Elektronik

Vevradio Test [Jan 2024] Nödradio med Solceller Bäst i Test

Håll din familj säker genom att hålla dig uppdaterad om den senaste informationen i nödsituationer med den bästa vevradion! Denna typ av radio brukar ofta också kallas för Dynamoradio eller Solcellsradio beroende på hur den laddas och går också under namnen Nödradio, Beredskapsradio, Krisradio eller Överlevnadsradio. Men vad är en vevradio egentligen? Och hur fungerar en vevradio? Mer om detta kan du läsa efter testet där du kommer få lära dig allt värt att veta om en vevradio.

Men först och främst har vi testat årets nio populäraste vevradio-apparater i ur och skur för att försöka hitta den bästa vevradion -bäst i test, och här ser du vinnarna!

Bäst i Test
Högst effekt och bäst funktioner!
4.9/5

Premium

Rejäl nödradio som tål tuffa tag!
4.4/5
Prisvärd

Enkel, pålitlig och extremt prisvärd!

4.5/5
Populär

Populär, pålitlig och mångsidig!

4.3/5
4.9/5

Multifunktionell Vevradio 5000mAh är en snygg kompakt digital bärbar nödradio med vev med otroligt mycket kraft i förhållande till sin storlek. MFV-5000 snabbladdas antingen genom vägguttaget med USB-C (3,5 tim), genom att veva på handveven eller via den inbyggda solcellspanelen. Efter att ha testat denna modell i många olika scenarion, från regniga nätter i skogen till iskall fjällvandring, ska vi nu gå igenom fördelarna och nackdelarna vi har upptäckt med denna fina mackapär:

Fördelar

Lång batteritid och laddar snabbt

Denna radio med vev har ett imponerande kraftfullt batteri på hela 5000mAh vilket också är bäst i detta test! Ett fulladdat batteri ger en lyssningstid på hela 30 timmar vilket är mäkta imponerande och krossar övriga modeller i detta test med god marginal. Du kan givetvis också enkelt ladda din telefon eller andra enheter genom USB uttaget.

Självscanning av kanaler och bluetooth

Multifunktionell Vevradio 5000 mAh är också förvånansvärt lättanvänd och det är mycket enkelt att ställa in kanaler och styra den digitala displayen. Ljudet på den inbyggda 7W högtalaren är bra och det finns även Bluetooth 5.0 så det är bara att koppla in mobilen och spela.

Flera olika typer av ficklampor och SOS nödlampa

Vi gillar också att det förutom en stark LED-Ficklampa också finns läslampa med rörelsesensor, något som vi har haft mycket nytta av på natten ute i vildmarken. Dessutom finns det en nödfunktion med SOS-nödlampa för säkerhets skull. Kort och gott; ficklampa bäst i test!

Powerbank

Eftersom batterikapaciteten är hela 5000mAh på denna modell kan den faktiskt också konkurrera med traditionella powerbanks. Multifunktionell Vevradio 5000 mAh är något så ovanligt som en powerbank med dynamovev! Läs mer om Hur Lång Tid tar det att Ladda en Radio med Vev genom att klicka på länken!

Utlåtande

Du kommer fort märka att detta är en riktig kvalitetsprodukt med kraftigt batteri och alla tänkbara smarta funktioner som kan behövas i en nödradio vid ett nödläge. Denna vevradion är bäst i test!

Funktioner & Specifikationer

 • Handvev, solcellsladdning och USB-C snabbladdning
 • Ficklampa, arbetslampa/läslampa med rörelsesensor, SOS nödlampa
 • Bluetooth 5.0
 • Vattentät IPX 5
 • TF minneskort
 • Karbinhake

Vikt

Mått

Batteri

410 g
16,6 x 7,8 x 5,2 cm
5000 mAh Li-ion
4.4/5

MMR-99 DAB+ är namnet på Sangeans värsting-modell. Detta är en mycket tuff och robust DAB+/FM-radio med solcelluppladdning med ett inbyggt uppladdningsbart litiumjonbatteri på 2600 mAh som kan laddas med tre laddningsmetoder; via den inbyggda handveven/Dynamo laddare, via USB, eller varför inte ladda den med hjälp av Sangeans toppmoderna solpanel? Sangean Vevradio MMR-99 DAB+ är extremt tålig och användarvänlig och kompatibel med alla dina mindre USB-enheter. Var du än är kan du med Sangean Vevradio DAB+ lyssna på radio och hålla dig säker med aktuella väderprognoser och varningar med riktigt bra sändning. Radion har bland annat inbyggd ficklampa, nödbelysning, klocka och alarm och kan ladda mindre enheter via USB A-uttag. Dessutom ser den riktigt tuff ut!

