Cykling

BĂ€sta Mountainbike Test [2023]

Mountainbikes finns i olika utföranden beroende pĂ„ vad de Ă€r avsedda för. En mountainbike för terrĂ€ngĂ„kning Ă€r inte samma sak som en mountainbike som Ă€r avsedd för fiskörning pĂ„ stigar…

I detta testet har vi valt att fokusera pÄ cross-country (XC) cyklar. De bÀsta mountainbike-cyklarna för cross-country handlar om rÄ fart, vilket gör dem lÀtta, effektiva och speciellt anpassade för snabba, flytande singletracks och tÀvlingar.

Vi har jÀmfört de bÀsta XC MTB cyklarna i olika prisklasser sÄ du ska kunna hitta den bÀsta mountainbike som passar just dig! HÀr kommer resultatet, BÀsta mountainbike test 2022:

LÀs ocksÄ vÄran artikel om bÀsta cykellÄs hÀr

BĂ€st i Test
4.6/5
Premium
5/5
PrisvÀrd

Bra pris!

4.4/5
Budget

 Billig!

4/5
4.6/5

Toppfunktioner

 • Kolfiberkonstruktion
 • SRAM GX Eagle
 • RockShox SID SL

Fördelar

 • LĂ€tt och responsiv ram design
 • Perfekt balans mellan prestanda och komfort
 • Brett spektrum av vĂ€xlar för olika terrĂ€nger

Nackdelar

 • PrisvĂ€rdheten kan vara en frĂ„ga för vissa

UtlÄtande

5/5

Toppfunktioner

 • Kolfiber-ram
 • Shimano XT M8100
 • Fox Float dĂ€mparsystem

Fördelar

 • UtmĂ€rkt kontroll och manövreringsförmĂ„ga
 • Precist och snabbt vĂ€xelsystem
 • Hög komfort med förstklassig dĂ€mpning

Nackdelar

 • NĂ„got högre prisklass jĂ€mfört med konkurrenter

UtlÄtande

För den mer prismedvetna köparen finns det ingen bĂ€ttre kikare Ă€n Coghlan’s Binoculars for Kids. Vi blev positivt överraskade av hur mycket den hade att erbjuda. Kikarens pĂ„litliga objektiv och 4×30-förstoring var tillrĂ€ckliga för att ge oss en bra nĂ€rbild av  trĂ€dtoppar, fĂ„glar och andra föremĂ„l i naturen under vĂ„ra tester. 

Trots det lĂ€gre priset, kĂ€ndes Coghlan’s Binoculars for Kids varken billiga eller sköra. De har en lĂ€tt och kompakt konstruktion, vilket Ă€r perfekt för barn att bĂ€ra med sig under lĂ„nga turer eller vandringar. Förutom det sĂ„ verkar kikaren Ă€ven tĂ„la lite tuffare tag och stötar, vilket kan vara bra om den kommer i hĂ€nderna pĂ„ lite yngre anvĂ€ndare. 

Toppfunktioner

 • Hydrauliska skivbromsar
 • 27 vĂ€xlar
 • Stabil körupplevelse

Fördelar

 • Mycket prisvĂ€rd för nybörjare och erfarna
 • Effektiva bromsar för sĂ€ker och kontrollerad körning
 • TillĂ„ter precision under vĂ€xling mellan olika terrĂ€nger

Nackdelar

 • Tyngre Ă€n vissa konkurrenter

UtlÄtande

4/5

Toppfunktioner

 • FjĂ€dring fram
 • Shimano-system
 • Mekaniska skivbromsar

Fördelar

 • Bra stabilitet för en bekvĂ€m körning
 • Är bra Ă€ven pĂ„ ojĂ€mn terrĂ€ng
 • Förnuftigt prissatt alternativ med fina funktioner

Nackdelar

 • Mindre effektiva bromsar jĂ€mfört med hydrauliska modeller

UtlÄtande

Köpguide BÀsta Mountainbike Cross Country

Som alla överlevare har XC-racing klarat sig genom att utvecklas. LÄngt borta Àr de tre timmars lerfesterna i icke utmanande terrÀng. Banorna Àr nu kortare och mer krÀvande, vilket utmanar förare och utrustning, samtidigt som man trycker pÄ den visuella aspekten för att göra det mer tilltalande för ÄskÄdarna.

