Natur

Galdhöpiggen

Galdhöpiggen är det högsta berget i Norge och är 2 469 meter högt! Faktum är att Galdhöpiggen till och med är hela nordeuropas högsta berg! Galdhöpiggen ligger i bergskedjan Jotunheimen och är ett superpopulärt resmål för både vandrare och klättrare. I den här artikeln utforskar vi hur hög Galdhöpiggen är, varför det är så populärt och några av de utmaningar som följer med att bestiga Galdhöpiggen!

Varför är Galdhöpiggen så Populärt?

Galdhöpiggen är en riktig utmaning att bestiga och om du är modig nog att ta dig an så kommer du att belönas med några av de mest spektakulära vyerna i världen. Så spänn fast dina vandringskängor och gör dig redo för ett äventyr som du inte kommer att glömma i första taget!

Galdhöpiggen är ett populärt resmål för friluftsäventyrare av alla slag, och det är inte utan anledning! Det är inte bara Norges högsta topp, utan det är också omgivet av hisnande vyer och frodiga gröna ängar. Dessutom är själva klättringen både utmanande och givande. Och här kommer det bästa: du behöver inte vara en erfaren bergsklättrare för att njuta av resan. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren klättrare har Galdhöpiggen något för alla. Så vad väntar du på? Ge dig ut och upplev Galdhöpiggenbergets majestätiska höjder!

Hur hög är Galdhöpiggen? Norges Högsta Berg

När du når toppen av Galdhøpiggen öppnar sig en hisnande utsikt över hela Jotunheimen nationalpark framför dig. Galdhöpiggen är 2 469 meter hög. Havet av flera 2000 meter höga toppar ligger under dig, och det känns verkligen som om du står på toppen av Norge.

På toppen finns det en tavla med namn på alla bergstopparna runt omkring, och även ett modernt utformat kafé.

Vägen ner följer samma väg.

Här Ligger Galdhöpiggen

Galdhøpiggen ligger i Jotunheimen nationalpark (“jättarnas park” på norska), i Lom kommun i Innlandet fylke i södra Norge. Det är ett av de mest populära bergen i Norge och en av de bästa vandringarnaställena i Norge, precis bredvid Trolltunga, Kjeragbolten, Romsdalseggen eller Preikestolen.

har ligger galdhopiggen

Galdhöpiggen Svårighet Vandring

Trots att Galdhøpiggen är Norges högsta berg är det inte så svårt att vandra till toppen. Det finns två huvudvägar. En, enklare och kortare som korsar glaciären, och en annan, längre men inte tekniskt svår, som inte innebär glaciärövergång. Båda är genomförbara för allmänt fysiskt vältränade personer.

Klättringsutmaningar på Galdhöpiggen

Att bestiga Galdhöpiggen kan som sagt vara en tuff utmaning! Klättringen är brant och ansträngande och kan ta mellan 5-10 timmar beroende på din erfarenhet och hastighet. Terrängen är mestadels stenig och det finns flera avsnitt med skred, vilket kan göra uppstigningen svår. Det är dock värt ansträngningen eftersom utsikten från toppen är hisnande och känslan av att ha åstadkommit något är oslagbar. Så om du letar efter ett unikt äventyr och inte har något emot en liten utmaning är Galdhöpiggen den perfekta platsen att åka till!

Klättring på Galdhöpiggen: Vad du Behöver Veta

Att bestiga Galdhöpiggen är en upplevelse som inte är likadan som någon annan. Innan du ger dig iväg finns det några saker du bör veta. Se till att du har rätt utrustning: rejäla kängor, vattentäta kläder och en ryggsäck med massor av mat och snacks för att hålla dig igång! Det är viktigt att kontrollera vädret innan du ger dig iväg, och kom ihåg att ta med dig karta och kompass. Slutligen bör du meddela någon vart du är på väg och när du räknar med att vara tillbaka.

Planera det perfekta Galdhöpiggen-äventyret i Fjällen

Om du letar efter ett oförglömligt äventyr, behöver du inte leta längre än till Galdhöpiggen! Men låt inte höjden skrämma dig – att planera ditt äventyr på Galdhöpiggen behöver inte vara skrämmande. Med rätt förberedelser och lite kunskap kan du få ut det mesta av din resa och ha en underbar vandringstur! För att få ut det mesta av din Galdhöpiggen-upplevelse ska du som sagt se till att packa rätt förnödenheter, ha rätt skor och kolla upp de bästa vandringslederna. Och glöm inte att ta med en kamera och en bra kikare för att fånga alla hisnande vyer! Med lite planering och lite vett och reda är du redo att ta dig an Galdhöpiggen och få ditt livs äventyr. Läs mer om de olika vandringslederna som finns på Galdhöpiggen här! Med dessa tips i åtanke är du redo för ditt Galdhöpiggen-äventyr!

Vandringsleder till Galdhöpiggen

Att ta sig upp till toppen av Galdhøpiggen, som är Norges högsta punkt, är inte särskilt svårt.

Det finns två huvudsakliga vandringsleder till Galdhøpiggen:

 1. Den enklaste vägen till toppen går från Juvasshytta – en stuga i bergen som ligger på 1850 meters höjd. Denna väg innebär att man måste korsa Styggebreen-glaciären och kräver därför en guide om du inte har erfarenhet av glaciärvandring.
 2. Ett annat alternativ är att vandra Galdhøpiggen från Spiterstulen-stugan i Visdalen. Den populära vandringsrutten från Spiterstulen till Galdhøpiggen är tekniskt sett inte krävande, men den är mycket längre och brantare, med en vertikal höjdskillnad på 1 300 meter. Den här rutten korsar inte glaciären så en guide behövs inte. Det finns två andra, svårare rutter från Spiterstulen också. Rutterna inkluderar även några andra 2000-metertoppar i en och samma tur.

Galdhöpiggen Vandring från Juvasshytta - Tre Etapper

 • Etapp 1 – Vandring till glaciärkanten (mindre än 1 timme). Vandringen börjar med en relativt platt vandring genom stenar och snö (i början av juni) till glaciärkanten. Denna första etapp är cirka 2 km lång och bör ta mindre än en timme. Efter att ha nått glaciären tog vi en paus så att guiderna kunde förbereda repen för alla.
 • Etapp 2 – Glaciärövergång (ca 45 min). Glaciären på vandringen till Galdhöppigen kallas Styggebreen, vilket på norska betyder “ful glaciär”. Problemet med glaciärer är att det ofta öppnar sig sprickor och klyftor i dem, som i juni fortfarande kan vara täckta av snö. Det kan vara mycket farligt om man faller ner i en av sprickorna. Det är därför glaciäröverskridandet sker med alla sammankopplade med rep och med guider som leder vägen.
 • Etapp 3 – Den sista etappen till toppen av Norges högsta berg (cirka 45 minuter – 1 timme). Den sista etappen av Galdhøpiggenvandringen är den brantaste. Detta avsnitt innebär också en del klättring och det är mer utsatt eftersom du går på stora stenar längs klippkanten.

Fakta om Galdhöpiggen

7 snabba fakta om Galdöpiggen:

 1. Norges högsta berg
 2. Höjd på 2469 meter
 3. Skandinaviens högsta berg
 4. Första bestigning 1850
 5. Nordeuropas högsta berg
 6. Tillgängligt för den genomsnittlige vandraren
 7. Ligger cirka 5 timmars bilresa från Oslo och 6 timmars bilresa från Bergen
Back to top button