Läs gärna vår artikel När kan man Använda en Nödradio genom att klicka på länken!

Fördelar

DAB+

Något som sticker ut med denna modell är att det finns DAB+ som gör att du kan lyssna på radiosändningar digitalt utan störningar och brus. DAB+ är en modernare version av DAB (Digital Audio Broadcasting) som ger tillgång till ökad kapacitet och fler kanaler. Tänk bara på att det enbart är Sveriges Radio som sänder DAB-sändningar i Sverige och utsändningarna täcker bara områdena runt Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Luleå.

Slittåligt yttre

MMR-99 DAB+ tål riktigt tuffa tag och en mer stryktålig krisradio än denna kan vi nästan garantera att du inte kommer hitta. Det är också något man märker direkt när man känner på den, och handskas med den. Med en vikt på nära ett kilo så är det också den tyngsta vevradion i vårt test.

Många snabbvalsplatser

En fin grej som är unik med nödradio Sangean MMR-99 DAB+ är att den har hela 40 snabbvalsplatser för FM radio där du utan problem lagra alla dina favoritkanaler och lite till.

Hög vattentålighet

Med sin IPX55 klassning är denna beredskapsradio både damm och extremt vattentålig och har den högsta vattenklassningen av alla beredskapsradio-apparater vi har testat!

Vevradio med solceller bäst i test

Av alla modellerna vi testat så fungerade solcellerna bäst på denna överlevnadsradio, om än med liten marginal.

Nackdelar

Ja, här gäller det gamla god uttrycket: Smakar det så kostar det! Sangean MMR-99 DAB+ är också den dyraste överlevnadsradion i vårt test, men vi tycker dock att man borde kunnat pressa in lite mer kraft än 2600mAh i denna modell för detta pris.

Utlåtande

Sangean MMR-99 DAB+ är nödradion för dig med stor plånbok som vill ha den mest styk- och vattentåligaste vevradion på marknaden!

Funktioner & Specifikationer

 • Handvev, solcellsladdning och USB-laddning
 • Ficklampa med nödbelysning
 • Telefonladdare / Powerbank
 • DAB+
 • Hörlursutgång AUX 3,5 mm
 • Klocka med alarm-funktion
 • Vattenklassning IPX55

Vikt

Mått

Batteri

900 g
20 x 11,38 x 8,85 cm
2600 mAh Li-ion
4.5/5

Vi väljer också att ta med en mindre modell i detta test för dig som inte har lust att spendera så mycket pengar, men ändå vill ha en riktigt bra krisradio för säkerhets skull. Multifunktionell Vevradio Mini är en riktigt bra vevradio, med en stark inbyggd LED-ficklampa, och högteknologiskt batteri på 2000mAh vilket gör att den även fungerar som en nödradio med vev powerbank som laddar upp din mobiltelefon och andra mindre enheter. Enheten laddas genom den integrerade dynamoveven, vägguttaget eller underhållsladdas genom den inbyggda solcellspanelen. Om du vill veta Varför Ska man Köpa en Radio man kan Ladda med Vev är det bara att klicka på länken och läsa vår artikel!

Fördelar

Kompakt och slittåligt yttre

Multifunktionell Vevradio Mini är mycket kompakt och vi gillar känslan av kvalitet och att man till och med kan få plats med den i fickan om man är på språng. 

Enkla manuella inställningar och analog display

Något som vi tycker känns tryggt är att denna smidiga krisradio har analog display och frekvensen och volymen ställs in manuellt på enkelt vis genom att skruva på de gamla hederliga rattarna. Det är svårt att göra fel när man ska ställa in kanaler och volym! Bra att det faktiskt finns en enkel radio för äldre också.

Hög ljudkvalitet

Högtalaren låter faktiskt både bättre och klarare än vi vågat hoppas på för en såpass liten modell, och klart bättre än sina konkurrenter i samma storlek. Dessutom kan du lyssna på radio i upp till 12 timmar med en laddning!

Nackdelar

Här finns inte mycket att anmärka på, men Ifall du är ett teknik-freak och är ute efter massor av avancerade inställningar och digital display är detta inte modellen för dig.

