Sport & Fritid

BĂ€sta Fiskekajak Test [2024]

Är du en entusiastisk fiskare pĂ„ jakt efter den perfekta fiskekajaken? Eller kanske du Ă€r en friluftsentusiast som ser fram emot att kombinera din kĂ€rlek till naturen med en ny hobby? Oavsett vilken typ av anvĂ€ndare du Ă€r sĂ„ kommer vi i denna artikel att visa dig vĂ„ra favoriter, frĂ„n premium till budgetalternativ, och dela vĂ„ra Ă€rliga Ă„sikter. Förbered dig pĂ„ en djupgĂ„ende översikt av de olika kajakerna och deras egenskaper, sĂ„ ska vi försöka hjĂ€lpa dig att göra ett medvetet och bra val!
BĂ€st i Test
Bra Allround
4.7/5

Premium

Stor & Stabil
4.7/5

PrisvÀrd

Bra pris
4.3/5
5/5
FeelFree Lure 13.5 V2 Ă€r en stark utmanare pĂ„ marknaden för fiskekajaker. Det första vi mĂ€rkte med denna modell Ă€r dess stabilitet och rymlighet, vilket ger en obestridlig komfort under fisketurer, oavsett hur lĂ€nge de varar. Komforten kompletteras av ett justerbart sittsystem, som lĂ„ter dig anpassa din sittstĂ€llning efter dina specifika behov. Denna kajak har ocksĂ„ en rad smarta funktioner, som bidrar till en problemfri fiskeupplevelse. Den inkluderar robusta kraftiga ankarsystem för att hĂ„lla kajaken pĂ„ plats medan du sitter och njuter av den mest givande delen av dagen – sjĂ€lva fisket. I alla aspekter kĂ€nns FeelFree Lure 13.5 V2 som en pĂ„litlig följeslagare för dina friluftslivsĂ€ventyr.

Fördelar

 • Stabil & rymlig
 • Anpassningsbart sittsystem
 • Smart utformade funktioner

UtlÄtande

Avslutningsvis, som vÄr genomgÄng visar, Àr FeelFree Lure 13.5 V2 ett stabilt, rymligt och vÀlutrustat alternativ för entusiastiska fiskare. Det Àr en modell som definitivt kan uppgradera din fiskeupplevelse, trots dess tyngre vikt och nÄgot högre pris ser vi den som den bÀsta fiskekajaken pÄ marknaden just nu och vÀl vÀrd sin investering för den som har rÄd.

4.7/5

NĂ€sta i vĂ„r lista över bĂ€sta fiskekajaker Ă€r FeelFree Lure 10 V2, en mindre och nĂ„got mer lĂ€tthanterlig version jĂ€mfört med dess större bror som vi tidigare har omnĂ€mnt. Den första saken vi mĂ€rkte i vĂ„r testpaddling var det centrala rodret, vilket gör navigationen exceptionellt lĂ€tt och intuitiv, speciellt vid starka vindar eller strömmande vatten. Dess rymliga cockpit ger gott om utrymme för lĂ„nga fiskedagar, och med hjĂ€lp av den justerbara stolen kan du hitta din ultimata komfortposition. Det vi ocksĂ„ uppskattade med denna modell var dess smarta lagringssystem. Den har flera gömda förvaringsfack dĂ€r du kan hĂ„lla din utrustning utan att riskera att den blir vĂ„t. Även om den kanske Ă€r lite tyngre att bĂ€ra runt Ă€n mĂ„nga andra kajaker, kĂ€nns det vĂ€l vĂ€rt det givet dess robusta konstruktion och de funktioner som den erbjuder.

Fördelar

 • Justerbart sittsystem
 • Smart lagringssystem
 • Navigerar bra i alla förhĂ„llanden
 • Mycket rymlig
 • StryktĂ„lig konstruktion

UtlÄtande

Sammanfattningsvis Àr FeelFree Lure 10 V2 en bra nystart för den som letar efter en mindre, men fortfarande kraftfull och vÀlgjord fiskekajak. Med denna kajak fÄr du en tÄlig konstruktion, en stabil paddlingstur och praktiska förvaringslösningar som kommer att tjÀna dig vÀl pÄ vattnet.

