Camping & Vandring

Vandringsstavar Test 2024

Vandringsstavar Àr standardutrustning för mÄnga vandrare, backpackers och folk som gÄr med snöskor. SkÀlen till detta Àr enkla: De ökar din stabilitet och ger stöd i alla typer av terrÀng. Vi har gjort ett stort test och jÀmfört dom bÀsta vandringsstavarna för olika ÀndamÄl och hÀr kommer resultatet! 

LÀs gÀrna vÄr artikel Guiden till att VÀlja RÀtt LÀngd pÄ GÄstavar genom att klicka pÄ lÀnken!

BĂ€st i Test
Extra lÀtta!
4.7/5

Premium

RejÀlt BekvÀma!
4.6/5
PrisvÀrd
Riktigt Bra Pris!
4.5/5
PopulÀr

PopulÀra!

4.4/5
4.7/5

Black Diamond Distance Carbon FLZ Àr ett par grymma lÀttvikts-stavar med fullt justerbar och fÀllbar prestanda som vÀger endast 360 gram. Denna modellen har förbÀttrat ledstöd och större hÄllbarhet tack vare extra förstÀrkningar runt lÄsmekanismen och det övre skaftet. Dessa stavarna Àr otroligt anpassningsbara med sitt FlickLockŸ-system och ett tredelat vikbart skaft. Distance Carcon FLZ Àr utrustade med utbytbara, icke-skÀrande Tech Tips och ett lÀttviktigt EVA-skumgrepp sÄ du behöver inte oroa dig -ditt grepp och din dragkraft kommer att vara stabil oavsett förutsÀttningarna under vandringen!

Vi rekommenderar denna modellen för alla seriösa vandrare som vill ha ett par extra lÀtta stavar.

Vikt per par

Material

HopfÀlld LÀngd

360 g
Kolfiber
34 cm
4.6/5

Leki Micro Vario Carbons Àr de bekvÀmaste vanringsstavarna pÄ vÄr lista, och de Àr Àven stavarna som Àr högst rankade av erfarna vandrare i mÄnga tester. Leki Micro Vario Carbons Àr vad som anses vara en kombinerad vandringsstav; förutom att stavarna kan fÀllas ner i korta segment har de ocksÄ ett segment med teleskopisk lÀngdjustering direkt under greppet, vilket gör att anvÀndaren inte bara kan packa ner stavarna till en liten storlek, utan ocksÄ justera lÀngden efter behov. Dessa stavar packas ner till endast 40 cm vilket gör dom utmÀrkta om du behöver ta med dem i ditt handbagage. Den hÀr kombinationen av hopfÀllbara/teleskopiska stavar Àr verkligen det bÀsta av tvÄ vÀrldar. De Àr smÄ att packa, lÀtt att fÀlla upp och de Àr mycket justerbara, samtidigt som de Àr hÄllbara och bekvÀma att anvÀnda. Det Àr inte konstigt att Leki Àr ett högt respekterat varumÀrke och populÀrt bland erfarna vandrare. Att uppgradera till denna kvalitetsnivÄ kommer dock med en rejÀl prislapp.

Vikt per par

Material

HopfÀlld LÀngd

481 g
Kolfiber
40 cm
4.5/5

Med dessa hopfÀllbara vandringsstavarna frÄn Preparedsweden fÄr du vÀldigt mycket valuta för pengarna. Det unika med dessa stavarna Àr att de kommer i ett fint set med  6 olika broddar som passar för olika underlag, du behöver alltsÄ inte köpa nÄnting mer till, till skillnad frÄn de andra produkterna i detta testet. Stavarna Àr mycket robusta och utförda i aluminiumlegering med superbekvÀmt EVA-handtag och en dold lÄsning som gör det mycket enkelt att justera stavlÀngden. Man kÀnner direkt att dessa vandringsstavarna Àr gjorda för att hÄlla lÀnge. En rejÀl fördel med Àr stavarna kan packas ihop till endast 30 cm! Vi blev vÀldigt positivt överraskade över den genomgÄende kvaliteten och hur sköna dessa vandringsstavarna var, trots sin blygsamma prislapp.

