Cykling

BĂ€sta Mountainbike Test [2024]

Mountainbikes finns i olika utföranden beroende pĂ„ vad de Ă€r avsedda för. En mountainbike för terrĂ€ngĂ„kning Ă€r inte samma sak som en mountainbike som Ă€r avsedd för fiskörning pĂ„ stigar…

I detta testet har vi valt att fokusera pÄ cross-country (XC) cyklar. De bÀsta mountainbike-cyklarna för cross-country handlar om rÄ fart, vilket gör dem lÀtta, effektiva och speciellt anpassade för snabba, flytande singletracks och tÀvlingar.

Vi har jÀmfört de bÀsta XC MTB cyklarna i olika prisklasser sÄ du ska kunna hitta den bÀsta mountainbike som passar just dig! HÀr kommer resultatet, BÀsta mountainbike test 2022:

LÀs ocksÄ vÄran artikel om bÀsta cykellÄs hÀr

BĂ€st i Test
4.6/5
Premium
4.8/5
PrisvÀrd

Bra pris!

4.4/5
Budget

 Billig!

4/5
4.6/5

Rockrider XC 100 frÄn Decathlon Àr en utmÀrkt mountainbike för cyklister som söker prestanda till ett överkomligt pris. Denna cykel har en lÀtt och stark aluminiumram designad med XC-specifik geometri för optimal effektivitet och hantering. Cykeln Àr utrustad med pÄlitliga komponenter som Shimano Deore M5100 vÀxlar, en Manitou Markhor 100 mm framgaffel, och tubeless-ready fÀlgar med dÀck frÄn Hutchinson Kraken, vilket gör den till ett pÄlitligt val för ambitiösa cyklister pÄ en budget.

Fördelar

 • Aluminiumram med varierande tjocklek ger en lĂ€tt men hĂ„llbar struktur.
 • Manitou Markhor 100 mm luftfjĂ€drad framgaffel med lockout för anpassad körning.
 • Effektiv drivlina med Shimano Deore 11 vĂ€xlar M5100 och Prowheel Charm singelklinga.
 • Hydrauliska bromsar frĂ„n Tektro för pĂ„litlig stoppkraft.
 • Tubeless-ready hjul och dĂ€ck för förbĂ€ttrad grepp och punkteringsskydd.
 • Boost-format hjul och möjlighet att montera tvĂ„ flaskhĂ„llare för ökad praktisk anvĂ€ndning.

UtlÄtande

Rockrider XC 100 Àr en riktigt bra mountainbike för dig som vill ha en prestandacykel utan att bli ruinerad pÄ kuppen. Med sin balanserade blandning av kvalitet, hÄllbarhet och effektivitet Àr denna cykel perfekt för bÄde nybörjare och mer erfarna cyklister som behöver en pÄlitlig cykel för terrÀngcykling. Dess genomtÀnkta design och högkvalitativa komponenter garanterar en utmÀrkt cykelupplevelse till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

4.8/5

Blizzard 70-297 frĂ„n Rock Machine Ă€r en fullblods endurocykel som erbjuder en imponerande kombination av prestanda och prisvĂ€rdhet. Med 160 mm fjĂ€dring och en innovativ FPS-lĂ€nk, Ă€r denna cykel utformad för att ge enkel pedallering och utmĂ€rkta klĂ€ttringsegenskaper, sĂ€rskilt pĂ„ tekniska partier. Dess unika lĂ€nksystem gör cykeln lĂ€mplig Ă€ven för lĂ„nga turer. Cykeln Ă€r utrustad med en snygg och robust Shark spine EVO2 aluminiumram, och dess moderna geometri – lĂ„ng, lĂ„g och skonsam – gör den till en grym följeslagare pĂ„ sĂ„vĂ€l tĂ€vlingar som pĂ„ fritiden.

Fördelar

 • Avancerad FPS-lĂ€nk ger utmĂ€rkt klĂ€ttringsförmĂ„ga och pedaleffektivitet.
 • DVO Jade X Coil bak och DVO Onyx SC D2 fram ger pĂ„litlig fjĂ€dring.
 • Shimano Deore M6100 1×12 kraftöverföring för smidig och pĂ„litlig vĂ€xling.
 • Kraftfulla Shimano SLX M7120 fyrkolvs skivbromsar med stora 203 mm skivor.
 • Högkvalitativa WTB-fĂ€lgar och bitande Vigilante/Trail Boss slanglösa dĂ€ck.
 • One lift post för justerbar sadelhöjd och komfort.
 • Mullet endurocykel med 29/27-hjul, redo för alla typer av terrĂ€ng och tĂ€vlingar.

