Cykling

Cykel BĂ€st i Test [2024]

Det finns sĂ„ mĂ„nga faktorer att tĂ€nka pĂ„ nĂ€r man letar efter den perfekta cykeln – huruvida du vill ha en snabb och smidig racer, en bekvĂ€m stadsmodell, eller en robust mountainbike. Vi har testat en rad olika cyklar och granskat dem noggrant, sĂ„ att du enkelt kan hitta den bĂ€sta cykeln för dina behov och preferenser. I denna artikel kommer vi att gĂ„ igenom vĂ„ra fyra toppval och ge dig vĂ„ra Ă€rliga Ă„sikter och rekommendationer om varje modell. Samtidigt kommer vi ocksĂ„ att dela vĂ„r kunskap om vad som utmĂ€rker en bra cykel, sĂ„ att du kan kĂ€nna dig trygg och sĂ€ker nĂ€r du bestĂ€mmer dig för vilken modell som Ă€r rĂ€tt för dig. 

BĂ€sta Klassiska

Elegant Brukscykel

4.9/5
BĂ€sta Damcykeln
Tidslös Brukscykel
4.9/5
BĂ€sta MTB-Cykeln
SuverÀn Mountainbike!
4.7/5
BĂ€sta EL-Cykeln
Grym El-Cykel!
4.8/5
4.9/5

Effekt 3 VĂ€xlar frĂ„n StĂ„lhĂ€sten Ă€r en klassisk, stilren och pĂ„litlig cykel för den som Ă€r ute efter hög kvalitet och funktionalitet i stadsmiljö. Vi blev rejĂ€lt imponerade av hur lĂ€ttcyklad StĂ„lhĂ€sten Effekt var och hur smidigt cykeln anpassade sig till olika typer av terrĂ€ng, tack vare dess lĂ„ga vikt och smala dĂ€ck. Eller som StĂ„lhĂ€sten sjĂ€lva uttrycker det: “En perfekt blandning av design, komfort och sport”. Och hĂ€r Ă€r vi verkligen beredda att hĂ„lla med!  

Sadeln var dessutom riktigt bekvÀm och bidrog till en behaglig cykeltur genom Göteborgs gator. De tre vÀxlarna pÄ denna cykel Àr mycket smidiga och enkla att vÀxla mellan. Dess starka ram i kraftfullt stÄl och pÄlitliga handbromsar och fotbroms inger en kÀnsla av sÀkerhet och trygghet. Cykeln var Àven lÀtt att manövrera runt hörn och genom trÄnga passager. I kombination med dess snygga och tidlösa utseende, sÄ Àr StÄlhÀsten Effekt ett perfekt val för dig som vill ha bÄde stil och prestanda i ett och samma paket. 

Toppfunktioner

 • Promax RC-469 skivbromsar 
 • BekvĂ€m sadel 
 • UnderhĂ„llsfria vĂ€xlar 

Fördelar

 • Robust och vĂ€lbyggd 
 • Snabb och lĂ€ttcyklad 
 • Perfekt för stadsmiljö 
 • Modellen finns för bĂ„de dam och herr 

UtlÄtande

Sammanfattningsvis tycker vi att StÄlhÀsten Effekt 3 VÀxlar Àr ett utmÀrkt val för alla som letar efter en pÄlitlig och snygg cykel för stadscykling. Dess bekvÀma sadel, robusta ram och effektiva vÀxlar understryker dess höga kvalitet och funktionalitet. Enligt oss Àr detta den bÀsta klassiska cykeln som finns att köpa just nu. 

Vikt

VĂ€xlar

Ramstorlek

13 kg
3 st
56 cm
4.9/5

StÄlhÀsten Grön Damcykel Àr en vÀlgjord och elegant damcykel, speciellt utformad för stadscykling, men den fungerar lika bra pÄ landet och pÄ grusvÀgar. Vi hade nyligen möjligheten att prova denna cykel och vi mÄste erkÀnna att dess komfort övertrÀffade vÄra förvÀntningar, denna damcykeln Àr verkligen superbekvÀm. Dessutom gör det lÄga insteget gör det enklare Àn nÄgonsin att kliva pÄ och av cykeln, vilket Àr mycket praktiskt vid trafikljus och övergÄngsstÀllen. 

