Kläder

Vinterjacka Barn Bäst i Test [2023]

Den överlägset mest använda delen av ett barns vinterutrustning är vinterjackan, därför har vi jämfört de bästa vinterjackorna för barn i alla olika åldrar. Här ser du resultatet!

Läs också våran relaterade artikel: Bästa Vinterskorna för Barn

Stora Barn 6-12år
Mindre Barn 2-9år
Småbarn (1-2 år)
Overall Småbarn 

7 Bästa Vinterjackorna för Barn

4.9/5

Denna stilrena vinterparkas från Polarn O. Pyret är vindtät och riktigt bra vadderad, något som gör den till deras allra varmaste jacka som kommer hålla ditt barn varmt även i de värsta av snöoväder!

Polarn O. Pyret´s Vinterparkas finns i storlekar från 122-152 och passar perfekt för barn från 6-12 år.

Jackan är dessutom ett bra miljöval; materialet är gjort i 100% återvinnen polyamid och polyester.

Snygg, varm och miljövänlig och helt enkelt ett mycket bra val, ja till och med bästa valet för barn 6-12år!

Om du är på jakt efter den brutalaste vinterjackan för ditt barn så är det The Parka från Isbjörn of Sweden du ska välja. Denna något längre jacka är helt vattentät i 2-lager med Primasoft Black Eco foder i syntetmaterial och 60% återvunnen polyesterfiber. Jackan kommer hålla ditt barn varmt även i den värsta snöstormen och kostar också där efter.

Denna premiumjackan finns i storlekar från 122-158.

Bäst i test i premiumklassen!

4.8/5

Iceberg Jacket från Lindberg är en varm och skön vinterjacka i klassisk design som är både lätt och smidig.

Jackan är gjord i nylonfoder och har tejpade sömmar. Plus i kanten för bra reflexdetaljer och avtagbar huva. Finns i storlekar från 90-130.

Lindberg Iceberg Jacket är en riktigt bra vinterjacka för barn, dessutom till ett överkomligt pris!

Denna vindtäta vinterjackan från Bergans kommer hålla ditt barn riktigt varm och go hela långa vintern. Inte nog med det, med sitt vattenavvisande dun kommer denna fräsiga jacka också hålla ditt barn helt torr!

Bergans Down Kids Jacket har avtagbar huva och 2 riktigt bra fickor och jackan finns i storlekar från 80-122.

Det norska friluftsmärket Bergans har funnits sedan 1908 och har kommit att stå för kvalitet, funktion och väderbeständighet. Så även i detta fallet!

Det var också Bergans som var med och utrustade Amundsen när han var första människan som tog sig till sydpolen och även Hillary när han besteg Mount Everest för första gången. Kanske även ditt barn är en framtida äventyrare..?

Denna fina skaljacka i parkamodell är utseendemässigt som en lekfull blandning av en friluftsjacka och stadsjacka som passar lika bra i vildmarken som inne i stan.

Tack vare slitsen i ryggen får ditt barn bra rörelsefrihet. Jackan är dessutom också både vattentät och håller värmen bra, även om det är meningen att man ska lägga till lager under jackan för de riktigt kalla dagarna.

Avtagbar luva och ärmar som går att förlänga (så att den kan växa i takt med ditt barn) är ett par fina funktioner med denna skaljacka.

Finns i storlekar från 86-122.

4.5/5

Denna söta vinterjacka från Småfolk med svanmotiv är skapad för de allra minsta barnen. Småfolk Vinterjacka är fodrad med mjuk teddyfleece och stoppad med Thermolite Plus för högsta bekvämlighet och värmehållning. Jackan har bra reflexdetaljer och är också försedd med avtagbar huva och 2 fickor med dragkedja.

Ytbehandlingen med Bionic Finish Eco ser till att fukten hålls ute samtidigt som jackan får riktigt bra andningsförmåga och värme.

4.6/5

Isbjörn Toddler Hard Shell Jumpsuit är inget mindre än en grym liten vatten- och vindtät skaloverall med en justerbar huva för de minsta barnen.

Även fast detta egentligen inte är en vinterjacka fick den vara med i vårat test ändå på grund av sina unika egenskaper.

Denna skaloverallen skyddar från det mesta busväder, men när det är riktigt kallt är det bara att fylla på med lager under overallen så kommer ditt barn hålla sig perfekt varmt hela tiden. Detta gör att overallen kan användas under alla årstider.

Isbjörn Toddler Hard Shell Jumpsuit Småbarn har fiffiga funktioner så som en dragkedja som går ner till benet för att underlätta vid av- och påklädning. Smart!

Overallen är också expanderbar i sin storlek vilket betyder att den växer med ditt barn och kan därför hänga med ganska länge.  

Köpguide & Storleksguide -Vinterjacka för Barn

När du letar efter en vinterjacka för ditt lilla barn finns det en mängd faktorer att tänka på. Först och främst ska du välja rätt typ av jacka för ditt barn. Beroende på väderförhållandena kan en dunjacka, parkas eller snöjacka vara lämplig.

För det andra bör du överväga hur mycket isolering ditt barn behöver för den plats där du bor. Om du upplever våtare vintrar vill du också leta efter ett ytterhölje med väderskydd. Några andra egenskaper som du bör kolla upp är huva, fickor, dragkedjor och ärmar.