UtlÄtande

Rock Machine MTB Blizzard 70-297 Àr en ultimat cykel för den som söker en högpresterande endurocykel till ett konkurrenskraftigt pris. Med sin vÀlbalanserade design, avancerade komponenter och mÄngsidiga anvÀndningsomrÄden Àr den perfekt för sÄvÀl tÀvlingscyklister som Àventyrslystna fritidscyklister. Oavsett om du tÀvlar i SM endurocup eller bara vill ha en pÄlitlig cykel för parkÄkning och trÀning, Àr Blizzard 70-297 ett utmÀrkt val som kombinerar prestanda, kvalitet och prisvÀrdhet.

 
 

Rockrider ST 530 S Ă€r en prisvĂ€rd och kvalitativ fullfjĂ€drad mountainbike som erbjuder imponerande prestanda till ett överkomligt pris. Denna cykel Ă€r utrustad med en 6061-legeringsram och en justerbar Rockrider U-Fit 120 mm coil-stötdĂ€mpare, vilket ger en smidig och responsiv körupplevelse. Med en frĂ€mre fjĂ€dringsgaffel som ocksĂ„ Ă€r justerbar enligt cyklistens vikt, erbjuder ST 530 S en anpassningsbar och bekvĂ€m Ă„ktur. Cykeln drivs av en Microshift Advent 1×9-vĂ€xlad gruppset och har hydrauliska skivbromsar frĂ„n Tektro, vilket sĂ€kerstĂ€ller pĂ„litlig och effektiv bromskraft.

Fördelar

 • FullfjĂ€drad 6061-legeringsram med justerbar coil-stötdĂ€mpare för förbĂ€ttrad komfort och hantering.
 • Microshift Advent 1×9-vĂ€xlad gruppset och Tektro hydrauliska skivbromsar för pĂ„litlig prestanda.
 • LĂ€ttviktig ram pĂ„ endast 2,7 kg, erbjuder potential för framtida uppgraderingar.
 • Egenutvecklade 27,5″ hjul och fjĂ€dringsgaffel med U-Fit system för anpassad körning.
 • Exceptionellt prisvĂ€rd, vilket gör den tillgĂ€nglig för en bredare publik av cyklister.

UtlÄtande

Rockrider ST 530 S Àr en utmÀrkt instegsmodell för cyklister som vill utforska vÀrlden av fullfjÀdrade mountainbikes utan att behöva spendera en förmögenhet. Med sin hÄllbara konstruktion, justerbara komponenter och effektiva drivlina Àr denna cykel perfekt för bÄde nybörjare och mer erfarna Äkare som söker en prisvÀrd och kapabel trailcykel. Rockrider har framgÄngsrikt skapat en mountainbike som erbjuder mycket vÀrde för pengarna, vilket gör ST 530 S till ett utmÀrkt val för alla som vill uppleva fördelarna med en heldÀmpad mountainbike.

4/5

Rockrider ST 120 Àr en otroligt prisvÀrd och vÀlutrustad mountainbike som stÄr ut i Rockriders sortiment. Cykeln erbjuder till och med skivbromsar trots sitt lÄga pris, till skillnad frÄn sin föregÄngare ST 100, vilket ger den riktigt bra bromsförmÄga. Med en enkel 9-vÀxlad drivlina och en 6061 lÀttviktslegeringsram Àr ST 120 bÄde lÀttare och mer effektiv Àn sina syskon. Den har en modern och bekvÀm design och finns Àven med kvinnospecifik geometri tillgÀnglig, vilket gör den till ett utmÀrkt val för en rad olika cyklister.

Fördelar

 • Skivbromsar för bĂ€ttre stoppkraft och kontroll jĂ€mfört med traditionella V-bromsar.
 • LĂ€ttvikt och stark 6061 legeringsram för enkel hantering och hĂ„llbarhet.
 • 9-vĂ€xlad drivlina med enkel kedjekrans för effektiv och enkel vĂ€xling.
 • Justerbara framgafflar och ramdesign för optimal komfort och anpassning till olika terrĂ€nger.
 • Damversion tillgĂ€nglig med specifik geometri och sadel för bĂ€ttre passform.

