Camping & Vandring

Vandringsstavar Test 2023

Vandringsstavar är standardutrustning för många vandrare, backpackers och folk som går med snöskor. Skälen till detta är enkla: De ökar din stabilitet och ger stöd i alla typer av terräng.

Vi har gjort ett stort test och jämfört dom bästa vandringsstavarna för olika ändamål och här kommer resultatet! Glöm inte heller att läsa våran guide (under testet) där du får all information om vandringsstavar som kan tänkas behövas!

Bäst i Test Vandringsstavar

Dessa unisex-stavarna från Black Diamond är ett par perfekta stavar för vandring, backpacking och andra friluftsaktiviteter. De ihopfällbara stavarna har ett stort, lättanvänt handtag med mjukt skumgrepp och för ökad hållbarhet är skaften och greppen tillverkade av starkt, lättviktigt aluminium. Hand- och handledsremmarnas stoppning hjälper till att minska trötthet och förbättra stabiliteten, och vandringskorgen och hårdmetallspetsen ger bra dragkraft och hållbarhet på en mängd olika underlag.

Black Diamond Trail Trekking stavarna är verkligen imponerande på alla fronter och har en helt överlägsen hållbarhet. Inte konstigt att dom tog hem priset som bästa ihopfällbara vandringsstavar hos Råd&Rön, och nu kan dom också titulera sig som Bäst i Test bland de bästa vandringsstavarna 2021 hos oss på Friluftskoll!

Vikt per par: 490 g. Material: Kolfiber. Hopfälld Längd: 64 cm.

Bästa Vandringsstavarna Lättvikt

Black Diamond Distance Carbon FLZ är ett par lättviktsstavar på endast 360 g. med fullt justerbar, fällbar prestanda. Förbättrat ledstöd och större hållbarhet tack vare extra förstärkningar runt låsmekanismen och det övre skaftet. Dessa stavarna är otroligt anpassningsbara. FlickLock®-justerbarhet och ett tredelat vikbart skaft.

Mäter endast 34cm ihopfällda!

Distance Carcon FLZ är utrustade med utbytbara, icke-skärande Tech Tips och ett lättviktigt EVA-skumgrepp så du behöver inte oroa dig -ditt grepp och din dragkraft kommer att vara stabil!

Bäst i test bland lättviktare!

Vikt per par: 360 g. Material: Kolfiber. Hopfälld Längd: 34 cm.

Bästa Vandringsstavar Premium

LEKI Micro Vario Carbons är utan tvekan de dyraste vandringsstavarna på våran lista, och de har mycket att bevisa, och de gör det faktiskt på ett bra sätt. Det här är inte bara är några av de lättaste vandringsstavarna på vår lista, utan också bland de mest bekväma och högst rankade av erfarna vandrare, och som sådana har de förtjänat titeln bästa premiumstavar.

Herr- och damversionerna av den här staven är praktiskt taget identiska med bara några få viktiga skillnader: de damspecifika stavarna är något kortare (från 100-120 cm i stället för 110-130 cm) och lättare, och har ett grepp för mindre händer (plus den rosa toppen på greppet).

Herrarnas version väger 481 g, medan kvinnornas stavar väger 459 g.

LEKI Micro Vario Carbons är vad som anses vara en kombinerad vandringsstav; förutom att stavarna kan fällas ner i korta segment har de också ett segment med teleskopisk längdjustering direkt under greppet, vilket gör att användaren inte bara kan packa ner stavarna till en liten storlek, utan också justera längden efter behov. Dessa stavar packas ner till endast 40 cm vilket gör dom utmärkta om du behöver ta med dem i ditt handbagage.

Den här kombinationen av hopfällbara/teleskopiska stavar är verkligen det bästa av alla världar. Den är liten att packa, lätt att sätta upp och den är mycket justerbar, samtidigt som den är hållbar och bekväm. Från sommarvandringar till vinterturer kan du använda dessa stavar med tillförsikt. Det är inte konstigt att LEKI är ett högt respekterat varumärke och populärt bland erfarna vandrare. Att uppgradera till denna kvalitetsnivå kommer dock med en rejäl prislapp.

Vikt per par: 481/459 g. Material: Kolfiber. Hopfälld Längd: 40 cm.

Hur man Väljer och Använder Vandringsstavar

Vandringsstavar är standardutrustning för många vandrare, backpackers och folk som går med snöskor. Skälen till detta är enkla: De ökar din stabilitet och ger stöd i alla typer av terräng.

För att få ut det mesta av vandringsstavarna följer du de här stegen:

 • Enkel eller dubbel? Du börjar med att välja mellan ett par vandringsstavar eller en enkel vandringsstav.
 • Hitta rätt längd: Du strävar efter en 90-graders böjning i armbågen när stavspetsarna rör marken.
 • Välj funktioner: Justerbarhet, hopfällbarhet, stötdämpning, vikt och låsmekanismer (för justerbara stavar) är bara några av de funktioner och alternativ som kommer att vägleda ditt köpval.
 • Lär dig tips om hur du använder stavar: Om du känner till några praktiska tips, t.ex. hur du använder stavarna för att ta dig runt hinder i leden, kommer att hjälpa dig vidare.

