Skidor

Vallningsfria Skidor Test [2023]

Vallningsfria skidor, eller skinskidor som de också kallas, har fullkomligt exploderat på den svenska marknaden, av den goda anledningen att de numera fungerar tillräckligt bra i varierande förhållanden för att tillfredsställa även erfarna skidåkare. Vallningsfria skidor har ju den ovärderliga fördelen att du helt enkelt bara kan ta dina skidor och åka – du behöver aldrig mer krångla med vax och bindemedel!

Vi har jämfört de bästa vallningsfria skidorna inom olika kategorier så att det ska bli lättare för dig att välja de bästa längdskidorna efter just din erfarenhet och förmåga, från amatör till proffs. Här kommer resultatet!

Läs också allt du behöver veta om vallningsfria skidor under testet

Bäst i Test

Bäst Allround!
4.9/5
Elit
Stabila!
4.4/5
Proffs
Snabb & Lätt!
4.5/5
Mest Prisvärda
30% Rabatt!
4.9/5

Bäst i Test Vallningsfria Skidor Allround

För skidåkare som vill ha prestanda på tävlingsnivå, men i ett mer prisvärt och lättanvänt paket, är Twin Skin Pro från Fischer ett utmärkt val. Dessa delar mycket prestanda med Twin Skin Carbon och Speedmax, men är ungefär hälften så dyra. Inte bara det, utan de är faktiskt bättre lämpade för de flesta skidåkare. Alla är inte världscupåkare, och för oss vanliga dödliga är det skönt att ha en prestandainriktad skida som Twin Skin Pro.

Twin Skins har en av de mest avancerade teknikerna för vallningsfria skidor och introducerades av Fischer. Dessa är placerade i två spår per skida parallellt med varandra för att ge en ännu mer balanserad upplevelse mellan grepp, glidning och spark. Twin Skin glänser mest i preparerade spår och ger en effektiv grepplösning även i hårda snöförhållanden.

Vare sig ifall du vill förbättra din klassiska teknik eller redan har en fulländad teknik, kommer du verkligen att älska prestandan och känslan hos Fischer Twin Skin Pro.

Vikt
Geometri
1330 g
41-44-44 mm

Bästa Vallningsfria Skidor Elit

Madshus Nordic Pro Skin är en suverän skida för både elitåkare och hobbyamatörer. Här är skälen till detta:

Skinnet är tillverkat av 70 procent mohair och 30 procent nylon, vilket ger ett extremt slitstarkt skinn som ger pålitligt grepp och utmärkt glid i många olika förhållanden.

Dessa skinskidor får bäst betyg i testet när det gäller den allmänna skidkänslan, för att fungera i ett brett spektrum av temperaturer och snöförhållanden, och för att vara lika lämplig för träning och tävling som för turer och fritidsskidåkning

Vikt
Geometri
1175 g
47-44-46 mm

Bästa Vallningsfria Skidor Proffs

Atomic Redster C9 Carbon Skintec är skidorna för dig som är proffs eller helt enkelt bara vill ha de lättaste och snabbaste skinskidorna som finns på marknaden.

Atomic har varit i fronten på utvecklingen av skinskodor från dag ett, och vid lanseringen av Redster C9 Carbon Skintec befäster de ytterligare sin posistion.

Slutligen innebär Easy Skin Exchange att du kan byta skinn på några sekunder och utan verktyg. Så du kan välja det perfekta skinnet för förhållandena, till och med minuterna före ett lopp!

Geometri
44-44-43 mm

Bästa Vallningsfria Skidor Budget

Madshus Hypersonic är skinskidorna för dig som vill ha en riktigt bra tävlingsskida till ett fantastiskt bra pris.

Med så många versioner från konkurrenterna introducerade Madshus sin egen vallningsfria skidteknik som heter Intelligrip. Madshus Intelligrip använder stighudar av mohair och nylon för mindre isbildning och maximal hållbarhet. De är relativt tjockare i mitten av skidorna men ändå mycket lätta.

Om du är ute efter mest pang för pengarna så är detta de överlägset mest prisvärda skinskidorna som finns!