4.4/5

För den som söker en prisvÀrd men ÀndÄ funktionell fiskekajak har vi testatSaimaa Kayaks Fisher. En av de mest prisvÀrda fiskekajakerna vi stött pÄ, men ÀndÄ ganska nÀra kvalitets- och funktionsmÀssigt av sina dyrare motsvarigheter. Med en vikt pÄ bara 25,5 kg Àr det enkelt att transportera och manövrera, vilket Àr en verklig bonus för dem som inte vill kÀnna sig tyngda av sin utrustning. Under testet upptÀckte vi att detta Àr en ovÀntat snabb och smidig fiskekajak, vilket gör den perfekt för att smidigt navigera bland klippor och in i vikar för att hitta de bÀsta fiskeplatserna. Vi var sÀrskilt nöjda med justerbarheten pÄ sitsen vilket ger bekvÀm sittning under lÄnga fisketurer. Dess mindre storlek innebÀr dock nÄgra kompromisser i lagringsutrymmet, men det rÀcker fortfarande för grundlÀggande utrustning.

Fördelar

 • Enkel manövrering
 • Justerbar sittshöjd
 • PrisvĂ€rd
 • Snabb och smidig pĂ„ vattnet

UtlÄtande

Saimaa Kayaks Fisher erbjuder en skön blandning av funktionalitet, komfort och prisvÀrdhet. Dess storlek och vikt gör det enkelt att transportera och mycket snabbt pÄ vattnet, vilket Àr en stor fördel för alla som söker smidiga och snabba Àventyr pÄ vattnet. TÀnk dock pÄ att lagringsutrymmet Àr nÄgot begrÀnsat, vilket kan vara ett problem för dem som behöver mycket utrustning.

4/5
Är du ute efter en superbillig uppblĂ„sbar fiskekajak som Ă€ndĂ„ presterar, visade Bestway Koracle sig vara en stark kandidat i vĂ„rt test. Dess första intryck Ă€r dess fina och strömlinjeformade design, vilket lovar snabbhet och manövrerbarhet pĂ„ vattnet. Vi har upplevt en pĂ„taglig skillnad i hastigheten jĂ€mfört med vissa andra modeller pĂ„ marknaden. NĂ€r det gĂ€ller funktionerna uppskattade vi sĂ€rskilt ryggstödet, som ger okej stöd och komfort under lĂ„nga fiskedagar. Undertill sitter det tvĂ„ löstagbara fenor som hjĂ€lper med navigeringen och denna uppblĂ„sbara hobbykajak kommer med 4 fotstöd för att passa olika lĂ€ngder bra.

Fördelar

 • Billig
 • Snabb
 • LĂ€tt

UtlÄtande

Bestway Koracle Fishing Kayak erbjuder hyfsad prestanda och en del praktiska funktioner. För de som vill ha en kul uppblÄsbar hobbykajak till ett otroligt billigt pris Àr detta ett utmÀrkt val som definitivt lever upp till förvÀntningarna.

Köpguide Fiskekajak

Det finns mycket att tÀnka pÄ innan du vÀljer den bÀsta fiskekajaken för dig. Vi tÀnkte gÄ igenom vad du bör tÀnka pÄ innan du köper en fiskekajak.

Saker att tÀnka pÄ:

Stabilitet

Stabilitet Àr alltid nÄgot man bör tÀnka pÄ nÀr man vÀljer kajak, men nÀr det gÀller sportfiske Àr det i stort sett det viktigaste att börja. Fiske krÀver mycket av dig och din kayak, oavsett om du kastar, stÄr eller kÀmpar med ett riktigt monster! Och om du rÄkar bryta linan eller om fisken spottar ut ditt bete under en hÄrd kamp kommer du att sÀtta stabiliteten pÄ prov.

Stabilitet Ă€r avgörande – TĂ€nk pĂ„ en fiskekajak som en plattform för att göra mycket mer Ă€n att paddla. Du kommer att hĂ€mta redskap frĂ„n luckor, kasta, slĂ„ss mot fiskar, luta dig över relingen och kanske till och med slĂ€ppa din fĂ„ngst i en hink i aktern. Vissa sportfiskare, sĂ€rskilt flugfiskare, föredrar att fiska med sikte eller behöver kasta stĂ„ende.

Med all denna rörelse, och mycket av den med en hög tyngdpunkt, kan du se att du kommer att stÀlla exceptionella krav pÄ din kajak.

Vidga dina förvĂ€ntningar – Havskajaker Ă€r lĂ„nga och smidiga – en idealisk form för lĂ„nga paddelexpeditioner eftersom de Ă€r hydrodynamiskt effektiva. Men för fiske Ă€r bredare kayak i allmĂ€nhet bĂ€ttre. Även om det kan göra din kajak lite lĂ„ngsammare och krĂ€va mer av dig som paddlare, innebĂ€r den extra bredden en större stabilitet.