UtlÄtande

Rockrider ST 120 Àr en helt okej mountainbike för nybörjare och prismedvetna cyklister som söker en cykel med god prestanda och tillförlitlighet. Dess skivbromsar, justerbarhet och lÀttviktsram gör den till ett attraktivt val för de som vill ha en robust och mÄngsidig cykel för terrÀngcykling. Med ST 120 fÄr du mycket cykel för pengarna, vilket gör den till ett smart köp för alla som vill utforska mountainbikevÀrlden.

Köpguide BÀsta Mountainbike Cross Country

Som alla överlevare har XC-racing klarat sig genom att utvecklas. LÄngt borta Àr de tre timmars lerfesterna i icke utmanande terrÀng. Banorna Àr nu kortare och mer krÀvande, vilket utmanar förare och utrustning, samtidigt som man trycker pÄ den visuella aspekten för att göra det mer tilltalande för ÄskÄdarna.

En typisk XC-tÀvlingsslinga innehÄller nu kraftfulla klÀttringar, nedfarter vÀrda en EWS-etapp samt fler specialbyggda inslag för TV-kamerorna. Det Àr denna alltmer tekniska aspekt av XC som gör att en del förare ocksÄ tittar pÄ de bÀsta mountainbikealternativen för terrÀngcyklar (cyklar med lite lÀngre resvÀg och mer progressiv geometri). XC-cykling och racing Àr spÀnnande och inte lÀngre enbart ett test av rÄ kondition; det handlar om att pressa fÀrdighetsnivÄer och cykelhantering lika mycket som din puls.

FörstÄ dina behov och preferenser

Att förstÄ vad du vill ha ut av din mountainbike Àr avgörande för att hitta rÀtt modell. Beroende pÄ vilka typer av stigar och Àventyr du planerar att ge dig ut pÄ kan dina prioriteringar skilja sig frÄn nÄgon annans. Det kan vara vÀrt att göra en lista över de egenskaper som du vÀrdesÀtter mest i en cykel, sÄsom lÀtthet, hÄllbarhet, fjÀdring eller hastighet. TÀnk ocksÄ igenom hur ofta du kommer att anvÀnda cykeln och om det finns nÄgra sÀrskilda evenemang eller tÀvlingar som du vill delta i. Att göra en noggrann sjÀlvutvÀrdering av dina behov och preferenser hjÀlper dig förstÄ vilka faktorer som Àr viktigast för dig, vilket i sin tur leder till att du blir mer nöjd med ditt val av mountainbike.

Olika typer av terrÀng och anvÀndning

För att hitta den bÀsta mountainbiken för dina behov bör du tÀnka pÄ vilken typ av terrÀng du kommer att anvÀnda cykeln pÄ mest. Mountainbikes kan vara utformade för olika terrÀnger, sÄsom slÀta skogsstigar, steniga bergssidor eller tekniska singeltracks. Vissa cyklar Àr mer mÄngsidiga och klarar av en bredare variation av terrÀnger, medan andra Àr specialiserade pÄ en viss typ. Om du planerar att ge dig ut pÄ lÀngre turer kan det vara viktigt att ha en cykel som Àr bekvÀm och effektiv i uppförsbackar, medan utförsÄkare kanske vill ha en stabil och kraftig cykel med mer robust fjÀdring. Beroende pÄ vilka Àventyr du ser fram emot bör din mountainbike passa till terrÀngen och anvÀndningen du har i Ätanke.

Din personliga cyklingstil och komfort

Vi har alla vĂ„ra unika cyklingstilar och kroppstyper, och det Ă€r viktigt att hitta en mountainbike som passar just dig för att fĂ„ ut det mesta av din cykling. Komforten Ă€r en grundlĂ€ggande faktor – om du inte kĂ€nner dig bekvĂ€m pĂ„ din cykel kommer du inte att njuta av Ă„kturen lika mycket och kanske till och med bli motiverad att ge upp pĂ„ din nya hobby. Det Ă€r viktigt att tĂ€nka pĂ„ saker som storlek, ergonomi och hur instĂ€llningarna pĂ„ cykeln kan förbĂ€ttra dina förutsĂ€ttningar för bekvĂ€ma Ă„kturer. En annan viktig aspekt Ă€r din personliga cyklingstil: föredrar du att kĂ€nna all kontakt med marken eller slappna av i sadeln nĂ€r terrĂ€ngen blir tuff? Beroende pĂ„ vad som kĂ€nns bĂ€st för dig kan du föredra en hĂ„rdtail eller en full fjĂ€dringscykel. Glöm inte att ta hĂ€nsyn till dessa aspekter nĂ€r du vĂ€ljer din perfekta mountainbike.

