Natur

Vad Äter Gäddor?

Nordgäddor befinner sig högst upp i näringskedjan och de trivs i de flesta vatten på grund av sin notoriska aggressionsnivå där de äter vad som helst. Det är inte ovanligt att en fiskare fångar en gädda och finner den skadad efter en tidigare gäddattack. Men exakt vad äter gäddor?

Några av de saker som gäddor äter är bland annat:

  • Grodor
  • Ankungar
  • Myskråttor
  • Abborre
  • Hajar
  • Kummel
  • Fåglar
  • Abborre
  • Gös
  • Ormar
  • Skogsländor
  • Insekter

Som du kan se har gäddan en lång meny och den älskar att äta en mängd olika saker. Detta har gjort dem till en lättare fisk att sikta in sig på för fiskare eftersom de är aggressiva och ger sig på en mängd olika födoämnen.

Det är inte ovanligt att vissa av de större nordliga gäddorna till och med går efter fiskar som är hälften så stora som de själva. Gäddor är inte dom som bangar och är inte rädda för något! När småmusslor börjar leka blir de ett lätt mål för den opportunistiska gäddan.

gädda

Attackerar Gäddor Människor?

Vid vissa tillfällen har nordliga gäddor till och med attackerat människor. Det händer inte ofta eftersom de mindre gäddorna vanligtvis flyr iväg från människor, men gäddor gillar att slå till i bakhåll. De ligger och lurar och väntar och attackerar det som råkar komma förbi i det ögonblicket.

Eftersom nordlig gädda vanligtvis inte attackerar något som är mer än hälften så stort som den är, är attacker på människor sällsynta. Gäddor har som tur var inte tänder som hajar, och därför försöker de sticka och gripa. Det betyder att om de inte kan svälja dig är det mindre troligt att de attackerar.

Du bör dock inte skrämma dem på grund av hur de kan attackera om de känner sig hotade. Om du skulle råka bli biten kan du bara betrakta det som en riktigt oturlig dag.

När Äter Gäddor?

I allmänhet kan du fånga gädda när som helst på dagen. Det spelar ingen roll när. Det finns dock vissa tider då du kan fånga fler gäddor än vid andra tillfällen. I allmänhet är gäddorna mest aktiva vid två tidpunkter på dagen: två timmar före soluppgång och två timmar före solnedgång. Om du vill vara med på aktiviteten ger planering kring dessa tider dig de bästa chanserna att fånga mer fisk.

Under mitten av dagen kan du fortfarande fånga gäddor, men de tenderar inte att äta lika mycket under denna tid och du kanske inte fångar lika mycket. De drar sig ofta tillbaka till sina gömställen under denna tid.

Särskilt tidigt på morgonen är gäddorna ivriga att få sin första måltid. För att få vara med om det vill du ha allting redo före soluppgången. Att komma ut på sjön är också en vacker tid att vara ute.

Jagar Gäddor Någonsin på Natten?

Gäddor slår till när som helst på dygnet, men de har inte så bra mörkerseende för att jaga på natten. Gäddor kan ändå använda vissa sinnen för att rikta in sig på byten på natten. De kan till exempel känna vibrationer.

Även när de är blinda är det möjligt att de kan slå till, men det är mycket ovanligare att få gäddor på natten. Istället kanske du vill sikta på havskatt eller gös under denna tid. Båda arterna är mestadels nattaktiva. Du kan fånga havskatt under dagen, men de tenderar att ha sin bästa tid under natttimmarna.

gammelgädda

Så Attackerar en Gädda

Som vi sa gillar gäddor att ligga i bakhåll eftersom det minskar chanserna för att deras byte ska fly. De använder alla sina omgivningar till sin fördel och väntar på det lämpliga ögonblicket för att lägga en attack på ett byte.

Vid de flesta angrepp av gäddor letar de först efter en potentiell måltid som simmar i närheten. När de har identifierat sin måltid böjer de sina kroppar för att samla så mycket fart som möjligt. När detta sker kommer de att storma fram mot sitt mål likt en torped.

Det näst största kännetecknet för en attack från en gädda är att de vanligtvis attackerar en större fisk från sidorna för att eliminera chanserna att den kan slå tillbaka. Dessutom förhindrar de bytet från att simma i säkerhet. Med hjälp av nålskarpa tänder dränker gäddan sitt byte innan den äter det.

Du hörde rätt. Även fiskar behöver syre för att överleva. I stället för att kalla det drunkning kan man dock säga att de kvävs. Drunkning sker när lungorna fylls med vatten. Till skillnad från människor och däggdjur har fiskar inga lungor. I stället kommer syret genom fiskens gälar.

Här Ligger Gäddan i Bakhåll

Det finns ett par olika ställen där en gädda kan ligga i bakhåll för sitt byte, men de gillar framför allt att gömma sig i vassen. De använder allt till sin fördel när det gäller deras omgivning. I allmänhet kommer de att gömma sin stora kropp och vänta på rätt ögonblick för att attackera.

Några av de vanligaste gömställena för gädda är bland annat:

  • Nedfallna träd.
  • Trädgrenar
  • Djupa åsar
  • Stenblock
  • Undervattensträd

Detta är de allmänna områden där du vill börja din jakt på gädda, men det bör inte sluta där. Särskilt när du kastar vill du vara försiktig runt fallna träd eftersom ditt bete kan fastna i trädet.

gädda hoppar

Gäddan -Ett Rovdjur med Oförbätterlig aptit

Gäddor har en orädd attityd i vattnet och de låter sällan chansen till en god måltid gå förlorad. Med andra ord har de en aptit som liknar den blåa havskattens där de frossar sig konstant. Gäddan har faktiskt fått sitt namn på grund av att den liknar det medeltida vapen som kallas gädda (pike).

Din genomsnittliga livslängd för nordlig gädda ute i vattnen är cirka sju år. Äldre fiskar tenderar också att vara mycket större. Läs om de största gäddorna. I allmänhet attackerar gäddan allt som rör sig. De är inte kräsna ätare som vintergös, som är ökända för sina kräsna matvanor.

Äter Gäddor i Grupp?

Gäddor har ibland kallats för “vattenvargar” eftersom de i mindre storlek tenderar att jaga i grupp. Esox lucius är faktiskt en latinsk term som betyder vattenvarg. När de blir större är de dock en alltför aggressiv fiskart för att jaga i flock. De övergår då till en mer ensam jakt eftersom de tenderar att kannibalisera även på varandra. Denna fisk har en omättlig aptit och de växer snabbt i vikt och längd.

Även om det inte nödvändigtvis är en gyllene regel, kommer du i allmänhet inte att hitta större gäddor i närheten av mindre gäddor på grund av hur större gäddor tenderar att kannibalisera på mindre gäddor.

 

Fiskrelaterad artikel finner du här

Back to top button