Form

Du har ett otroligt utbud av konstruktioner att vĂ€lja mellan, men de flesta fiskespecifika kajaker Ă€r ensitsiga sit-on-tops. Även om det Ă€r dina behov som styr ditt val, Ă€r sit-on-tops det bĂ€sta alternativet för de flesta mĂ€nniskor, för det mesta.

Sit-on-tops  dominerar marknaden för fiskekajaker, och skÀlen Àr ganska enkla:

 • Öppet dĂ€ck – De ger gott om utrymme för att binda beten och arbeta med linor, rullar, spön och fiskar.
 • TillgĂ€nglig förvaring – Du behöver massor av förvaring som Ă€r lĂ€tt tillgĂ€nglig frĂ„n sittbrunnen, och med en sittbrunn har du allt du behöver.
 • SjĂ€lvtömning – DrĂ€neringar gör att fiskare kan paddla utan bekymmer.
 • LĂ€ttare att ta sig upp – Om det vĂ€rsta skulle hĂ€nda och du vĂ€lter med din kayak Ă€r det mycket lĂ€ttare att komma in igen frĂ„n vattnet med en sit-on-top.
 • Sit-insides – Ă€r populĂ€ra val för rekreation och turer, men de kan ocksĂ„ vara bra fiskekajaker. JĂ€mfört med sit-on-tops erbjuder de inte lika mycket lĂ€ttĂ„tkomlig förvaring eller dĂ€ckutrymme, men de Ă€r inte sjĂ€lvtömmande och kan vara svĂ„ra att ta sig in i igen.
 • Slanka, effektiva skrov – Sit-insides Ă€r effektivare att paddla och i allmĂ€nhet mycket snabbare Ă€n jĂ€mförbara SOT-kajaker (sit-on-top). NĂ€r du har en lĂ„ng paddel framför dig för att komma dit du vill börja kasta Ă€r det nĂ„got att ta pĂ„ allvar.
 • Mer skydd mot vĂ€dret – Eftersom din underkropp Ă€r omsluten av skrovet ger de ett bĂ€ttre skydd mot kyla, vind, sol och vatten.
 • TvĂ„ sits – Tandemkajaker Ă€r idealiska för fiskare som oftast tar med sig en kompis, men det extra sĂ€tet innebĂ€r att de tenderar att bli lĂ€ngre och tyngre, och du vill förmodligen att kompisen ska vara dĂ€r och hjĂ€lpa dig att lasta och lossa din kayak
 • Grymma förvaringsmöjligheter – Om du verkligen Ă€lskar din utrustning erbjuder tandems en enorm mĂ€ngd dĂ€ckutrymme som kan anpassas efter dina behov.
 • UppblĂ„sbara kajaker – Det Ă€r inte alla som har ett sĂ€tt att transportera en kajak till vattnet, och om du vill jaga fisken men inte har ett realistiskt sĂ€tt att transportera en fiskekajak kan en uppblĂ„sbar vara det bĂ€sta valet för dig.
 • Portabilitet – Eftersom dessa kajaker lĂ€tt kan tömmas pĂ„ luft och packas undan erbjuder de den ultimata portabiliteten.
 • DĂ„lig fart och paddling – UppblĂ„sbara kajaker tenderar att inte ha skrov som Ă€r formade för effektivitet, hantering eller speed, Ă€ven om man jĂ€mför med vanliga fiskkayaker. DĂ€rför Ă€r de lite trögare.
 • HĂ„llbarhetsproblem – För att de ska vara tillrĂ€ckligt tĂ„liga för att klara krokar, knivar och andra vassa föremĂ„l Ă€r de tillverkade av avancerade material som inte Ă€r billiga. Även dĂ„ glider krokar, knivar och vassa pinnar av hĂ„rt byggda kajaker som vatten pĂ„ en ankas rygg.

Komfort

BekvĂ€mlighet Ă€r viktigt, och du vill ha ett kajaksĂ€te som kan hĂ„lla dig smĂ€rtfri hela dagen. Åsikterna varierar och det Ă€r en bra idĂ© att prova innan du köper. Om du har möjlighet, sĂ€tt dig i ett par sitsar för att se hur vĂ€l de passar dig. Om ryggen eller sĂ€tet saknar stoppning pĂ„ rĂ€tt stĂ€llen, eller om du kĂ€nner en öm punkt ganska omgĂ„ende, bör du ge den modellen ett avslag.

Den goda nyheten Ă€r att mĂ„nga fiskekajaker numera Ă€r utrustade med mycket bekvĂ€ma, om Ă€n tunga, sittsystem. Ofta har de flera positioner, kan justeras för paddling eller kastning och erbjuder komfort hela dagen. Den dĂ„liga nyheten Ă€r att de genom att hĂ„lla dig högre upp frĂ„n vattnet krĂ€ver större stabilitet – en annan anledning till att detta Ă€r viktigt.