Storleksguide Vinterjacka för Barn

0 – 1 mån

50

1 – 2 mån

56

2 – 4 mån

62

4 – 6 mån

68

6 – 9 mån

74

9 – 12 mån

80

1 – 1,5 år

86

1,5 – 2 år

92

2 – 3 år

98

3 – 4 år

104

4 – 5 år

110

5 – 6 år

116

6 – 7 år

122

7 – 8 år

128

8 – 9 år

134

9 – 10 år

140

10 – 11 år

146

11 – 12 år

152

Olika Typer av jackor

Det finns tre typer av vinterjackor som du bör ta i beaktning innan du köper en ny vinterjacka för ditt barn.

De olika typerna som finns att väja mellan är:

Klassiska vinterjackor

Om din lilla ska ge sig ut i backen i vinter bör du leta efter en klassisk vinterjacka. Dessa kraftiga jackor håller snön borta med ett vattentätt yttre skal och har vanligtvis elastiska manschetter, midja och oftast en huva för att hjälpa till att stänga ute elementen. De är också vanligtvis tillverkade av andningsbart material så att överflödig fukt kan flyta ut ur jackan. Andra egenskaper är förseglade sömmar, hög slitstyrka och snöskydd.

Dunjackor

Dunjackor är kända för sina tjocka bafflar fyllda med dunisolering. De är tillräckligt mångsidiga för både stads- och aktivkläder. Dun- eller syntetisk isolering hjälper till att hålla kvar värmen, vilket håller ditt barn varmt i kyliga temperaturer. Dunjackor fungerar inte så bra för regniga vintrar dock, om de inte är gömda bakom ett vattentätt skalmaterial eller har vattenavvisande dun.

Parkas

Parkas är vinterjackor med huvor för extrem kyla. Medan jackor vanligtvis går ner till midjan är en parka nästan knälång. Huvan är också fodrad med konstgjord eller äkta päls för att motverka köldskador. De är också otroligt välisolerade med antingen naturligt eller syntetiskt dun. Perfekt för hård kyla.

Skaljackor

Skaljackor kan fungera som hårda skal över varmare jackor och tröjor, särskilt om du bor i ett kallt och vått klimat. Att bära en skaljacka som yttersta lager kan hjälpa till att skydda dunmaterialet i dina innersta lager. De har ofta en DWR-beläggning för att hålla regn, snö eller snöblandning borta. För barn innebär detta mångsidighet: om det blir för varmt kan de ta av sig skaljackan om de vill.

Olika Typer av Isolering

Det finns också en del olika material för isolering att överväga i en vinterjacka.

De olika typerna av isolering som finns att väja mellan är:

Dun

Dunisolering är tillverkad av fjäderdräkt från gås eller anka. Klustren av fjädrar bidrar till att öka jackans värmehållning. På senare tid har det skett en utveckling mot dun som kommer från etiska källor, vilket framgår av certifieringen Responsible Down Standard (RDS).

Syntetiskt

Förutom etiska skäl föredrar vissa människor syntetiskt dun eftersom det inte förlorar sin värmehållande förmåga när det är vått. Om du har en liten budget tenderar syntetiska dunjackor också att vara billigare än äkta dun.

Ytskickt

Det är vanligt att ytterskalet är tillverkat av väderbeständiga material. Vissa vattentäta material inkluderar en DWR-beläggning, tejpade sömmar samt vattentätt och andningsbart tyg. Istället för att lägga till en regnjacka kan dessa vattentäta skal fungera som en 2-i-1 vinterjacka.

Funktioner

Det finns också en hel del funktioner att beakta när du ska bestämma dig för en ny vinterjacka till ditt barn.

Dessa funktioner är:

Huva

Vissa människor kanske föredrar vinterjackor utan huva eftersom de är lättare. Många huvor är avtagbara eller levereras med pälsisolering för extra värme. Om du räknar med en isig vinter är det bäst att hitta en vinterjacka med isolerad huva till dina barn.

Fickor

Fler fickor kan innebära mer bekvämlighet, men det kan också öka jackans vikt och pris. Många av de bästa vinterjackorna för barn har magnet-, dragkedje- eller tryckknackförslutning, vilket gör det lättare att öppna och stänga fickorna. Essentiella fickor är en säkerhetsficka med dragkedja och handvärmarfickor (fodrade med fleece eller något annat material) för ditt lilla barns händer.

Ärmar

De flesta vinterjackor för barn har justerbara ärmar med kardborreband eller stickad ribbning. Kardborreflikarna ser till att handledens passform kan justeras för att hålla kvar kroppsvärmen. Elastiska eller ribbstickade muddar kan vara bekvämare, men kanske inte fångar in värmen lika bra.

Passform

När du hittar en vinterjacka till ditt barn vill du försäkra dig om att den sitter tillräckligt bra för att hålla den lille isolerad. Men den ska också ge viss rörelsefrihet för att bygga en snögubbe eller leka på en vintersläde. Ärmarna ska vara något längre än armarna och fållen ska vara något längre än en vanlig tröja.

Back to top button