Elektronik

Vevradio Test 2022 – Top 8 Nödradio testade

Håll din familj säker genom att hålla dig uppdaterad om den senaste informationen i nödsituationer med den bästa vevradion. Denna typ av radio brukar ofta också kallas för Dynamoradio eller Solcellsradio beroende på hur den laddas och går också under namnen Nödradio, Beredskapsradio, Krisradio eller Överlevnadsradio.

En sann överlevare är alltid utrustad med en bra vevradio!

Vi ska i detta testet utforska de allra bästa nödradio-apparaterna på marknaden att använda i en nödsituation.

Läs också gärna våran utförliga köpguide under testet!

Bäst i Test

30 timmars lyssningstid!

4.8/5
Mellan
Rejäl nödradio som tål tuffa tag!
4.5/5
Liten
12 timmars lyssningstid!
4.3/5
Mini
Enkel & extremt prisvärd!
4.7/5

Bäst i Test Vevradio med Solceller Stor

Multifunktionell Vevradio 5000mAh är en snygg kompakt digital nödradio med vev med otroligt mycket kraft i förhållande till sin storlek. MFV-5000 snabbladdas antingen genom vägguttaget med USB-C (3,5 tim), genom att veva på handveven eller via den inbyggda solcellspanelen.

Fulladdat batteri ger en lyssningstid på hela 30 timmar vilket är mäkta imponerande och krossar övriga modeller i detta test med god marginal. Du kan givetvis också enkelt ladda din telefon eller andra enheter genom USB uttaget.

MFV-5000 är också förvånansvärt lättanvänd och det är mycket enkelt att ställa in kanaler och styra den digitala displayen. Ljudet på den inbyggda 7W högtalaren är bra och givetvis finns det även Bluetooth 5.0 så det är bara att koppla in mobilen och spela.

Vi gillar också att det förutom en stark LED-Ficklampa också finns läslampa med rörelsesensor, något som vi har haft mycket nytta av på natten ute i vildmarken.

Du kommer märka direkt att detta är en riktig kvalitetsprodukt och MFV-5000 den har verkligen alla smarta funktioner som kan tänkas att behövas i en grym vevradio:

 • Handvev, solcellsladdning och USB-C snabbladdning
 • Ficklampa, arbetslampa/läslampa med rörelsesensor, SOS nödlampa
 • Bluetooth 5.0
 • Vattentät IPX märkt
 • Kompass
 • TF minneskort
 • Karbinhake

Vikt: 410 g. Mått: 16,6 x 7,8 x 5,2 cm. Batteri: 5000 mAh Li-ion.

Utmanare - Bäst Nödradio Stor

Eton Sidekick är en solid vevradio för nödsituationer i alla avseenden. Den är robust, uppladdningsbar och tillförlitlig – alla egenskaper som är viktiga i nödsituationer. Den sänder AM/FM/NOAA-banden och har fyra strömalternativ, inklusive högeffektiva solpaneler och en handvev.

En av de bästa sakerna med Eton Sidekick är dess fyra strömalternativ. Det främsta är dess uppladdningsbara litiumbatteri. Den kan också laddas med en solpanel (tar cirka fem timmar), AAA-batterier och en handvev. Handveven är särskilt effektiv och laddar upp radion snabbt.

Fem minuters vevande ger upp till femton minuters strömförsörjning.

En annan användbar funktion hos Eton Sidekick vevradion är dess förmåga att ladda smartphones, surfplattor och liknande enheter. Det är bara att ladda radiobatteriet och sedan koppla in telefonen.

Ett antal ytterligare funktioner hjälper Eton Sidekick att sticka ut från andra nödväderradioapparater på marknaden. Dessa inkluderar en digital display och väckarklocka, hörlursuttag och AUX-ingång så att du kan lyssna på dina egna låtar.

Denna nödradion har dessutom förvånansvärt bra ljud!

Vikt: 612 g. Mått: 18,8 x 14,8 x 5,8 cm. Batteri: 2600 mAh Li-ion

Bäst i Test Nödradio Mellan

Eton FRX3+ är en digital AM/FM- och nödradio. Den drivs av en likströmsadapter, dess integrerade solpanel eller en handvev, och kan lysa upp med sin LED-lampa eller till och med väcka dig med sin väckarklocka. En lokaliseringsfunktion som lyser i mörkret gör att du kan hitta den när du behöver den. En USB-port kan användas för att ladda bärbara enheter, inklusive mobiltelefoner. Den har en extra ingång, hörlursuttag och NOAA vädervarningsradio. Användbar var som helst och överallt, men särskilt under ett strömavbrott.

