Skidor

Vallningsfria Skidor Test [2024]

Vallningsfria skidor, eller skinskidor som de ocksĂ„ kallas, har fullkomligt exploderat pĂ„ den svenska marknaden, av den goda anledningen att de numera fungerar tillrĂ€ckligt bra i varierande förhĂ„llanden för att tillfredsstĂ€lla Ă€ven erfarna skidĂ„kare. Vallningsfria skidor har ju den ovĂ€rderliga fördelen att du helt enkelt bara kan ta dina skidor och Ă„ka – du behöver aldrig mer krĂ„ngla med vax och bindemedel!

Vi har jÀmfört de bÀsta vallningsfria skidorna inom olika kategorier sÄ att det ska bli lÀttare för dig att vÀlja de bÀsta lÀngdskidorna efter just din erfarenhet och förmÄga, frÄn amatör till proffs. HÀr kommer resultatet!

BĂ€st i Test

BĂ€st Allround!
4.9/5
Elit
Stabila!
4.4/5
Proffs
Snabb & LĂ€tt!
4.5/5
Mest PrisvÀrda
30% Rabatt!
4.9/5

BĂ€st i Test Vallningsfria Skidor Allround

För skidÄkare som vill ha prestanda pÄ tÀvlingsnivÄ, men i ett mer prisvÀrt och lÀttanvÀnt paket, Àr Twin Skin Pro frÄn Fischer ett utmÀrkt val. Dessa delar mycket prestanda med Twin Skin Carbon och Speedmax, men Àr ungefÀr hÀlften sÄ dyra. Inte bara det, utan de Àr faktiskt bÀttre lÀmpade för de flesta skidÄkare. Alla Àr inte vÀrldscupÄkare, och för oss vanliga dödliga Àr det skönt att ha en prestandainriktad skida som Twin Skin Pro.

Twin Skins har en av de mest avancerade teknikerna för vallningsfria skidor och introducerades av Fischer. Dessa Àr placerade i tvÄ spÄr per skida parallellt med varandra för att ge en Ànnu mer balanserad upplevelse mellan grepp, glidning och spark. Twin Skin glÀnser mest i preparerade spÄr och ger en effektiv grepplösning Àven i hÄrda snöförhÄllanden.

UtlÄtande

Vare sig ifall du vill förbÀttra din klassiska teknik eller redan har en fullÀndad teknik, kommer du verkligen att Àlska prestandan och kÀnslan hos Fischer Twin Skin Pro.

Vikt
Geometri
1330 g
41-44-44 mm

BĂ€sta Vallningsfria Skidor Elit

Madshus Nordic Pro Skin Àr en suverÀn skida för bÄde elitÄkare och hobbyamatörer. HÀr Àr skÀlen till detta:

Skinnet Àr tillverkat av 70 procent mohair och 30 procent nylon, vilket ger ett extremt slitstarkt skinn som ger pÄlitligt grepp och utmÀrkt glid i mÄnga olika förhÄllanden.

UtlÄtande

Dessa skinskidor fÄr bÀst betyg i testet nÀr det gÀller den allmÀnna skidkÀnslan, för att fungera i ett brett spektrum av temperaturer och snöförhÄllanden, och för att vara lika lÀmplig för trÀning och tÀvling som för turer och fritidsskidÄkning

Vikt
Geometri
1175 g
47-44-46 mm

BĂ€sta Vallningsfria Skidor Proffs

Atomic Redster C9 Carbon Skintec Àr skidorna för dig som Àr proffs eller helt enkelt bara vill ha de lÀttaste och snabbaste skinskidorna som finns pÄ marknaden.

Atomic har varit i fronten pÄ utvecklingen av skinskodor frÄn dag ett, och vid lanseringen av Redster C9 Carbon Skintec befÀster de ytterligare sin posistion.

UtlÄtande

Slutligen innebÀr Easy Skin Exchange att du kan byta skinn pÄ nÄgra sekunder och utan verktyg. SÄ du kan vÀlja det perfekta skinnet för förhÄllandena, till och med minuterna före ett lopp!

Geometri
44-44-43 mm

BĂ€sta Vallningsfria Skidor Budget

Madshus Hypersonic Àr skinskidorna för dig som vill ha en riktigt bra tÀvlingsskida till ett fantastiskt bra pris.

Med sÄ mÄnga versioner frÄn konkurrenterna introducerade Madshus sin egen vallningsfria skidteknik som heter Intelligrip. Madshus Intelligrip anvÀnder stighudar av mohair och nylon för mindre isbildning och maximal hÄllbarhet. De Àr relativt tjockare i mitten av skidorna men ÀndÄ mycket lÀtta.

UtlÄtande

Om du Àr ute efter mest pang för pengarna sÄ Àr detta de överlÀgset mest prisvÀrda skinskidorna som finns!

Vikt
Geometri
1050 g
44-42-44 mm

BĂ€sta Vallningsfria Skidor Junior

Dessa skinskidor frÄn det gamla hederliga mÀrket Rossignol passar för juniorer pÄ tÀvlingsnivÄ som vill ta sin lÀngdskidÄkning till nÀsta nivÄ utan att behöva rota för djupt i sin (eller sina förÀldrars) spargris. Skidorna har bra glid och en lÀtt instÀlld bindning som inte saktar ner dig. Delta Comp gjordes inte för att vara den mest mÄngsidiga skidan pÄ marknaden, utan den gjordes för att utmÀrka sig i spÄret.