Rekommenderas till alla som vill ha ett par billiga vandringsstavar som faktiskt ocksÄ fungerar!

Vikt per par

Material

HopfÀlld LÀngd

540 g
Aluminium
30 cm
4.4/5

Dessa unisex-stavarna frÄn Black Diamond Àr ett par perfekta stavar för vandring, backpacking och andra friluftsaktiviteter. De ihopfÀllbara stavarna har ett stort, lÀttanvÀnt handtag med mjukt skumgrepp och för ökad hÄllbarhet Àr skaften och greppen tillverkade av starkt, lÀttviktigt aluminium. Hand- och handledsremmarnas stoppning hjÀlper till att minska trötthet och förbÀttra stabiliteten, och vandringskorgen och hÄrdmetallspetsen ger bra dragkraft och hÄllbarhet pÄ en mÀngd olika underlag. Black Diamond Trail Trekking Àr verkligen imponerande pÄ alla fronter och har en helt överlÀgsen hÄllbarhet. Inte konstigt att dom tog hem priset som bÀsta ihopfÀllbara vandringsstavar hos RÄd&Rön.

Vikt per par

Material

HopfÀlld LÀngd

610 g
Kolfiber
63 cm

Hur man VÀljer och AnvÀnder Vandringsstavar

Vandringsstavar Àr standardutrustning för mÄnga vandrare, backpackers och folk som gÄr med snöskor. SkÀlen till detta Àr enkla: De ökar din stabilitet och ger stöd i alla typer av terrÀng.

För att fÄ ut det mesta av vandringsstavarna följer du de hÀr stegen:

 • Enkel eller dubbel? Du börjar med att vĂ€lja mellan ett par vandringsstavar eller en enkel vandringsstav.
 • Hitta rĂ€tt lĂ€ngd: Du strĂ€var efter en 90-graders böjning i armbĂ„gen nĂ€r stavspetsarna rör marken.
 • VĂ€lj funktioner: Justerbarhet, hopfĂ€llbarhet, stötdĂ€mpning, vikt och lĂ„smekanismer (för justerbara stavar) Ă€r bara nĂ„gra av de funktioner och alternativ som kommer att vĂ€gleda ditt köpval.
 • LĂ€r dig tips om hur du anvĂ€nder stavar: Om du kĂ€nner till nĂ„gra praktiska tips, t.ex. hur du anvĂ€nder stavarna för att ta dig runt hinder i leden, kommer att hjĂ€lpa dig vidare.

Observera: Även om vandringsstavar och promenadkĂ€ppar kan tyckas vara ett logiskt hjĂ€lpmedel för anvĂ€ndning i stĂ€derna bör du aldrig köpa dem i stĂ€llet för en kĂ€pp frĂ„n en medicinsk butik. Vandringsstavar Ă€r utformade för personer som Ă€r tillrĂ€ckligt vĂ€ltrĂ€nade för att resa i tuff terrĂ€ng.

Typer av Vandringsstavar

Nu för tiden Àr dom flesta vandringsstavarna ihopfÀllbara för att minska din packning nÀr du inte anvÀnder dom och för att underlÀtta nÀr du reser.

Det finns tre typer av vandringsstavar:

 • Vikbara stavar Ă€r vandringsstavar som du kan plocka isĂ€r och sedan vika ihop.
 • Teleskopstavar Ă€r vandringsstavar som du kan fĂ€lla ihop som ett teleskop.
 • Vanliga stavar Ă€r en solid stav som du inte kan dela eller stĂ€lla in lĂ€ngden pĂ„.