Likt sin storebror här ovanför kan denna nödradio drivas på fyra olika sätt; via solpanel, handvev, inbyggt uppladdningsbart batteri eller traditionella batterier.

Veva handturbinen i en minut och du producerar tillräckligt med ström för 15-20 minuters musik, nyheter och väder. Eller ladda den helt enkelt i solen med hjälp av den inbyggda solpanelen. Du kan också använda mini USB-kabeln för att ladda FRX3:s inbyggda uppladdningsbara batteri eller stoppa in ett par AAA-batterier.

Vikt: 420 g. Mått: 14,7 x 17,5 x 6,6 cm. Batteri: 2600 mAh Li-ion.

Utmanare - Bästa Nödradio Mellan

Var du än är kan du med Sangean Vevradio MMR-99 lyssna på radio och hålla dig säker med aktuella väderprognoser och varningar med riktigt bra sändning.

Radion har bland annat inbyggd ficklampa, nödbelysning, klocka och alarm och kan ladda mindre enheter via USB A-uttag.

Med 40 snabbvalsplatser för FM radio kan du lagra alla dina favoritkanaler och lite till.

Sangean MMR-99 har ett inbyggt uppladdningsbart litiumjonbatteri på 2600 mAh som kan laddas med tre laddningsmetoder: Via den inbyggda handveven/Dynamo, via USB, eller varför inte ladda den med hjälp av Sangeans toppmoderna solpanel.

Sangean Vevradio MMR-99 är extremt tålig och användarvänlig och kompatibel med dina USB-enheter.

IPX55 klassning gör denna vevradion både damm och vattentålig.

 

Vikt: 900 g. Mått: 20,25 x 11,3 x 10,1 cm. Batteri: 2600 mAh Li-ion.

Bäst i Test Vevradio Liten

En av de bästa funktionerna i Eton Scorpion II är det inbyggda interna 800mAh uppladdningsbara litiumbatteriet. Det används för radion, LED-lampan och för att ladda en mobiltelefon eller en USB-baserad enhet. Var dock uppmärksam på att batteriet inte är tillräckligt stort för att ladda en iPhone eller Android fullt ut, det ger dig ungefär 25 % av vägen dit.

Det interna batteriet kan laddas på flera olika sätt. Denna radio med vev har en mikro-USB-ingång under ett vattenavvisande skydd, och detta är den föredragna metoden. Håll enheten laddad med några månaders mellanrum utanför hemmets strömförsörjning.

Det finns en liten solpanel. Det är förmodligen bra att använda den för att hålla enheten fylld, men den kommer sannolikt inte att ladda ett helt dött batteri om den inte får flera timmars oavbrutet solljus.

Du kan räkna med cirka 12 timmars uppspelningstid för radion med en fulladdad Scorpion II.

Radion fungerar som man kan förvänta sig för en liten handhållen radio. Denna nödradio har FM/AM-radio tillsammans med en NOAA-radio för 24-7 vädervarningar. Det finns också ett extra hörlursuttag.

Vikt: 300 g. Mått: 12,8 x 6 x 4,5 cm. Batteri: 800 mAh Li-ion.

Bäst i Test Vevradio Mini

Vi väljer också att ta med en mindre modell i detta testet för dig som inte har lust att spendera så mycket pengar, men ändå vill ha en bra nödradio för säkerhets skull.

Något som vi tycker känns tryggt är att denna smidiga vevradio har analog display och frekvensen och volymen ställs in manuellt på enkelt vis genom att skruva på de gamla hederliga rattarna. Det är svårt att göra fel när man ska ställa in kanaler och volym!

Multifunktionell Vevradio Mini är en riktigt bra vevradio, med en stark inbyggd LED-ficklampa, och högteknologiskt batteri på 2000mAh vilket gör att den även fungerar som en powerbank som laddar upp din mobiltelefon och andra mindre eneheter.

Högtalaren låter bättre och klarare än vi vågat hoppas på för en såpass liten modell.

Multifunktionell Vevradio Mini är mycket kompakt och vi gillar känslan av kvalitet och att man till och med kan få plats med den i fickan om man är på språng. 

Enheten laddas genom den integrerade dynamoveven, vägguttaget eller underhållsladdas genom den inbyggda solcellspanelen.

Vikt: 273 g. Mått: 12,8 x 6 x 4,6 cm. Batteri: 2000 mAh Li-ion.