Viktiga komponenter att titta pÄ

NÀr det gÀller att köpa en ny mountainbike Àr det flera komponenter man bör titta nÀrmare pÄ för att hitta rÀtt cykel. Genom att förstÄ hur dessa komponenter pÄverkar cykelns prestanda, kan du vÀlja en cykel som passar dina behov och preferenser. I denna del av artikeln kommer vi att gÄ igenom nÄgra av de viktigaste komponenterna som du bör fokusera pÄ, inklusive rammaterial, fjÀdringssystem, samt bromsar och hjulstorlek. Vi hoppas att detta hjÀlper dig att fÄ en tydligare bild av vad du kan förvÀnta dig nÀr det Àr dags att investera i en ny mountainbike.

Rammaterial och cykelvikt

NÀr det kommer till rammaterial finns det flera olika alternativ, och beroende pÄ vilken typ av Äkning du planerar att göra kan vissa material passa dig bÀttre Àn andra. De mest populÀra rammaterialen Àr aluminium, stÄl, kolfiber och titan. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar nÀr det gÀller vikt, styvhet, komfort och prislapp. HÀr Àr nÄgra grundlÀggande information om dessa material:

 • Aluminium: LĂ€tt, styvt och relativt billigt. Vanligt pĂ„ bĂ„de instegs- och mellanklasscyklar.
 • StĂ„l: Robust, hĂ„llbart och bekvĂ€mt, men tyngre Ă€n andra material. TĂ„ligare Ă€n aluminium, men kan rosta om inte underhĂ„llen ordentligt.
 • Kolfiber: Extremt lĂ€tt och starkt material. TillĂ„ter finjustering i materialets egenskaper; mycket eftertraktat pĂ„ high-end-cyklar men dyrt.
 • Titan: Exotiskt material som kombinerar lĂ€tta egenskaper frĂ„n aluminium med hĂ„llbarheten av stĂ„l. Det Ă€r dock mycket dyrare Ă€n andra alternativ.

Det Àr viktigt att ha i Ätanke att vikten Àr en viktig faktor att tÀnka pÄ nÀr det kommer till mountainbikes. En lÀttare cykel gör det enklare att klÀttra uppför och hantera pÄ knepiga stigar, men kan ocksÄ innebÀra en dyrare prislapp. OmrÄdet dÀr du planerar att cykla och vilken typ av utflykter du ser fram emot kommer att ha en inverkan pÄ vilket material som passar dig bÀst. Att hÄlla koll pÄ hur mycket du Àr villig att investera Àr ocksÄ viktigt.

Aluminium, stÄl, kolfiber och titan
Hur vÀl din mountainbike presterar och dess hÄllbarhet beror till stor del pÄ ramens material och kvalitet. Aluminium erbjuder en bra balans mellan vikt och styrka till ett rimligt pris, vilket gör det populÀrt bland mÄnga cyklister. StÄlcyklar Àr kÀnda för att vara mycket slitstarka men tyngre, medan kolfiber Àr lÀtt och styvt vilket ger hög prestanda men till ett högre pris. Titan Àr mycket hÄllbart och lÀtt, men sÀllan anvÀnds pÄ grund av dess höga kostnader. Utöver materialet Àr ocksÄ ramens design och geometri viktiga faktorer som pÄverkar körkÀnslan och bekvÀmligheten nÀr man cyklar över olika typer av terrÀng.
DÀmpning och gaffelinstÀllningar
NÀr det gÀller fjÀdringsinstÀllningar Àr dina personliga preferenser mycket viktiga. Gafflar och bakre dÀmpare kan regleras pÄ mÄnga olika sÀtt, sÄsom genom att justera sag (den förkomprimering som uppstÄr nÀr cyklisten sitter pÄ cykeln), returhastighet (hur snabbt dÀmparen ÄtervÀnder till dess ursprungliga position) och kompression (motstÄndet mot att trycka in dÀmparen). Genom att förstÄ och stÀlla in dessa parametrar korrekt kan du optimera ditt fjÀdringssystem för att passa din specifika körstil, vikt och föredragen terrÀng. Detta kommer att öka komforten och prestandan för dina cykelturer. Experimentera med olika instÀllningar och prata med erfarna cyklister eller experter i butiker för att hitta de bÀsta instÀllningarna för dig.

