Kläder

Kåda på kläder – Hur får man bort det?

Har kåda fastnat på dina kläder? Då har du kommit rätt. Det går att få bort, men vi ska inte ljuga, det är inte alltid lätt!

Läs också våran relaterade artikel om impregnering kläder bäst i test 2021!

Ju tidigare desto bättre

Det viktigaste att komma ihåg är att ju tidigare du tar itu med en fläck, desto bättre resultat får du.

Dessutom avgör den tid som har gått hur många gånger du behöver upprepa rengöringsprocessen för att få bort fläcken helt, eller åtminstone till största delen.

Hur man tar bort kåda från kläder med värme - steg för steg

Om det ännu inte har gått några dagar och kådan är färsk kan du mjuka upp det med hjälp av värme och en lämplig produkt och på så sätt blir det möjligt att rengöra fläcken utan att den tränger längre in i tyget. Om mängden kåda är stor kan du ta bort den bit för bit med hjälp av en svamp utan att gnugga, låta den absorbera en del eller använda en kniv, spatel eller liknande instrument för att ta bort så mycket av kådan som möjligt, tills endast den släta fläcken återstår på tyget.

Om mängden kåda är liten, eller när du har reducerat den, kan du värma upp den och tvätta den direkt med varmt vatten och mycket tvål, för hand eller i tvättmaskin, men denna metod är endast lämplig för värmebeständiga tyger.

Is för att avlägsna kåda från kläder

Detta är en mycket enkel teknik. Lägg lite is på fläcken tills den fryser lite och skrapa av kådan med en kniv tills den är helt borta. Tvätta senare plagget i tvättmaskinen.

Torr värme för kådafläckar

Det är mycket enkelt, det är bara att använda varm luft med hjälp av en hårtork (du kan också använda ett strykjärn för kläder). Det är bättre att ha tålamod och inte använda den högsta temperaturen för att inte skada plagget. Du bör också vara försiktig med att applicera den för nära eftersom det kan bränna tyget, särskilt om du inte flyttar torktumlaren något och du fokuserar värmen mycket.

  • Håll hårtorken ungefär 20 cm och rör den så att värmen sprids jämnt.
  • Gör så här under den tid som behövs, tills du märker att kådafläckarna mjuknar.
  • I det ögonblicket kan du börja avlägsna kådan med små beröringar med en trasa eller svamp, men utan att gnugga.
  • Återanvänd hårtorken för att bibehålla temperaturen och den mjuka konsistensen hos kådan och fortsätt att avlägsna det bit för bit.
  • När du inte ser kåda och endast fläcken är märkbar, det vill säga den mest inbäddade delen av resterna, är det dags att tvätta. Du kan välja att tvätta i maskin eller för hand, men gör det med respekt för plaggets tvättrekommendationer.

Alkohol för att avlägsna kodafläckar från kläder

Detta är en ganska enkel procedur. Fukta lite bomull i alkohol och gnugga fläcken tills den är borta. Var noga med att bara applicera det på fläcken och efteråt är det bara att tvätta plagget.

Det finns fler sätt att ta bort kåda från kläder men här har vi täckt de viktigaste! Lycka till!

Back to top button