Olika design för olika ÀndamÄl:

 • TvĂ„delad: innebĂ€r att staven plockas isĂ€r i tvĂ„ delar. Dessa Ă€r speciellt lĂ€mpade för skidĂ„kare och för dig som gĂ„r med snöskor eftersom att designen gör dom starkare Ă€n en tredelad design.
 • Tredelad: innebĂ€r att staven plockas isĂ€r i tre delar. Dessa Ă€r speciellt lĂ€mpade för vandring och klĂ€ttring eftersom dom Ă€r smidigare att packa med sig och dom vĂ€ger oftast ocksĂ„ mindre Ă€n den tvĂ„delade varianten.
 • Hopvikbar: pĂ„minner om designen pĂ„ tĂ€ltpinnar och Ă€r mest lĂ€mpade för lĂ€ttare vandringar pĂ„ vandringsleder utan allt för tuff terrĂ€ng. Dessa Ă€r lĂ€ttare Ă€n de andra alternativen men inte heller lika tĂ„liga.

Vilken LÀngd ska du ha pÄ dina Vandringsstavar?

Med rÀtt storlek pÄ stavarna fÄr du en 90-graders böjning i armbÄgarna nÀr du hÄller stavarna med spetsarna pÄ marken nÀra fötterna. MÄnga vandringsstavar finns i justerbar lÀngd, vilket gör det lÀtt att uppnÄ detta. Vissa sÀljs dock i fasta lÀngder eller i olika storlekar. AnvÀnd dessa riktlinjer för att hitta rÀtt lÀngd pÄ stavarna för dig:

För vandringsstavar och vandringsstavar med justerbar lÀngd:

En tumregel som du kan anvÀnda hÀr Àr att gÄngra din kroppslÀngd med 0,68. Stavarna ska alltsÄ vara cirka 2/3 av din kroppslÀngd.

SÄ StÀller du in LÀngden pÄ dina Vandringsstavar

Om du har vandringsstavar som kan justeras i lÀngd Àr det viktigt att veta vilken höjd du ska stÀlla in dem pÄ. Felaktigt justerade vandringsstavar kan orsaka smÀrta i armar, axlar, rygg och nacke.

För allmÀn vandring ska du justera lÀngden sÄ att armen gör en 90-graders böjning i armbÄgen nÀr du hÄller staven med spetsen pÄ marken nÀra foten. Detta Àr rÀtt lÀngd för de flesta vandringar.

 • Om du har stavar med tre sektioner Ă€r det bra att stĂ€lla in den övre justeringen sĂ„ att den ligger i mitten av justeringsomrĂ„det och sedan stĂ€lla in den nedre justeringen till den lĂ€ngd som ger din arm rĂ€tt vinkel. Om du sedan behöver göra justeringar under vandringen kan du bara anvĂ€nda den övre justeringen för att finjustera lĂ€ngden.
 • Vid lĂ„nga uppförsbackar kan du korta varje stav med cirka 5-10 cm för att fĂ„ större hĂ€vstĂ„ngseffekt och sĂ€krare avtryck. Ju brantare sluttningen Ă€r, desto mer kortar du av stavarna. Dina vandringsstavar ska hjĂ€lpa dig att röra dig uppför en backe utan att orsaka anstrĂ€ngning eller trötthet i axlarna, och dina axlar ska aldrig kĂ€nnas som om de Ă€r i ett onaturligt, lyft lĂ€ge eller som om de trycks upp i ryggsĂ€ckens remmar. Om sĂ„ Ă€r fallet mĂ„ste du korta dina stavar Ă€nnu mer.
 • För lĂ„nga nedförsbackar kan du försöka förlĂ€nga varje stav med cirka 5-10 cm frĂ„n den lĂ€ngd du stĂ€llt in den pĂ„ för allmĂ€n vandring. Om du gör det hĂ„ller du kroppen mer upprĂ€tt för att fĂ„ bĂ€ttre balans.
 • Om du befinner dig pĂ„ ett lĂ„ngt vĂ€xlande parti kan du förkorta staven pĂ„ uppförsbacken och förlĂ€nga staven pĂ„ nedförsbacken vid behov för att förbĂ€ttra komforten och stabiliteten.

