Sport & Fritid

Bästa Fiskekajak Test [2022]

Fiskekajaker finns i alla olika former och storlekar och varje typ är utformad för att fungera bättre under vissa förhållanden.

Vi kommer i denna artikeln att försöka hjälpa dig att hitta den bästa fiskekajaken och den rätta fiskekajaken! Men vi vill vara tydliga med detta.; det finns inte en kajak som kan rekommenderas för alla.

Läs också våran artikel om bästa fiskespö

Bäst i Test
Bra Allround
4.6/5
Premium
Stor & Stabil
4.7/5
Prisvärd
Bra pris
4.2/5
Budget
 Billig
3.7/5

Köpguide Fiskekajak

Det finns mycket att tänka på innan du väljer den bästa fiskekajaken för dig. Vi tänkte gå igenom vad du bör tänka på innan du köper en fiskekajak.

Saker att tänka på:

Stabilitet

Stabilitet är alltid något man bör tänka på när man väljer kajak, men när det gäller sportfiske är det i stort sett det viktigaste att börja. Fiske kräver mycket av dig och din kayak, oavsett om du kastar, står eller kämpar med ett riktigt monster! Och om du råkar bryta linan eller om fisken spottar ut ditt bete under en hård kamp kommer du att sätta stabiliteten på prov.

Stabilitet är avgörande – Tänk på en fiskekajak som en plattform för att göra mycket mer än att paddla. Du kommer att hämta redskap från luckor, kasta, slåss mot fiskar, luta dig över relingen och kanske till och med släppa din fångst i en hink i aktern. Vissa sportfiskare, särskilt flugfiskare, föredrar att fiska med sikte eller behöver kasta stående.

Med all denna rörelse, och mycket av den med en hög tyngdpunkt, kan du se att du kommer att ställa exceptionella krav på din kajak.

Vidga dina förväntningar – Havskajaker är långa och smidiga – en idealisk form för långa paddelexpeditioner eftersom de är hydrodynamiskt effektiva. Men för fiske är bredare kayak i allmänhet bättre. Även om det kan göra din kajak lite långsammare och kräva mer av dig som paddlare, innebär den extra bredden en större stabilitet.

Form

Du har ett otroligt utbud av konstruktioner att välja mellan, men de flesta fiskespecifika kajaker är ensitsiga sit-on-tops. Även om det är dina behov som styr ditt val, är sit-on-tops det bästa alternativet för de flesta människor, för det mesta.

Sit-on-tops  dominerar marknaden för fiskekajaker, och skälen är ganska enkla:

 • Öppet däck – De ger gott om utrymme för att binda beten och arbeta med linor, rullar, spön och fiskar.
 • Tillgänglig förvaring – Du behöver massor av förvaring som är lätt tillgänglig från sittbrunnen, och med en sittbrunn har du allt du behöver.
 • Självtömning – Dräneringar gör att fiskare kan paddla utan bekymmer.
 • Lättare att ta sig upp – Om det värsta skulle hända och du välter med din kayak är det mycket lättare att komma in igen från vattnet med en sit-on-top.
 • Sit-insides – är populära val för rekreation och turer, men de kan också vara bra fiskekajaker. Jämfört med sit-on-tops erbjuder de inte lika mycket lättåtkomlig förvaring eller däckutrymme, men de är inte självtömmande och kan vara svåra att ta sig in i igen.
 • Slanka, effektiva skrov – Sit-insides är effektivare att paddla och i allmänhet mycket snabbare än jämförbara SOT-kajaker (sit-on-top). När du har en lång paddel framför dig för att komma dit du vill börja kasta är det något att ta på allvar.
 • Mer skydd mot vädret – Eftersom din underkropp är omsluten av skrovet ger de ett bättre skydd mot kyla, vind, sol och vatten.
 • Två sits – Tandemkajaker är idealiska för fiskare som oftast tar med sig en kompis, men det extra sätet innebär att de tenderar att bli längre och tyngre, och du vill förmodligen att kompisen ska vara där och hjälpa dig att lasta och lossa din kayak
 • Grymma förvaringsmöjligheter – Om du verkligen älskar din utrustning erbjuder tandems en enorm mängd däckutrymme som kan anpassas efter dina behov.
 • Uppblåsbara kajaker – Det är inte alla som har ett sätt att transportera en kajak till vattnet, och om du vill jaga fisken men inte har ett realistiskt sätt att transportera en fiskekajak kan en uppblåsbar vara det bästa valet för dig.
 • Portabilitet – Eftersom dessa kajaker lätt kan tömmas på luft och packas undan erbjuder de den ultimata portabiliteten.
 • Dålig fart och paddling – Uppblåsbara kajaker tenderar att inte ha skrov som är formade för effektivitet, hantering eller speed, även om man jämför med vanliga fiskkayaker. Därför är de lite trögare.
 • Hållbarhetsproblem – För att de ska vara tillräckligt tåliga för att klara krokar, knivar och andra vassa föremål är de tillverkade av avancerade material som inte är billiga. Även då glider krokar, knivar och vassa pinnar av hårt byggda kajaker som vatten på en ankas rygg.