Mountainbike-trender och teknikuppgraderingar

Det rÄder ingen tvekan om att det Àr en spÀnnande tid att vara mountainbike-entusiast med tanke pÄ de omfattande tekniska framstegen som sker inom branschen. Dessa innovationer strÀvar efter att göra cykling Ànnu roligare, sÀkrare och mer effektiv för bÄde nybörjare och erfarna cyklister. Att hÄlla ett öga pÄ de senaste trenderna och teknikuppgraderingarna kan hjÀlpa dig att fÄ en upplevelse i vÀrldsklass nÀr du tar dig an stigarna och terrÀngen. De tvÄ mest framtrÀdande innovationerna att övervÀga i dagslÀget Àr elektriska mountainbikes (E-MTB) och utvecklingen inom punkteringsfria tubeless-dÀck samt dropper posts.

Elektriska mountainbikes (E-MTB)

Elektriska mountainbikes, Ă€ven kĂ€nda som E-MTBs, Ă€r en ny typ av cyklar med integrerade elmotorer som ger elektrisk assistans nĂ€r du behöver det – till exempel nĂ€r du klĂ€ttrar uppför branta backar eller kĂ€mpar dig igenom tuff terrĂ€ng. Denna teknologi har gjort det möjligt för bĂ„de nybörjare och erfarna cyklister att utmana sig sjĂ€lva pĂ„ sĂ€tt de aldrig tidigare kunnat göra. E-MTBs kommer med flera olika effekt- och rĂ€ckviddsnivĂ„er, sĂ„ att du kan anpassa din cykeloplevelse efter dina personliga preferenser. TĂ€nk dock pĂ„ att detta innebĂ€r att de krĂ€ver laddning och en viss förstĂ„else för tekniken för att du ska fĂ„ ut det mesta av din E-MTB. Även om de inledningsvis Ă€r dyrare Ă€n traditionella mountainbikes, kan mĂ„nga cyklister se det som en lĂ„ngsiktig investering som betalar av sig i form av ökad Ă„kglĂ€dje och upptĂ€ckande av nya stigar.

Att hitta rÀtt storlek och passform

NÀr du letar efter den bÀsta mountainbiken Àr det viktigt att hitta en cykel med rÀtt storlek och passform för just dig. Cykelns storlek pÄverkar nÀmligen inte bara din komfort nÀr du cyklar utan Àven din kontroll över cykeln och din övergripande prestanda. Att cykla pÄ en för stor eller för liten cykel kan leda till obehag och ökad risk för skador. Cyklar kommer i olika storlekar och geometrier, och det kan dÀrför krÀvas lite efterforskning för att hitta den bÀsta passformen för dig.

Nybörjarcyklar kontra avancerade modeller

Nybörjarmodeller kan vara ett utmÀrkt val för de som precis börjar utforska mountainbiking, eftersom de brukar vara mer prisvÀrda och har mindre avancerade funktioner Àn dyrare cyklar. Dessa modeller erbjuder en bra grund för att lÀra sig grunderna inom cykling och kan ocksÄ uppgraderas efter hand om du vill förbÀttra och anpassa dem. Avancerade modeller har gott om prestandafunktioner, lÀtta material och högpresterande komponenter, men de kommer ocksÄ med en högre prislapp. Om du Àr en erfaren cyklist eller planerar att tÀvla kan det vara vÀrt att investera i en avancerad modell.

Fysiska butiker och e-handel

NĂ€r det Ă€r dags att köpa din mountainbike Ă€r det viktigt att veta var du kan hitta den bĂ€sta dealen och fĂ„ den bĂ€sta hjĂ€lpen. Fysiska butiker erbjuder fördelen att du kan provcykla cyklar och fĂ„ professionell rĂ„dgivning om storlek och passform frĂ„n experter pĂ„ plats. Dessutom kan de hjĂ€lpa dig med montering, service och eventuella garantifrĂ„gor. Å andra sidan erbjuder e-handel ofta bĂ€ttre priser och ett större urval av modeller och mĂ€rken. Att handla online krĂ€ver att du har lite mer kunskap om cyklar och deras specifikationer, men det kan vara ett bra sĂ€tt att hitta den bĂ€sta mountainbiken för dina behov och budget. Se till att jĂ€mföra priser, lĂ€sa produktrecensioner och utforska anvĂ€ndarnas erfarenheter för att göra ett vĂ€lgrundat beslut.

