Natur

Hur Långt är Sverige?

Sverige är 1 572 kilometer (157,2 mil) långt och gränsar till Norge i väster och Finland i öster. Tre vattendrag skiljer Sverige från Danmark – Skagerrak, Kattegatt och Öresund.

Sverige ligger i den geografiska region som kallas Skandinavien i norra Europa. Lummiga, stora skogar täcker halva landet och över 100 000 sjöar finns i landskapet. Sjöarna, och över 24 000 öar, är alla öppna för allmänheten genom Sveriges tradition av rätt till allmän tillgång genom den så kallade allemansrätten.

Sveriges arktiska norrland har kallats “midnattssolens land”, eftersom solen aldrig går ner under sommarmånaderna. Till och med i huvudstaden Stockholm i söder varar sommarnätterna bara fyra timmar och himlen fördjupas inte längre än till skymningen. Men vintern varar fram till maj och nätterna är då långa och dagarna korta.

På hösten och våren finns det spektakulära ljusshower i norra Sverige som kallas “aurora borealis”, eller “norrsken”. De bländande gröna eller röda ljusen, som fyller den sena natthimlen, orsakas av kollisioner mellan små partiklar högt upp i jordens atmosfär.

Sverige - läge, storlek och utbredning

Sverige ligger på fjärde plats i storlek bland länderna i Europa och är det största av de skandinaviska länderna, med cirka 15 % av sin totala yta belägen norr om polcirkeln.

Hur Långt är Sverige?

Den yttersta längden N – S är 1 574 km (977 miles).

Hur Brett är Sverige?

Den största bredden Ö – V är 499 km (310 miles).

Hur Stor Yta har Sverige?

Sverige har en total yta på 449 964 kvadratkilometer: landområde 410 934 kvadratkilometer, vattenområde 39 030 kvadratkilometer. Jämförelsevis är Sveriges yta något större än delstaten Kalifornien.

Hur Många Sjöar finns i Sverige?

Det finns cirka 96 000 sjöar i Sverige.

Vilka Länder och Hav Gränsar till Sverige?

Sverige avgränsas i norr och nordost av Finland, i öster av Bottniska viken, i söder av Östersjön, i sydväst av Öresund, Kattegatt och Skagarrak och i väster av Norge

Hur lång är Sveriges Gräns?

Sveriges gräns har en total längd på 5 423 km, varav 3 218 km är kustlinje.

Vilka Öar är Störst i Sverige?

De två största svenska öarna i Östersjön är Gotland och Öland. Sveriges huvudstad Stockholm ligger vid den sydöstra Östersjökusten.

Se även
Close
Back to top button