En typisk XC-tÀvlingsslinga innehÄller nu kraftfulla klÀttringar, nedfarter vÀrda en EWS-etapp samt fler specialbyggda inslag för TV-kamerorna. Det Àr denna alltmer tekniska aspekt av XC som gör att en del förare ocksÄ tittar pÄ de bÀsta mountainbikealternativen för terrÀngcyklar (cyklar med lite lÀngre resvÀg och mer progressiv geometri). XC-cykling och racing Àr spÀnnande och inte lÀngre enbart ett test av rÄ kondition; det handlar om att pressa fÀrdighetsnivÄer och cykelhantering lika mycket som din puls.

FörstÄ dina behov och preferenser

Att förstÄ vad du vill ha ut av din mountainbike Àr avgörande för att hitta rÀtt modell. Beroende pÄ vilka typer av stigar och Àventyr du planerar att ge dig ut pÄ kan dina prioriteringar skilja sig frÄn nÄgon annans. Det kan vara vÀrt att göra en lista över de egenskaper som du vÀrdesÀtter mest i en cykel, sÄsom lÀtthet, hÄllbarhet, fjÀdring eller hastighet. TÀnk ocksÄ igenom hur ofta du kommer att anvÀnda cykeln och om det finns nÄgra sÀrskilda evenemang eller tÀvlingar som du vill delta i. Att göra en noggrann sjÀlvutvÀrdering av dina behov och preferenser hjÀlper dig förstÄ vilka faktorer som Àr viktigast för dig, vilket i sin tur leder till att du blir mer nöjd med ditt val av mountainbike.

Olika typer av terrÀng och anvÀndning

För att hitta den bÀsta mountainbiken för dina behov bör du tÀnka pÄ vilken typ av terrÀng du kommer att anvÀnda cykeln pÄ mest. Mountainbikes kan vara utformade för olika terrÀnger, sÄsom slÀta skogsstigar, steniga bergssidor eller tekniska singeltracks. Vissa cyklar Àr mer mÄngsidiga och klarar av en bredare variation av terrÀnger, medan andra Àr specialiserade pÄ en viss typ. Om du planerar att ge dig ut pÄ lÀngre turer kan det vara viktigt att ha en cykel som Àr bekvÀm och effektiv i uppförsbackar, medan utförsÄkare kanske vill ha en stabil och kraftig cykel med mer robust fjÀdring. Beroende pÄ vilka Àventyr du ser fram emot bör din mountainbike passa till terrÀngen och anvÀndningen du har i Ätanke.

Din personliga cyklingstil och komfort

Vi har alla vĂ„ra unika cyklingstilar och kroppstyper, och det Ă€r viktigt att hitta en mountainbike som passar just dig för att fĂ„ ut det mesta av din cykling. Komforten Ă€r en grundlĂ€ggande faktor – om du inte kĂ€nner dig bekvĂ€m pĂ„ din cykel kommer du inte att njuta av Ă„kturen lika mycket och kanske till och med bli motiverad att ge upp pĂ„ din nya hobby. Det Ă€r viktigt att tĂ€nka pĂ„ saker som storlek, ergonomi och hur instĂ€llningarna pĂ„ cykeln kan förbĂ€ttra dina förutsĂ€ttningar för bekvĂ€ma Ă„kturer. En annan viktig aspekt Ă€r din personliga cyklingstil: föredrar du att kĂ€nna all kontakt med marken eller slappna av i sadeln nĂ€r terrĂ€ngen blir tuff? Beroende pĂ„ vad som kĂ€nns bĂ€st för dig kan du föredra en hĂ„rdtail eller en full fjĂ€dringscykel. Glöm inte att ta hĂ€nsyn till dessa aspekter nĂ€r du vĂ€ljer din perfekta mountainbike.