Utlåtande

Det som imponerar oss mest med denna vevradio är hur prisvärd den är och att man har fått i så pass mycket kraft som 2000mAh i en så liten modell!

Funktioner & Specifikationer

 • Handvev, solcellsladdning och USB-laddning
 • Ficklampa med SOS-signal funktion
 • Telefonladdare / Powerbank
 • Upp till 12 timmar radio med en laddning
 • 2 USB-uttag

Vikt

Mått

Batteri

273 g
12,8 x 6 x 4,6 cm
2000 mAh Li-ion
4.3/5

Eton Sidekick är en solid vevradio för nödsituationer i alla avseenden. Den är robust, uppladdningsbar och tillförlitlig – alla egenskaper som är viktiga i nödsituationer! Den sänder AM/FM/NOAA-banden och har fyra strömalternativ, inklusive högeffektiva solpaneler och en handvev. Radion kan laddas med hjälp av flera olika strömkällor, inklusive handvev, solenergi och USB-laddning. En inbyggd ficklampa och nödsignal gör det enkelt att signalera om hjälp vid behov. En annan användbar funktion hos nödradio Eton Sidekick är dess förmåga att ladda smartphones, surfplattor och liknande enheter. Det är bara att ladda radiobatteriet och sedan koppla in telefonen.

Fördelar

Bland fördelarna med Eton vevradio Sidekick är dess kompakta design, långa batteritid och robusta byggkvalitet. Radions olika strömkällor gör det till ett utmärkt val för att hålla kontakten även under långa strömavbrott. Denna dynamoradio har dessutom ganska bra ljud och även Bluetooth!

Effektiv handvev

Handveven är särskilt effektiv och laddar upp radion snabbt. Fem minuters vevande ger upp till femton minuters strömförsörjning.

Hörlursuttag och väckarklocka

Ett antal ytterligare funktioner hjälper Eton Sidekick att sticka ut från andra nödväderradioapparater på marknaden. Dessa inkluderar en digital display och väckarklocka, hörlursuttag och AUX-ingång så att du kan lyssna på dina egna låtar.

Nackdelar

Priset är kanske lite väl högt och gränssnittet kan vara något utmanande och komplicerat att navigera, vilket kan göra det svårt att ställa in alla funktioner, särskilt för de som inte är bekanta med överlevnadsradio-apparater.

Utlåtande

Eton Sidekick är ett utmärkt val för alla som söker en pålitlig och mångsidig beredskapsradio, och inte har något emot att betala lite extra!

Funktioner & Specifikationer

 • Handvev, solcellsladdning och USB-laddning
 • 3 olika ljuskällor med nödsignal
 • Telefonladdare / Powerbank
 • Bluetooth / Blåtand
 • Vattenklassning IPX4

Vikt

Mått

Batteri

612 g
18,8 x 14,8 x 5,8 cm
2600 mAh Li-ion
3.9/5

Oavsett var du befinner dig kan du med Sangean Vevradio MMR-88 lyssna på din favoritmusik, nyheter och radioprogram och samtidigt hålla dig säker med aktuella väderprognoser och varningar med bra mottagning. Hur bra är denna modell egentligen då? Efter att ha provat denna modell i ur och skur har vi kommit fram till att den är klart mer än godkänd! Denna Sangean dynamoradio för fm-signal har ett inbyggt högpresterande uppladdningsbart litiumjonbatteri på 850 mAh som kan laddas med en av tre laddningsmetoder, inklusive den inbyggda handveven/Dynamo, via USB, eller så låter du helt enkelt moder natur ladda den med hjälp av Sangeans toppmoderna solpanel. Batteriet laddas mycket fort i vägguttaget på under 3 timmar till full laddning!

Fördelar

Bra mottagning och ljudkvalitet

Det som gör denna krisradio så populär är dess tillförlitlighet med bra mottagning, ljudkvalitet och nödfunktioner. Med inbyggd justerbar LED-ficklampa och högljudd nödsignal har du trygghet med den här radion oavsett vart du går. Denna klassiska beredskapsradion har också en certifierad radio med offentlig varning (NOAA) som varnar dig för varningar om hårt väder (detta funkar dock endast i USA och Karibien).

Slittåligt yttre och lång hållbarhet

Nödradio Sangean MMR-88 är kompakt och lätt, vilket gör den lätt att bära med sig i en ryggsäck eller nödutrustningen och har en robust konstruktion som känns hållbar och motståndskraftig mot stötar, vatten och damm. MMR-88 har ett av de mest hållbara höljen som finns och är tillverkat av hårdplast med gummihörn för stöttålighet.

