BĂ€st i Test

Eldkorg BĂ€st i Test [2023]

NÀr dagarna blir mörka tidigt och det blir kallt ute ger den bÀsta eldkorgen bÄde ljus och vÀrme, plus att du fÄr det charmigt sprakande ljudet av en riktig lÀgereld i din trÀdgÄrd. Vissa eldkorgar kommer till och med med grillinsatser för att förvandla dem till en improviserad matlagningsstation.

Vi har gjort detta testet för att du enkelt ska kunna hitta den bÀsta eldkorgen, eldstaden eller eldfatet som passar just din plÄnbok och smak. DÄ kör vi!

Eldkorg BĂ€st i Test

4.9/5

Kvadrat Rost Àr en hÀftig och robust eldkorg som klarar att stÄ utomhus Äret runt och Àr lÀtt att flytta. Eldkorgen Àr tillverkad i riktigt jÀrn som kommer att rosta och fÄ vackra bruna platinatoner till fÀrgen. Den stÀngda designen gör ocksÄ att du fÄr bra skydd mot gnistor.

Denna eldkorg vinner Àran som bÀst i test enligt oss pÄ grund utav kombinationen av snygg design, bra pris, stabilitet och att den Àr riktigt rejÀl och robust vilket gör att den ocksÄ hÄller vÀldigt lÀnge!

MĂ„tt
Material
30x40x30 cm
RÄjÀrn

Mest PrisvÀrda Eldkorg

4.6/5

Denna eldkorg frÄn Vastbo i lackerad plÄt har fördelen att den Àr enkel att grilla pÄ tack vare grillgallret som medföljer, vilket gör denna eldkorgen mycket prisvÀrd jÀmfört med liknande produkter. Grillen fungerar dessutom riktigt bra. Du kan elda med ved, kol eller briketter i denna fina eldkorg.

Material: Lackerad plÄt

Material
Lackerad plÄt

Eldkorg med Snyggast Design

4.8/5

RedFire Madison Àr den bÀsta eldkorgen för dig som vill hÄlla dig varm mes en riktigt frÀsig och elegant designad eldkorg i rostigt utförande med laserskuren design. Denna snygga eldkorgen Àr tillverkad i solitt stÄl och kommer hÄlla dig varm mÄnga kalla vintrar i din trÀdgÄrd framöver.

MĂ„tt
Material
Vikt
50x38x23 cm
StÄl
5.2 kg

BĂ€sta Eldfatet Robust

GrillSymbol Chiaro Àr en vÀldigt robust och vÀderbestÀndig eldstad som Àr designad av Petteri Wiimaa. Denna eldstaden Àr tillverkad av CortenstÄl som Àr ett processat kolstÄl som ger en otroligt vÀderbestÀndig och skyddande yta som Àr helt underhÄllsfri. GrillSymbol Chairo Àr en rejÀl pjÀs pÄ 15 kg. som kommer hÄlla i princip hur lÀnge som helst. TÀnk ocksÄ pÄ att denna eldstaden ger en mera öppen eld Àn de andra eldkorgarna i detta testet och kommer ocksÄ ge mera flygande gnistor.

MĂ„tt
Material
Vikt
H:20 cm, L:67cm, D: 11 cm
CortenstÄl
15 kg

BĂ€st Eldfat Premium

4.4/5

Gardenfire RA Àr ett ruskigt vackert eldfat för dig med den tunga plÄnboken som vill ha en större eldkorg. Ytan pÄ detta eldfat Àr redan oxiderad nÀr du fÄr produkten vilket gör att den har en vackert platinerad yta redan frÄn början, precis som pÄ bilden. Denna eldkorgen kommer tillverkad i kolstÄl med rostplatinerad yta för allra lÀngsta möjliga levnadstid Àven för Äret runt bruk.

MĂ„tt
Material
Vikt
H: 15 cm, B: 80 cm, L: 80 cm
KolstÄl m. platinerad yta
20 kg

Denver RedFire Àr den billigaste eldkorgen vi kunde hitta, men den Àr bÄde snygg och fungerar ÀndÄ riktigt bra. Fördelen med denna eldkorg Àr dess lÀtta vikt och handtag, vilket gör det enkelt att flytta eldkorgen om du vill byta plats pÄ den. Det Àr dock viktigt att skydda denna eldkorgen med ett överdrag för att hÄlla den torr nÀr den inte anvÀnds, annars kommer den tyvÀrr inte bibehÄlla sitt utseende speciellt lÀnge och riskera att rosta sönder.