Vikt
Geometri
1050 g
44-42-44 mm

Bästa Vallningsfria Skidor Junior

Dessa skinskidor från det gamla hederliga märket Rossignol passar för juniorer på tävlingsnivå som vill ta sin längdskidåkning till nästa nivå utan att behöva rota för djupt i sin (eller sina föräldrars) spargris. Skidorna har bra glid och en lätt inställd bindning som inte saktar ner dig. Delta Comp gjordes inte för att vara den mest mångsidiga skidan på marknaden, utan den gjordes för att utmärka sig i spåret.

Rossignols R-skin-teknik eliminerar problemet med höga ljud när man åker nerför backen. Det är ett mycket bra skinn som är praktiskt taget helt tyst, och lätt, för att uppfylla behoven hos alla typer av skidåkare, tillsammans med alla fördelar som andra skidskinn har.

Allt du Behöver Veta om Vallningsfria Längdskidor

Ända sedan Atomic introducerade sin Skintec-teknik (tefloninfunderad greppsektion av syntetisk mohair) för fem år sedan har alla andra skidföretag försökt förbättra idén. Även om skinnskidor var populära i slutet av 70-talet och början av 80-talet nådde de aldrig riktigt den kritiska massan, främst på grund av att skidproduktionen vid den tiden inte var tillräckligt sofistikerad. Flera år senare, efter stora framsteg inom skidkonstruktionen och tillverkningstekniken, har skinnen fått ett rejält uppsving, och vi förväntar oss att kategorin kommer att fortsätta att växa!

Skinnskidor började bara som en bro mellan vaxbara skidor och fish scale skidor, och marknadsfördes främst som tävlingsskidor eller högpresterande rekreationsskidor. I takt med att den moderna skinntekniken fortsätter att bevisa sig själv med bravur ser vi dock hur den trillar ner till fler fritidsskidor, liksom upp till högpresterande tävlingsskidor.

Vallningsfri Skida vs. Traditonell Skida utan Wax

Skinskidor har en fördel jämfört med traditionella “fish scale” no-wax skidor i två viktiga scenarier, varav det första är isiga och/eller konstgjorda snöförhållanden. Den syntetiska mohair som utgör skinnet är särskilt bra på att greppa isig snö, där ett traditionellt underlag utan vax skulle kunna glida. Skinnskidor är också utmärkta i varmare snöförhållanden när det finns nysnö och när en fruktad “isklump” kan bildas på basen av traditionella skidor. En tredje bonus är att de inte ger upphov till något surrande ljud när man glider nerför backar eller går på plattor – en egenskap som många skinskidåkare älskar!

Skinnskötsel för Vallningsfria Skidor

För greppområdet används främst skinskidor av mohairskinn (60 % mohair och 40 % nylon). Skinnen är avsedda att vara smutsavvisande, men i vissa klassiska spår kan det finnas rester av klister- eller sparkvax. Dessa vaxrester fastnar betydligt lättare än annan smuts och måste avlägsnas för att skinnen skall kunna behålla sin sparkfunktion. Detta är möjligt med ett speciellt skinnrengöringsmedel, som möjliggör en perfekt rengöring av skinnet och inte angriper skinnklistret eller själva skinnet. För att rengöra skinnet behöver du bara ta ett papper och spraya rengöringsmedlet på det. Som nästa steg rengör du huden i riktning från topp till tå. För att öka glidegenskaperna hos din skinskida och för att undvika att is och snö sätter sig på dina skinn rekommenderas att du använder glidvax som finns i handeln eller lösningsmedelsfria hudvårdsprodukter.

Hur Länge Håller Skinnet på ett par Vallningfria Skidor?

Vissa skinn går att byta enkelt på egen hand medans andra byts ut med hjälp av en värmepistol för att smälta limmet under skinnet. Detta ser ut att vara ett tillräckligt känsligt ingrepp för att hellre låta butiken göra det. Efter en säsong av användning visar skinnen små tecken på slitage, så räkna med att de håller i minst en säsong eller två till. För mer avslappnade skidåkare bör de hålla hela livet.

Alltså...

Längdskidåkning är säkert ett utmärkt sätt att njuta av naturens skönhet för alla sportentusiaster. Men det kan bli ännu roligare med rätt par skidor vid din sida. Att hitta skidor som passar din stil och din kunskapsnivå kan vara besvärligt, så du måste göra din research i förväg. Alla våra ovan nämnda modeller är kända för att leverera utmärkta skidprestanda. Förhoppningsvis har den här artikeln hjälpt dig med beslutet när det gäller att köpa längdskidor.

Back to top button