AUX-ingång och automatisk avstängning

Extra bra funktioner hos Sangean MMR-80 är att den har AUX-ingång som gör att det går att koppla in vanliga hörlurar och lyssna och att den även har en funktion för automatisk avstängning efter 90 minuter som gör att du kan spara på batterierna.

Klassisk design

Vi gillar den klassiska designen på denna vevradion och tycker att det är kul att se att alla inte spejsar till sin design för mycket, men det är förstås en smaksak.

Nackdelar

MR-88 har tyvärr relativt kort batteritid jämfört med alla modeller vi har testat. En full laddning håller bara runt 5 timmar ifall du spelar på högsta volym.

Utlåtande

Sangean Vevradio MMR-88 är extremt mångsidig och användarvänlig och är kompatibel med dina USB-enheter och mediaspelare!

Funktioner & Specifikationer

 • Handvev, solcellsladdning och USB-laddning
 • Inbyggd ficklampa med SOS-nödlampa
 • AUX-ingång
 • Automatisk avstängningsfunktion
 • Vatten- och stöttålig

Vikt

Mått

Batteri

392 g
15,2 x 8,4 x 7 cm
850 mAh Li-ion
3.8/5

Den här lilla uppladdningsbara solcellsradion med digital display, solpanel och handturbingenerator håller dig uppdaterad och erbjuder en mängd olika funktioner för att hålla dig uppkopplad i händelse av en nödsituation. Vevradio Eton FRX2 passar perfekt för camping eller vid ett improviserat strömavbrott och har en digital radio med AM/FM/NOAA-väderband, så att du alltid är uppdaterad. Den inbyggda ficklampan och nödsignalen gör det enkelt att signalera om hjälp vid behov. Veva handturbinen i en minut och du producerar tillräckligt med ström för 15-20 minuter musik, nyheter och väder. Eller ladda den helt enkelt i solen med hjälp av den inbyggda solpanelen. Du kan också använda den medföljande mini USB-kabeln för att ladda FRX2:s inbyggda uppladdningsbara batteri. Kanalerna, volymen och radiobandet går att ställa in manuellt eller genom automatisk sökning som sedan visas digitalt i den upplysta displayen.

Fördelar

AUX-ingång för hörlurar och ljusstark ficklampa

Något vi uppskattar med Eton vevradio FRX2 är att den har en riktigt bra inbyggd ljusstark LED-ficklampa och AUX-uttag för hörlurar.

Praktisk rem

Du får också med en praktisk handledsrem till denna lilla vevradion vilket är en fin liten bonus.

Nackdelar

Ljudet är som förväntat på en så pass liten modell inte speciellt kraftfullt, och priset kan tyckas något i överkant jämfört med andra liknande modeller som vi har testat. Dessutom tyckte vi väckarklockan var lite väl krånglig att ställa in. Denna krisradio tål inte väta och vind så bra.

Utlåtande

Även om denna beredskapsradio tål ett och annat så är det bland dom sämre modellerna vi har testat när det kommer till vatten- och vindtålighet, så är Eton FRX2 i det stora hela en bra vevradio med fina funktioner och helt okej ljud i förhållande till sin storlek!

Funktioner & Specifikationer

 • Handvev, solcellsladdning och USB-laddning
 • Inbyggd ficklampa med SOS-nödlampa
 • AUX-ingång

Vikt

Mått

Batteri

250 g
13,7 x 6,35 x 6,1 cm
1000 mAh Li-ion
4.1/5

Eton Scorpion II är en cool liten solcellsradio med ett inbyggt uppladdningsbart Li-ionbatteri på 800mAh, som används för radion, LED-lampan samt för att ladda mobiltelefoner eller andra USB-baserade enheter. Även denna enhet kan laddas på tre olika sätt; via vägguttaget, med dynamoveven eller underhålladdas genom den inbyggda solcellspanelen. Denna radio med vev har en mikro-USB-ingång under ett vattenavvisande skydd, och detta är den föredragna metoden för att ladda snabbt. Eton Scorpion II nödradio har FM/AM-radio tillsammans med en utdragbar antenn för bättre mottagning. Kanalerna, volymen och radiobandet ställs antingen in manuellt eller genom en automatisk sökning som sedan visas i den upplysta digitala displayen. Det finns också ett AUX hörlursuttag så du kan koppla in dina hörlurar och lyssna.