Viktiga komponenter att titta pÄ

NÀr det gÀller att köpa en ny mountainbike Àr det flera komponenter man bör titta nÀrmare pÄ för att hitta rÀtt cykel. Genom att förstÄ hur dessa komponenter pÄverkar cykelns prestanda, kan du vÀlja en cykel som passar dina behov och preferenser. I denna del av artikeln kommer vi att gÄ igenom nÄgra av de viktigaste komponenterna som du bör fokusera pÄ, inklusive rammaterial, fjÀdringssystem, samt bromsar och hjulstorlek. Vi hoppas att detta hjÀlper dig att fÄ en tydligare bild av vad du kan förvÀnta dig nÀr det Àr dags att investera i en ny mountainbike.

Rammaterial och cykelvikt

NÀr det kommer till rammaterial finns det flera olika alternativ, och beroende pÄ vilken typ av Äkning du planerar att göra kan vissa material passa dig bÀttre Àn andra. De mest populÀra rammaterialen Àr aluminium, stÄl, kolfiber och titan. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar nÀr det gÀller vikt, styvhet, komfort och prislapp. HÀr Àr nÄgra grundlÀggande information om dessa material:

 • Aluminium: LĂ€tt, styvt och relativt billigt. Vanligt pĂ„ bĂ„de instegs- och mellanklasscyklar.
 • StĂ„l: Robust, hĂ„llbart och bekvĂ€mt, men tyngre Ă€n andra material. TĂ„ligare Ă€n aluminium, men kan rosta om inte underhĂ„llen ordentligt.
 • Kolfiber: Extremt lĂ€tt och starkt material. TillĂ„ter finjustering i materialets egenskaper; mycket eftertraktat pĂ„ high-end-cyklar men dyrt.
 • Titan: Exotiskt material som kombinerar lĂ€tta egenskaper frĂ„n aluminium med hĂ„llbarheten av stĂ„l. Det Ă€r dock mycket dyrare Ă€n andra alternativ.

Det Àr viktigt att ha i Ätanke att vikten Àr en viktig faktor att tÀnka pÄ nÀr det kommer till mountainbikes. En lÀttare cykel gör det enklare att klÀttra uppför och hantera pÄ knepiga stigar, men kan ocksÄ innebÀra en dyrare prislapp. OmrÄdet dÀr du planerar att cykla och vilken typ av utflykter du ser fram emot kommer att ha en inverkan pÄ vilket material som passar dig bÀst. Att hÄlla koll pÄ hur mycket du Àr villig att investera Àr ocksÄ viktigt.

Aluminium, stÄl, kolfiber och titan
Hur vÀl din mountainbike presterar och dess hÄllbarhet beror till stor del pÄ ramens material och kvalitet. Aluminium erbjuder en bra balans mellan vikt och styrka till ett rimligt pris, vilket gör det populÀrt bland mÄnga cyklister. StÄlcyklar Àr kÀnda för att vara mycket slitstarka men tyngre, medan kolfiber Àr lÀtt och styvt vilket ger hög prestanda men till ett högre pris. Titan Àr mycket hÄllbart och lÀtt, men sÀllan anvÀnds pÄ grund av dess höga kostnader. Utöver materialet Àr ocksÄ ramens design och geometri viktiga faktorer som pÄverkar körkÀnslan och bekvÀmligheten nÀr man cyklar över olika typer av terrÀng.
DÀmpning och gaffelinstÀllningar
NÀr det gÀller fjÀdringsinstÀllningar Àr dina personliga preferenser mycket viktiga. Gafflar och bakre dÀmpare kan regleras pÄ mÄnga olika sÀtt, sÄsom genom att justera sag (den förkomprimering som uppstÄr nÀr cyklisten sitter pÄ cykeln), returhastighet (hur snabbt dÀmparen ÄtervÀnder till dess ursprungliga position) och kompression (motstÄndet mot att trycka in dÀmparen). Genom att förstÄ och stÀlla in dessa parametrar korrekt kan du optimera ditt fjÀdringssystem för att passa din specifika körstil, vikt och föredragen terrÀng. Detta kommer att öka komforten och prestandan för dina cykelturer. Experimentera med olika instÀllningar och prata med erfarna cyklister eller experter i butiker för att hitta de bÀsta instÀllningarna för dig.