MĂ„tt
Vikt
Höjd: 45 cm
3,9 kg

Köpguide -Saker att TÀnka pÄ innan du Köper en Eldkorg

Det finns mÄnga olika viktiga faktorer att ta hÀnsyn till nÀr du letar efter den bÀsta eldkorgen för din trÀdgÄrd:

Vikt

Vikten pÄ ditt stormkök spelar stor roll beroende för vilket anvÀndningsomrÄde stormköket Àr tÀnkt till. Om du bara ska laga mat till dig sjÀlv kan det vara smidigt med ett mindre stormkök sÄ att du fÄr lÀttare packvikt. Ifall ni Àr en familj eller flera personer som ska ut pÄ vandring tillsammans rekommenderar vi att ni tar med ett större stormkök och delar upp packningen för att pÄ sÄ vis spara vikt.

Storlek

Eldkorgar/eldstĂ€der kommer i mĂ„nga olika storlekar. Det Ă€r intuitivt, men generellt sett gĂ€ller att ju större eldstaden Ă€r, desto fler personer fĂ„r plats att samlas runt den. De största eldstĂ€derna kan bekvĂ€mt sitta 10 personer runt dem utan att det blir trĂ„ngt, medan de minsta bara kan rymma tvĂ„ eller tre personer. Mindre eldkorgar Ă€r ocksĂ„ generellt sett lĂ€ttare att transportera och förvara. VĂ€lj den storlek som Ă€r vettig för dig och ditt utomhusutrymme – och försök att prioritera djup nĂ€r det Ă€r möjligt. Vi anser att djupare eldstĂ€der i allmĂ€nhet rymmer mer ved utan att de spiller ut i toppen och att de inte kastar ut glöd som kan störa din njutning av din eld.

Material

Det vanligaste materialet för fristÄende eldstÀder Àr stÄl. Vissa kommer att vara utformade för elementen och utveckla sin egen patina, andra Àr rostfria och rostar inte sÄ lÀtt men bör ÀndÄ tÀckas, andra Àr mycket rÄa och rostar snabbt om de inte skyddas. Det finns ocksÄ eldkorgar som Àr mÄlade eller inrymda i en annan exteriör, till exempel tegel, betong eller glasfiber. Om du vill ha en eldkorg som ska stÄ kvar pÄ din bakgÄrd i flera mÄnader i strÀck, se till att investera i nÄgot som klarar av elementen, eller skaffa ett bra skydd att lÀgga över den nÀr den inte anvÀnds. Annars kan du skaffa ett mer lÀttviktigt och portabelt alternativ som kan förvaras inomhus.

SĂ€kerhetsfunktioner

I allmÀnhet Àr propaneldstÀder sÀkrare Àn vedeldstÀder eftersom de inte producerar glöd, aska och rök som utgör en brandrisk. Gasledningar och propantankar bör dock alltid kontrolleras för att förhindra eventuella lÀckor. De flesta eldkorgarna pÄ den hÀr listan har grundlÀggande skydd, inklusive skydd av trÄdnÀt och djupa bottnar för att förhindra att glöd faller utanför eldstaden. En av de viktigaste sakerna du kan göra för att minska brandrisken med din eldkorg Àr att placera den pÄ ett sÀkert avstÄnd frÄn eventuella konstruktioner och placera den pÄ en brandsÀker yta som betong, tegel eller sten. Du kan ocksÄ köpa brandsÀkra mattor att placera under bÀrbara eldkorgar.

Extrafunktioner

En del eldkorgar kommer med bonusfunktioner som till exempel matlagningsutrustning, unik exteriördesign, batterier för laddning av enheter under camping, sidobord med mera. Dessa kan vara roliga och anvÀndbara, men prioritera inte dessa funktioner framför sÀkerheten och prestandan hos sjÀlva eldkorgen.

Vi hoppas att du fick svaren du behövde i denna artikeln, men om du inte vill köpa ett eldfat sÄ kan du ju alltid bygga ditt eget eldfat pÄ detta vis:

Back to top button