Komfort

Bekvämlighet är viktigt, och du vill ha ett kajaksäte som kan hålla dig smärtfri hela dagen. Åsikterna varierar och det är en bra idé att prova innan du köper. Om du har möjlighet, sätt dig i ett par sitsar för att se hur väl de passar dig. Om ryggen eller sätet saknar stoppning på rätt ställen, eller om du känner en öm punkt ganska omgående, bör du ge den modellen ett avslag.

Den goda nyheten är att många fiskekajaker numera är utrustade med mycket bekväma, om än tunga, sittsystem. Ofta har de flera positioner, kan justeras för paddling eller kastning och erbjuder komfort hela dagen. Den dåliga nyheten är att de genom att hålla dig högre upp från vattnet kräver större stabilitet – en annan anledning till att detta är viktigt.

Lagring

Mer är nästan alltid bättre! Om du är nybörjare på fiske kan det hända att du underskattar hur mycket utrustning du behöver packa. Linor, beten, spön, fiskespön, batterier, kylboxar, fiskelägen, solskyddsmedel…all möjlig bröte!

Leta efter kajaker som har stora akterbrunnar, lättillgängliga luckor och gott om utrymme för tillbehör. Vissa har till och med avtagbara fack och andra coola funktioner som gör att du kan stuva och organisera din utrustning.

Portabilitet, Vikt och Belastning

Du kommer att lyfta och lasta din fiskekajak varje gång du ger dig ut på vattnet, och för de flesta av oss kan det vara ett ganska intensivt lyft över huvudet! Se till att du kan hantera vikten.

 • Transport – Du kommer inte att känna av de där kilona på vattnet, men när du lyfter och hanterar kajaken under transporten kommer du att känna av varje gram. Tänk också på att ju längre din fiskekajak är, desto mer otymplig blir den vid en viss vikt.
 • Bärgning – Ibland måste du ta dig ur din kajak och bära den över fast mark eller stora grundområden. Med en tungt lastad kajak kan den sätta hela kroppen på prov. Tänk på de extra kilon som du kommer att lägga till på din båt från utrustningen om detta är något du räknar med.

Fördelarna med en Fiskekajak

En kajak kan lätt transporteras på bilens tak, hanteras av en enda person och förvaras hemma för att spara utrymme. Varken en båttrailer eller ett extra förvaringsutrymme är nödvändigt. Ett lämpligt väggfäste i till exempel garaget är mer än tillräckligt.

På vattnet visar en fiskekajak upp sin manövrerbarhet, är kompakt till storleken och tar sportfiskaren snabbt från en hotspot till en annan – även över längre avstånd. Dessutom är den till sin natur robust och lätt att underhålla, samt att detta transportmedel är miljövänligt, flexibelt och sportigt.

Det är dock viktigt att veta att all sportutrustning alltid ska kontrolleras på ett säkert sätt. Detta gäller särskilt för en fiskekajak – såväl under transporten som på vattnet. Detta börjar med en säker transport från och till vattnet, fortsätter med rätt paddelteknik och slutar med att alla hanterings- och säkerhetsföreskrifter följs vid praktisk användning.

Skillnaden mellan en Fiskekajak och en Vanlig Kajak

Kajaksporten har en lång tradition. Kajaken har visat sig inte bara vara en sportutrustning utan också ett transportmedel. Beroende på den avsedda användningen har den varierats i sin utformning och anpassats i sin inriktning till användningsområdena.

Smal, smidig och snabb för sport, mer stabil och robust för andra ändamål. Lämpliga konstruktionsanpassningar har också gjorts för fiske- och dyksektorerna för att erbjuda sportfiskare en vattenfarkost som är anpassad till deras behov.

De största skillnaderna mellan en vanlig kajak och en fiskekajak är:

 • Mått: Fiskekajaker är bredare
 • Ökad stabilitet: På grund av ett platt skrov
 • Mer förvaringskapacitet: För ytterligare utrustning och utrustning
 • Design med sittande däck: Mer utrymme för dig att flytta och placera din utrustning
 • Framdrivningssystem: Paddel, pedaler eller trollingmotor
 • Bekvämt säte: För att kunna njuta av varje enskild timme av din fisketur
 • Färger: Färger som smälter in i miljön
 • Extrafunktioner: Du kan utrusta din fiskekajak med allt du behöver för att få ut det mesta av din fisketur

 

Back to top button