Observera: Även om vandringsstavar och promenadkäppar kan tyckas vara ett logiskt hjälpmedel för användning i städerna bör du aldrig köpa dem i stället för en käpp från en medicinsk butik. Vandringsstavar är utformade för personer som är tillräckligt vältränade för att resa i tuff terräng.

Typer av Vandringsstavar

Nu för tiden är dom flesta vandringsstavarna ihopfällbara för att minska din packning när du inte använder dom och för att underlätta när du reser.

Det finns tre typer av vandringsstavar:

 • Vikbara stavar är vandringsstavar som du kan plocka isär och sedan vika ihop.
 • Teleskopstavar är vandringsstavar som du kan fälla ihop som ett teleskop.
 • Vanliga stavar är en solid stav som du inte kan dela eller ställa in längden på.

Olika design för olika ändamål:

 • Tvådelad: innebär att staven plockas isär i två delar. Dessa är speciellt lämpade för skidåkare och för dig som går med snöskor eftersom att designen gör dom starkare än en tredelad design.
 • Tredelad: innebär att staven plockas isär i tre delar. Dessa är speciellt lämpade för vandring och klättring eftersom dom är smidigare att packa med sig och dom väger oftast också mindre än den tvådelade varianten.
 • Ihopvikbar: påminner om designen på tältpinnar och är mest lämpade för lättare vandringar på vandringsleder utan allt för tuff terräng. Dessa är lättare än de andra alternativen men inte heller lika tåliga.

Vilken Längd ska du ha på dina Vandringsstavar?

Med rätt storlek på stavarna får du en 90-graders böjning i armbågarna när du håller stavarna med spetsarna på marken nära fötterna. Många vandringsstavar finns i justerbar längd, vilket gör det lätt att uppnå detta. Vissa säljs dock i fasta längder eller i olika storlekar. Använd dessa riktlinjer för att hitta rätt längd på stavarna för dig:

För vandringsstavar och vandringsstavar med justerbar längd:

En tumregel som du kan använda här är att gångra din kroppslängd med 0,67. Stavarna ska alltså vara cirka 2/3 av din kroppslängd.

Så Ställer du Längden på dina Vandringsstavar

Om du har vandringsstavar som kan justeras i längd är det viktigt att veta vilken höjd du ska ställa in dem på. Felaktigt justerade vandringsstavar kan orsaka smärta i armar, axlar, rygg och nacke.

För allmän vandring ska du justera längden så att armen gör en 90-graders böjning i armbågen när du håller staven med spetsen på marken nära foten. Detta är rätt längd för de flesta vandringar.

 • Om du har stavar med tre sektioner är det bra att ställa in den övre justeringen så att den ligger i mitten av justeringsområdet och sedan ställa in den nedre justeringen till den längd som ger din arm rätt vinkel. Om du sedan behöver göra justeringar under vandringen kan du bara använda den övre justeringen för att finjustera längden.
 • Vid långa uppförsbackar kan du korta varje stav med cirka 5-10 cm för att få större hävstångseffekt och säkrare avtryck. Ju brantare sluttningen är, desto mer kortar du av stavarna. Dina vandringsstavar ska hjälpa dig att röra dig uppför en backe utan att orsaka ansträngning eller trötthet i axlarna, och dina axlar ska aldrig kännas som om de är i ett onaturligt, lyft läge eller som om de trycks upp i ryggsäckens remmar. Om så är fallet måste du korta dina stavar ännu mer.
 • För långa nedförsbackar kan du försöka förlänga varje stav med cirka 5-10 cm från den längd du ställt in den på för allmän vandring. Om du gör det håller du kroppen mer upprätt för att få bättre balans.
 • Om du befinner dig på ett långt växlande parti kan du förkorta staven på uppförsbacken och förlänga staven på nedförsbacken vid behov för att förbättra komforten och stabiliteten.

Material på Vandringsstavar

Stavskaftets sammansättning är en viktig faktor för stavens totala vikt.

 • Aluminiumstavar är det mer hållbara och ekonomiska valet och är av låg vikt. Den faktiska vikten (och priset) kan variera lite beroende på stavens diameter, som varierar mellan 12 och 16 mm. Vid hög belastning kan aluminium böjas, men det är osannolikt att det går sönder.
 • Kompositstavar har skaft som är helt eller delvis tillverkade av kol. Dessa stavar är lättare och dyrare och väger ännu mindre än aluminiumstavar. De är bra på att minska vibrationer, men vid hög belastning är kolfiberstänger mer sårbara för brott eller splittring än aluminiumstavar. Om du vandrar i tuffa, avlägsna områden är detta något att tänka på.

Grepp för Vandringsstavar

Vissa stavar har ergonomiska grepp med en 15 graders korrigerande vinkel som gör att handlederna hålls i ett neutralt och bekvämt läge. Vissa vandringsstavar har också grepp som ser ut som greppet på en käpp. Den här formen ger ett bra stöd för avslappnade promenader och mycket lätta vandringar.