Material pÄ Vandringsstavar

Stavskaftets sammansÀttning Àr en viktig faktor för stavens totala vikt.

 • Aluminiumstavar Ă€r det mer hĂ„llbara och ekonomiska valet och Ă€r av lĂ„g vikt. Den faktiska vikten (och priset) kan variera lite beroende pĂ„ stavens diameter, som varierar mellan 12 och 16 mm. Vid hög belastning kan aluminium böjas, men det Ă€r osannolikt att det gĂ„r sönder.
 • Kompositstavar har skaft som Ă€r helt eller delvis tillverkade av kol. Dessa stavar Ă€r lĂ€ttare och dyrare och vĂ€ger Ă€nnu mindre Ă€n aluminiumstavar. De Ă€r bra pĂ„ att minska vibrationer, men vid hög belastning Ă€r kolfiberstĂ€nger mer sĂ„rbara för brott eller splittring Ă€n aluminiumstavar. Om du vandrar i tuffa, avlĂ€gsna omrĂ„den Ă€r detta nĂ„got att tĂ€nka pĂ„.

Grepp för Vandringsstavar

Vissa stavar har ergonomiska grepp med en 15 graders korrigerande vinkel som gör att handlederna hÄlls i ett neutralt och bekvÀmt lÀge. Vissa vandringsstavar har ocksÄ grepp som ser ut som greppet pÄ en kÀpp. Den hÀr formen ger ett bra stöd för avslappnade promenader och mycket lÀtta vandringar.

Material för grepp

Greppen finns i olika material som pÄverkar hur stavarna kÀnns i dina hÀnder.

Kork: Det hÀr materialet motstÄr fukt frÄn svettiga hÀnder, minskar vibrationer och anpassar sig bÀst till dina hÀnders form. Om du svettas mycket och ska vandra i varmt vÀder ska du vÀlja korkgrepp.

Skum: Det absorberar fukt frÄn svettiga hÀnder och Àr mjukast vid beröring.

Gummi: Detta isolerar hÀnderna frÄn kyla, stötar och vibrationer, sÄ det Àr bÀst för aktiviteter i kallt vÀder. Det Àr dock mer sannolikt att det skaver eller ger blÄsor vid svettiga hÀnder, sÄ det Àr mindre lÀmpligt för vandring i varmt vÀder.

Vandringsstavar för MÀn, Kvinnor, Barn och Unisex

Vissa vandringsstavar marknadsförs specifikt för mÀn, kvinnor och barn, men de flesta anses vara unisex. De frÀmsta sakerna som skiljer sig mellan stavar för mÀn, kvinnor och barn Àr lÀngd, vikt, greppstorlek och fÀrg. I slutÀndan ska du köpa de stavar som passar dig bÀst och som har de fÀrger och funktioner du vill ha.

Andra ÖvervĂ€ganden om Vandringsstavar

Handledsremmar: Det Àr faktiskt ganska vanligt att vandrare anvÀnder handledsremmarna för vandringsstavarna felaktigt. För att anvÀnda dem pÄ rÀtt sÀtt ska du föra upp handen genom bandets nederkant och sedan dra nedÄt och ta tag i stavens grepp. Den hÀr tekniken stöder handleden och handens hÀl och gör att du kan hÄlla handen avslappnad pÄ greppet.

Du kan justera lÀngden pÄ remmen sÄ att nÀr du för ner handen pÄ remmen sÄ ligger den i linje med var du vill att den ska vila pÄ greppet. En korrekt justering av remmen gör att du kan slÀppa staven för att ta en bild, ta ett mellanmÄl eller justera din ryggsÀck och sedan enkelt ta tag i staven igen pÄ rÀtt stÀlle.

Observera att mÄnga vandringsstavar har höger- och vÀnsterspecifika remmar, och att vissa har vadderade eller fodrade remmar för att förhindra skavsÄr.

