Camping & Vandring

Vandringsryggsäck Test [2022]

För vandringar eller långa campingresor är det viktigt att ha rätt utrustning, och en av de viktigaste utrustningarna är din vandringsryggsäck, det är trots allt den som gör att du kan bära med dig allt du behöver för vandringen!

För att hitta den bästa vandringsryggsäcken måste du ta hänsyn till flera faktorer, t.ex. vikt, volym och design, och det kan vara svårt att hitta den perfekta ryggsäcken på grund av det stora utbudet. Därför har vi gjort den perfekta köpguiden till dig lite längre ner på sidan!

Men först och främst: Här är årets bästa vandringsryggsäckar i storleksordning:

Bäst i Test 110L
Stor & Robust!
4.9/5
Bäst i Test 95L
Spine2 System!
4.7/5
Bäst i Test 75L
Slitstark Klassiker!
4.8/5
Bäst i Test 65L
Flexibel+Bekväm!
4.7/5

Köpguide [Vandringsryggsäck Test 2022]

Okej, du behöver alltså en perfekt stor vandringsryggsäck för dina äventyr. Det är inte alltid lätt att välja den bästa ryggsäcken eftersom marknaden är översvämmad av produkter. När du väljer din ryggsäck rekommenderar vi att du bland annat tar hänsyn till vilken funktion du vill använda ryggsäcken till, vilket material du önskar, vilka extra funktioner du behöver samt vikten av vaddering.

Detta ska du Tänka på när du Köper en Vandringsryggsäck

Läs vidare när vi analyserar dessa faktorer och redogör för fördelarna med att ta hänsyn till de funktioner som vi har nämnt ovan:

Vandringsryggsäckens Komfort

Det är svårt att avgöra om en vandringsryggsäck som du funderar på att köpa passar dig förrän du har haft möjlighet att fylla den med dina tillhörigheter. Om du ska gå till en butik, ta med dina saker eller be dem låna ut några så att du kan prova ryggsäcken med allt lastat i den. Det är viktigt att du känner dig bekväm när du bär den.

Med en bekväm ryggsäck kan du anpassa den efter dina önskemål. Ryggsäckar finns i olika storlekar och rygglängder; många är justerbara, så du kan välja den storlek som passar din rygglängd bäst och finjustera den i efterhand.

Höftbältet ska också vara bekvämt eftersom större delen av packningens vikt ska bäras på höfterna.

De flesta välrenommerade friluftsbutiker hjälper dig att välja rätt ryggsäck och se till att den har rätt storlek för dig, så om du har några frågor är det värt att fråga och få ryggsäcken ordentligt monterad.

Vikt

Du bör ta hänsyn till vikten av de saker du har med dig i väskan och även vikten av ryggsäcken när den är tom. Vissa väskor är gjorda av tung canvas, medan andra är gjorda av lätta, högteknologiska tyger som Tyvec.

Det är viktigt att du köper en ryggsäck som inte är för tung men ändå hållbar. Detta kommer att göra äventyret trevligt eftersom du inte blir trött lätt.

Organisation & Tillgänglighet

Du behöver en vandringsryggsäck med fickor i rätt storlek och på rätt plats för att hålla ordning på allt. Det är också bra att ha några mindre fickor som du kan stoppa undan saker som är viktigt att lätt kunna plocka fram utan att ta av ryggsäcken.

Utformningen av topplock, åtkomst till sidopanelen, J-formade slitsar och andra tillgänglighetsfunktioner är utmärkta. Ett fint tillägg som kommit senaste åren är en ficka inbyggd i höftbältet, som är perfekt för din telefon, kamera eller en matbit.

Ditt äventyr kommer att bli enklare och roligare om du organiserar din vandringsryggsäck på rätt sätt kan du enkelt komma åt dina tillhörigheter utan att behöva packa upp det som du inte vill använda.

Stoppning för Ökad Komfort

Du behöver höftskydd. Du behöver dynor för höfterna eftersom det är där större delen av din vikt förflyttas när du går. Den perfekta typen av höftbälte kan dras åt eller slappas av efter behov.

Ryggsäckens börda är oftast tung för dina axlar, så du behöver mer dämpning även här. Om du har tillräcklig dämpning i detta område kommer du att få mindre obehag i rygg och axlar.

Välj en ryggsäck med endels-stoppning för att undvika att den tunnas ut eller splittras under användning. Du bör också tänka på ryggkonturen. I motsats till en rakryggsäck är en ryggsäck med lumbala form betydligt mjukare för ryggen. Bågen anpassar sig till din rygg, vilket minskar ryggspänningar och gör att luften kan cirkulera för att hålla dig sval.

Vattentålighet

Din stora vandringsryggsäck behöver inte vara helt vattentät, men den bör åtminstone ha ett halvt vattentätt material. Om det finns risk för regn kan du bära din utrustning i torra väskor i ryggsäcken eller ta med ett vattentätt överdrag.

Vissa ryggsäckar är tillverkade av helt vattentäta material, men de är vanligtvis dyrare eller har färre funktioner. En vattentät ryggsäck hjälper dig att hålla dina värdefulla prylar eller andra tillhörigheter som kan förstöras av vatten, säkra.

Den Inre Ramen

Om du vill bära en större last ska du välja en med en mer hållbar ram för att lägga till din vikt. De stora vandringsryggsäckarna har mer stoppning för att hålla dig bekväm när du bär tunga laster, och de är vanligtvis tillverkade av mer slitstarka material för att klara av den extra stressen och slitaget.

Ventilationssystemet

Du bör välja en ryggsäck som har ett ventilationssystem. Överväg att prov-vandra över en helg först. Ta till exempel en plats där somrarna är mycket varma. Det är osannolikt att du inte klarar mer än några timmar med en blöt och svettig rygg.

I alla fall kommer vandringen inte att bli så fantastiskt som du hade planerat. Du kan helt enkelt förhindra detta genom att se till att ryggpanelen på ryggsäcken är tillräckligt ventilerad. Som ett resultat av detta kommer värmen och svetten att försvinna innan du ens känner av den.

Kostnaden för Ryggsäcken

Tänk på att pris och kvalitet kan ha ett direkt samband. Under vandringen är det sista du vill att din väska ska splittras på sidan och att alla dina tillhörigheter ska spillas ut.

Det finns väskor som kostar så lite som 500 spänn, men det är inga riktiga vanringsryggsäckar! Vi skulle rekommendera en mellanklassväska som kostar mellan 2000 till 5000 kr. Då får du en kvalitetsryggsäck och sparar på din kropp och ditt psyke. Du kan också vara säker på att dina tillhörigheter är säkra under din vandringfärd!

Sist men inte minst..

När du väljer en stor vandringsryggsäck bör du också tänka på att kontrollera om ryggsäcken du överväger har några extra funktioner som kan komma till nytta, t.ex. stegjärnremmar, liggunderlag, isyxor eller några mer specialiserade fickor för ökad anpassningsbarhet.

Back to top button