Material för grepp

Greppen finns i olika material som påverkar hur stavarna känns i dina händer.

Kork: Det här materialet motstår fukt från svettiga händer, minskar vibrationer och anpassar sig bäst till dina händers form. Om du svettas mycket och ska vandra i varmt väder ska du välja korkgrepp.

Skum: Det absorberar fukt från svettiga händer och är mjukast vid beröring.

Gummi: Detta isolerar händerna från kyla, stötar och vibrationer, så det är bäst för aktiviteter i kallt väder. Det är dock mer sannolikt att det skaver eller ger blåsor vid svettiga händer, så det är mindre lämpligt för vandring i varmt väder.

Vandringsstavar för Män, Kvinnor, Barn och Unisex

Vissa vandringsstavar marknadsförs specifikt för män, kvinnor och barn, men de flesta anses vara unisex. De främsta sakerna som skiljer sig mellan stavar för män, kvinnor och barn är längd, vikt, greppstorlek och färg. I slutändan ska du köpa de stavar som passar dig bäst och som har de färger och funktioner du vill ha.

Andra Överväganden om Vandringsstavar

Handledsremmar: Det är faktiskt ganska vanligt att vandrare använder handledsremmarna för vandringsstavarna felaktigt. För att använda dem på rätt sätt ska du föra upp handen genom bandets nederkant och sedan dra nedåt och ta tag i stavens grepp. Den här tekniken stöder handleden och handens häl och gör att du kan hålla handen avslappnad på greppet.

Du kan justera längden på remmen så att när du för ner handen på remmen så ligger den i linje med var du vill att den ska vila på greppet. En korrekt justering av remmen gör att du kan släppa staven för att ta en bild, ta ett mellanmål eller justera din ryggsäck och sedan enkelt ta tag i staven igen på rätt ställe.

Observera att många vandringsstavar har höger- och vänsterspecifika remmar, och att vissa har vadderade eller fodrade remmar för att förhindra skavsår.

Korgar: Vandringsstavar har vanligtvis en liten, avtagbar vandringskorg i spetsen. Större korgar kan bytas ut för användning på snöiga eller leriga underlag.

Stavspetsar: Karbid- eller stålspetsar används vanligen för att ge dragkraft även på is. Gummiskydd för spetsarna förlänger spetsarnas livslängd och skyddar din utrustning när stavarna är stuvade i ryggsäcken. De är också bra att använda i känsliga områden för att minska stötarna mot marken. Vinklade gummispetsar (säljs vanligtvis separat) är avsedda för användning på asfalt eller andra hårda ytor.

Tips för användning av vandringsstavar

Som tur är går det snabbt att lära sig att använda vandringsstavar. Med en handfull tips och förslag kommer du att vara på god väg.

Växla mellan stavar och ben:

De flesta vandrare lär sig snabbt att använda vandringsstavar och hittar den rätta rytmen genom att placera den motsatta vandringsstaven i takt med den motsatta foten (höger fot, vänster stav, vänster fot, höger stav osv.) Om du tappar rytmen är det bara att fortsätta att gå och lyfta stavarna från marken för en stund så att du kan återställa rytmen. Snart kommer detta att bli helt naturligt och du behöver inte ens tänka på det.

Dubbelplantering:

Ibland kanske du vill plantera båda stavarna samtidigt och sedan ta två steg, plantera båda stavarna igen och fortsätta. Detta kan vara fördelaktigt vid branta klättringar eller nedförsbackar där du behöver stabiliteten hos båda stavarna på marken samtidigt.

Att gå naturligt:

När du använder vandringsstavar är det bäst att gå naturligt och upprätthålla en naturlig armsvängning som om du inte hade stavar i händerna. Stavarna kan vara vinklade en aning bakom dig så att du när du sätter upp dem kan skjuta av dem för att underlätta din rörelse framåt.

Ta sig förbi hinder:

Vandringsstavar kan vara till stor hjälp när du stöter på hinder i leden.

Övergång av vattendrag och floder:

Vandringsstavar ger dig välbehövlig stabilitet när du måste vada genom vatten. Se till att varje gång du placerar staven så att den sitter säkert på botten innan du går vidare. Om vattnet är djupt, förläng dina stavar.

Pölar:

Du kan manövrera runt dem med hjälp av dina stavar för att få stabilitet, eller så kan du göra ett “stavhopp” till andra sidan genom att sätta båda stavarna och hoppa över.

Stora stenar:

För att ta dig upp och över stora stenar kan stavarna ge dig en hjälpande knuff. För att göra detta, plantera båda stavarna i marken och när du kliver upp på stenen, lägg vikten på stavarna för att få dig hela vägen upp på stenen.

Stockar:

Om du vill kliva över en stock kan du helt enkelt plantera stavarna i marken och använda dem för att få stabilitet. Om du går på en stock för att ta dig över vatten kan du använda stavarna för att förbättra din balans genom att sträcka ut dem åt båda hållen (på samma sätt dom en som går på lina använder en stor stolpe för att få balans).

Back to top button