Korgar: Vandringsstavar har vanligtvis en liten, avtagbar vandringskorg i spetsen. Större korgar kan bytas ut för anvÀndning pÄ snöiga eller leriga underlag.

Stavspetsar: Karbid- eller stÄlspetsar anvÀnds vanligen för att ge dragkraft Àven pÄ is. Gummiskydd för spetsarna förlÀnger spetsarnas livslÀngd och skyddar din utrustning nÀr stavarna Àr stuvade i ryggsÀcken. De Àr ocksÄ bra att anvÀnda i kÀnsliga omrÄden för att minska stötarna mot marken. Vinklade gummispetsar (sÀljs vanligtvis separat) Àr avsedda för anvÀndning pÄ asfalt eller andra hÄrda ytor.

Tips för anvÀndning av vandringsstavar

Som tur Àr gÄr det snabbt att lÀra sig att anvÀnda vandringsstavar. Med en handfull tips och förslag kommer du att vara pÄ god vÀg.

VĂ€xla mellan stavar och ben:

De flesta vandrare lÀr sig snabbt att anvÀnda vandringsstavar och hittar den rÀtta rytmen genom att placera den motsatta vandringsstaven i takt med den motsatta foten (höger fot, vÀnster stav, vÀnster fot, höger stav osv.) Om du tappar rytmen Àr det bara att fortsÀtta att gÄ och lyfta stavarna frÄn marken för en stund sÄ att du kan ÄterstÀlla rytmen. Snart kommer detta att bli helt naturligt och du behöver inte ens tÀnka pÄ det.

Dubbelplantering:

Ibland kanske du vill plantera bÄda stavarna samtidigt och sedan ta tvÄ steg, plantera bÄda stavarna igen och fortsÀtta. Detta kan vara fördelaktigt vid branta klÀttringar eller nedförsbackar dÀr du behöver stabiliteten hos bÄda stavarna pÄ marken samtidigt.

Att gÄ naturligt:

NÀr du anvÀnder vandringsstavar Àr det bÀst att gÄ naturligt och upprÀtthÄlla en naturlig armsvÀngning som om du inte hade stavar i hÀnderna. Stavarna kan vara vinklade en aning bakom dig sÄ att du nÀr du sÀtter upp dem kan skjuta av dem för att underlÀtta din rörelse framÄt.

Ta sig förbi hinder:

Vandringsstavar kan vara till stor hjÀlp nÀr du stöter pÄ hinder i leden.

ÖvergĂ„ng av vattendrag och floder:

Vandringsstavar ger dig vÀlbehövlig stabilitet nÀr du mÄste vada genom vatten. Se till att varje gÄng du placerar staven sÄ att den sitter sÀkert pÄ botten innan du gÄr vidare. Om vattnet Àr djupt, förlÀng dina stavar.

Pölar:

Du kan manövrera runt dem med hjĂ€lp av dina stavar för att fĂ„ stabilitet, eller sĂ„ kan du göra ett “stavhopp” till andra sidan genom att sĂ€tta bĂ„da stavarna och hoppa över.

Stora stenar:

För att ta dig upp och över stora stenar kan stavarna ge dig en hjÀlpande knuff. För att göra detta, plantera bÄda stavarna i marken och nÀr du kliver upp pÄ stenen, lÀgg vikten pÄ stavarna för att fÄ dig hela vÀgen upp pÄ stenen.

Stockar:

Om du vill kliva över en stock kan du helt enkelt plantera stavarna i marken och anvÀnda dem för att fÄ stabilitet. Om du gÄr pÄ en stock för att ta dig över vatten kan du anvÀnda stavarna för att förbÀttra din balans genom att strÀcka ut dem Ät bÄda hÄllen (pÄ samma sÀtt dom en som gÄr pÄ lina anvÀnder en stor stolpe för att fÄ balans).

Back to top button