Utmanare Vevradio Mini

Den här lilla uppladdningsbara vevradion med digital display, solpanel och handturbingenerator håller dig uppdaterad och väl uppkopplad. Elon FRX2 passar perfekt för camping eller vid ett improviserat strömavbrott och har en digital radio med AM/FM/NOAA-väderband, så att du alltid är uppdaterad. Veva handturbinen i en minut och du producerar tillräckligt med ström för 15-20 minuter musik, nyheter och väder. Eller ladda den helt enkelt i solen med hjälp av den inbyggda solpanelen. Du kan också använda den medföljande mini USB-kabeln för att ladda FRX2:s inbyggda uppladdningsbara batteri. Det finns även en riktigt bra inbyggd ljusstark LED-ficklampa och uttag för hörlurar i denna vevradion.

Vikt: 250 g. Mått: 13,7 x 6,35 x 6,1 cm. Batteri: 1000 mAh Li-ion.

Bästa Vevradio med Klassisk Design

Oavsett var du befinner dig kan du med Sangean Vevradio MMR-88 lyssna på din favoritmusik, nyheter och radioprogram och samtidigt hålla dig säker med aktuella väderprognoser och varningar med bra mottagning.

Denna klassiska vevradio har en certifierad radio med offentlig varning som varnar dig för varningar om hårt väder. Med inbyggd justerbar LED-flasklampa och högljudd nödsignal har du trygghet med den här radion oavsett vart du går.

Den har ett inbyggt högpresterande uppladdningsbart litiumjonbatteri på 850 mAh som kan laddas med en av tre laddningsmetoder, inklusive den inbyggda handveven/Dynamo, via USB, eller låt moder natur ladda den med hjälp av Sangeans toppmoderna solpanel. Kraft var och när du än behöver den.

Sangean Vevradio MMR-88 är extremt mångsidig och användarvänlig och kompatibel med dina USB-enheter och mediaspelare! Du kan inte bara ladda radion med tre olika alternativ utan du kan också ladda dina USB-kompatibla enheter med den medföljande USB A- till Micro B-kabeln.

Vikt: 392 g. Mått: 15,2 x 8,4 x 7 cm. Batteri: 850 mAh Li-ion.

Bästa Vevradio med 4000 mAh

Denna vevradion är till för dig som vill ha lite mer kräm än normalt. Med sina 4000 mAh behöver du inte endast “nödladda” din telefon utan du kan faktiskt utan problem ladda den fullt ut och ändå ha kraft kvar i denna pjäsen. Denna nödradio från Beredd har bra ljud och går att köra på fyra olika strömkällor; vev, solceller, via USB eller AAA-batterier. Om du vevar i en minut får du upp till 5 min radiotid.

Beredd Vevradio 4000 mAh går att använda på alla frekvensband och har även en bra LED-lampa.

En riktigt bra och kraftig nödradio i det stora hela, dock ej lika kraftfull som Multifunktionell Vevradio 5000mAh som vann “bäst i test” i detta testet.

Denna nödradio har också fiffiga finesser så som AUX-ingång, SOS-funktion och stor LCD display.

Vikt: 540 g. Mått: 24,6 x 12,5 x 9,5 cm. Batteri: 4000 mAh Li-ion.

Köpguide [Vevradio Test] - Allt du Behöver Veta!

Vid det här laget har säkert du också hört talas om vevradio, och detta beror sannorlikt på att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har med just “radio som drivs med batteri, solceller eller vev” i sin checklista över tips för din hemberedskap i sin broschyr vid namn “OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER” som finns att ladda ner här!

Men gamla tiders vevradio-apparater är borta. Dagens modeller har inbyggda extrafunktioner – från ficklampor och inbyggda batterier till portar för telefonladdning och solcellsdrivna alternativ – som maximerar dina chanser att lyckas navigera i en dålig situation.

Vad är en Vevradio?

Men vad är egentligen en vevradio? Jo, en vevradio är en radio som inte kräver elektricitet för att fungera. Användaren vrider helt enkelt på veven för att ladda ett inbyggt batteri, vilket gör att dessa apparater kan fungera även när strömmen är borta!

Men kärt barn har många namn!

En vevradio brukar ofta även kallas för följande:

 • Dynamoradio
 • Solcellsradio
 • Nödradio
 • Beredskapsradio
 • Krisradio
 • Överlevnadsradio

Därför Bör Alla Äga en Vevradio

Nuförtiden verkar det som om alla de senaste överlevnadsprylarna har ett särskilt batteri. Visst är dessa unika batterier effektivare..

Men vad händer när strömmen går?

Ett alternativ är att använda en bärbar solcellsladdare, men vad händer om det är en molnig dag…

Och även om en solcellsladdare kan driva en radio kan den inte själv ställa in nödsändningar.