Cykeln kommer med handbroms och fotbroms bak som ger full kontroll över din hastighet, samt stabilitet vid plötsliga stopp. Och med sin frÀscha gröna fÀrg ser denna cykel minst lika bra ut som den presterar. 

Toppfunktioner

 • LĂ„gt insteg 
 • DĂ€ck med punkteringsskydd 
 • 3 vxl Shimano Nexus  

Fördelar

 • Fantastiskt bekvĂ€m 
 • Praktisk och smidig design 
 • Inkapslat vĂ€xlingssystem som krĂ€ver minimalt med underhĂ„ll 

UtlÄtande

Om du letar efter en grym damcykel som kombinerar elegans, komfort och funktionalitet sÄ Àr StÄlhÀsten Grön det ultimata valet. Med sitt lÄga insteg, effektiva bromsar och lÀttviktiga ram Àr denna cykel bÄde bekvÀm och praktisk att anvÀnda i bÄde stadsoch lantsmiljö. 

Vikt

VĂ€xlar

Ramstorlek

15,9 kg
3 st
53 cm
4.7/5

Efter att ha testat Rockrider MTB Trail ST 120 blev vi imponerade av dess prestanda i förhÄllande till dess överkomliga pris. Detta Àr en ytterst kraftfull och mÄngsidig cykel för terrÀngkörning, med sin dÀmpande framgaffel som absorberar ojÀmna ytor pÄ ett mjukt och bekvÀmt sÀtt. Cykeln har 9 vÀxlar, vilket ger dig stor flexibilitet nÀr det gÀller att anpassa din körning för olika typer av terrÀng och motlut. 

Rockrider MTB Trail ST 120 har Àven bra mekaniska skivbromsar som ger snabb och sÀker inbromsning. Med denna mountainbiken tar du dig enkelt fram pÄ smala stigar och över stock och sten, utan att tumma pÄ sÀkerhet eller prestanda. 

Toppfunktioner

 • 1 klinga med 9 vĂ€xlar 
 • DĂ€mpande framgaffel 
 • Tektro TKD 68 mekaniska skivbromsar 

Fördelar

 • Flexibilitet i terrĂ€ngen 
 • BekvĂ€m pĂ„ ojĂ€mna ytor 
 • Snygg fĂ€rgkombination 

UtlÄtande

Om du letar efter en prisvÀrd cykel som blÀndar bÄde i prestanda och utseende, Àr Rockrider MTB Trail ST 120 det sjÀlvklara valet. Den har en kraftfull och bekvÀm konstruktion, erbjuder riktigt bra vÀxlar som Àr perfekta för off-road terrÀngkörning. Det hÀr Àr vÄrt favoritalternativ för den prismedvetne MTB-cyklisten.  

Vikt

VĂ€xlar

DĂ€ckstorlek

15,1 - 15,5 kg
9 st
27,5 cm
4.8/5

Batavus Zonar Àr en imponerande elcykel som kombinerar bÄde stil och prestanda. Denna populÀra elcykeln Àr bÄde bekvÀm och vÀlbalanserad, vilket gör Äkningen till en riktig fröjd. Dess 400Wh batteri frÄn Bosch bidrar till att leverera effekt nÀr det behövs, vilket gör den till ett utmÀrkt alternativ för dem som vill klara av lÀngre avstÄnd med lÀtthet. Motorn Àr riktigt stark och har snabb acceleration, och det Àr dessutom mycket lÀtt att manövrera Batavus Zonar i trÄnga utrymmen och runt hinder tack vare dess smidiga design. Med en stark aluminiumram och pÄlitliga hydrauliska skivbromsar kan du vara sÀker pÄ att Batavus Zonar ger dig bÄde sÀkerhet och stabilitet under din fÀrd. Dessutom Àr cykeln utrustad med belysning som ger bra synlighet under dygnets alla tider, nÄgot som vi verkligen uppskattade under kvÀllscyklingar. 

Toppfunktioner

 • 400Wh batteri 
 • Hydrauliska skivbromsar 
 • Borsch Performance 65NM motor 

Fördelar

 • BekvĂ€m och vĂ€lbalanserad 
 • Smidig manövrering 
 • Bra synlighet tack vare belysning 

UtlÄtande

Batavus Zonar Àr ett mycket populÀrt och prisvÀrt alternativ för en högkvalitativ elcykel. Den starka ramen och hydrauliska skivbromsarna ger trygghet och stabilitet under fÀrden, medan dess smidighet förenklar navigering i trÄnga stadsmiljöer. Detta Àr lÀtt den bÀsta elcykeln vi har testat! 