Fördelar

Bra batteritid och ljud i förhållande till sin storlek

Du kan räkna med cirka 12 timmars uppspelningstid för radion med en fulladdad Scorpion II och radion och ljudet fungerar som man kan förvänta sig för en liten handhållen radio.

Nackdelar

Det finns en liten solpanel, som dock bara fungerar att ladda med under optimala sol-förhållanden. Den kommer inte att ladda ett helt dött batteri om den inte får många timmars oavbrutet solljus. Var också uppmärksam på att batteriet inte är tillräckligt stort för att ladda en iPhone eller Android fullt ut, men det ger dig ungefär 25 % beroende på vilken effekt din telefon har.

Utlåtande

Nödradio Eton Scorpion II är som en upphottad och mer robust och vattentålig version av Eton FRX2 till en något dyrare peng!

Funktioner & Specifikationer

 • Handvev, solcellsladdning och USB-laddning
 • Ficklampa med nödbelysning
 • Telefonladdare / Powerbank
 • Hörlursutgång AUX 3,5 mm
 • Vattenklassning IPX4

Vikt

Mått

Batteri

300 g
12,8 x 6 x 4,5 cm
800 mAh Li-ion
3.7/5

Sangean MMR-77 är ytterligare en populär liten modell från Taiwanesiska företaget Sangean, som är ett välrennomerat företag som har tillverkat radioapparater i över 40 år. MMR-77 är en kompakt AM/FM-radio med vev som är perfekt för camping och nödsituationer. Den är otroligt smidig och väger endast 56 gram. MMR-77 är vattentålig och har en lampa för belysning av sin display och en nödsignal som tillkallar uppmärksamhet vid en potentiell nödsituation. Denna modell är dynamodriven, vilket innebär att du kan dra upp den i ungefär en minut för att njuta av upp till 20 minuters radiolyssning.

Fördelar

Kan drivas av vev eller batterier

Det som gör Sangean MMR-77 lite unik är att du också kan använda den här beredskapsradion på ett konventionellt sätt med två AA-batterier. Något som är ganska ovanligt nu för tiden och som en hel del personer saknar med dagens vevradioapparater.

Inbyggt överfallslarm bäst i test

En annan smart grej med denna modell är att nödsignal-funktionen också kan användas som ett överfallslarm, vilket kan kännas tryggt för den som vill vara på sin vakt i dagar som dessa.

Nackdelar

Något vi definitivt saknar hos Sangean nödradio MMR-77 är en ficklampa. Det finns dessvärre inte någon ficklampa inbyggd i denna dynamoradio och det ser vi som ett ganska stort minus.

Saknar mobilladdning

Du kan inte heller ladda din mobil eller andra enheter med denna dynamoradio och det är inte heller någon höjdare enligt oss.

Kort batteritid

Batteritiden är endast 45 minuter på Sangean MMR-77 vilket är lite väl kort. Du bör köpa en krisradio med kraftigare batteri ifall du vill ha längre batteritid.

Utlåtande

Sangean MMR-77 är en väldigt pålitlig och smidig liten krisradio med bra sändning, som dock har väldigt kort batteritid på endast 45 minuter!

Funktioner & Specifikationer

 • Handvev, solcellsladdning och USB-laddning
 • Ficklampa med nödbelysning
 • Telefonladdare / Powerbank
 • Hörlursutgång AUX 3,5 mm
 • Vattenklassning IPX4

Vikt

Mått

Batteri

56 g
16,7 x 9 x 1,75 cm
200 mAh Li-ion
4.1/5

Eton FRX3+ är en bra AM/FM- och nödradio med en liten digital bakgrundsbelyst display som visar FM-radiokanal och tid. Likt sin storebror här ovanför (Eton Sidekick) kan denna solcellsradio drivas på 3 olika sätt; via solpanel, handvev och inbyggt uppladdningsbart batteri. Veva dynamoveven i en minut och du producerar tillräckligt med ström för 15-20 minuters musik, nyheter och väder. Använd mini USB-kabeln för att ladda FRX3:s inbyggda uppladdningsbara batteri fort. Denna dynamoradio har en bra LED-ficklampa och har också en inbyggd väckarklocka. En USB-port används för att ladda bärbara mindre enheter, inklusive mobiltelefoner. Den har också en extra ingång, hörlursuttag och NOAA vädervarningsradio för den som skulle få nytta för det.

