Cykling

Cykellås Bäst i Test [2024]

Alla som inte har fått sin cykel stulen, räck upp en hand. Inte många händer i luften där nej! Goda nyheter: Nu för tiden finns det cykellås som avskräcker även den ettrigaste tjyven!

Vi har testat de bästa cykellåsen på marknaden inom olika användningsområden och här ser du vinnarna:

4.7/5

Kryptonite Evolution kan motstå attacker från allt utom de mest kunniga brottslingarna som använder specialverktyg. Bultbrickan är dubbelbultad, så att den låses i tvärstången på båda sidor. Detta innebär att det måste skäras på båda sidor för att öppnas och ger extra skydd mot vrid- och hävstångsattacker som ofta används för att bryta upp billigare bygellås. Ett riktigt bra ramfäste medföljer också detta bygellås. Detta är verkligen ett mycket säkert cykellås och bäst i test enligt friluftskoll!

Låstyp
Vikt
Låslängd
Material
Bygel
1150 g
23 eller 30 cm
13 mm stål
4.8/5

Abus Granit XPlus 540 är det säkraste låset ABUS har att erbjuda. Låset är godkänt av Stöldskyddsföreningen (SFF). Detta bygellåset passar dig som har en riktigt dyr cykel eller elcykel eller bara är allmänt trött på att bli bestulen. Låset är i princip omöjligt att bryta upp med alla möjliga olika verktyg som inte är elektriska, vilket betyder att tjuven verkligen måste ge ifrån sig mycket oväsen för att få upp detta låset. Med detta låset medföljer också ett smidigt ramfäste.

Låstyp
Vikt
Låslängd
Material
Bygel
1470 g
23 eller 30 cm
13 mm stål
4.8/5

Detta låset har samma robusta konstruktion som ABUS Granit här ovanför, med den skillnaden att detta är ett smartlock:

ABUS SmartX låses genom bluetooth på din telefon och för att låsa upp närmar du bara dig din cykel med din smartphone så låser låset automatiskt upp sig! Dessutom har låset en integrerad larmfunktion: 3D-positionsdetektering upptäcker de minsta rörelser och utlöser ett avskräckande larm. Vid små rörelser ger låset endast en kort varningston. Men om sensorerna upptäcker ett stöldförsök ökar larmtonen till höga 100 decibel. Hela systemet fungerar i kombination med den kostnadsfria Abus-appen för iOS och Android, som också erbjuder några smarta funktioner: varje 770A SmartX kan användas av flera personer. För detta ändamål bestämmer ägaren om han eller hon vill ge tillfällig eller permanent tillgång till andra personer.

Låstyp
Vikt
Låslängd
Material
Bygel
1820 g
23 eller 30 cm
13 mm stål
4/5

Detta låset från ABUS vikes upp och ned ungefär som en tumstock och tar minimal plats och vikt. Abus Bordo Classic Plus passar dig som inte vill ha ett permanent lås på din cykel, utan ett mera smidigt och portabelt lås. Säkerheten är givetvis inte riktigt lika hög på denna låstypen som bygeltypen, men detta bra lås är ändå förvånansvärt stöldsäkert för sin modell och även godkänt av SSF!

Låstyp
Vikt
Utsträckning
Material
Vikbar
1200 g
90cm
5,5 mm stålstavar

Köpguide -Så Väljer du det Bästa Cykellåset

Det kan vara svårt att navigera i det stora utbudet. För att göra det lättare för dig finns här flera faktorer att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för vilket cykellås som är rätt för dina behov. För att göra din cykel tur mer bekväm och säker läs gärna våra guider om cykelhjälmar och bästa regnkläderna när du cyklar!

Typer av cykellås

De bästa cykellåsen finns i olika former och storlekar, inklusive bygellås, vikbara lås och mer traditionella kedje- eller kabelsystem.

Bygellås

Bygellås (även kallade U-lås) tenderar att vara tyngre, de kan erbjuda en avsevärd säkerhet men kan vara begränsande i sin funktion. Utan kedjors och kablars flexibilitet eller längd kan bygellås inte föras genom flera besvärliga ledningsställen. Ett litet bygellås behöver en liten förankringspunkt – den är inte tillräckligt bred för att kunna slingra sig runt en lyktstolpe för att kunna låsa fast cykeln. Ett bygellås kan kopplas ihop med en kabel eller kedja för att övervinna sina begränsningar, men tänk på att alla säkerhetskrav som bygellåsen erbjuder kan förverkas av en svag kabel som gör det möjligt att snabbt klippa av med en bultsax innan tjuven kan ta sig an det robusta bygellåsett i hemmets avskildhet. U-lås levereras ofta med ett rammonterat fäste som möjliggör enkel och säker transport och minskar sannolikheten för att man glömmer det hemma.

Kabel/kedjelås

Kabel- eller kedjelås fungerar båda på samma sätt, men deras konstruktion skiljer sig förstås åt. Kablar tenderar att vara mer kompakta, eftersom de ofta är upprullade, och ibland levereras de också med ett rammonterat fäste. Båda är i allmänhet omslutna av antingen plast eller tyg för att förhindra skador på ramen. Ett kedjelås är ofta tyngre än dess motsvarighet i form av en kabel och kan vara bullrig vid transport – det räcker att linda det runt en del av ramen, men en ryggsäck kan vara att föredra. Vissa märken går längre och utformar lås som kan bäras. Längd och tjocklek varierar beroende på tillverkare och prisnivå. Som väntat är större tjocklek alltid lika med större säkerhet, och längden avgör om du kan leda via båda hjulen eller inte.

Vikbara lås

Vikbara/fällbara lås fungerar på liknande sätt som de andra låsen, men är tillverkade av solida sektioner som är gångjärnsförsedda i varje ände. Detta kan vecklas ut för att skapa en slinga och sedan vikas igen för att skapa en tumstockslikanande form som är lätt att transportera.

Nyckellås och kombinationslås för cyklar

De två vanligaste låsmetoderna använder antingen en nyckel eller en kombination. Båda har sina fördelar och båda har sina fallgropar.

Kombinationslås

Ett kombinationslås kan vara känsligt för nyfikna ögon. Om fel person känner till kombinationen kan du räkna med att din stålhäst rymmer. I den billigare delen av marknaden kan ett kombinationslås brytas utan verktyg.

Nyckellås

Ett nyckellås kan vara mindre sårbart, men om du glömmer nycklarna på tåget kan du bli tvungen att “stjäla” din egen cykel från stationen. Oavsett variant har cykellåsen känsliga mekanismer: de fungerar enligt principen om mycket snäva mekaniska toleranser och gillar inte alltför mycket intrång av vatten eller miljöföroreningar, vilket kan leda till rost eller fastlåsning.

De bästa cykellåsen har väderbeständiga skydd som skyddar nyckelhålet, men alla cykellås kan dra nytta av liknande omsorg som du skulle tillämpa på en drivkedja eller en fjädringsstång när det gäller förebyggande underhåll. Rengör, torka och smörj dem – för att få en lång livslängd och en frustationsfri låsfunktion.

Försäkringskrav

De flesta försäkringsbolag har minimikrav för låsning för att säkerställa att en cykel är skyddad vid stöld. Detta varierar beroende på försäkringsbolag, så det är värt att kontrollera din egen försäkringsgivares minimikrav innan du investerar.

Som tur är så är alla cykellåsen vi har testat godkända!

Back to top button