Verktyg & Redskap

Tändstål Bäst i Test [2024]

Tändstål eller eldstål som de också kallas, är ett måste att ha med sig ut i det vilda! Med ett bra tändstål kommer du kunna göra upp eld under alla omständigheter, även när det är blött och blåsigt.

Här kommer våran lista med de bästa eldstålen på marknaden!

Bästa Tändstålet

5/5

Detta tändstålet från Light My Fire är speciellt utvecklat för den svenska armén och är riktigt tufft, hållbart och presterar enligt högsta standard. Dess gnista på 3 000 grader gör det enkelt att göra upp eld i alla väder och på alla höjder, även när det är blött och blåsigt.

Slagverkskomponenten är tillverkad av magnesiumlegering. Detta ger en hållbar gnista som fungerar tillförlitligt i cirka 12 000 slag. Du kan använda detta eldstål för att antända vilket bränsle som helst, inklusive Light My Fire TinderSticks, brännbar gas eller flytande bränsle. FireSteel 2.0 BIO Army kan också användas för att tända traditionella alkohol- och moderna gaskaminer. Slutligen innehåller tändaren en visselpipa för nödsituationer. Detta lätta, kompakta och pålitliga eldstartsverktyg är värt att ta med dig på alla dina äventyr utomhus.

Bästa Tändstålet Utmanare 1

4.5/5

Kupilka FireSteel 8 är enkel att göra upp eld med, även med handskar på eller i fuktigt väder, och skapar tunga gnistor upp till 3000 grader Celsius.

Detta eldstål utformades i samarbete med Karu Survival, Finlands ledande företag som specialiserar sig på att lära ut bushcraft och överlevnadskunskaper.

Kupilkas FireSteel 8 var 2019 års vinnare i Scandinavian Outdoor Awards och 2019 års ISPO Award Outdoor/Tools & Equipment. Det det finns helt enkelt ingen ursäkt för att lämna denna prisbelönta överlevnadsutrustning hemma.

Bästa Tändstålet Utmanare 2

Detta eldstålet från Lifesystems är bekväm att hålla och använda, fungerar bra, packas ner i ett litet paket och gör vad den säger att den ska göra. Ferrocerium gniststången producerar gnistor med extremt hög temperatur på 2 980ºC vilket gör det enkelt att göra upp eld i alla väder och på alla höjder.

Bästa Tändstålet Budget

3.8/5

Coghlan´s Flint Starter är ett bra eldstål, i synnerhet i relation till priset. Fungerar nästan lika bra som de bästa eldstålen i den här listan och går att göra upp eld med i alla väder.

Bästa Tändstålet Mini

4.4/5

Detta eldstålet har precis samma prestanda som testvinnaren från Light My Fire, med den skillnaden att detta eldstålet är mindre och räcker till 3000 slag. Annars är det är lika enkelt att starta en eld och du kommer skapa gnistor lika lätt och gnistan är precis lika varm.

Guide -Allt du Behöver veta om Tändstål

Eldstål är ett måste för alla seriösa friluftsmänniskor som gillar att vara ute i naturen. Även om du inte skulle vara en dem som gillar att vara ute i naturen så bör du ha ett tändstål i din krislåda.

Därför ska vi här redogöra för allt du behöver veta om eldstål:

Fördelarna med Tändstål

Experterna är överens: Det viktigaste i din överlevnadsutrustning är redskap för att kunna göra upp eld.

I en katastrofnödsituation eller annan överlevnadssituation kan det mycket väl rädda ditt liv att kunna starta en eld.

Men det finns några problem:

  • Tändstickor blir fuktiga och värdelösa.
  • Tändare får slut på bränsle eller går sönder.
  • Det kan vara svårt att behärska gammaldags flinta och stål.

Lyckligtvis finns det en lösning: Tändstål. Det bästa och mest pålitliga sättet att se till att du kan göra upp eld när du behöver det.

Fördelar

  • Eldstål är kompakta, av låg vikt och lätta att använda.
  • Eldstål fungerar alltid – även när den är våt!
  • Ett vanligt eldstål kan tända tusentals eldar.

Lägg till ett eldstål i din överlevnadsutrustning och oroa dig aldrig mer för att misslyckas med att göra upp eld!

Låt dig inte luras – ditt liv kan stå på spel. Köp ett eldstål på momangen!

Hur man Använder ett Tändstål på Rätt Sätt - Tända med Tändstål

Först och främst är eldstålet bara lika bra som det material du har valt att elda. Naturliga växtmaterial som är fluffiga och torra är vanligtvis det bästa sättet att börja elda. Dessa material kan vara köpta saker som bomullsbollar eller fiberhaltigt växtmaterial som du samlar in direkt från naturen (som kattfotsfrö och strimlad inre bark från vissa träd). Se bara till att ditt bränsle har stor yta, kommer från växtriket och förvaras i en vattentät behållare för att hålla det torrt. För det andra är det viktigt att rikta gnistorna med rätt teknik. Om du håller skrapan stilla och drar bort stången (tänk dig att du drar i sladden för att starta en motorsåg eller en gräsklippare) kommer du inte att träffa din tinder med skrapan. Du får fortfarande din dusch av heta gnistor utan att slänga din tinder överallt genom att flytta skrapan framåt. Slutligen, var inte snål med gnistorna. Det kan krävas många slag i snabb följd för att tända envisa tinder, så var inte rädd för att ta i med hårdhandskarna.

 

Summering Eldstål Bäst i Test

Vi hoppas att du har fått tillräckligt mycket information för att göra ditt köp och vi önskar dig lycka till!

Back to top button