Natur

Falkar i Sverige

Pilgrimsfalken, som finns i Sverige, är faktiskt det snabbaste djuret i världen och kan dyka i en hastighet på otroliga 320 km/tim. Det finns totalt 5 falkarter som lever bland de svenska häckfåglarna.

Falkar som finns i Sverige

Olika typer av falkar lever faktisk i hela Sverige även om vissa arter är mycket sällsynta. Om du är intresserad av att lära dig mer om andra fågelarter i Sverige, kan du kolla in vår Ultimata listan över svenska fåglar.

De 5 falkarterna som finns i Sverige är följande:

Låt oss gå vidare och titta lite närmre på dessa olika falkarter! Om du är intresserad av att jämföra falkar med andra rovfåglar, kan du läsa vår artikel om Rovfåglar i Sverige.

Falcao Peregrinus

Pilgrimsfalk (Falcao Peregrinus)

Pilgrimsfalken förekommer i hela landet men är väldigt sällsynt. En pilgrimsfalk är 40-50 cm lång och väger 0,5 till 1,3 kg. Färgen på ovansidan varierar med fågelns ålder där de är mörkt brungrå i ung ålder som övergår till en mer gråsvart färg när fågeln blir äldre.

Falcao Vespertinus

Aftonfalk (Falcao Vespertinus)

Aftonfalken är en tillfällig gäst i framför allt södra Sverige. En Aftonfalk är 28-34 cm lång och väger 130 till 200 g. Hanarna är gråsvarta på ovansidan med mörkgråa vingspetsar och mörkgrå på undersidan med röda ben. Honorna är tvärblandad i svart och grått på ovansidan och brunvit eller rostbrun på undersidan och toppen av huvudet.

Jaktfalk (Falcao Rusticolus)

Jaktfalken finns i de svenska fjällen och är sällsynt. En jaktfalk är 50-60 cm lång och väger 1 till 2 kg. Ovansidan är mörk och ljusgrå och undersidan är vit med mörka sträck och fläckar.

Falcao Subbuteo (2)

Lärkfalk (Falcao Subbuteo)

Lärkfalken finns längst norrlandskusten och i södra Sverige. En lärkfalk är 30-35 cm lång och väger 150 till 300 g. Ovansidan är gråsvart och hakan och kinderna har ett svart mustaschstreck medans undersidan är brunvit eller vit med svarta fläckar på längden.

Stenfalk (Falcao Columbarius)

Stenfalken häckar främst från Norrland till norra Dalarna men det finns även ett fåtal på Öland och även i södra Sverige på vintern. En stenfalk är 27-32 cm lång och väger 140 till 230 g. Hanen är grå på ovansidan med svarta streck längsgående och har en brunvit undersida. Honan är mörkbrun på undersidan och vitgul på undersidan med bruna kraftiga fläckar.

Tips för att Upptäcka Falkar i Sverige

Med lite tålamod och mycket entusiasm kan du förverkliga din dröm om att se en falk. Här är några tips som kan hjälpa dig på din resa.

För det första: Se upp! Falkar gillar att sväva högt upp på himlen, så när du är ute i det fria ska du hålla huvudet lutat uppåt och hålla utkik efter allt som rör sig på himlen. För det andra, var uppmärksam på ljuden runt omkring dig. Falkar gillar att skrika och kvittra, så om du hör något av dessa ljud kan det vara ett tecken på att en falk är i närheten. Slutligen, glöm inte att ta med dig en kikare och en kamera. På så sätt kan du få en bättre bild av falken, och om du har tur kan du ta några foton för att minnas din upplevelse!

Back to top button