Kläder

Underställ Ull Bäst i Test [2024]

Vi har jämfört de bästa underställen i ull på marknaden inom olika kategorier (varmaste understället, bästa understället för barn, bästa understället för vandring, snyggaste understället, bästa understället för skidåkning/sport, mest prisvärda understället) för att få fram vilket underställ som är bäst för just dig och din aktivitet, och här kommer resultatet!

Underställ Ull Bäst i Test:

4.8/5

Om du letar efter ett gediget, fukttransporterande och varmt underställ så behöver du inte leta längre – Woolpowers Crewneck & Long John 200 är stickade för att hålla dig varm och kommer passa alla dina utomhusäventyr. Dessa plagg är så mjuka att man skulle kunna tro att man bär någon sorts ekologisk bomull.

Woolpower har tillverkats sedan början av 70-talet och har gett värme till militärer, friluftsentusiaster och allmänheten, och kommer att hålla dig mysigt varm under en lång tid framöver.

Kort och gott ett grymt bekvämt och värmande underställ för alla aktiviteter och bäst i test i Allroundklassen!

4.7/5

Devold Expedition är ett underställ med två lager speciellt anpassat för att hålla dig varm och torr under de riktigt kalla äventyren. De två lagrena i understället förbättrar också fuktöverföringen till de yttre lagren. Det fina är att skikten sitter så tätt ihop att du inte ens märker att du bär ett plagg i två lager.

Devold of Norway har tillverkat kläder i ull av hög kvalitet ända sedan 1853! Dom kan alltså sina grejer och det märks också på Devold Expedition serien.

Detta understället från Devold är väldigt bra på att leda bort svett och hålla värmen.

4.4/5

Detta tjusiga underställ från Urberg är ett riktigt bra underställ att bära närmast kroppen i kyligt väder som är speciellt framtagen för ett barns extra känsliga hud. Något ditt barn kommer uppskatta med detta underställ är att insidan är tillverkad av 100% bambuviskos, vilket gör detta underställ supermjukt och extra bekvämt. Utsidan är i 100% mulesingfri merinoull för maximal värmehållning. 

Här kan du läsa mer om  underställ för barn.

Urberg Selje Merino-Bamboo Set Jr. är också något tjockare än vanliga underställ p.g.a. dessa dubbla lager så ditt barn kan hålla sig varm och glad.

Aclima Lightwool serien i 100% merinoull är ett mjukt och lätt underställ som passar för varmare dagar. Plagget isolerar bra under ett mellanlager på kalla dagar eller för sig självt på varmare dagar.

4.5/5

Mönstret Marius, norges mest stickade mönster, designades av Unn Søiland 1953. Mönstret fick sitt namn efter den norska slalomåkaren, krigshjälten och skådespelaren Marius Eriksen. Aclima använder en stickteknik som kallas Jaguard-stickning som ger oändliga möjligheter.

Designwool är en ny, högkvalitativ underställsskollektion från Aclima som kombinerar detta mönster med ett material av 100% merinoull som garanterat kommer hålla dig varm och go…och stilig!

Det ända som återstår efter du köpt denna modellen är att gå in och dominera på första bästa after-ski!

Bjørn Dæhlie Airnet är ett superbekvämt underställ i 100% merinoull för skidåkare och dig som utövar annan sport eller fysisk aktivitet under kalla förhållanden.

Om du tycker om att pressa din kropp till det yttersta kommer Dæhlie Airnet snabbt att bli en av dina bästa vänner under uthållighetssporter i kallt klimat.

Termo Wool Set är ett riktigt bra underställ, i synnerhet i förhållande till sitt pris.

Materialet består av 40% ull, 54% polyester och 6% polyamid vilket gör det extra slitstarkt.

Detta är ett mycket prisvärt underställ som passar utmärkt för all slags aktivet utomhus, men kanske inte under de allra kallaste dagarna.

Köpguide Underställ i Merinoull

Ett bra underställ i ull är en av de viktigaste delarna av dina vandringskläder eftersom det är i direkt kontakt med huden och därmed har stor betydelse för din komfort och prestation. Baskläderna är ansvariga för att hantera svett, skydda huden och upprätthålla kroppens naturliga temperatur. Därför ska ett riktigt bra underställ i ull vara fukttransporterande, snabbtorkande, slitstarkt och andningsbart.

Merinoull har kommit att bli det mest populära när det gäller underställ – just för att det erbjuder utmärkt andningsförmåga och fukttransporterande prestanda i jämförelse med konkurrerande material.  Här kan du läsa mer om underställ i merinoull för damer.

Merinoull är ett ultramjukt tyg som oftast används i baslager och strumpor, därför är merinoull av de mest eftertraktade materialen i världen av utomhusutrustning. Men är det värt hypen? Nedan redogör vi för merinoullens för- och nackdelar, inklusive komfort nära huden, värme, fukttransporterande förmåga med mera. För att tipsa dig om våra slutsatser: Merino är utan tvekan dyrt men värt det för dem som värdesätter komforten eller behöver prestandan.

Vad är Merinoull?

Merino är en får-ras som är mycket uppskattad för sin mjuka och fint krusade ull. Merino vänder uppfattningen att ull kliar och är obekvämt helt på huvudet. Merinofibrerna är mycket finare och mjukare än vanlig ull och är lätta att bära hela dagen. Ur ett tekniskt perspektiv mäts ullens diameter i mikroner, och ju lägre mikroner desto finare och dyrare är ullen. Vanlig grov ull kan vara 40 mikron eller mer, men merino är mycket finare, från cirka 24 mikron ner till 15 mikron och lägre. På grund av den tunna diametern kliar inte merino eller är grov som tjockare ull, men erbjuder ändå imponerande värme och fukttransporterande egenskaper. Merinofåren kommer ursprungligen från Spanien, men finns nu i Nya Zeeland, Argentina, Australien, Chile och Sydafrika. De begränsade områden där det finns merinofår är en av anledningarna till att det är dyrare att köpa kläder gjorda av deras ull.

