Kläder

Underställ Barn Bäst i Test [2022]

Om det finns något som är jobbigare än att frysa, så är det att ha frusna barn. Inte bara för att man tycker så synd om dem, utan också för att de klagar, gnäller och gråter i all oändlighet när de fryser.

Ett riktigt bra underställ för barn är några av de mest försummade delarna av barnens vinterutrustning. Det är lätt att komma ihåg att barnen behöver en jacka, snöbyxor och snöskor, men det är lätt att glömma att investera i det bästa understället för barn.

Men lugn och fin, här kommer hjälp på traven! Vi har jämfört ett urval av de bästa underställen för barn i olika kategorier, som garanterat kommer hålla ditt barn varmt, och här kommer resultatet:

 Bäst i Test 

Budget

Köpguide för Underställ för Barn

Du kan köpa en ett underställ för barn väldigt billigt, men vi har dock sett en del underställ som inte var mycket bättre än en t-shirt och tights.

Det finns några saker att se upp för:

  • Köp inte för stort och tro att du kan få ut några år av dem. Om de är för stora kommer de inte att sitta lika tätt mot huden och kommer inte att hålla dem lika varma. Både tröja och byxor ska vara varmt och skönt mot huden, tajt närmast kroppen och ha bra passform. Och vara av hög kvalitet.
  • Underställ av merinoull anses ofta vara de bästa, så försök att hitta ett underställ som är tillverkat av merinoull.
  • Se upp för underställ där du måste köpa tröja och byxor separat. Detta kan vara bra om du tror att ditt barn kommer att behöva byta överdel mer än underdel till exempel, men se bara till det totala priset. Underställ som är förpackade separat kan se billigare ut än uppsättningar till en början, men är det inte alltid i slutändan.
  • Underställ som har en hals håller värmen hos dina barn bättre eftersom de stänger in mer kroppsvärme. Underställ med öppen hals släpper ut mer värme.
  • Men om du köper ett med hals, se till att det har en dragkedja. Om dina barn blir för varma kan du dra upp dragkedjan och släppa ut mycket värme – och naturligtvis ta bort några lager.

Baslager för barn

Det här lagret är precis vad det låter som – det innersta lagret som du bär. Barnens baslager kommer direkt i kontakt med deras hud, så se till att det är riktigt bekvämt och att det passar bra. Underställ för barn ska sitta bra men inte supertätt. Målet med ett bra underställ för barn är att transportera bort svett från kroppen och även isolera dem mot kyla. Vi har kommit fram till att de bästa underställen för barn är gjorda av merinoull eller syntetmaterial eftersom de både kan transportera bort fukt och isolera samtidigt. Med merinoull får du dessutom ett riktigt varmt underställ!

Konceptet att lägga på varandra kläder är numera en välkänd metod för att hålla sig varm när det är kallt ute.  Varje lager av kläder fångar in varm luft och isolerar kroppen mer effektivt än ett enda lager.  Om du blir för varm kan du ta bort de yttre lagren.

Speciellt utformade underställsskikt sitter tightare på kroppen och undviker “värmeläckage”.

Termiska underkläder och baslager är det första lagret, och även om en T-shirt skulle kunna betraktas som ett baslager, sitter specialkonstruerade baslager tightare på kroppen och undviker “värmeläckage” – med andra ord isolerar de effektivare, med den extra fördelen att de passar bättre under kläderna.

Till skillnad från t-shirtar är de inte heller tillverkade av bomull, som förlorar sin isolering när den blir blöt – och underkläder kan bli blöta när kroppen svettas (även om det bara är en liten, normalt obemärkt mängd).

Vi rekommenderar till och med att man tar bort ett eller två lager innan man gör en aktivitet så att man inte blir för varm, och att man sedan tar på sig lagren igen när man blir stillstående. Om barnen är på väg att göra någon aktivitet kan det vara en bra idé att använda samma tillvägagångssätt.

Kom ihåg att ett baslager inte är tänkt att vara ditt barns enda vinterlager. Eftersom baslager är utformade för att vädra kommer ditt barn faktiskt att bli betydligt varmare med ett annat lager ovanpå, eftersom det är så baslager för barn är utformade för att fungera.

Underställ i Vanlig Ull vs. Underställ i Merinoull

Det finns en mängd olika djur som getter, kaniner och alpackor som producerar ull som används till kläder. I den här artikeln avser vi ull som den som kommer från vanliga får, ibland känd som den “kliande ullen” som vi alla känner till. Den här typen av ull har fibrer som tenderar att vara tjockare och skrymmande och är inte alltid särskilt behaglig mot huden. Den är varm, men kan också ta mycket längre tid att torka när den är våt.

Ull i allmänhet har utmärkta egenskaper och man kan lugnt säga att den har stått emot tidens och erfarenhetens prövning.

Merinoull däremot kommer specifikt från merinofår som finns främst i Australien och Nya Zeeland. Den är mycket känsligare än den vanliga sorten eftersom merinofibrerna är finare och silkeslenare vid beröring. Detta är den mjukare versionen av ull som vi alla lärt oss att älska. Mjukt och skönt!

Dessa merinoullfibrer griper in i varandra mer än de tjockare ullfibrerna, vilket gör att tyget är mer slitstarkt, lättviktigt och fångar in mer luft i fiberlagret. Med dessa egenskaper är merinoull också utmärkt att lägga i flera lager på sommaren. Det lättare tyget i kombination med dess förmåga att transportera bort fukt innebär att kläderna är mer andningsbara och bekväma även under varmare väder.

En unik egenskap hos ull och merinoull är deras antibakteriella och luktfria egenskaper. Detta beror på det naturliga skyddande vaxskiktet av lanolin på ullfibrerna. Lanolin produceras av fårens körtlar och är avsett att skydda ullen och huden från att bli blöt i regn. Lanolin förhindrar också att luktproducerande bakterier bildas, vilket innebär att kläder av merinoull inte tenderar att lukta. Gött för alla föräldrar med tonåringar!

Se även
Close
Back to top button