Bäst i Test

Eldkorg Bäst i Test [2022]

När dagarna blir mörka tidigt och det blir kallt ute ger den bästa eldkorgen både ljus och värme, plus att du får det charmigt sprakande ljudet av en riktig lägereld i din trädgård. Vissa eldkorgar kommer till och med med grillinsatser för att förvandla dem till en improviserad matlagningsstation.

Vi har gjort detta testet för att du enkelt ska kunna hitta den bästa eldkorgen, eldstaden eller eldfatet som passar just din plånbok och smak. Då kör vi!

 Bäst i Test 

4.9/5
Snyggast

Premium

Eldkorg & Grill

Eldkorg Bäst i Test

Kvadrat Rost är en häftig och robust eldkorg som klarar att stå utomhus året runt och är lätt att flytta. Eldkorgen är tillverkad i riktigt järn som kommer att rosta och få vackra bruna platinatoner till färgen. Den stängda designen gör också att du får bra skydd mot gnistor.

Denna eldkorg vinner äran som bäst i test enligt oss på grund utav kombinationen av snygg design, bra pris, stabilitet och att den är riktigt rejäl och robust vilket gör att den också håller väldigt länge!

Mått: 30x40x30 cm  Material: Råjärn

Mest Prisvärda Eldkorg

Denna eldkorg från Vastbo i lackerad plåt har fördelen att den är enkel att grilla på tack vare grillgallret som medföljer, vilket gör denna eldkorgen mycket prisvärd jämfört med liknande produkter. Grillen fungerar dessutom riktigt bra. Du kan elda med ved, kol eller briketter i denna fina eldkorg.

Material: Lackerad plåt

Eldkorg med Snyggast Design

RedFire Madison är den bästa eldkorgen för dig som vill hålla dig varm mes en riktigt fräsig och elegant designad eldkorg i rostigt utförande med laserskuren design. Denna snygga eldkorgen är tillverkad i solitt stål och kommer hålla dig varm många kalla vintrar i din trädgård framöver.

Mått: 50x38x23 cm. Material: Stål. Vikt: 5.2 kg.

Bästa Eldfatet Robust

GrillSymbol Chiaro är en väldigt robust och väderbeständig eldstad som är designad av Petteri Wiimaa. Denna eldstaden är tillverkad av Cortenstål som är ett processat kolstål som ger en otroligt väderbeständig och skyddande yta som är helt underhållsfri. GrillSymbol Chairo är en rejäl pjäs på 15 kg. som kommer hålla i princip hur länge som helst. Tänk också på att denna eldstaden ger en mera öppen eld än de andra eldkorgarna i detta testet och kommer också ge mera flygande gnistor.

Mått: H:20 cm, L:67cm, D: 11 cm. Material: Cortenstål. Vikt: 15 kg.

Bäst Eldfat Premium

Gardenfire RA är ett ruskigt vackert eldfat för dig med den tunga plånboken som vill ha en större eldkorg. Ytan på detta eldfat är redan oxiderad när du får produkten vilket gör att den har en vackert platinerad yta redan från början, precis som på bilden. Denna eldkorgen kommer tillverkad i kolstål med rostplatinerad yta för allra längsta möjliga levnadstid även för året runt bruk.

Mått: H: 15 cm, B: 80 cm, L: 80 cm. Material: Kolstål m. platinerad yta. Vikt: 20 kg.

Denver RedFire är den billigaste eldkorgen vi kunde hitta, men den är både snygg och fungerar ändå riktigt bra. Fördelen med denna eldkorg är dess lätta vikt och handtag, vilket gör det enkelt att flytta eldkorgen om du vill byta plats på den. Det är dock viktigt att skydda denna eldkorgen med ett överdrag för att hålla den torr när den inte används, annars kommer den tyvärr inte bibehålla sitt utseende speciellt länge och riskera att rosta sönder.

Mått: Höjd: 45 cm. Vikt: 3,9 kg.

Köpguide -Saker att Tänka på innan du Köper en Eldkorg

Det finns många olika viktiga faktorer att ta hänsyn till när du letar efter den bästa eldkorgen för din trädgård:

✔️Se till att du väljer en eldkorg som passar in i ditt utrymme och som även matchar din stil.