Mountainbike-trender och teknikuppgraderingar

Det rÄder ingen tvekan om att det Àr en spÀnnande tid att vara mountainbike-entusiast med tanke pÄ de omfattande tekniska framstegen som sker inom branschen. Dessa innovationer strÀvar efter att göra cykling Ànnu roligare, sÀkrare och mer effektiv för bÄde nybörjare och erfarna cyklister. Att hÄlla ett öga pÄ de senaste trenderna och teknikuppgraderingarna kan hjÀlpa dig att fÄ en upplevelse i vÀrldsklass nÀr du tar dig an stigarna och terrÀngen. De tvÄ mest framtrÀdande innovationerna att övervÀga i dagslÀget Àr elektriska mountainbikes (E-MTB) och utvecklingen inom punkteringsfria tubeless-dÀck samt dropper posts.

Elektriska mountainbikes (E-MTB)

Elektriska mountainbikes, Ă€ven kĂ€nda som E-MTBs, Ă€r en ny typ av cyklar med integrerade elmotorer som ger elektrisk assistans nĂ€r du behöver det – till exempel nĂ€r du klĂ€ttrar uppför branta backar eller kĂ€mpar dig igenom tuff terrĂ€ng. Denna teknologi har gjort det möjligt för bĂ„de nybörjare och erfarna cyklister att utmana sig sjĂ€lva pĂ„ sĂ€tt de aldrig tidigare kunnat göra. E-MTBs kommer med flera olika effekt- och rĂ€ckviddsnivĂ„er, sĂ„ att du kan anpassa din cykeloplevelse efter dina personliga preferenser. TĂ€nk dock pĂ„ att detta innebĂ€r att de krĂ€ver laddning och en viss förstĂ„else för tekniken för att du ska fĂ„ ut det mesta av din E-MTB. Även om de inledningsvis Ă€r dyrare Ă€n traditionella mountainbikes, kan mĂ„nga cyklister se det som en lĂ„ngsiktig investering som betalar av sig i form av ökad Ă„kglĂ€dje och upptĂ€ckande av nya stigar.

Att hitta rÀtt storlek och passform

NÀr du letar efter den bÀsta mountainbiken Àr det viktigt att hitta en cykel med rÀtt storlek och passform för just dig. Cykelns storlek pÄverkar nÀmligen inte bara din komfort nÀr du cyklar utan Àven din kontroll över cykeln och din övergripande prestanda. Att cykla pÄ en för stor eller för liten cykel kan leda till obehag och ökad risk för skador. Cyklar kommer i olika storlekar och geometrier, och det kan dÀrför krÀvas lite efterforskning för att hitta den bÀsta passformen för dig.

Nybörjarcyklar kontra avancerade modeller

Nybörjarmodeller kan vara ett utmÀrkt val för de som precis börjar utforska mountainbiking, eftersom de brukar vara mer prisvÀrda och har mindre avancerade funktioner Àn dyrare cyklar. Dessa modeller erbjuder en bra grund för att lÀra sig grunderna inom cykling och kan ocksÄ uppgraderas efter hand om du vill förbÀttra och anpassa dem. Avancerade modeller har gott om prestandafunktioner, lÀtta material och högpresterande komponenter, men de kommer ocksÄ med en högre prislapp. Om du Àr en erfaren cyklist eller planerar att tÀvla kan det vara vÀrt att investera i en avancerad modell.

Fysiska butiker och e-handel

NĂ€r det Ă€r dags att köpa din mountainbike Ă€r det viktigt att veta var du kan hitta den bĂ€sta dealen och fĂ„ den bĂ€sta hjĂ€lpen. Fysiska butiker erbjuder fördelen att du kan provcykla cyklar och fĂ„ professionell rĂ„dgivning om storlek och passform frĂ„n experter pĂ„ plats. Dessutom kan de hjĂ€lpa dig med montering, service och eventuella garantifrĂ„gor. Å andra sidan erbjuder e-handel ofta bĂ€ttre priser och ett större urval av modeller och mĂ€rken. Att handla online krĂ€ver att du har lite mer kunskap om cyklar och deras specifikationer, men det kan vara ett bra sĂ€tt att hitta den bĂ€sta mountainbiken för dina behov och budget. Se till att jĂ€mföra priser, lĂ€sa produktrecensioner och utforska anvĂ€ndarnas erfarenheter för att göra ett vĂ€lgrundat beslut.