Fördelar

Enkelt att ställa in kanalerna

Att ställa in denna Eton solcellsradio är faktiskt en förvånansvärt behaglig upplevelse, eftersom vredet till höger är lätt att nå och snabbt kan växla mellan frekvenserna. Nedanför den bakgrundsbelysta displayen finns ett mindre, lite krångligare reglage som växlar mellan AM/FM och väderbandskanalerna.

Smart lokaliserings-funktion

En sak vi gillar extra mycket och som sticker ut med Eton FRX3+ är dess smarta lokaliseringsfunktion som är en liten remsa som lyser i mörkret och gör att du enkelt kan hitta den när du behöver den!

Nackdelar

Nödradio Eton FRX3+ går att ladda i solen med hjälp av den inbyggda solpanelen, men förvänta dig inga mirakel här med den svenska solen då vi endast fick en minuts radiospelning efter flera timmar i solen. Detta är dock ett vanligt problem för solcellsladdning på våra breddgrader så detta gäller även de flesta andra modeller i detta test.

Utlåtande

Eton FRX3+ är en välrenommerad och pålitlig beredskapsradio med många fina funktioner!

Funktioner & Specifikationer

 • Handvev, solcellsladdning och USB-laddning
 • Ficklampa med nödbelysning
 • Telefonladdare / Powerbank
 • Hörlursutgång AUX 3,5 mm
 • Klocka med väckarklocka
 • Vattenklassning IPX4

Vikt

Mått

Batteri

420 g
14,7 x 17,5 x 6,6 cm
2600 mAh Li-ion

Vevradio Köpguide - Allt du Behöver Veta när du Köper en Överlevnadsradio!

Vid det här laget har säkert du också hört talas om en vevradio, och detta beror sannolikt på att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har med just “radio som drivs med batteri, solceller eller vev” i sin checklista över tips för din hemberedskap i sin broschyr vid namn “OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER” som finns att ladda ner som PDF om du klickar på länken! Det hade vart intressant att se vilken nödradio MSB rekommenderar, men detta står dessvärre inte med.

Här kan du läsa mer om varför man ska köpa en radio man kan ladda med vev.

Modern Vevradio Jämfört med Gammaldags Nödradio

Gamla tiders krisradio-apparater finns inte längre att köpa. Dagens modeller har inbyggda extrafunktioner – från ficklampor och inbyggda batterier till portar för telefonladdning och solcellsdrivna alternativ – som maximerar dina chanser att lyckas navigera i en dålig situation! Det är alltid en god idé att ha en vevradio i lager där hemma.

Vad är en Vevradio?

Men vad är egentligen en vevradio? Jo, en vevradio är en radio som inte kräver elektricitet för att fungera. Användaren vrider helt enkelt på veven för att ladda ett inbyggt batteri, vilket gör att dessa apparater kan fungera även när strömmen är borta! Men kärt barn har många namn!

En vevradio brukar ofta även kallas för följande:

 • Dynamoradio
 • Solcellsradio
 • Nödradio
 • Beredskapsradio
 • Krisradio
 • Överlevnadsradio

Du kan också läsa mer i detta i vår artikel Vad är en Vevradio? genom att klicka på länken.

Så Fungerar en Vevradio

En överlevnadsradio fungerar genom att använda mekanisk energi från vevhandtaget för att driva en liten generator som producerar elektrisk energi för att driva radions kretsar. Användaren vrider på vevhandtaget, vilket får generatorn att snurra och den elektriska energin lagras i ett batteri eller kondensator. Vissa vevradio-apparater kan också ha ytterligare strömkällor såsom solpaneler. Vi går in lite mer ingående i detaljerna i vår artikel Hur Fungerar en Vevradio som du kan läsa genom att klicka på länken!

Fördelar med en Vevradio

Nuförtiden verkar det som om alla de senaste överlevnadsprylarna har ett särskilt batteri. Visst är dessa unika batterier ofta väldigt effektiva och går fort att ladda upp!

Men vad händer när strömmen går?

Ett alternativ är att använda en bärbar solcellsladdare, men vad händer om det är en molnig dag…

Det är i den här prekära situationen du behöver en enhet som kan få tillgång till information om nödsituationer, oavsett om det regnar eller inte. Ett verktyg som kan hålla dig informerad när som helst och var som helst utan att vara beroende av elnätet.

Det finns bara en enhet som vi känner till som kan göra allt detta:

En vevradio!