✔️Du behöver inte mycket extra utrymme för att ställa upp en eldkorg eller eldstad och skapa stämning och glädje på din bakgård. Storlekarna varierar och dimensionerna på eldkorgarna är vanligtvis mindre än matbord för utomhusbruk. Tänk på den yta som behövs för de stolar som du planerar att placera runt din nya samlingsplats och inte bara på själva eldstaden/eldkorgen.

✔️Tänk också på att eldkorgar och eldstäder kan vara ett långvarigt tillägg till din bakgård, så välj noga. Om du vill ha ett mindre permanent alternativ finns det gott om portabla modeller för mindre utrymmen eller tillfällig användning.

✔️Den bästa eldstaden för bakgården kan också vara en framträdande del av din inredning. Leta efter sådana som kompletterar ditt utomhusutrymme eller dina möbler.

✔️Dansande lågor bidrar till en mysig atmosfär och värme, men det är inte den enda funktionen hos de bästa eldkorgarna och eldstäderna. De har ett dekorativt element och kan fungera som bord. De flesta eldkorgar kan användas för minimal grillning och även för utomhusuppvärmning.

Vikt

Vikten på ditt stormkök spelar stor roll beroende för vilket användningsområde stormköket är tänkt till. Om du bara ska laga mat till dig själv kan det vara smidigt med ett mindre stormkök så att du får lättare packvikt. Ifall ni är en familj eller flera personer som ska ut på vandring tillsammans rekommenderar vi att ni tar med ett större stormkök och delar upp packningen för att på så vis spara vikt.

Storlek

Eldkorgar/eldstäder kommer i många olika storlekar. Det är intuitivt, men generellt sett gäller att ju större eldstaden är, desto fler personer får plats att samlas runt den. De största eldstäderna kan bekvämt sitta 10 personer runt dem utan att det blir trångt, medan de minsta bara kan rymma två eller tre personer. Mindre eldkorgar är också generellt sett lättare att transportera och förvara. Välj den storlek som är vettig för dig och ditt utomhusutrymme – och försök att prioritera djup när det är möjligt. Vi anser att djupare eldstäder i allmänhet rymmer mer ved utan att de spiller ut i toppen och att de inte kastar ut glöd som kan störa din njutning av din eld.

Material

Det vanligaste materialet för fristående eldstäder är stål. Vissa kommer att vara utformade för elementen och utveckla sin egen patina, andra är rostfria och rostar inte så lätt men bör ändå täckas, andra är mycket råa och rostar snabbt om de inte skyddas. Det finns också eldkorgar som är målade eller inrymda i en annan exteriör, till exempel tegel, betong eller glasfiber. Om du vill ha en eldkorg som ska stå kvar på din bakgård i flera månader i sträck, se till att investera i något som klarar av elementen, eller skaffa ett bra skydd att lägga över den när den inte används. Annars kan du skaffa ett mer lättviktigt och portabelt alternativ som kan förvaras inomhus.

Säkerhetsfunktioner

I allmänhet är propaneldstäder säkrare än vedeldstäder eftersom de inte producerar glöd, aska och rök som utgör en brandrisk. Gasledningar och propantankar bör dock alltid kontrolleras för att förhindra eventuella läckor. De flesta eldkorgarna på den här listan har grundläggande skydd, inklusive skydd av trådnät och djupa bottnar för att förhindra att glöd faller utanför eldstaden. En av de viktigaste sakerna du kan göra för att minska brandrisken med din eldkorg är att placera den på ett säkert avstånd från eventuella konstruktioner och placera den på en brandsäker yta som betong, tegel eller sten. Du kan också köpa brandsäkra mattor att placera under bärbara eldkorgar.

Extrafunktioner

En del eldkorgar kommer med bonusfunktioner som till exempel matlagningsutrustning, unik exteriördesign, batterier för laddning av enheter under camping, sidobord med mera. Dessa kan vara roliga och användbara, men prioritera inte dessa funktioner framför säkerheten och prestandan hos själva eldkorgen.

Vi hoppas att du fick svaren du behövde i denna artikeln, men om du inte vill köpa ett eldfat så kan du ju alltid bygga ditt eget eldfat på detta vis:

Back to top button