Natur

Fåglar på Nya Zeeland

Nya Zeelands viktigaste djurpopulation på land är fåglar!

Eftersom de inhemska nyzeeländska fåglarna har utvecklats på öar, bort från rovdjur på land, hör de till några av de mest fascinerande arterna.

På Nya Zeeland har du möjlighet att träffa nyfikna fåglar, färgglada fåglar, fåglar som sjunger vackra melodier och flyglösa fåglar som ser ut att komma från juratiden. Om du skall ge dig ut på fågelskådning så glöm ej kolla in värt test om bästa kikare för fågelskådning.

12 av de mest Spektakulära Fåglarna på Nya Zeeland

Ta en titt på den här listan över några av de inhemska fåglarna i Nya Zeeland så att du vet vad du ska hålla utkik efter:

1. Kivier

kivifågel

Nya Zeelands nationalfågel och mest kända fågel, kivifågeln, är faktiskt på tillbakagång på grund av införda rovdjur som hundar, hermeliner och katter. Kivi är en flyglös fågel som äter genom att gå långsamt, känna efter marken och sniffa högt med sin långa näbb. När de väl har hittat en mask eller en insekt, sticker de sin långa näbb djupt ner i marken för att hämta sitt byte. Även om kivifåglar finns i vissa vilda skogsområden runt om i Nya Zeeland, är dina bästa chanser att se dem med guider och i fångenskap på naturreservat.

2. Kaka

Kaka Fågel

Dessa skogspapegojor av släktet Nestor finns i naturskyddsområden, på skadedjursfria öar runt om i Nya Zeeland och även rikligt i det vilda i skogarna i Fiordland och Stewart Island. Kaka tar av trädbarken för att blottlägga saft, larver och andra näringsrika insekter som lever under barken. Dessa stora papegojor ger också ifrån sig en rad olika ljud, från hårda kraxande till melodiösa visslingar.

3. Tui

Tui Fågel

Tui är en av de viktigaste sångfåglarna i de nyzeeländska skogarna och förväxlas ofta med klockfågeln och vice versa. De är lätta att känna igen på den vita fjädertofs som finns på bröstet. Tui jagar aggressivt bort andra fåglar från sin föda, som består av nektar, frukt och insekter. Tui är viktiga för det nyzeeländska ekosystemet eftersom de sprider frön och pollinerar växter när de äter från växt till växt.

4. Fantail / Solfjäderstjärt

Solfjäderstjärt

Dessa akrobatiska insektsätare är förmodligen den fågel som du har störst chans att se i Nya Zeeland av alla fåglar på den här listan. Fantail, även känd som piwakawaka, kan dundra runt omkring dig när du promenerar i skogarna eller till och med i parker i stadsområden. Även om det kan se ut som om de är vänliga är det i själva verket opportunism – fantailen försöker fånga flygande insekter som du stör när du går.

5. Nyazeelandduva (Kereru)

Nyazeelandsduva

Nyazeelandduvan eller kereru är större än den vanliga gatuduvan och har skimrande gröna fjädrar. Om du inte ser en skogsduva som flyger eller dyker genom luckorna i skogen kan du kanske bara höra hur de väsnas och flaxar i luften. De är högljudda flygare, vilket de använder för att kommunicera med andra skogsduvor. Om du är fascinerad av duvor, kolla in vår artikel om Duvor i Sverige.

6. Nyzeeländsk Rödhake (Toutouwai)

Nyzeeländsk Rödhake

Den nyzeeländska rödhaken, även känd som toutouwai, är uppdelad i tre olika typer:nordö-rödhaken, sydö-rödhaken och Stewartö-rödhaken. Rödhaken ses ofta i Nya Zeelands skogar, särskilt i naturskyddsområden där man fångar skadedjur, och den är mycket nyfiken och är inte rädd för att komma nära. De följer ofta efter människor och äter insekter som störs av fotsteg.

7. Tomtit (Ngirungiru)

Tomtit

Den här lilla fågeln är en annan nyfiken fågel som sannolikt kommer att flyga rakt fram till dig och kolla in dig. Tomit-hannar är svartvita, medan honorna är gråbruna. Par ses ofta tillsammans. De livnär sig i undervegetationen genom att sätta sig på en gren eller stam och scanna. När en insekt väl har upptäckts kastar sig fågeln snabbt över den. Tomtiter är också kända som ngirungiru.

8. Nyzeeländsk Klockfågel (Korimako)

Nyzeeländsk Klockfågel

Klockfåglar är ofta den viktigaste sångfågeln i många skogar på Nya Zeeland och de finns i stor mängd på Nya Zeeland eftersom de är aggressiva och producerar många ungar. Klockfåglar, som även kallas korimako, är nektarätare, så håll utkik efter klockfåglar som äter honungsdagg på svärtade trädstammar och linblommor under sommaren.

9. Weka

Weka

Weka är ganska djärva när de möter människor, och de ses oftare på Sydön och Stewartön än på Nordön. Dessa flyglösa fåglar är opportunister och livnär sig främst på insekter, fågelägg, ödlor, andra fåglar (vanligtvis asätare) och vad som helst som kan se gott ut på din ryggsäck om du låter den ligga och skräpa. Även om wekafåglarna kan verka tama är de dock vilda och behöver födosöka sig själva, så du får inte mata dem.

10. Trädkrypare (Pipipi)

Trädkrypare

Deras höga pip gör att man lätt kan höra trädkryparen när de äter i flockar i skogarna. På sommaren läggs ett melodiskt häckningsljud till ljudet. Endast den dominerande hanen och honan häckar, medan ett antal medhjälpare hjälper till att mata ungarna.

11. Gråryggig Glasögonfågel (Pihipihi)

Gråryggig Glasögonfågel

Dessa små grönfjäderade fåglar har fått sitt namn efter den vita ringen runt ögonen. Dessa fåglar är även kända som Silvereyes, waxeye eller pihipihi och reser i stora högljudda flockar som du troligen hör först innan du ser dem. Håll utkik efter dem i skogar eller i alla buskiga områden i stadsområden på Nya Zeeland där de oftast håller sig i trädkronornas toppar. De är också nektarätare.

12. Nyazeelandspökuggla (Ruru)

Nyazeelandspökuggla

Nyazeelandspökugglan, eller ruru, är en av Nya Zeelands enda överlevande ugglearter. Eftersom de är nattdjur kan de vara svåra att upptäcka, men det är fortfarande möjligt att se dem sova i grenar, kamouflerade med sin fläckiga barkliknande färg. De är rovdjur, så de är ofta orsaken till småfåglarnas larmsignaler när de väl upptäcks. Om du är intresserad av andra rovfåglar, läs mer om Örnar i Sverige på vår webbplats.

Back to top button