Kläder

Kåda på kläder – Hur får man bort det?

Har kåda fastnat på dina kläder? Då har du kommit rätt.  Om du har fått kåda på till exempel din skaljacka, finns det effektiva metoder för att ta bort det utan att skada tyget. Det går att få bort, men vi ska inte ljuga, det är inte alltid lätt! I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika metoder för att effektivt ta bort kåda från kläder, och ge dig tips och tricks för att undvika att skada dina kläder i processen.

Ju tidigare desto bättre

Det viktigaste att komma ihåg är att ju tidigare du tar itu med en fläck, desto bättre resultat får du. Dessutom avgör den tid som har gått hur många gånger du behöver upprepa rengöringsprocessen för att få bort fläcken helt, eller åtminstone till största delen.

Förberedelser innan du börjar

Innan du börjar processen att ta bort kåda från dina kläder, se till att du har allt du behöver till hands. Detta kan inkludera en hårtork, is, alkohol, bomull, en kniv eller spatel, och en svamp eller trasa. Att vara väl förberedd gör processen smidigare och mer effektiv.

Metoder för att ta bort kåda från kläder

 1. Värme

  • Om kådan är färsk, mjuka upp den med hjälp av värme och en lämplig produkt. Om mängden kåda är stor, ta bort den bit för bit med hjälp av en svamp utan att gnugga, eller använd en kniv eller spatel.
  • Om mängden kåda är liten, värma upp den och tvätta den direkt med varmt vatten och mycket tvål, för hand eller i tvättmaskin. Denna metod är endast lämplig för värmebeständiga tyger.
 2. Is

  • Lägg lite is på fläcken tills den fryser lite och skrapa av kådan med en kniv tills den är helt borta. Tvätta senare plagget i tvättmaskinen.
 3. Torr Värme

  • Använd varm luft med hjälp av en hårtork. Håll hårtorken ungefär 20 cm och rör den så att värmen sprids jämnt. När kådafläckarna mjuknar, börja avlägsna kådan med små beröringar med en trasa eller svamp, men utan att gnugga.
 4. Alkohol

  • Fukta lite bomull i alkohol och gnugga fläcken tills den är borta. Var noga med att bara applicera det på fläcken och efteråt är det bara att tvätta plagget.

Ytterligare Tips:

 • Var alltid försiktig med att följa plaggets tvätt- och skötselanvisningar för att undvika skador. Använd bästa impregnering för kläder för att skydda dina kläder mot framtida fläckar och skador.
 • Testa alltid en liten, dold del av plagget innan du applicerar någon produkt eller metod över hela fläcken.
 • Om du är osäker, tveka inte att söka professionell hjälp.

Kåda på kläder - Slutsats

Att ta bort kåda från kläder kan vara en utmaning, men med rätt metoder och tålamod är det möjligt att få dina kläder att se ut som nya igen. Kom ihåg att agera snabbt och att alltid testa en liten del av plagget först samt alltid följa plaggets skötselanvisningar. Lycka till!

Nej, kontrollera alltid plaggets tvättanvisningar och testa en liten, dold del innan du applicerar någon produkt eller metod.

Det kan vara svårare att ta bort gammal kåda, men genom att upprepa metoderna ovan och ha tålamod kan det vara möjligt.

Back to top button