I stället behöver du en enhet som kan få tillgång till information om nödsituationer, oavsett om det regnar eller inte. Ett verktyg som kan hålla dig informerad när som helst och var som helst utan att vara beroende av elnätet.

Det finns bara en enhet som vi känner till som kan göra allt detta:

En vevradio!

Ja, för vissa kan de verka lite gammaldags, men faktum är att vevradio-apparater kommit långt under de senaste 40 åren!

Dagens vevradio-apparater är till och med mer tillförlitliga än de tidigare. Och idag har de bästa vevradios många extra nödfunktioner. Sådana som vi kommer att diskutera inom kort…

Det viktigaste är:

Med en vevradio kan du lyssna på radio i flera timmar på ett fulladdat batteri. Och handkraftsgeneratorn ger en oändlig tillgång till ström och information.

Det gör vevradion till en enhet som man måste äga. En som du bör lägga till i din samling av överlevnadsutrustning.

För när mobiltelefonen, tv:n och internet är nere kommer radion att vara ditt enda sätt att få tillgång till viktig information.

Viktiga Egenskaper att Leta Efter i en Vevradio

När det gäller beredskap för nödsituationer är det viktigt med prepping.

Alla bör till exempel ha en extra ficklampa, nödmat och ett vattenförråd.

Flera Olika Strömkällor

När det gäller din överlevnadsradio är det viktigt att den har flera strömkällor:

Den bästa typen av nödradio med handvev har både USB- och solcellsladdning. Dessutom ska radion ha möjlighet att drivas med litium- eller alkaliska batterier. Och detta ska vara utöver vevradio med mobilladdare och solceller!

Handveven ger ytterligare en nivå av backup.

Det finns fyra sätt att driva den bästa nödradion:

 1. Handvevsgenerator (dynamo laddare)
 2. Solcellspanel
 3. USB-port
 4. Utbytbara batterier

Väderband och Varningar AM/FM Radio

De flesta radioapparater har AM- och FM-frekvenser. En nödradio har också oftast möjlighet att ta emot signaler från NOAA:s vädervarningar men detta fungerar endast i USA och Karibien.

 1. Väderbandsfrekvenser

Med dessa särskilda väderband kan du kontinuerligt övervaka vädret i din nödradio. Och inte bara under tillfälliga reklamavbrott mellan låtarna.

När en nödsituation är nära förestående behöver du kritisk information just NU!

Dessa frekvenser sänder en upprepad prognos för ditt lokala område. Så du behöver inte vänta… men du har problem om din nödradio inte innehåller dessa viktiga väderband.

 1. NOAA:s vädervarningar (fungerar endast i USA och Karibien)

Vädervarningar är utformade för att nå dig även om du lyssnar på musik eller har nödradion avstängd.

Detta gör att du kan ta emot varningar för allvarligt väder och civila nödsituationer i realtid.

Som vi alla vet är tiden viktig när det gäller nödsituationer. Du måste kunna vidta omedelbara åtgärder innan katastrofen kommer.

Du kommer till exempel få ett meddelande i din nödradio mitt i natten om en tornado, orkan eller svår storm är på väg mot dig.

Ett Verktyg med flera Användningsområden

De bästa nödradioapparaterna gör mer än underhållning och varningar.

Vissa är utrustade med extra funktioner som gör din nödradio till ett överlevnadsverktyg med flera användningsområden.

 • Leta till exempel efter en nödradio med en inbyggd ficklampa som ger en extra möjlighet till belysning. Och använd LED-strobe-läget för att signalera efter hjälp när du är vilse.
 • Skaffa en vevradio som som fungerar som en powerbank som gör att du kan ladda andra enheter med hjälp av ett USB-uttag. På så sätt kan handvevsgeneratorn också fylla på alla dina andra elektroniska apparater. Till exempel en mobiltelefon eller en uppladdningsbar ficklampa.

Sveriges Beredskapskanal

I Sverige är det Sveriges Radio P4 som gäller att lyssna till vid en eventuell krissituation, där det finns 25 lokala kanaler att förlita sig till. Dessa bär det stora ansvaret att informera allmänheten vid stora störningar eller annan kris.

Frekvens Sveriges Radio P4

Frekvensen varierar beroende på var i landet du befinner dig men ligger mellan 87,8-107,8 MHz.

VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten)

Ofta bryter även andra radiokanaler sina sändningar så att fler kan nås av meddelandet vid VMA.

Summering Nödradio med Vev Test

Vi hoppas att du har fått mer klarhet efter att ha läst vårat nödradio test och att du kan göra ett mer informerat val när du inhandlar din nästa nödradio.

Lycka till!

Back to top button