Vad du ska leta efter i en XC Trailbike

Crosscountry-cyklar har traditionellt haft brantare geometri Ă€n trailcyklar och endurocyklar. Logiken hĂ€r var att den “snabbare” hanteringen gjorde crosscountrycyklar bĂ€ttre i snĂ€va singletracks.

Men modern terrÀngkörning Àger nu rum pÄ mycket tuffare banor, som bestÄr av lika delar kluriga nedfarter och lungslitande klÀttringar, sÄ geometrin har varit tvungen att hÄlla jÀmna steg med den hÀr trenden.

Det Àr inte ovanligt att se huvudvinklar som 67 grader och rÀckviddssiffror som tidigare bara sÄgs pÄ trailcyklar pÄ moderna crosscountrycyklar.

De har ocksÄ brantare sÀtesvinklar pÄ omkring 74-75 grader, vilket gör att cyklistens höfter hamnar i en bÀttre position över bottenstÀllet för att öka effektiviteten vid trampning.

Material pÄ Ramen

Det finns tvÄ huvudsakliga rammaterial att vÀlja mellan: kolfiber och aluminium.

Det Àr lÀttare Àn aluminium och kan utformas för att vara styvare, sÄ det Àr helt logiskt om det enda du vill Àr att köra sÄ fort som möjligt och inte bry dig om budgeten.

Nackdelen med kolfiber Àr att det Àr dyrare Àn aluminium, och i vissa situationer Àr det mer kÀnsligt för skador i samband med krascher.

Aluminium Àr billigare och bÀttre pÄ att motstÄ skador frÄn vissa slag. Detta gör det idealiskt om du vill spara pengar eller vill att din cykel ska vara sÄ hÄllbar som möjligt. De senaste aluminiumramarna kan ocksÄ vara imponerande lÀtta.

Det finns terrÀngcyklar i titan och stÄl, men de Àr i minoritet.

Vikt

FörhÄllandet mellan effekt och vikt Àr viktigt för att lyckas i terrÀngkörning, cyklisten vill naturligtvis ha sÄ lÀtt utrustning som möjligt, samtidigt som den klarar kraven frÄn hÄrd körning eller tÀvling.

I den övre delen av sortimentet kan du hitta en toppspecificerad hardtail som vÀger mindre Àn 8 kg, vilket Àr otroligt imponerande med tanke pÄ vad dessa cyklar kan Ästadkomma. Mer prisvÀrda modeller vÀger vanligtvis mellan 9 och 11 kg.

NÀr det gÀller fullfjÀdrade cyklar kan en toppmodell vÀga strax under 10 kg, medan mer prisvÀrda cyklar vÀger mellan 12 och 14 kg.

Även om den totala cykelvikten Ă€r en faktor, sĂ€rskilt om du Ă€r elitcyklist, finns det mycket bĂ€ttre och billigare sĂ€tt att bli snabbare nĂ€r du börjar – till exempel genom att trĂ€na!

SÄ försök att inte bli alltför hÀngiven pÄ vikten i början. Det kommer att finnas gott om tid att börja rÀkna grammen och tömma plÄnboken nÀr du gradvis avancerar i graderna.

Storlek pÄ DÀcken

PĂ„ moderna terrĂ€ngcyklar har nĂ€stan alla modeller 29 tum hjul. Även om det tog ett tag innan de verkligen slog igenom anses de nu vara ett smart alternativ för mĂ„nga cyklister, tack vare deras förmĂ„ga att lĂ€ttare rulla över hinder och att de ger bĂ€ttre trampfart. Under vissa omstĂ€ndigheter, t.ex. en sĂ€rskilt kort förare, kan det vara bĂ€st att vĂ€lja mindre 27,5 tum hjul, men för de flesta Ă€r 29 tum det bĂ€sta alternativet för XC-cyklar.

DĂ€cken

Valet av dÀck handlar om en balansakt mellan rullmotstÄnd/hastighet och grepp, sÄ de bÀsta terrÀngdÀcken har vanligtvis mindre slitbaneblock Àn trail eller enduro-dÀck.
XC-dÀck kan ocksÄ ha tunnare sidovÀggar för att spara vikt och i vissa fall vara tillverkade av en nÄgot hÄrdare blandning, som kan rulla snabbare.