UtlÄtande

Rossignols R-skin-teknik eliminerar problemet med höga ljud nÀr man Äker nerför backen. Det Àr ett mycket bra skinn som Àr praktiskt taget helt tyst, och lÀtt, för att uppfylla behoven hos alla typer av skidÄkare, tillsammans med alla fördelar som andra skidskinn har.

Allt du Behöver Veta om Vallningsfria LÀngdskidor

Ända sedan Atomic introducerade sin Skintec-teknik (tefloninfunderad greppsektion av syntetisk mohair) för fem Ă„r sedan har alla andra skidföretag försökt förbĂ€ttra idĂ©n. Även om skinnskidor var populĂ€ra i slutet av 70-talet och början av 80-talet nĂ„dde de aldrig riktigt den kritiska massan, frĂ€mst pĂ„ grund av att skidproduktionen vid den tiden inte var tillrĂ€ckligt sofistikerad. Flera Ă„r senare, efter stora framsteg inom skidkonstruktionen och tillverkningstekniken, har skinnen fĂ„tt ett rejĂ€lt uppsving, och vi förvĂ€ntar oss att kategorin kommer att fortsĂ€tta att vĂ€xa!

Skinnskidor började bara som en bro mellan vaxbara skidor och fish scale skidor, och marknadsfördes frÀmst som tÀvlingsskidor eller högpresterande rekreationsskidor. I takt med att den moderna skinntekniken fortsÀtter att bevisa sig sjÀlv med bravur ser vi dock hur den trillar ner till fler fritidsskidor, liksom upp till högpresterande tÀvlingsskidor.

Vallningsfri Skida vs. Traditonell Skida utan Wax

Skinskidor har en fördel jĂ€mfört med traditionella “fish scale” no-wax skidor i tvĂ„ viktiga scenarier, varav det första Ă€r isiga och/eller konstgjorda snöförhĂ„llanden. Den syntetiska mohair som utgör skinnet Ă€r sĂ€rskilt bra pĂ„ att greppa isig snö, dĂ€r ett traditionellt underlag utan vax skulle kunna glida. Skinnskidor Ă€r ocksĂ„ utmĂ€rkta i varmare snöförhĂ„llanden nĂ€r det finns nysnö och nĂ€r en fruktad “isklump” kan bildas pĂ„ basen av traditionella skidor. En tredje bonus Ă€r att de inte ger upphov till nĂ„got surrande ljud nĂ€r man glider nerför backar eller gĂ„r pĂ„ plattor – en egenskap som mĂ„nga skinskidĂ„kare Ă€lskar!

Skinnskötsel för Vallningsfria Skidor

För greppomrÄdet anvÀnds frÀmst skinskidor av mohairskinn (60 % mohair och 40 % nylon). Skinnen Àr avsedda att vara smutsavvisande, men i vissa klassiska spÄr kan det finnas rester av klister- eller sparkvax. Dessa vaxrester fastnar betydligt lÀttare Àn annan smuts och mÄste avlÀgsnas för att skinnen skall kunna behÄlla sin sparkfunktion. Detta Àr möjligt med ett speciellt skinnrengöringsmedel, som möjliggör en perfekt rengöring av skinnet och inte angriper skinnklistret eller sjÀlva skinnet. För att rengöra skinnet behöver du bara ta ett papper och spraya rengöringsmedlet pÄ det. Som nÀsta steg rengör du huden i riktning frÄn topp till tÄ. För att öka glidegenskaperna hos din skinskida och för att undvika att is och snö sÀtter sig pÄ dina skinn rekommenderas att du anvÀnder glidvax som finns i handeln eller lösningsmedelsfria hudvÄrdsprodukter.

Hur LÀnge HÄller Skinnet pÄ ett par Vallningfria Skidor?

Vissa skinn gÄr att byta enkelt pÄ egen hand medans andra byts ut med hjÀlp av en vÀrmepistol för att smÀlta limmet under skinnet. Detta ser ut att vara ett tillrÀckligt kÀnsligt ingrepp för att hellre lÄta butiken göra det. Efter en sÀsong av anvÀndning visar skinnen smÄ tecken pÄ slitage, sÄ rÀkna med att de hÄller i minst en sÀsong eller tvÄ till. För mer avslappnade skidÄkare bör de hÄlla hela livet.

AlltsÄ...

LÀngdskidÄkning Àr sÀkert ett utmÀrkt sÀtt att njuta av naturens skönhet för alla sportentusiaster. Men det kan bli Ànnu roligare med rÀtt par skidor vid din sida. Att hitta skidor som passar din stil och din kunskapsnivÄ kan vara besvÀrligt, sÄ du mÄste göra din research i förvÀg. Alla vÄra ovan nÀmnda modeller Àr kÀnda för att leverera utmÀrkta skidprestanda. Förhoppningsvis har den hÀr artikeln hjÀlpt dig med beslutet nÀr det gÀller att köpa lÀngdskidor. Glöm inte att ta pÄ dig bra klÀder för skidÄkningen lÀs vÄran guide om de bÀsta lÀngskidsklÀderna!

Back to top button