Vad du ska leta efter i en XC Trailbike

Crosscountry-cyklar har traditionellt haft brantare geometri Ă€n trailcyklar och endurocyklar. Logiken hĂ€r var att den “snabbare” hanteringen gjorde crosscountrycyklar bĂ€ttre i snĂ€va singletracks.

Men modern terrÀngkörning Àger nu rum pÄ mycket tuffare banor, som bestÄr av lika delar kluriga nedfarter och lungslitande klÀttringar, sÄ geometrin har varit tvungen att hÄlla jÀmna steg med den hÀr trenden.

Det Àr inte ovanligt att se huvudvinklar som 67 grader och rÀckviddssiffror som tidigare bara sÄgs pÄ trailcyklar pÄ moderna crosscountrycyklar.

De har ocksÄ brantare sÀtesvinklar pÄ omkring 74-75 grader, vilket gör att cyklistens höfter hamnar i en bÀttre position över bottenstÀllet för att öka effektiviteten vid trampning.

Material pÄ Ramen

Det finns tvÄ huvudsakliga rammaterial att vÀlja mellan: kolfiber och aluminium.

Det Àr lÀttare Àn aluminium och kan utformas för att vara styvare, sÄ det Àr helt logiskt om det enda du vill Àr att köra sÄ fort som möjligt och inte bry dig om budgeten.

Nackdelen med kolfiber Àr att det Àr dyrare Àn aluminium, och i vissa situationer Àr det mer kÀnsligt för skador i samband med krascher.

Aluminium Àr billigare och bÀttre pÄ att motstÄ skador frÄn vissa slag. Detta gör det idealiskt om du vill spara pengar eller vill att din cykel ska vara sÄ hÄllbar som möjligt. De senaste aluminiumramarna kan ocksÄ vara imponerande lÀtta.

Det finns terrÀngcyklar i titan och stÄl, men de Àr i minoritet.

Vikt

FörhÄllandet mellan effekt och vikt Àr viktigt för att lyckas i terrÀngkörning, cyklisten vill naturligtvis ha sÄ lÀtt utrustning som möjligt, samtidigt som den klarar kraven frÄn hÄrd körning eller tÀvling.

I den övre delen av sortimentet kan du hitta en toppspecificerad hardtail som vÀger mindre Àn 8 kg, vilket Àr otroligt imponerande med tanke pÄ vad dessa cyklar kan Ästadkomma. Mer prisvÀrda modeller vÀger vanligtvis mellan 9 och 11 kg.

NÀr det gÀller fullfjÀdrade cyklar kan en toppmodell vÀga strax under 10 kg, medan mer prisvÀrda cyklar vÀger mellan 12 och 14 kg.

Även om den totala cykelvikten Ă€r en faktor, sĂ€rskilt om du Ă€r elitcyklist, finns det mycket bĂ€ttre och billigare sĂ€tt att bli snabbare nĂ€r du börjar – till exempel genom att trĂ€na!

SÄ försök att inte bli alltför hÀngiven pÄ vikten i början. Det kommer att finnas gott om tid att börja rÀkna grammen och tömma plÄnboken nÀr du gradvis avancerar i graderna.

Storlek pÄ DÀcken

PĂ„ moderna terrĂ€ngcyklar har nĂ€stan alla modeller 29 tum hjul. Även om det tog ett tag innan de verkligen slog igenom anses de nu vara ett smart alternativ för mĂ„nga cyklister, tack vare deras förmĂ„ga att lĂ€ttare rulla över hinder och att de ger bĂ€ttre trampfart. Under vissa omstĂ€ndigheter, t.ex. en sĂ€rskilt kort förare, kan det vara bĂ€st att vĂ€lja mindre 27,5 tum hjul, men för de flesta Ă€r 29 tum det bĂ€sta alternativet för XC-cyklar.

DĂ€cken

Valet av dÀck handlar om en balansakt mellan rullmotstÄnd/hastighet och grepp, sÄ de bÀsta terrÀngdÀcken har vanligtvis mindre slitbaneblock Àn trail eller enduro-dÀck.
XC-dÀck kan ocksÄ ha tunnare sidovÀggar för att spara vikt och i vissa fall vara tillverkade av en nÄgot hÄrdare blandning, som kan rulla snabbare.