Max Effekt

RĂ€ckvidd

Batteri

250W
4-7 mil
Bosch Powerpack 400Wh

Köpguide [Cykel BÀst i Test]


Med det stora antalet mÀrken och modeller som finns tillgÀngliga Àr det ganska svÄrt att hitta den bÀsta cykeln för dina behov. Om du planerar att köpa en cykel men inte vet hur du ska vÀlja en har du kommit till rÀtt stÀlle!

Detta ska du TÀnka pÄ nÀr du Köper en Cykel

Det hÀr inlÀgget kommer vi att ge dig mer information om de viktigaste sakerna att tÀnka pÄ nÀr du köper en cykel. Dessutom kommer det ocksÄ att handla om fördelarna med att Àga en cykel. Om du Àr intresserad av specifika typer av cyklar, som till exempel Damcyklar bÀst i test, har vi en separat guide för det.

TÀnk noga igenom följande:

Cykelvikt

Den första viktiga faktorn att tÀnka pÄ nÀr du köper en ny cykel Àr vikten. Om det Àr första gÄngen du Àger en cykel Àr det lÀtt att vÀlja en cykel som Àr svÄr att manövrera. För att undvika detta rekommenderar vi att du vÀljer en lÀtt cykel för att kunna hantera den bekvÀmt. Dessutom bör du ocksÄ komma ihÄg att ju mer kraft du anvÀnder för cykeln, desto högre kommer den att öka sin vikt.

Komponenterna

En annan sak som du bör tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du köper en cykel Ă€r de komponenter som finns tillgĂ€ngliga. Numera har de flesta cykelmĂ€rken sina egna komponenter – en strategi för att garantera cykelns kvalitet och kontrollera priserna.

NÀr du köper en cykel bör du kontrollera dess komponenter. De flesta cyklar har en grupp som innehÄller vevstakar, kedjor, kassetter, kugghjul, bromsspakar och vÀxelspakar. Det Àr bÀst att investera i en cykel som har en mÀrkesgrupp. Försök att inte blanda och matcha delarna, vilket kan leda till kompatibilitetsproblem.

Förutom de nÀmnda cykeldelarna bör du ocksÄ tÀnka pÄ cykelns styrstam, sadel, styr och sadelstolpe. Dessa Àr statiska föremÄl, vilket gör dem till en kritisk cykelkomponent eftersom de kan pÄverka hur du kommer att kontrollera fordonet.

Cykelmaterial

Att kontrollera materialet Àr en av de mest kritiska faktorerna du bör tÀnka pÄ, oavsett om det Àr första eller tredje gÄngen du köper en ny cykel. Cykelmaterialet kan i hög grad pÄverka cykelns körstil.

Om du föredrar en landsvÀgscykel bör du vÀlja en cykel tillverkad av kolfiber med en mer responsiv och styvare ram. Att se till att din cykel Àr tillverkad av högkvalitativa material ger dig sinnesro i vetskapen om att du har den bÀsta cykeln för dina behov.

Vilka Funktioner du bör TÀnka pÄ nÀr du Köper en Cykel

Cyklar kan anvÀndas som transportmedel eller som extra utrustning för din hobby. DÀrför Àr det viktigt att vÀlja en cykel som uppfyller dina krav och matchar dina cykelbehov. För att sÀkerstÀlla att du fÄr den bÀsta testcykeln finns hÀr nÄgra viktiga egenskaper att tÀnka pÄ:

VÀxlar, bromsar och dÀck

VÀxlar, bromsar och dÀck Àr nÄgra av cykelns mest kritiska komponenter som direkt pÄverkar bÄde prestanda och sÀkerhet. Om du ocksÄ funderar pÄ att köpa tillbehör, kan du kolla in vÄr guide om Cykelstolar bÀst i test. NÀr det gÀller vÀxlar Àr det viktigt att övervÀga faktorer som antalet hastigheter, vÀxelgruppernas mÀrken och kvalitet samt hur lÀtt och smidigt vÀxlingssystemet fungerar. Ett vÀl anpassat vÀxelsystem hjÀlper dig att hantera olika terrÀnger och lutningar samt optimera din cykelprestanda.  NÀr det gÀller bromssystemet Àr skivbromsar bÄde effektiva och pÄlitliga oavsett förhÄllanden eftersom de ger bÀttre bromsprestanda Àn traditionella fÀlgbromsar. Du kan vÀlja mellan mekaniska och hydrauliska skivbromssystem beroende pÄ din budget och underhÄllsansprÄk; hydrauliska skivbromsar Àr dyrare men erbjuder överlÀgsen bromskraft och kÀnsla.  Cykelns dÀck Àr avgörande för dess grepp pÄ olika underlag sÄvÀl som för rullmotstÄndet, som i sin tur pÄverkar hastigheten och energiförbrukningen medan du cyklar. NÀr du vÀljer dÀck bör du Àven tÀnka pÄ punkteringsskydd, nÀr de blir slitna samt deras mönster. Ju bÀttre balans mellan dessa faktorer, desto mer nöjd kommer du vara med cykelns övergripande prestanda. 

Skivbromsar

Olika cyklister har unika krav. Om du till exempel föredrar lĂ„ngvĂ€ga cykelturer pĂ„ landsvĂ€g Ă€r en cykel med skivbroms kanske inte det perfekta valet. Å andra sidan Ă€r skivbromsar viktiga om du Ă€r mer inne pĂ„ terrĂ€ng-cykling.

FrÀmre UpphÀngning

I denna guide för bÀsta testet beskrivs vikten av att ha en cykel med en bra framhjulsupphÀngning. Denna funktion ger dig optimala cykelprestanda med utmÀrkt cykelkomfort. Mer avancerade framhjulsupphÀngningar för cyklar Àr dock inte billiga. Du mÄste skicka lite för att sÀkerstÀlla att du fÄr en av de bÀsta cyklarna pÄ marknaden.

Ramar

En annan egenskap som du bör tĂ€nka pĂ„ nĂ€r du köper en cykel Ă€r dess ramar. Ramen anses vara cykelns fundament. Även om du hittar rĂ€tt cykel men har fel ram kommer du att bli obekvĂ€m nĂ€r du manövrerar fordonet. Om du vill ha en cykel för transportĂ€ndamĂ„l rekommenderar vi att du investerar i en cykel med en lĂ€tt ram för att fĂ„ en bekvĂ€mare och bekvĂ€mare cykeltur.

Rammaterial: Aluminium, stÄl eller kolfiber?

Dessutom finns det flera olika typer av ramar: kol, aluminium och stÄl. StÄlramar Àr vanligtvis de tyngsta, mest hÄllbara och billigaste. Aluminiumramar Àr lÀttare, motstÄndskraftiga mot korrosion och ganska dyra. Slutligen Àr kolramar de mest hÄllbara, styvaste och korrosionsbestÀndig

NĂ€r du jĂ€mför olika cyklar för att hitta den bĂ€sta för dina behov, stöttar du pĂ„ flera alternativ nĂ€r det gĂ€ller rammaterial. De tre vanligaste materialen för cykelramar Ă€r aluminium, stĂ„l och kolfiber. Varje material har sina egna unika egenskaper och pĂ„verkar cykelns vikt, styvhet, hĂ„llbarhet och pris.  Aluminiumramar Ă€r hĂ„llbara och ganska lĂ€tta samt kostnadseffektiva. De erbjuder bra styvhetskĂ€nsla och ger en snabb och responsiv kĂ€nsla under din cykeltur. StĂ„lramar Ă€r oftast tyngre och mer robusta, men de erbjuder en “mjukarekĂ€nsla Ă€n aluminium och en större förlĂ„telse vid tuffare terrĂ€ng utan kompromissa hĂ„llbarheten.  Kolfiber Ă€r det mest exklusiva materialet och fördelen med kolfiberramar Ă€r att de kan vara extremt lĂ€tta samtidigt som de Ă€r mycket styva. Det resulterar i en mycket snabb och responsiv cykel, men de Ă€r ocksĂ„ mycket dyrare Ă€n aluminium- och stĂ„lramar.  I slutĂ€ndan handlar valet av rammaterial om att vĂ€ga föroch nackdelarna mot dina personliga preferenser, din budget samt vad du prioriterar i termer av cykelns egenskaper och prestanda. 