Kom dock ihÄg att en hÄrdare blandning i teorin ger mindre grepp, och tunnare sidovÀggar ger ett sÀmre punkteringsskydd. Som sagt, det finns alltid en kompromiss att göra nÄgonstans.

Crosscountry-dĂ€ck har traditionellt sett varit mycket smalare Ă€n trail/enduro-dĂ€ck – men i takt med att sporten har förĂ€ndrats har dĂ€cken blivit bredare, sĂ„ du hittar nu crosscountry-dĂ€ck i intervallet 2,2 tum till 2,4 tum.

FjÀdring

NÀr det gÀller fjÀdringslÀngden har nÀstan alla terrÀngcyklar 100 mm fram- och baklÀngeslÀngd.

Som vi redan har nÀmnt ökar downcountry-cyklarna detta reseutrymme lite, med cirka 110-115 mm bak och 120-130 mm fram.

Med det sagt Àr det ocksÄ vÀrt att tÀnka pÄ hur den helt nya Scott Spark, en renodlad XC-racecykel, nu har 120 mm bÄde fram och bak. Som vi sa, XC-racecyklar förÀndras!

Scott vet ett och annat om att göra bra crosscountrycyklar – den utgĂ„ende Spark var enormt populĂ€r pĂ„ XC-scenen – sĂ„ det ska bli intressant att se om lĂ€ngre resor pĂ„ dedikerade tĂ€vlingscyklar kommer att börja slĂ„ igenom.

VĂ€xlar

Precis som de bĂ€sta mountainbikecyklarna har crosscountrycyklar nĂ€stan uteslutande övergĂ„tt till 1×-vĂ€xling, med Shimano och SRAM mountainbike-grupperingar som dominerar marknaden.

En 1×-vĂ€xel innebĂ€r en kedjehjulskiva framtill med en bred 11- eller 12-vĂ€xlad kassett baktill för att fortfarande ge en stor spridning av vĂ€xlar.

Superstarka proffscyklister har varit kÀnda för att köra upp till en kedjehjulskiva med 38 tÀnder framtill. PÄ amatörnivÄ vÀljer dock de flesta cyklister normalt en 32- eller 34-tÀnders kedjehjul i stÀllet.

Kassettstorlekarna varierar vanligtvis frÄn en 10- eller 11-tandad kugghjul för de hÄrdaste vÀxlarna till en 51- eller 52-tandad kugghjul för de lÀttaste klÀttringsvÀxlarna.

Detta Àr en ganska stor spridning och bör hÄlla benen i rörelse Àven vid de brantaste klÀttringarna.

Bromsar

Crosscountry-cyklar Àr vanligtvis utrustade med lÀtta skivbromsar. Dessa har mindre rotorer och de flesta cyklister vÀljer 160 mm fram och bak.

Vissa sÀrskilt kraftfulla cyklister kan vÀlja en 180 mm rotor fram och superlÀtta cyklister kan vÀlja en 140 mm bak, men i allmÀnhet Àr 160 mm vanligast.

XC-skivbromsar Àr inte lika kraftfulla som bromsarna pÄ en endurocykel, men de Àr mer Àn dugliga för det aktuella jobbet.

PÄ de mest prisvÀrda cyklarna kan dessa vara kabelmanövrerade skivbromsar, men frÄn mellanklassen och uppÄt hittar du hydrauliska skivbromsar för mountainbikecyklar pÄ alla crosscountrycyklar.

Vanliga FrÄgor och Svar

För att vÀlja en lÀmplig mountainbike i Sverige, bör du övervÀga terrÀngen du planerar att cykla pÄ och din kompetensnivÄ. En hardtail (med stötdÀmpare fram) passar utmÀrkt för nybörjare och lÀtta stigar, medan en heldÀmpad cykel Àr lÀmplig för mer avancerade stigar och Äkare.
Priset för en MTB (Mountainbike) i Sverige kan variera kraftigt beroende pĂ„ mĂ€rke, komponenter och kvalitet. Generellt kan en budgetmodell kosta runt 3 000 – 5 000 kr, medan högkvalitativa cyklar kan ligga mellan 10 000 – 30 000 kr eller mer.
Back to top button