Ja, för vissa kan de verka lite gammaldags, men faktum är att vevradio-apparater kommit väldigt långt under de senaste 40 åren!

Dagens solcellsradio-apparater är faktiskt till och med mer tillförlitliga än de tidigare. Och idag har de bästa vevradios många smarta nödfunktioner till skillnad från sina föregångare. Låt oss komma till det lite längre ner i artikeln..

De viktigaste fördelarna är:

Med en krisradio kan du lyssna på radio i flera timmar på ett fulladdat batteri. Och handkraftsgeneratorn ger en oändlig tillgång till ström och information, du kan alltså lyssna på radio utan el! Det gör vevradion till en enhet som man nästan måste äga och som du bör lägga till din övriga överlevnadsutrustning och förvara i din krislåda. För när mobiltelefonen, tv:n och internet är nere kommer radion att vara ditt enda sätt att få tillgång till viktig information.

Viktiga Egenskaper att Leta Efter i en Vevradio

Flera olika strömkällor

När det gäller din överlevnadsradio är det viktigt att den har flera olika strömkällor! Den bästa typen av nödradio med handvev har både USB- och solcellsladdning. Dessutom ska radion ha möjlighet att drivas med litium- eller alkaliska batterier. Handveven ger ytterligare en nivå av backup!

Det finns fyra sätt att driva den bästa nödradion:

 1. Handvevsgenerator (dynamo-laddare)
 2. Solcellspanel
 3. USB-port
 4. Utbytbara batterier

Extrafunktioner på en Beredskapsradio

De bästa krisradio-apparaterna ger dig mer än bara underhållning och varningar. Vissa är utrustade med fiffiga extrafunktioner som gör din nödradii till ett överlevnadsverktyg med flera användningsområden.

Bra extrafunktioner att leta efter:

 • Försök hitta en nödradio med minst en, men helst flera, inbyggda LED-ficklampor
 • Det är också en fördel ifall ficklampan har en nödblinkningsfunktion så att du kan signalera efter hjälp
 • Vevradio ladda mobil: Skaffa en batteriradio vevradio med mobilladdare som som kan ladda andra enheter med hjälp av sitt USB-uttag och fungera som en powerbank vev. Med en vevdriven mobilladdare kan du också fylla på alla dina andra elektroniska enheter, till exempel din padda eller en ficklampa
 • En annan bra funktion att leta efter är en vevradio med Bluetooth, så att du också kan koppla in din mobil och spela upp din favoritmusik eller podcast
 • Det är också bra ifall din beredskapsradio kan laddas med hjälp av solceller, så skaffa helst en vevradio med mobilladdare och solceller så slår du två flugor i en smäll
 • Det finns också nödradioapparater med hörlurs-uttag, som kan vara fint att ha ifall du inte vill störa din omgivning när du lyssnar
 • Ifall du vill kunna lyssna på digitalsänd radio utan brus och störningar finns det modeller med DAB-radio och DAB+
 • Automatisk kanalsökning kan också underlätta så att du slipper söka nya kanaler ständigt och jämt

Vikten av Information i Krislägen

Det är förstås otroligt viktigt att du kan få tillgång till snabb och tillförlitlig information vid en krissituation! Det kanske låter dramatiskt, men detta kan faktiskt vara den ultimata skillnaden mellan liv och död. För du vill väl vara förberedd den dagen Hesa Fredrik ljuder? Läs mer om detta i vår artikel Vad är Hesa Fredrik genom att klicka på länken!

Med en nödradio kan du ta del av VMA-meddelanden till allmänheten

VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) är ett varningssystem som används vid allvarliga händelser, olyckor och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Signalen ljuder med en signal på 7 sekunder omväxlande med 14 sekunder tystnad. Ifall du hör VMA signalen ska du hålla dig inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller se på SVT. Ofta bryter även andra radiokanaler sina sändningar så att fler kan nås av meddelandet vid VMA. Läs mer om detta i vår artikel Vad Står VMA För? Genom att klicka på länken!

Sveriges beredskapskanal

I Sverige är det Sveriges Radio P4 som gäller att lyssna till vid en eventuell krissituation, där det finns 25 lokala kanaler att förlita sig till. Dessa bär det stora ansvaret att informera allmänheten vid stora störningar eller annan kris.

Frekvens för Sveriges Radio P4

Frekvensen varierar beroende på var i landet du befinner dig men ligger mellan 87,8 – 107,8 MHz.