Fördelar med att Ha en Cykel

Tvekar du fortfarande om du ska köpa en ny cykel? HÀr Àr nÄgra anledningar som kan fÄ dig att Àndra dig:

Det Àr mer MiljövÀnligt

Andra stora fordon, som tunnelbanor, bussar och bilar, ger upphov till fler fotavtryck som kan pĂ„verka miljön negativt. Dessutom anvĂ€nder de brĂ€nsle för att driva motorn, vilket ger upphov till mer föroreningar. Å andra sidan har cykeln smĂ„ tillverkningsavtryck och bidrar inte till föroreningar som kan skada miljön.

Kostar Mindre Àn Kollektivtrafiken

Att Àga en cykel som ett alternativt transportmedel till tunnelbanan eller bilen kan hjÀlpa dig att spara massor av pengar. Du kan manövrera en cykel utan att köpa bensin. Dessutom kan du se till att din cykel kommer att tjÀna dig i flera Är endast om du vÀljer en cykel med högkvalitativa komponenter och material.

Bra för Viktminskning

Ett annat bra skÀl till att Àga en cykel Àr att den har stor betydelse för din hÀlsa. Dessutom Àr det en utmÀrkt övning för att gÄ ner i vikt utan att Àndra din kost. Enligt vissa kÀllor har mÄnga cykelpendlare förlorat nÀstan 20 pund efter att ha pendlat med cykeln.

Du kan SlÄ Trafiken

Detta Àr det allra bÀsta med att Àga en cykel. NÀr du Àger en cykel kan du cykla nÀr du vill. Du kan anvÀnda den för dina nattliga turer med dina vÀnner. Det finns mÄnga saker du kan göra med en cykel som vi garanterar att du kommer att ha mycket kul med!

Du kommer att ha Mycket Roligt!

Att kontrollera materialet Àr en av de mest kritiska faktorerna du bör tÀnka pÄ, oavsett om det Àr första eller tredje gÄngen du köper en ny cykel. Cykelmaterialet kan i hög grad pÄverka cykelns körstil.

Om du föredrar en landsvÀgscykel bör du vÀlja en cykel tillverkad av kolfiber med en mer responsiv och styvare ram. Att se till att din cykel Àr tillverkad av högkvalitativa material ger dig sinnesro i vetskapen om att du har den bÀsta cykeln för dina behov.

Till Sist

Det Àr svÄrt att hitta den bÀsta cykeln för dig. Men med de tips som nÀmns ovan blir det lÀttare för dig att vÀlja en cykel som ger dig en optimal cykelupplevelse.

Vi hoppas att den hÀr guiden för bÀsta test av cyklar har hjÀlpt dig att hitta den bÀsta cykeln för dina cykelbehov.

Vanliga FrÄgor och Svar

För att vÀlja rÀtt cykel för dina behov i Sverige, bör du fundera pÄ vilken typ av terrÀng du kommer att cykla mest pÄ, t.ex. asfalt, grus eller stigar, samt hur lÄnga strÀckor du planerar att köra. Rekommendationen Àr att lÀsa recensioner och besöka lokala cykelbutiker för att provcykla olika modeller innan du fattar ett beslut. 

För pendling i Sverige rekommenderas en hybridcykel eller en pendlarcykel som kombinerar komforten hos en stadseller trekkingcykel med hastigheten hos en racer. Dessa cyklar har oftast skÀrmar, belysning och pakethÄllare, vilket Àr praktiskt för vardagligt bruk. 

Elcyklar i Sverige har oftast en laglig hastighetsbegrÀnsning pÄ 25 km/h, som styrs av EU-regler. Vissa modeller kan dock nÄ högre hastigheter, men det krÀvs tillstÄnd och hjÀlm för att anvÀnda dem

En elcykel fungerar genom att kombinera cyklistens egen trampkraft med en elektrisk motor, vilket resulterar i en smidig och kraftfull framdrivning. Motor, batteri och reglersystem samverkar för att ge cyklisterna i Sverige en bekvÀm och miljövÀnlig fÀrd. 

Back to top button