945 omvandlades Thermos-fabrikerna till civila och fredliga användningsområden. Efterfrågan var så stor att fabriken i Norwich, som arbetade med full kapacitet, endast kunde producera standardartiklar.
  • År 1957, 50 år efter att företaget startat i USA, Storbritannien och Kanada, var vakuumflaskan av märket Thermos nästan allmänt känd för användning med mat och dryck. Men den visade sig också vara användbar inom vetenskap, medicin och industri. Den hade använts i olika instrument som mätte elektrisk effekt, stigningshastighet i flygplan, upptäckt av oljeavlagringar och väderregistrering. Den hade också använts för att transportera sällsynta tropiska fiskar och för att bevara och transportera blodplasma.
  • År 1971 exporterades mer än 50 % av Thermos Limited i England till över 100 olika företag. Företaget tilldelades drottningens industripris för dessa exportframgångar. En viktig produkt som lanserades 1985 var Coffee Butler, en vakuumisolerad glaskaraff. Produkten blev en enorm framgång och blev en av de främsta hushållsprodukterna i Nordamerika 1985.
  • I augusti 1989 förvärvades Thermos verksamhetsbolag i USA, Storbritannien, Kanada och Australien av Nippon Sanso K.K. i Tokyo, Japan. Företaget sysslade främst med att bygga och driva gasseparationsanläggningar, men hade nyligen etablerat sig inom konsumentproduktbranschen, bland annat med världens första vakuumflaska i rostfritt stål som företaget utvecklade 1978. Förvärvet av Thermos gav Nippon Sanso ett mycket erkänt varumärke som är registrerat i över 100 länder och en stark distribution i många länder, däribland USA, Storbritannien, Kanada, Australien och flera utvecklade marknader i Latinamerika, Afrika och Sydostasien.
  • År 1996 såldes de brittiska kontoren och tillverkningsanläggningen i Brentwood för att byggas om till en Sainsbury-supermarket. En ny anläggning på 140 000 kvadratmeter byggdes i Thetford, i anslutning till glasfabriken, för tillverkning av plast- och metallbehållare och montering av Thermos-produkter. Kontoren flyttades till Brentwood. 1997 stängde Thermos sin grilltillverkning i Freeport och sålde tillgångarna till Char-Broil Division of W.C. Bradley Co. i Columbus, GA.
    I och med försäljningen av grillverksamheten meddelade Thermos att man skulle fokusera på sin historiska kärnverksamhet: bärbara isolerade mat- och dryckesbehållare. De viktigaste produktlinjerna under 1997 var Thermos och Thermos Nissan vakuumburkar av stål, vakuumburkar av glas, skumisolerade resebägare, skumisolerade hårda och mjuka kylboxar och kannor samt licensierade lunchpaket för barn. Under 1997 började Thermos också marknadsföra sina isolerade produkter till livsmedelsindustrin.
Se även
Close
Back to top button