Civilförsvarsförbundet Vevradio

Vi rekommenderar dig att gå in på Civilförsvarsförbundets hemsida och bli del av Sveriges civila krisberedskap. Där kan du också läsa mer om civilförsvarsförbundet vevradio test!

Summering Nödradio med Vev Bäst i Test

Vi hoppas och tror att du har fått mer klarhet efter att ha läst denna artikel och att du kan göra ett mer informerat val när du ska köpa nödradio.

En sann överlevare är alltid utrustad med en bra krisradio, så se till att köp nödradio fort som ögat!

Lycka till!

Vanliga Frågor och Svar

En nödradio är en radio som inte kräver elektricitet för att fungera. Användaren vevar helt enkelt på handveven för att ladda ett inbyggt nödradio batteri, vilket gör att dessa apparater kan fungera även när strömmen är borta! Dagens nöd radio-apparater har ofta inbyggda extrafunktioner, från ficklampa vev, till portar för laddning av mobiltelefon och solcellsdrivna alternativ – detta maximerar dina chanser att lyckas navigera i en dålig situation, så se till att alltid ha en nödradio i lager där hemma!

En radio med vev gör att du kan ladda enhetens batteri genom att själv veva upp batteriet med en handvev. Något som gör att du kan hålla dig uppdaterad med den senaste informationen vid en nödsituation, även ifall du inte har tillgång till någon el. En radio man kan ladda med vev kan vara skillnad på liv och död i en nödsituation.

Det fina med en nödradio är att den kan användas precis när och var som helst! Du behöver alltså inte vänta på att domedagen ska komma för att plocka fram din nödradio, då den går lika fint att ha med sig på vandringsfärden, fisketuren eller ta med till sommarstugan. Kom bara ihåg att lägga tillbaka nödradion på ett väl valt ställe, så att du fort och lätt kan få med dig den vid en eventuell nödsituation.

Sveriges beredskapskanal är Sveriges Radio P4, och det är denna kanal du ska ratta in och lyssna på för att få viktig information vid en krissituation. Det finns 25 st. lokala kanaler till SR P4, och frekvensen ligger mellan 87,8 – 107,8 MHz beroende på vart du bor.

Beroende på modell, kvalitet, skötsel och användning kan en nödradio hålla från allt mellan ett par år upp till en livstid. Se till att köpa en välbeprövad modell med bra recensioner och ladda den och kolla så att den fungerar regelbundet med något år mellanrum så kan den hålla hela livet. Vid normal regelbunden fritidsanvändning brukar en bra dynamo radio hålla mellan 5 till 20 år.

Solcellerna på en solcellsradio med vev är generellt sett väldigt små, då det helt enkelt inte finns yta för mer solceller på en radioapparat. Detta gör att solcellerna oftast inte har kapacitet nog att ladda upp enheten speciellt mycket på egen hand under Sveriges normala väderförhållanden, förutom vid extremt gynnsamma förhållanden. Solcellerna bör därför främst ses som underhållsladdning, vilket främst innebär att batterierna håller längre när du har din veveadio utomhus i solljus.

Detta varierar en hel del mellan olika modeller men generellt sett så brukar man få mellan 5-20 minuters radiotid efter ett par minuters vevande. Ifall du vill ladda din vevradio fullt kan du behöva veva mellan 1-7 timmar beroende på hur stor kapaciteten på batteriet är och hur effektiv nödradio dynamo-laddningen är på din modell.

Du kan ladda din mobiltelefon med de flesta nödradio vev-modellerna som finns på marknaden idag. Bara en modell av nio i vårt test saknade denna vevradio mobilladdare vev-funktion.

Det finns en och annan vevbar laddare som fungerar med vanliga batterier, men det är ganska ovanligt. Detta eftersom de moderna vevradio-apparaterna oftast har inbyggda uppladdningsbara Li-ion batterier med mycket hög komprimerad effekt. Endast en modell i vårt test gick att använda med vanliga batterier.

En vevradio är en typ av bärbar radio som kan drivas genom manuellt vevande av ett vevhandtag. Den har vanligtvis en inbyggd generator som omvandlar den mekaniska energin från vevandet till elektrisk energi som används för att driva radions kretsar. En vevradio används ofta som nödradio eller för utomhusaktiviteter där det kanske inte finns tillgång till en traditionell strömkälla, exempelvis under strömavbrott eller under camping.

Back to top button