Lagring

Mer Ă€r nĂ€stan alltid bĂ€ttre! Om du Ă€r nybörjare pĂ„ fiske kan det hĂ€nda att du underskattar hur mycket utrustning du behöver packa. Linor, beten, spön, fiskespön, batterier, kylboxar, fiskelĂ€gen, solskyddsmedel…all möjlig bröte!

Leta efter kajaker som har stora akterbrunnar, lÀttillgÀngliga luckor och gott om utrymme för tillbehör. Vissa har till och med avtagbara fack och andra coola funktioner som gör att du kan stuva och organisera din utrustning.

Portabilitet, Vikt och Belastning

Du kommer att lyfta och lasta din fiskekajak varje gÄng du ger dig ut pÄ vattnet, och för de flesta av oss kan det vara ett ganska intensivt lyft över huvudet! Se till att du kan hantera vikten.

 • Transport – Du kommer inte att kĂ€nna av de dĂ€r kilona pĂ„ vattnet, men nĂ€r du lyfter och hanterar kajaken under transporten kommer du att kĂ€nna av varje gram. TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att ju lĂ€ngre din fiskekajak Ă€r, desto mer otymplig blir den vid en viss vikt.
 • BĂ€rgning – Ibland mĂ„ste du ta dig ur din kajak och bĂ€ra den över fast mark eller stora grundomrĂ„den. Med en tungt lastad kajak kan den sĂ€tta hela kroppen pĂ„ prov. TĂ€nk pĂ„ de extra kilon som du kommer att lĂ€gga till pĂ„ din bĂ„t frĂ„n utrustningen om detta Ă€r nĂ„got du rĂ€knar med.

Fördelarna med en Fiskekajak

En kajak kan lÀtt transporteras pÄ bilens tak, hanteras av en enda person och förvaras hemma för att spara utrymme. Varken en bÄttrailer eller ett extra förvaringsutrymme Àr nödvÀndigt. Ett lÀmpligt vÀggfÀste i till exempel garaget Àr mer Àn tillrÀckligt.

PĂ„ vattnet visar en fiskekajak upp sin manövrerbarhet, Ă€r kompakt till storleken och tar sportfiskaren snabbt frĂ„n en hotspot till en annan – Ă€ven över lĂ€ngre avstĂ„nd. Dessutom Ă€r den till sin natur robust och lĂ€tt att underhĂ„lla, samt att detta transportmedel Ă€r miljövĂ€nligt, flexibelt och sportigt.

Det Ă€r dock viktigt att veta att all sportutrustning alltid ska kontrolleras pĂ„ ett sĂ€kert sĂ€tt. Detta gĂ€ller sĂ€rskilt för en fiskekajak – sĂ„vĂ€l under transporten som pĂ„ vattnet. Detta börjar med en sĂ€ker transport frĂ„n och till vattnet, fortsĂ€tter med rĂ€tt paddelteknik och slutar med att alla hanterings- och sĂ€kerhetsföreskrifter följs vid praktisk anvĂ€ndning.

Skillnaden mellan en Fiskekajak och en Vanlig Kajak

Kajaksporten har en lÄng tradition. Kajaken har visat sig inte bara vara en sportutrustning utan ocksÄ ett transportmedel. Beroende pÄ den avsedda anvÀndningen har den varierats i sin utformning och anpassats i sin inriktning till anvÀndningsomrÄdena.

Smal, smidig och snabb för sport, mer stabil och robust för andra ÀndamÄl. LÀmpliga konstruktionsanpassningar har ocksÄ gjorts för fiske- och dyksektorerna för att erbjuda sportfiskare en vattenfarkost som Àr anpassad till deras behov.

De största skillnaderna mellan en vanlig kajak och en fiskekajak Àr:

 • MĂ„tt: Fiskekajaker Ă€r bredare
 • Ökad stabilitet: PĂ„ grund av ett platt skrov
 • Mer förvaringskapacitet: För ytterligare utrustning och utrustning
 • Design med sittande dĂ€ck: Mer utrymme för dig att flytta och placera din utrustning
 • Framdrivningssystem: Paddel, pedaler eller trollingmotor
 • BekvĂ€mt sĂ€te: För att kunna njuta av varje enskild timme av din fisketur
 • FĂ€rger: FĂ€rger som smĂ€lter in i miljön
 • Extrafunktioner: Du kan utrusta din fiskekajak med allt du behöver för att fĂ„ ut det mesta av din fisketur

 

Back to top button