Träning

Hur Långt Vandrar man på en Dag?

Att vandra är ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och få motion. Med lite planering kan nästan vem som helst ge sig ut på en vandring. Hitta en rimlig vandringssträcka i lätt terräng och börja vandra. Se också till att Införskaffa de bästa vandringskängorna och den bästa ryggsäcken för dagsturer.

Tyvärr finns det inte mycket information som hjälper nybörjare att börja vandra. Man kan snabbt börja känna sig överväldigade av att köpa utrustning och planera sin första långdistansvandring.

Oroa dig inte, att börja vandra är verkligen inte så svårt. Börja långsamt och bygg upp antalet kilometer under vandringssäsongen. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt du kan komma i form.

Så hur långt vandrar man på en dag? En genomsnittlig vandrare i hyfsad form kan vandra ungefär 5 km i timmen när han eller hon går i måttligt tempo. Börja med en 2-3 timmars vandring (10 km) på jämn mark och planera in många pauser.

Hur långt vandrar man på en dag

Naturligtvis finns det många andra faktorer som du måste ta hänsyn till. Faktorer som din ålder, vikt, hälsa och fysiska kondition, dessa gör stor skillnad när du börjar.

Försök att inte pressa dig själv när du börjar. Att komma till en punk där du lider och har ont kommer inte bättra på din motivation i längden. Köp gärna anti skavsår plaster tex compeed för att förhindra onödigt skav.

Utöka din vandrings sträcka när du får mer erfarenhet. Efter några månaders regelbunden vandring bör du kunna öka din vandringssträcka en aning. Börja långsamt och arbeta dig gradvis upp till de längre vandringarna på 2-3 mil. Du kommer att vara ute hela dagen, men känslan efter en vandring på 25 km är fantastisk.

Det handlar inte om att öka din vandringshastighet. Det är bara att vakna tidigare och tillbringa mer tid på vandringsleden. En lätt vandringshastighet på 3-4 km/timme under en dag ger dig 3-4 mil.

Om du kämpar för att öka din kilometerlängd kan du prova att tappa lite packvikt. Du kommer inte att nå 4 mil på en dag med en tung packning.

Faktorer som påverkar vandringsavstånd för nybörjare

Innan du planerar en lång vandring finns det några andra faktorer som du måste ta hänsyn till. Försök att börja långsamt och med tiden kan du börja göra längre och mer utmanande vandringar.

Konditionsnivå

Vandring är något för alla vandra i din egen takt och leta efter lätta vandringar till att börja med. Om du är äldre eller har knäproblem rekommenderas det starkt att du skaffar dig en uppsättning vandringsstavar.

Det kan vara svårt att räkna ut sin egna konditionsnivå. Om du tränar några gånger i veckan och håller dig måttligt aktiv bör vandring vara ganska lätt. Den genomsnittliga kontorsarbetaren kommer att behöva sänka tempot och planera in några extra vilopauser.

Kom bara ihåg att vandring ska vara roligt. Börja med lätta vandringar och arbeta dig upp till utmanande terräng. Du kommer att bli förvånad över hur snabbt din kropp anpassar sig till de extra milen på leden.

Terräng

När du börjar bör du hålla dig till platt och lätt terräng. Även erfarna vandrare har svårt att klara av vandringar på höga höjder. Håll dig till platt, jämn terräng med minimala höjdskillnader. När du känner dig bekväm kan du lägga till lite mer lutning.

Se till att du tittar på både höjdskillnaden och vandringssträckan. Att vandra upp på 1000 meters höjd på 3 km är mycket svårare än att vandra upp 1000 m på 10 km. Var försiktig när du väljer dina första vandringar.

Väder

Det är lättare sagt än gjort att planera din vandring efter vädret. Vädret spelar en stor roll när det gäller att planera var och när du ska vandra. Det är inte roligt att vandra genom leriga och utmanande stigar. Planera efter vädret och spara utmanande terräng till torrperioden.

Var särskilt försiktig när du vandrar i sommarvärmen. I sommarvärmen behöver du minst 1 liter vatten per timme. Värmeslag är ett allvarligt problem för nybörjarvandrare.

Utrustningens vikt

På en kort vandring på 2-3 timmar bör du inte behöva så mycket utrustning. Skaffa en lätt ryggsäck som rymmer vatten, lunch, kompass, regnkläder osv. Försök att hålla packningen lätt eftersom extra vikt kommer att sakta ner dig. Börja med en lätt packning och lägg sakta till utrustning med tiden.

Tid och avstånd

Under de första vandringarna bör du planera att bara gå i 2-3 timmar. Försök att hålla ett måttligt tempo och ta många mellanmål och lunchpauser.

Se bara till att du har tillräckligt med tid för att hinna tillbaka till bilen innan det blir mörkt. Håll ett långsamt lugnt tempo och planera att det tar längre tid än du tror. Du är förmodligen i sämre form än du tror så ta det lugnt och drick mycket vatten.

Back to top button