Kom dock ihÄg att en hÄrdare blandning i teorin ger mindre grepp, och tunnare sidovÀggar ger ett sÀmre punkteringsskydd. Som sagt, det finns alltid en kompromiss att göra nÄgonstans.

Crosscountry-dĂ€ck har traditionellt sett varit mycket smalare Ă€n trail/enduro-dĂ€ck – men i takt med att sporten har förĂ€ndrats har dĂ€cken blivit bredare, sĂ„ du hittar nu crosscountry-dĂ€ck i intervallet 2,2 tum till 2,4 tum.

FjÀdring

NÀr det gÀller fjÀdringslÀngden har nÀstan alla terrÀngcyklar 100 mm fram- och baklÀngeslÀngd.

Som vi redan har nÀmnt ökar downcountry-cyklarna detta reseutrymme lite, med cirka 110-115 mm bak och 120-130 mm fram.


Med det sagt Àr det ocksÄ vÀrt att tÀnka pÄ hur den helt nya Scott Spark, en renodlad XC-racecykel, nu har 120 mm bÄde fram och bak. Som vi sa, XC-racecyklar förÀndras!


Scott vet ett och annat om att göra bra crosscountrycyklar – den utgĂ„ende Spark var enormt populĂ€r pĂ„ XC-scenen – sĂ„ det ska bli intressant att se om lĂ€ngre resor pĂ„ dedikerade tĂ€vlingscyklar kommer att börja slĂ„ igenom.

VĂ€xlar

Precis som de bĂ€sta mountainbikecyklarna har crosscountrycyklar nĂ€stan uteslutande övergĂ„tt till 1×-vĂ€xling, med Shimano och SRAM mountainbike-grupperingar som dominerar marknaden.

En 1×-vĂ€xel innebĂ€r en kedjehjulskiva framtill med en bred 11- eller 12-vĂ€xlad kassett baktill för att fortfarande ge en stor spridning av vĂ€xlar.

Superstarka proffscyklister har varit kÀnda för att köra upp till en kedjehjulskiva med 38 tÀnder framtill. PÄ amatörnivÄ vÀljer dock de flesta cyklister normalt en 32- eller 34-tÀnders kedjehjul i stÀllet.

Kassettstorlekarna varierar vanligtvis frÄn en 10- eller 11-tandad kugghjul för de hÄrdaste vÀxlarna till en 51- eller 52-tandad kugghjul för de lÀttaste klÀttringsvÀxlarna.

Detta Àr en ganska stor spridning och bör hÄlla benen i rörelse Àven vid de brantaste klÀttringarna.

Bromsar

Crosscountry-cyklar Àr vanligtvis utrustade med lÀtta skivbromsar. Dessa har mindre rotorer och de flesta cyklister vÀljer 160 mm fram och bak.

Vissa sÀrskilt kraftfulla cyklister kan vÀlja en 180 mm rotor fram och superlÀtta cyklister kan vÀlja en 140 mm bak, men i allmÀnhet Àr 160 mm vanligast.

XC-skivbromsar Àr inte lika kraftfulla som bromsarna pÄ en endurocykel, men de Àr mer Àn dugliga för det aktuella jobbet.

PÄ de mest prisvÀrda cyklarna kan dessa vara kabelmanövrerade skivbromsar, men frÄn mellanklassen och uppÄt hittar du hydrauliska skivbromsar för mountainbikecyklar pÄ alla crosscountrycyklar.

Vanliga FrÄgor och Svar

För att vÀlja en lÀmplig mountainbike i Sverige, bör du övervÀga terrÀngen du planerar att cykla pÄ och din kompetensnivÄ. En hardtail (med stötdÀmpare fram) passar utmÀrkt för nybörjare och lÀtta stigar, medan en heldÀmpad cykel Àr lÀmplig för mer avancerade stigar och Äkare.
Priset för en MTB (Mountainbike) i Sverige kan variera kraftigt beroende pĂ„ mĂ€rke, komponenter och kvalitet. Generellt kan en budgetmodell kosta runt 3 000 – 5 000 kr, medan högkvalitativa cyklar kan ligga mellan 10 000 – 30 000 kr eller mer.
Back to top button