Natur

Galdhöpiggen

Med sina 2469 meter är Galdhøpiggen inte bara Norges högsta topp utan också Skandinaviens och hela Nordeuropas högsta berg. Det gör Galdhöpiggen till ett åtråvärt berg för många ivriga vandrare. Dessutom är det inte ens så svårt att bestiga om du närmar dig det på rätt sätt.

Galdhöpiggen - Norges Högsta Berg

När du når toppen av Galdhøpiggen öppnar sig en hisnande utsikt över hela Jotunheimen nationalpark framför dig. Havet av 2000 meter höga toppar ligger under dig, och det känns verkligen som om du står på toppen av Norge.

På toppen finns det en tavla med namn på topparna runt omkring, och även ett modernt utformat kafé.

Vägen ner följer samma väg.

Här Ligger Galdhöpiggen

Galdhøpiggen ligger i Jotunheimen nationalpark (“jättarnas park” på norska), i Lom kommun i Innlandet fylke i södra Norge. Det är ett av de mest populära bergen i Norge och en av de bästa vandringarnaställena i Norge, precis bredvid Trolltunga, Kjeragbolten, Romsdalseggen eller Preikestolen.

har ligger galdhopiggen

Galdhöpiggen Svårighet Vandring

Trots att Galdhøpiggen är Norges högsta berg är det inte så svårt att vandra till toppen. Det finns två huvudvägar. En, enklare och kortare som korsar glaciären, och en annan, längre men inte tekniskt svår, som inte innebär glaciärövergång. Båda är genomförbara för allmänt fysiskt vältränade personer.

Vandringsleder till Galdhöpiggen

Att ta sig upp till toppen av Galdhøpiggen, som är Norges högsta punkt, är inte särskilt svårt.

Det finns två huvudsakliga vandringsleder till Galdhøpiggen:

 1. Den enklaste vägen till toppen går från Juvasshytta – en stuga i bergen som ligger på 1850 meters höjd. Denna väg innebär att man måste korsa Styggebreen-glaciären och kräver därför en guide om du inte har erfarenhet av glaciärvandring.
 2. Ett annat alternativ är att vandra Galdhøpiggen från Spiterstulen-stugan i Visdalen. Den populära vandringsrutten från Spiterstulen till Galdhøpiggen är tekniskt sett inte krävande, men den är mycket längre och brantare, med en vertikal höjdskillnad på 1 300 meter. Den här rutten korsar inte glaciären så en guide behövs inte. Det finns två andra, svårare rutter från Spiterstulen också. Rutterna inkluderar även några andra 2000-metertoppar i en och samma tur.
jotunheimen nationalpark

Galdhöpiggen Vandring från Juvasshytta - Tre Etapper

 • Etapp 1 – Vandring till glaciärkanten (mindre än 1 timme). Vandringen börjar med en relativt platt vandring genom stenar och snö (i början av juni) till glaciärkanten. Denna första etapp är cirka 2 km lång och bör ta mindre än en timme. Efter att ha nått glaciären tog vi en paus så att guiderna kunde förbereda repen för alla.
 • Etapp 2 – Glaciärövergång (ca 45 min). Glaciären på vandringen till Galdhöppigen kallas Styggebreen, vilket på norska betyder “ful glaciär”. Problemet med glaciärer är att det ofta öppnar sig sprickor och klyftor i dem, som i juni fortfarande kan vara täckta av snö. Det kan vara mycket farligt om man faller ner i en av sprickorna. Det är därför glaciäröverskridandet sker med alla sammankopplade med rep och med guider som leder vägen.
 • Etapp 3 – Den sista etappen till toppen av Norges högsta berg (cirka 45 minuter – 1 timme). Den sista etappen av Galdhøpiggenvandringen är den brantaste. Detta avsnitt innebär också en del klättring och det är mer utsatt eftersom du går på stora stenar längs klippkanten.

Fakta om Galdhöpiggen

7 snabba fakta om Galdöpiggen:

 1. Norges högsta berg
 2. Höjd på 2469 meter
 3. Skandinaviens högsta berg
 4. Första bestigning 1850
 5. Nordeuropas högsta berg
 6. Tillgängligt för den genomsnittlige vandraren
 7. Ligger cirka 5 timmars bilresa från Oslo och 6 timmars bilresa från Bergen
Se även
Close
Back to top button