Merinoullens Unika Egenskaper

Tunna merinofibrer gör det här ullmaterialet mycket behagligt när det trycks mot huden. Fibrerna är små och flexibla, vilket gör det lätt för materialet att böja sig och anpassa sig till kroppens form.

Merinoull är också mycket mjukt och skönt och lättare än andra ullmaterial och natursilke och håller värmen mycket bra.

Andningsbar:

Vid fysiska aktiviteter som vandring eller camping är det skönt att ha ett material som transporterar bort fukt från kroppen som svett eller vatten. Designen och konstruktionen är mycket andningsbar när man använder ullfibrer från merinofår.

Strumpor som är tillverkade av merinoull torkar snabbt och håller din kropp sval och torr under hela dagen.

Absorberande:

Om ullen blir våt av vatten eller svett kommer materialet att suga upp och absorbera fukten innan den släpps ut genom fibrerna. Dessa fukttransporterande egenskaper håller dina kläder och din kropp torra i alla klimat och förhållanden.

Fördelarna med Merinoull

Det finns många fördelar med merinoull jämfört med konkurrerande material. Vi kommer här lista de sex största fördelarna:

Superbekvämt:

Trots att det är ett prestandatyg med ett högt pris är merino fortfarande mycket behagligt att bära varje dag i veckan. Den varma, hudnära känslan är lika trevlig för daglig användning som som baslager på en fjälltur. Realistiskt sett är dock huvudmarknaden för merino friluftsfolket och det är de som kommer att njuta mest av dess fördelar.

Temperatur- och Fuktreglerande:

Merinoull fantastiskt bra på att reducera och transportera bort fukt från din kropp. Det innebär att om det är kallt ute kommer merinoullen att behålla värmen och håller dig varm, och när det är varmt ute kommer den att reglera för att hålla dig sval.

Även när du utför aktiviteter som får dig att svettas kommer du att känna dig bekväm i kläderna oavsett om det är varmt eller kallt ute.

Luktfritt:

En ytterligare fördel är att merinoull inte luktar efter du använt plagget därför kan du bära plagget många dager i sträck på dina vandringsfärder utan att stinka. Med inbyggda antibakteriella egenskaper är ullen utmärkt för att hålla borta dålig lukt som kan byggas upp med tiden. Det huvudsakliga sättet som den neutraliserar dåliga lukter är genom att reglera temperaturen vilket då innebär mindre svett.

Skrynkelfritt:

En annan fördel med merinoull är att det inte skrynklar sig.

Ett bra Miljöval:

Merinoull används ofta i tröjor, strumpor, skjortor, hoodies och underkläder, och en av anledningarna till att det är ett så bra alternativ är dess naturliga tillväxt. Dessa australiensiska får producerar en ny fleece varje år, vilket gör materialet förnybart och hållbart.

Det är också 100 % biologiskt nedbrytbart och bryts helt ner på ett par år i jorden.

Antistatiskt:

En sista magisk fördel med merinoull är att den är naturligt antistatisk. Statisk elektricitet drar till sig ludd, smuts och andra anorekdoter. Det förklarar varför man kan bära merino så många dagar i sträck utan att behöva tvätta den.

Nackdelar

Den enda nackdelen förutom det höga priset är att merinoull slits fortare än syntetiska material, därför kommer det så småningom förmodligen uppstå hål. Du kan också välja ett underställ som blandar syntet och ull för ökad hållbarhet.

Så Tvättar du Merinoull

Allt som är tillverkat av merinoull kan krympa eller skadas om det inte tvättas och rengörs på rätt sätt. Det finns några riktlinjer för tvätt av merinoull som bland annat innebär att du ska använda ett skonsamt tvättprogram, undvika torktumlare och begränsa hur ofta du tvättar den.

Det viktigaste att tänka på är hur du torkar plaggen, annars finns det en stor chans att ullen krymper om den inte tvättas på rätt sätt.

Tvättning Steg för Steg:

Följ de fyra stegen nedan för att få den bästa rengöringen samtidigt som du undviker problem som kan skada dina plagg:

  1. Vänd plagget ut och in
  2. Kör tvättmaskinen på ett skonsamt program med varmt eller kallt vatten.
  3. Använd endast mild tvål för rengöring (undvik blekmedel och sköljmedel).
  4. Lufttorka eller torktumla plagget på låg temperatur.

De två viktigaste sakerna att undvika är vätskor som rör vid fibrerna och hög värme. Håll det enkelt och följ dessa steg för att hålla plaggen snygga och lukta som nya.

Storleksguide

En tight passform är viktig för att ditt baslager ska fungera effektivt. Hudtäta lager blockerar kylan samtidigt som de överför fukt bort från kroppen genom avdunstning. Resultatet är en perfekt balans mellan komfort, värme och fräschhet. Tunga baslager är ofta mer löst sittande för att ge utrymme för ytterligare lager under dem.

Överdelen:

Det finns ingen anledning att beställa en mindre storlek för att få en tight passform, håll dig bara till din normala t-shirtstorlek. Välj en långärmad, kortärmad eller ärmlös version beroende på vilken typ av täckning du vill ha.

Underdelen:

Du bör sträva efter en hudtät passform när du väljer underställ. Tygerna är utformade för att sträcka sig, så att benens rörlighet inte begränsas när du är ute och springer, vandrar, cyklar eller åker skidor.

Underdelar för baslager är också ett bra komplement till dina dagliga fritidskläder. Bär dem under fritidskläder för lite extra värme när det är kallt ute.

Back to top button